Υγειονομική κάλυψη: Οι κοινωνικές ανισότητες και η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας

Date:

Από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής εκπονήθηκε πρόσφατα μελέτη, η οποία επιχειρεί να καταγράψει και να αποτυπώσει, για πρώτη φορά συνολικά, το φάσμα των Κοινωνικών Ανισοτήτων στην Υγεία τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), μίλησε στο - για τα αποτελέσματα της μελέτης με θέμα «Κοινωνικές ανισότητες στην υγεία – Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, ερευνητικά ευρήματα και προτάσεις πολιτικής».

Το ΙΚΠΙ δημοσίευσε πρόσφατα μελέτη σχετικά με τις ανισότητες στην υγεία. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό το εγχείρημα.

Το αντικείμενο της μελέτης είναι οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία, γιατί έχουμε μεγάλες διαφορές στους δείκτες υγείας όχι μόνο ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες που είναι αναμενόμενο, αλλά και μέσα στην ίδια τη χώρα, σε διάφορα τμήματα του πληθυσμού, όπου βλέπουμε να υπάρχει μία χειρότερη κατάσταση της υγείας τους συγκριτικά με άλλα κομμάτια του πληθυσμού.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υγεία μας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ευρύτερους κοινωνικούς παράγοντες, όπως είναι το εισόδημα, όπως είναι η εκπαίδευση, οι συνθήκες διαβίωσης, οι συνθήκες εργασίας, το φύλο, η ηλικία, ο τόπος κατοικίας. Αυτοί οι ευρύτεροι κοινωνικοί παράγοντες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αν είμαστε υγιείς ή πόσο συχνά αρρωσταίνουμε και βέβαια σε αυτό συμμετέχουν σαν παράγοντας και οι υπηρεσίες υγείας, αν δηλαδή οι υπηρεσίες στο σύστημα υγείας μιας χώρας ή μιας περιοχής επαρκούν για να καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Αυτό που σημειώσαμε -και που ήταν μια πρώτη σημαντική διαπίστωση- είναι ότι ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι το σύστημα υγείας και οι υπηρεσίες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ύπαρξη των ανισοτήτων στην υγεία, είδαμε ότι και άλλοι παράγοντες, αυτοί οι ιδιαίτεροι κοινωνικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη;

Είδαμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη ως προς τις ανισότητες. Διαπιστώσαμε ότι το φαινόμενο των ανισοτήτων υπάρχει σε κάθε χώρα της Ευρώπης, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο.

H έρευνα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα έχουν υψηλότερη θνησιμότητα και χειρότερη υγεία. Στη δυτική Ευρώπη, ο κίνδυνος νόσησης ήταν 1,5-2,5 φορές μεγαλύτερος στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ακόμα και σε χώρες με ισχυρή κοινωνική πολιτική, όπως οι Σκανδιναβικές.

Ποια είναι η εικόνα που καταγράφηκε για τη χώρα μας;

Μετά την Ευρώπη, εστιάσαμε στη χώρα μας, όπου για πρώτη φορά, (δεν έχει ξαναγίνει αυτό μέχρι σήμερα), συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί είτε από στατιστική υπηρεσία είτε από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως η Eurostat ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ειδικά για την Ελλάδα, συλλέξαμε στοιχεία από εξειδικευμένα κέντρα όπως είναι και το δικό μας, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, και καταγράψαμε τα ευρήματα αξιολογώντας τις διαπιστώσεις μας σε καίριους τομείς. Ένας από αυτούς είναι τα ζητήματα της θνησιμότητας και της νοσηρότητας, όπου εκεί είδαμε να παίζει μεγάλο ρόλο το εισόδημα και το εκπαιδευτικό επίπεδο.

Αυτοί, κυρίως, οι δύο παράγοντες έκαναν και τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις. Με άλλα λόγια, τα φτωχότερα στρώματα ή τα στρώματα του πληθυσμού με λιγότερη εκπαίδευση παρουσίασαν υψηλότερη θνησιμότητα και υψηλότερη νοσηρότητα. Η νοσηρότητα ήταν ιδιαίτερα εμφανής στα χρόνια νοσήματα, κάτι που είναι σε έξαρση λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας

Στη μελέτη καταγράφηκε ότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για την περίοδο 2013-2017 διέφερε σημαντικά ανάμεσα σε άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση και άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση. Η διαφορά κυμάνθηκε από 1,1 χρόνια το 2014 έως 2,3 χρόνια το 2017, με μέγιστη διαφορά 4,2 ετών το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης που επηρέασε κυρίως τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Ποιες συμπεριφορές συμβάλλουν στις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία;

Μελετήσαμε τις συμπεριφορές υγείας που επηρεάζουν την υγεία μας, όπως είναι το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση, η παχυσαρκία κ.λπ. Κι εκεί είδαμε επίσης μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα φτωχότερα ή λιγότερο εκπαιδευμένα στρώματα και στα πιο πλούσια ή περισσότερο εκπαιδευμένα στρώματα.

