«Δεν μπορείς να χτίσεις μυς ως βίγκαν» και άλλοι 12 μύθοι για τους χορτοφάγους

Date:

Η χορτοφαγία, αν και κερδίζει συνεχώς δημοτικότητα ως μια υγιεινή διατροφή, εξακολουθεί να περιβάλλεται από διάφορους μύθους.

Τα οφέλη της χορτοφαγίας μπορεί να είναι πολλά, αλλά, όπως και για κάθε δίαιτα, απαιτείται προσοχή στις ανάγκες του σώματος. Η σωστή πληροφόρηση είναι το κλειδί για την υγεία και την ευημερία.

Ο Guardian συγκέντρωσε τους 13 πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από τη «vegan» δίαιτα και παρουσιάζει την αλήθεια πίσω από αυτούς.

1. Δεν μπορείς να χτίσεις τους μυς σου ως βίγκαν (Λάθος)

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αθλητές εντάσσουν ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους για ενίσχυση της αποκατάστασης των μυών, η χορτοφαγία μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μυϊκή ανάπτυξη.

Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν όλα τα αμινοξέα, αν και πολλές φορές σε μικρότερες ποσότητες. Ο συνδυασμός τροφών, όπως φυστικοβούτυρο σε ψωμί ολικής ή χούμους με πίτα, εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων.

2. Οι άνθρωποι είναι «σχεδιασμένοι» να τρώνε κρέας (Μερικώς αληθές)

Οι άνθρωποι είναι παμφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να χωνέψουμε και ζωικές και φυτικές τροφές. Όμως, οι άνθρωποι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των σαρκοφάγων, όπως αιχμηρά δόντια και νύχια, μια διαφοροποίηση που υποδηλώνει μεγαλύτερη προσαρμογή στις φυτικές τροφές.

3. Οι βίγκαν επιλογές είναι πάντα πιο υγιεινές (Λάθος)

Οι βίγκαν δίαιτες μπορούν να είναι πολύ υγιεινές, αλλά τα σύγχρονα φυτικά προϊόντα, όπως τα φυτικά λουκάνικα ή τα μπιφτέκια, περιέχουν πολλές φορές ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα. Τα σπιτικά γεύματα με φρέσκα υλικά παραμένουν η πιο υγιεινή επιλογή.

4. Η χορτοφαγία είναι καλή για το περιβάλλον (Αληθές)

Μια φυτοφαγική διατροφή έχει συνήθως μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με μια παμφάγο. Η εντατική κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στη ρύπανση και την αποψίλωση δασών, ενώ οι φυτικές δίαιτες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αν και κάποιες καλλιέργειες (π.χ. σόγια, αβοκάντο) μπορούν να επιβαρύνουν το οικοσύστημα.

5. Τα βίγκαν τρόφιμα είναι πάντα η πιο ηθική επιλογή (Λάθος)

Όχι πάντα. Πολλά φυτικά προϊόντα, όπως τα κάσιους, παράγονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ηθική διάσταση της παραγωγής τροφίμων γενικότερα, και όχι απλώς να δίνεται προτεραιότητα σε οτιδήποτε είναι φυτικό.

6. Η χορτοφαγική δίαιτα δεν έχει ποικιλία (Λάθος)

Η φυτοφαγία είναι πολύ πιο ποικιλόμορφη από ό,τι πιστεύουν πολλοί. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα από δημιουργικές συνταγές και επιλογές, ενώ η προσφορά vegan επιλογών σε εστιατόρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

7. Μια χορτοφαγική δίαιτα δεν είναι καλή για τα παιδιά (Λάθος)

Μια χαλά σχεδιαζόμενη vegan διατροφή μπορεί να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και να υποστηρίξει τους ανθρώπους σε κάθε στάδιο της ζωής.

Έρευνα του University College του Λονδίνου έδειξε ότι, ενώ, κατά μέσο όρο, τα παιδιά βίγκαν έχουν χαμηλότερη «κακή» χοληστερόλη, είναι επίσης 3-4 εκατοστά πιο κοντά από τα παμφάγα συνομήλικά τους, με 4-6% χαμηλότερη οστική πυκνότητα (πιθανώς λόγω της χαμηλότερης πρόσληψης ασβεστίου ) και μεγαλύτερη πιθανότητα ανεπάρκειας Β12.

Όπως συμβαίνει με όλες αυτές τις μελέτες, οι μέσοι όροι είναι χρήσιμοι μόνο μέχρι ενός σημείου, σημειώνει ο Guardian και προσθέτει επικαλούμενος ειδικούς διατροφολόγους: Τελικά το εάν ένα παιδί ή ένας ενήλικας ευδοκιμεί σε μια vegan δίαιτα είναι σε μεγάλο βαθμό ατομικό, με βάση τις διατροφικές επιλογές και τη δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων.

