Πόνος στη μέση: Καθίστε λιγότερο για να αποφύγετε τα χειρότερα, λέει έρευνα

Date:

Η καθιστική ζωή αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες που προκαλούν και επιδεινώνουν τον πόνο στη μέση. Νέα έρευνα αναδεικνύει ότι η μείωση του χρόνου που περνάμε σε καρέκλες ή καναπέδες θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για τη μέση μας και κυρίως να αποτρέψει την επιδείνωση του πόνου.

Οι Φινλανδοί ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, διαπίστωσαν πως όσοι περιόρισαν το χρόνο καθιστικής ζωής, σε ένα διάστημα έξι μηνών, δεν αντιμετώπισαν κάποια επιβάρυνση στο πρόβλημα της μέσης τους.

Αντίθετα, στη δεύτερη ομάδα ελέγχου, τα μέλη της οποίας δεν άλλαξαν το χρόνο καθισιού στην καθημερινότητά τους, η ένταση του πόνου αυξήθηκε.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 64 άτομα – βάσει δεικτών υπέρβαρα ή παχύσαρκα – τα οποία ήδη υπέφεραν από κάποιας μορφής πόνου στη μέση. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μειώσουν τον ημερήσιο χρόνο καθισιού κατά 40 λεπτά, ενώ παράλληλα εξετάζονταν και με μαγνητική τομογραφία (MRI) για τυχόν μυικές αλλαγές στη μέση.

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας

«Αν έχετε πόνους στη μέση προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να μειώσετε το κάθισμα στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο», συμβουλεύει, μιλώντας στο Health Day, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jooa Norha, από το Πανεπιστήμιο Τούρκου της Φινλανδίας.

Η αντικατάσταση του καθισιού με σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή ακόμη πιο έντονη άσκηση, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, περιορίζοντας όχι μόνο τον πόνο στη μέση, αλλά και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Οι συμμετέχοντες μας ήταν αρκετά φυσιολογικοί μεσήλικες ενήλικες, που κάθονταν πολύ, ασκούνταν λίγο και είχαν πάρει κάποιο επιπλέον βάρος. Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται πως όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και για πόνους στην πλάτη», υπογράμμισε ο Jooa Norha.

Αρκούν μόλις 40 λεπτά

Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της μείωσης του πόνου στη μέση δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως, η έρευνα καταδεικνύει τα ξεκάθαρα οφέλη της άσκησης, αλλά και τις συνέπειες της καθιστικής ζωής.

Αρκούν μόλις 40 λεπτά σωματικής δραστηριότητας για να διατηρήσουμε τη μέση μας υγιέστερη και να αποτρέψουμε τους πόνους. Αν υποφέρεται από πόνους στη μέση δοκιμάστε να εντάξετε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία της μέσης σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αλλεργία στην πενικιλίνη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το πρώτο και ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά

Πόσο πιθανό είναι να είναι κανείς αλλεργικός στην πενικιλίνη, γιατί κάποιοι θεωρούν πως είναι αλλεργικοί χωρίς να είναι πραγματικά, πότε πρέπει να εξετάζεται κανείς Η πενικιλίνη ήταν το πρώτο αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε, αλλά αναφέρεται πλέον και σε μία ολόκληρη οικογένεια αντιβιοτικών. Οι πενικιλίνες είναι, μάλιστα, από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά. Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, παρουσιάζουν

Απόστολος Γκλέτσος κατά Κασσελάκη: “Θα τον διαγράψω, είναι επικίνδυνος, διαφήμιζε τα σπίτια του στον Λιάγκα!”

Απόστολος Γκλέτσος κατά Κασσελάκη: «Θα τον διαγράψω, είναι επικίνδυνος, διαφήμιζε τα σπίτια του στον Λιάγκα!» Κυριακή, 13.10.2024, 11:12 Zappit@ZAPPIT_ "Αντί να κάνει αντιπολίτευση, έκανε τσάρκα στα κανάλια και έλεγε αρλούμπες! Μας έλεγε ότι θέλει να κάνει αγόρια με παρένθετη μητέρα". Τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο Απόστολος Γκλέτσος στον αέρα του MEGA.