Στη συνέχεια μελετήσαμε τι γίνεται με τη χρήση των υπηρεσιών υγείας. Εκεί, λοιπόν, είδαμε ότι στις προληπτικές εξετάσεις και πάλι βλέπουμε μια μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα ανώτερα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Για παράδειγμα, είδαμε ότι τη μαστογραφία, στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, κάνουν περίπου στο 93%, ενώ στα κατώτερα στρώματα είναι κάτω από το 50%. Οι ίδιες διαφορές σημειώνονται και σε άλλες βασικές προληπτικές εξετάσεις.

Όσον αφορά τη χρήση των υπηρεσιών υγείας, τι καταγράψατε;

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των υπηρεσιών υγείας, καταγράφουμε αρχικά ότι υπάρχει άνιση κατανομή των μονάδων του Ε.Σ.Υ. σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, παρατηρείται υπερσυγκέντρωση των πόρων (όπως νοσοκομεία, κλινικά εργαστήρια και ανθρώπινο δυναμικό) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάποιες άλλες μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα οι μη αστικές περιοχές της χώρας να μην έχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας.

Επίσης, διαπιστώσαμε ότι το 1/3 περίπου του ελληνικού πληθυσμού αναφέρει δυσκολία πρόσβασης και χρήσης των υφιστάμενων υπηρεσιών με κύρια αιτία το οικονομικό κόστος.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το ζήτημα πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα στρώματα όταν τους ζητάει το σύστημα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να έχουν την αναγκαία περίθαλψη και λιγότερο τα πλουσιότερα στρώματα.

Αυτές ήταν λοιπόν οι βασικές μας διαπιστώσεις και πάνω σε αυτές κάναμε τρεις βασικές προτάσεις που συνοπτικά είναι:

  1. Η πρώτη αφορά την ανάγκη να υπάρξει μία διακυβερνητική, διυπουργική επιτροπή που να μελετάει και να επεμβαίνει σε αυτές τις ανισότητες, μιας και εμπλέκονται πέρα από το υπουργείο υγείας και άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο οικονομίας ή το υπουργείο παιδείας, που, όπως ανέφερα πριν, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού. Το υπουργείο εργασίας, το υπουργείο περιβάλλοντος, όλα αυτά έχουν αρμοδιότητες που οι πολιτικές τους επηρεάζουν σημαντικά την υγεία.
  2. Η δεύτερη πρόταση είναι ότι θα πρέπει να φτιαχτεί, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του υπουργείου υγείας, ένα παρατηρητήριο για τις ανισότητες στην υγεία που να κατα- σε ετήσια βάση τι συμβαίνει σε όλα αυτά τα ζητήματα που μελετήσαμε εμείς στη μελέτη μας και να βγάζει κάποια συμπεράσματα. Αυτά, σε μορφή ετήσιας έκθεσης να τροφοδοτεί τα κέντρα αποφάσεων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μπορούν να χαράσσουν ανάλογες πολιτικές.
  3. Και η τρίτη πρόταση είναι ότι πρέπει να επιταχυνθούν, να επισπευσθούν οι αλλαγές για την ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ. για να μπορέσει να καλύψει επαρκώς τις υπηρεσίες που πρέπει να παράσχει στον ελληνικό πληθυσμό.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γαρίδες σαγανάκι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό μεγάλες, ωμές γαρίδες 6 μέτριες, ώριμες ντομάτες 1 κουταλιά πελτές ντομάτας 1 φλ. φύλλα μαϊντανού (ξεφυλλισμένος, όχι ψιλοκομμένος) 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη 1 κουταλιά ρίγανη 6 κουταλιές ελαιόλαδο ¼ – ½ κουταλάκι μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι

Φουσίλι ολικής αλέσεως με μαριναρισμένη φέτα

ΥΛΙΚΑ 600 γρ. ντοματίνια, μοιρασμένα 60 ml ελαιόλαδο + 2 κουταλιές επιπλέον 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες 1 κόκκινο ή κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες 1 κουταλιές βούτυρο ανάλατο 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες ½ κουταλάκι νιφάδες τσίλι 35 γρ. πελτέ ντομάτας 125 ml λευκό κρασί 200 ml πασσάτα ντομάτας 500 γρ. φουσίλι ολικής

Αποκαλυπτικός ο Bo – Έχω επεξεργαστεί σχεδόν όλες μου τις φωτογραφίες στο Instagram

O ράπερ Bo απάντησε σε ερωτήσεις "φωτιά" στην κάμερα του Πάμε Δανάη. Αρχικά είπε: «Δεν έχω πάει ποτέ να μου πουν τα χαρτιά ή τον καφέ, γιατί δεν τα πιστεύω. Πιστεύω μόνο σ’ αυτά που βλέπω». «Έχει χρειαστεί να μη φορέσω καθόλου εσώρουχο σε παιχνίδι, γιατί δεν είχαμε» αποκάλυψε. «Δεν έχω φορέσει ρούχο από τα

Σοφία Παθέκα: Χώρισε μετά από 21 χρόνια γάμου & αυτό είναι το νέο της σπίτι στην Εκάλη