8. Η φυτοφαγία είναι ακριβή (Κατά κύριο λόγο λάθος)

Η φυτοφαγία μπορεί να γίνει ακριβή αν κάποιος αγοράζει επεξεργασμένα προϊόντα, όπως φυτικά λουκάνικα και μπέργκερ. Ωστόσο, μια διατροφή που βασίζεται σε απλές, μη επεξεργασμένες τροφές, όπως όσπρια, λαχανικά και δημητριακά, μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομική

9. Τα φυτικά γάλατα είναι επιβλαβή για την υγεία (Λάθος)

Τα φυτικά γάλατα, όπως το γάλα σόγιας, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εναλλακτική του αγελαδινού γάλατος. Η επιλογή του γάλακτος με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι σημαντική, αλλά τα φυτικά προσφέρουν επίσης βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία.

10. Τα κατοικίδια μπορούν να τραφούν εύκολα με βίγκαν τροφές (Αμφίβολο)

Ενώ οι σκύλοι μπορούν να ακολουθήσουν μια φυτοφαγική δίαιτα, οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγες και δεν μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από φυτικές πηγές.

11. Οι βίγκαν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής (Λάθος)

Οι βιταμίνες Β12, το ιώδιο και το σελήνιο μπορεί να είναι χαμηλότερα στη φυτοφαγική διατροφή, αλλά μπορούν να καλυφθούν με εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπλήρωση επιπλέον ποσοτήτων. Η σωστή διατροφή και οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να διασφαλίσουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών. Η Β12 για παράδειγμα βρίσκεται στα ενισχυμένα δημητριακά , το ιώδιο στα φύκια και το σελήνιο στα βραζιλιάνικα καρύδια, το τόφου και ορισμένα όσπρια.

Σχετικά με τη χαμηλότερη πρόσληψη σιδήρου, επειδή από φυτικά τρόφιμα δεν απορροφάται τόσο αποτελεσματικά, διαιτολόγοι επισημαίνουν στο Guardian πως ο οργανισμό μας ξέρει να προσαρμόζεται. Όταν νιώθει πως υπάρχει έλλειψη στις «αποθήκες» του, τότε αυξάνει την απορρόφηση από την τροφή.

Τέλος το ασβέστιο, που επίσης εμφανίζεται ως ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να λείπει από μια χορτοφαγική δίαιτα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι αναγκαίες ποσότητες μπορούν να καλυφθούν από κατανάλωση εμπλουτισμένων φυτικών γαλακτοκομικών, από το τόφου, εμπλουτισμένα ψωμιά, δημητριακά και λαχανικά, όπως οι μπάμιες, αλλά και το κάρδαμο.

12. Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη σόγια (Κατά πάσα πιθανότητα λάθος)

Η σόγια έχει συνδεθεί με παλαιότερες μελέτες που αφορούν τον καρκίνο του μαστού, αλλά η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους περισσότερους ανθρώπους. Το αντίθετο, η σόγια πιθανόν να έχει ακόμη και προστατευτική δράση, ιδίως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Το αποτέλεσμά της στον οργανισμό, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, είναι είτε θετικό, είτε ουδέτερο.

13. Οι βίγκαν δεν μπορούν να πίνουν μπύρα ή κρασί (Λάθος)

Παρόλο που ορισμένες μπύρες και κρασιά φιλτράρονται με προϊόντα ζωικής προέλευσης, τα περισσότερα – σχεδόν όλα – τα οινοπνευματώδη είναι βίγκαν.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αλλεργία στην πενικιλίνη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το πρώτο και ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά

Πόσο πιθανό είναι να είναι κανείς αλλεργικός στην πενικιλίνη, γιατί κάποιοι θεωρούν πως είναι αλλεργικοί χωρίς να είναι πραγματικά, πότε πρέπει να εξετάζεται κανείς Η πενικιλίνη ήταν το πρώτο αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε, αλλά αναφέρεται πλέον και σε μία ολόκληρη οικογένεια αντιβιοτικών. Οι πενικιλίνες είναι, μάλιστα, από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά. Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, παρουσιάζουν

Απόστολος Γκλέτσος κατά Κασσελάκη: “Θα τον διαγράψω, είναι επικίνδυνος, διαφήμιζε τα σπίτια του στον Λιάγκα!”

Απόστολος Γκλέτσος κατά Κασσελάκη: «Θα τον διαγράψω, είναι επικίνδυνος, διαφήμιζε τα σπίτια του στον Λιάγκα!» Κυριακή, 13.10.2024, 11:12 Zappit@ZAPPIT_ "Αντί να κάνει αντιπολίτευση, έκανε τσάρκα στα κανάλια και έλεγε αρλούμπες! Μας έλεγε ότι θέλει να κάνει αγόρια με παρένθετη μητέρα". Τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο Απόστολος Γκλέτσος στον αέρα του MEGA.