Μαρία Αντωνά: Πολύ δύσκολες ώρες για την παρουσιάστρια

Μαρία Αντωνά: Πολύ δύσκολες ώρες για την παρουσιάστρια Σάββατο, 12.10.2024, 18:23 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Το πιο βαρύ πένθος καλείται να διαχειριστεί, εδώ και λίγες ώρες, η Μαρία Αντωνά. Κι αυτό καθώς έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη της μητέρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Tlife, η παρουσιάστρια αποχωρίστηκε από την πολυαγαπημένη της μητέρα ενώ πριν από

Η Κλέλια Ανδριολάτου έσβησε 28 κεράκια στη Μύκονο – «Μαζί όπου έχουμε δρόμο ακόμα»

Με ένα λαμπερό, γνήσιο χαμόγελο ευτυχίας γιόρτασε τα γενέθλιά της η Κλέλια Ανδριολάτου στην Μύκονο, περιτριγυρισμένη από αγαπημένα της πρόσωπα. Η Κλέλια Ανδριολάτου, έκλεισε χθες (12.101.2024) τα 28 της χρόνια, κόβοντας την γενέθλια τούρτα στην πανέμορφη Μύκονο. Η ηθοποιός του «Maestro», σε ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram, δημοσίευσε μια σειρά από στιγμιότυπα από το

Απόστολος Ρουβάς και Φανή Γιαβρίδου: Το τρικούβερτο γλέντι μετά το γάμο τους – Το ξεσάλωμα του γαμπρού με το «Άντεξα»

Τι ακολουθεί μετά από μια γαμήλια τελετή; Το γλέντι φυσικά, αυτό που οργάνωσαν μετά το γάμο τους, ο Απόστολος Ρουβάς και η Φανή Γιαβρίδου. Το ευτυχισμένο ζεύγος, Απόστολος Ρουβάς και Φανή Γιαβρίδου, ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου το απόγευμα του Σαββάτου (12.10.2024) στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Νεκταρίου στον Μαραθώνα. Το

Κλέλια Ανδριολάτου: Γιόρτασε τα 28α γενέθλιά της στη Μύκονο με φίλους – Η ξέφρενη βραδιά & η τούρτα!

Η Κλέλια Ανδριολάτου γιόρτασε τα 28α γενέθλιά της στη Μύκονο με λίγους και καλούς φίλους!

Νάνα Μούσχουρη: «Δεν είπα ότι θέλω να σταματήσω το τραγούδι» – Η νέα εξομολόγηση & τα όνειρα!

Η Νάνα Μούσχουρη έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, όπου διευκρίνισε την πρόσφατη δήλωσή της που προκάλεσε αίσθηση στα media περί απόσυρσης.

Τηλεθέαση: Η Σίσσυ Χριστίδου κέρδισε την πρωινή ζώνη του Σαββάτου

Αναλυτικά οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση. Στα χέρια της Σίσσυς Χρηστίδου και της παρέας της κατέληξαν τα ηνία στη μάχη για την τηλεθέαση το πρωινό του Σαββάτου (12/10). Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, το «Χαμογέλα και Πάλι» κέρδισε και οδήγησε την κούρσα έναντι του ανταγωνισμού με μία σχετικά ασφαλή διαφορά 2μιση μονάδων.

Εκατομμυριούχος: Μπαίνει για πρώτη φορά και τέταρτη βοήθεια στο παιχνίδι

Εκατομμυριούχος: Μπαίνει για πρώτη φορά και τέταρτη βοήθεια στο παιχνίδι Κυριακή, 13.10.2024, 09:03 Zappit@ZAPPIT_ Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος - Sunday Edition, απόψε στις 20:00 στον ΑΝΤ1. Το δημοφιλέστερο παιχνίδι γνώσεων της ελληνικής τηλεόρασης Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 20:00 έρχεται σε Sunday Edition για να

Απόστολος Ρουβάς – Φανή Γιαβρίδου: Το ξέφρενο γαμήλιο πάρτι και ο χορός του Σάκη Ρουβά

Το ζευγάρι ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Κάνιε Γουέστ: Κι άλλη μήνυση κατά του ράπερ – Πρώην βοηθός του ισχυρίζεται ότι τη νάρκωσε και της επιτέθηκε σεξουαλικά

Η Λόρεν Πισιότα υποστηρίζει ότι έγινε όσο βρισκόταν στο στούντιο μαζί με τον ράπερ και τον Diddy, τον οποίο όμως δεν καταγέλλει στην αγωγή

Η Τατιανά Μπλάτνικ μιλά για το διαζύγιό της από τον Νικόλαο: «Ήταν σαν να μια χιονοστιβάδα αλλαγών»

Για τη ζωή μετά το διαζύγιο από τον Νικόλαο, αλλά και για τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό τους τη δύσκολη αυτή περίοδο μίλησε η Τατιάνα Μπλάτνικ. Η Τατιάνα Μπλάτνικ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑgazino, αναφέρθηκε στο πρώην σύζυγό της Νικόλαο, αλλά και τον αδελφό της Ατίλιο Μπρίλεμπουργκ που εξακολουθεί να αγνοείται από τον