H Σοφία Παθέκα χώρισε μετά από 21 χρόνια γάμου και μετακόμισε σε νέο σπίτι στην Εκάλη! Η γυμνάστρια άνοιξε πρώτη φορά την πόρτα του νέου της σπιτιού στην κάμερα του Happy Day και αποκάλυψε ότι εδώ και τρεις μήνες έχει μετακομίσει, ενώ έχει χωρίσει πάνω από ένα χρόνο. «Έψαχνα πολύ καιρό να βρω κάτι κοντά

Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: Όταν ξεκίνησα δουλειά στη Σουηδία βίωσα ρατσισμό και ταξισμό λόγω της καταγωγής μου

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου μίλησε για τα αρνητικά σχόλια που έχει δεχτεί από όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς και για τους Σουηδούς άντρες. Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου», αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Στέφανου Κασσελάκη, της συνέντευξής της με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω καταγωγής και το φλερτ στις διαφορετικές

Γιάννης Βούρος: Πρώτη φορά που έζησα την αγκαλιά του πατέρα μου ήταν όταν με είδε με στρατιωτικά ρούχα

Ενώ πρόσθεσε πως είχε αντιδράσει αρνητικά όταν του εξομολογήθηκε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός

Γιάννης Βούρος – Αηδίασαν Σεργουλόπουλος και Μελιτά από την περιγραφή: “Έρχονταν οι σούβλες, έκανα λάθος και ρώτησα τι είναι”

Γιάννης Βούρος – Αηδίασαν Σεργουλόπουλος και Μελιτά από την περιγραφή: «Έρχονταν οι σούβλες, έκανα λάθος και ρώτησα τι είναι» Τα ασυνήθιστα φαγητά που έχει φάει ο Γιάννης Βούρος έφεραν... μοναδικές αντιδράσεις. Ο Γιάννης Βούρος καλεσμένος στο Πρωίαν σε είδον αποκάλυψε το πιο περίεργο φαγητό που έχει φάει. Όσο ο ηθοποιός μιλούσε, οι παρουσιαστές δεν μπόρεσαν

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος αποκαλύπτει για γνωστή παρουσιάστρια: “Έσκυψα στο αυτί και της απάντησα πολύ άσχημα”

Μια άβολη εμπειρία του μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας περιέγραψε ο Φώτης Σεργουλόπουλος στην Τζένη Μελιτά."Έχω πάει σε

Η Μέγκαν Μαρκλ χωρίς το διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων της – Στιλάτη εμφάνιση με μια casual πινελιά

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας του Κοριτσιού, η Δούκισσα του Σάσεξ επισκέφθηκε το Girls, Inc. of Greater Santa Barbara. Η Μέγκαν Μαρκλ έδειχνε ισορροπημένη και στιλάτη με ένα ψηλόμεσο κρεμ παντελόνι και ένα άνετο και ευάερο μπλε λινό πουκάμισο για την περίσταση, απογειώνοντας το σύνολό της με ένα ζευγάρι σουέντ γόβες. Η σύζυγος του πρίγκιπα

Παρασκευή Κερασιώτη: Οι κριτές του GNTM δεν με βοήθησαν ενώ μέσα στο παιχνίδι έλεγαν τα καλύτερα

Η Παρασκευή Κερασιώτη έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη και σχολίασε το πέρασμά της από τον κόσμο του μόντελινγκ, αλλά και για το ριάλιτι GNTM. «Αν γίνει κάποιο All Star στο GNTM, θα ήθελα να ξαναπάω. Δεν με βοήθησε κανείς από τους κριτές, ενώ μέσα στο παιχνίδι μου έλεγαν τα καλύτερα και ότι θα έχω πορεία στο μόντελινγκ»

Παρασκευή Κερασιώτη: «Άνθρωποι του μόντελινγκ μού έκοψαν τα φτερά, κανείς από τους κριτές του GNTM δεν με βοήθησε»

«Όταν μπήκα στο Survivor βγήκαν πολλοί ρατσιστές και μιλούσαν για την καταγωγή μου. Υπάρχει ακόμα πολύς ρατσισμός», είπε η Παρασκευή Κερασιώτη. Η Παρασκευή Κερασιώτη έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» και τον Κωνσταντίνο Αρτσίτα. Η πρώην παίκτρια του GNTM και του Survivor μίλησε για τα δύο ριάλιτι, αλλά και τον ρατσισμό που έχει βιώσει, λόγω

Η Κατερίνα Καινούργιου απαντά στη Super Κική για τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων της

"Μετά μπήκε στη διαδικασία να κάνει κάτι που με στενοχώρησε πολύ και θα μπορούσα να κινηθώ νομικά. Δημοσιοποίησε προσωπικά μηνύματα, που δεν έλεγα κάτι" δήλωσε η Κατερίνα Καινούργιου. Κατερίνα Καινούργιου και Super Κική βρίσκονται από χθες σε μεγάλη κόντρα, με αφορμή τα όσα είπε η τελευταία σε διαδικτυακή εκπομπή για τον Χρήστο Μάστορα. Η Super