Μαρία Αντωνά: Πολύ δύσκολες ώρες για την παρουσιάστρια

Μαρία Αντωνά: Πολύ δύσκολες ώρες για την παρουσιάστρια Σάββατο, 12.10.2024, 18:23 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Το πιο βαρύ πένθος καλείται να διαχειριστεί, εδώ και λίγες ώρες, η Μαρία Αντωνά. Κι αυτό καθώς έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη της μητέρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Tlife, η παρουσιάστρια αποχωρίστηκε από την πολυαγαπημένη της μητέρα ενώ πριν από

Η Κλέλια Ανδριολάτου έσβησε 28 κεράκια στη Μύκονο – «Μαζί όπου έχουμε δρόμο ακόμα»

Με ένα λαμπερό, γνήσιο χαμόγελο ευτυχίας γιόρτασε τα γενέθλιά της η Κλέλια Ανδριολάτου στην Μύκονο, περιτριγυρισμένη από αγαπημένα της πρόσωπα. Η Κλέλια Ανδριολάτου, έκλεισε χθες (12.101.2024) τα 28 της χρόνια, κόβοντας την γενέθλια τούρτα στην πανέμορφη Μύκονο. Η ηθοποιός του «Maestro», σε ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram, δημοσίευσε μια σειρά από στιγμιότυπα από το

Απόστολος Ρουβάς και Φανή Γιαβρίδου: Το τρικούβερτο γλέντι μετά το γάμο τους – Το ξεσάλωμα του γαμπρού με το «Άντεξα»

Τι ακολουθεί μετά από μια γαμήλια τελετή; Το γλέντι φυσικά, αυτό που οργάνωσαν μετά το γάμο τους, ο Απόστολος Ρουβάς και η Φανή Γιαβρίδου. Το ευτυχισμένο ζεύγος, Απόστολος Ρουβάς και Φανή Γιαβρίδου, ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου το απόγευμα του Σαββάτου (12.10.2024) στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Νεκταρίου στον Μαραθώνα. Το

Κλέλια Ανδριολάτου: Γιόρτασε τα 28α γενέθλιά της στη Μύκονο με φίλους – Η ξέφρενη βραδιά & η τούρτα!

Η Κλέλια Ανδριολάτου γιόρτασε τα 28α γενέθλιά της στη Μύκονο με λίγους και καλούς φίλους!

Νάνα Μούσχουρη: «Δεν είπα ότι θέλω να σταματήσω το τραγούδι» – Η νέα εξομολόγηση & τα όνειρα!

Η Νάνα Μούσχουρη έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, όπου διευκρίνισε την πρόσφατη δήλωσή της που προκάλεσε αίσθηση στα media περί απόσυρσης.

Τηλεθέαση: Η Σίσσυ Χριστίδου κέρδισε την πρωινή ζώνη του Σαββάτου

Αναλυτικά οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση. Στα χέρια της Σίσσυς Χρηστίδου και της παρέας της κατέληξαν τα ηνία στη μάχη για την τηλεθέαση το πρωινό του Σαββάτου (12/10). Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, το «Χαμογέλα και Πάλι» κέρδισε και οδήγησε την κούρσα έναντι του ανταγωνισμού με μία σχετικά ασφαλή διαφορά 2μιση μονάδων.

Εκατομμυριούχος: Μπαίνει για πρώτη φορά και τέταρτη βοήθεια στο παιχνίδι

Εκατομμυριούχος: Μπαίνει για πρώτη φορά και τέταρτη βοήθεια στο παιχνίδι Κυριακή, 13.10.2024, 09:03 Zappit@ZAPPIT_ Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος - Sunday Edition, απόψε στις 20:00 στον ΑΝΤ1. Το δημοφιλέστερο παιχνίδι γνώσεων της ελληνικής τηλεόρασης Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 20:00 έρχεται σε Sunday Edition για να

Απόστολος Ρουβάς – Φανή Γιαβρίδου: Το ξέφρενο γαμήλιο πάρτι και ο χορός του Σάκη Ρουβά

Το ζευγάρι ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Κάνιε Γουέστ: Κι άλλη μήνυση κατά του ράπερ – Πρώην βοηθός του ισχυρίζεται ότι τη νάρκωσε και της επιτέθηκε σεξουαλικά

Η Λόρεν Πισιότα υποστηρίζει ότι έγινε όσο βρισκόταν στο στούντιο μαζί με τον ράπερ και τον Diddy, τον οποίο όμως δεν καταγέλλει στην αγωγή

Η Τατιανά Μπλάτνικ μιλά για το διαζύγιό της από τον Νικόλαο: «Ήταν σαν να μια χιονοστιβάδα αλλαγών»

Για τη ζωή μετά το διαζύγιο από τον Νικόλαο, αλλά και για τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό τους τη δύσκολη αυτή περίοδο μίλησε η Τατιάνα Μπλάτνικ. Η Τατιάνα Μπλάτνικ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑgazino, αναφέρθηκε στο πρώην σύζυγό της Νικόλαο, αλλά και τον αδελφό της Ατίλιο Μπρίλεμπουργκ που εξακολουθεί να αγνοείται από τον