Άγιος Νεκτάριος: Σε τόπο προσκυνήματος έχει μετατραπει το δωμάτιο νοσοκομείου που εκοιμήθηκε

Date:

Άγιος Νεκτάριος: Σε τόπο προσκυνήματος έχει μετατραπει το δωμάτιο νοσοκομείου που εκοιμήθηκε







Σε τόπο προσκυνήματος έχει μετατραπεί θάλαμος του δευτέρου ορόφου στο Αρεταίειο νoσοκομείο. Το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, επί της Βασ. Σοφίας στην Αθήνα. Εκεί όπου βρίσκεται το δωμάτιο στο οποίο νοσηλεύτηκε για περίπου δύο μήνες και τελικά εκοιμήθη μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Νεκτάριος.

την είσοδο του δωματίου, στον θάλαμο νούμερο 2 (ήταν θάλαμος γ’ θέσης: απορίας), υπάρχει το προσκυνητάρι με τα τάματα των πιστών. Όταν κανείς εισέρχεσαι στο εσωτερικό του αισθάνεσαι δέος και συγκίνηση από την ιερότητα που αναβλύζει στον χώρο.

Στο δωμάτιο δεσπόζει το κρεβάτι που νοσηλεύτηκε για περίπου δύο μήνες ο Αγιος Νεκτάριος. Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, άφησε την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο 2 του «Αρεταίειου» σε ηλικία 74 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο του προστάτη. Ήταν 8 Νοεμβρίου του 1920.







Εκεί βρίσκονται εικόνες αγίων, λουλούδια και, φυσικά, η κλίνη στην οποία εκοιμήθη ο θαυματουργός Άγιος, τάματα γύρω και πλάι από αυτήν και ένα καντήλι στην πάνσετη εικόνα του, που καίει διαρκώς.

Πλήθος πιστών, ασθενών, των συγγενών τους αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου καθημερινά σπεύδει, ελπίζει και προσεύχεται -κυρίως για θεραπεία- στο κρεβάτι του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου.

«Προτού χειρουργήσω ασθενή, ανάβω ένα κεράκι και ζητάω πάντα τη βοήθεια του Αγίου», δηλώνει χειρουργός του νοσοκομείου.

«Το δωμάτιο του Αγίου διαφυλάχθηκε σαν τόπος ιερός… Εδώ έρχομαι να προσευχηθώ με το που θα φτάσω στο νοσοκομείο και ο Άγιος είναι πάντα δίπλα μου, όπως και στους ασθενείς… Δεν μ’ έχει εγκαταλείψει ποτέ!», λέει φανερά συγκινημένη η Μ.Κ., νοσηλεύτρια του Αρεταίειου.

Στην πτέρυγα αυτή, γνωστή ως Τζιβανοπούλειο, νοσηλεύονται κυρίως χειρουργημένοι ασθενείς, πάσχοντες από καρκίνο. «Στον θαυματουργό Άγιο Νεκτάριο, που στον θάλαμο τούτο μου ξανάδωσε τη ζωή (χειρουργικά) το 1963. Με ανείπωτη ευλάβεια και αιώνια ευγνωμοσύνη», έγραφε ο λογοτέχνης Ιωάννης Σηφάκης, σε μια εικόνα που βρίσκεται πάνω από την κλίνη του Αγίου.

Μάλιστα, και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, κατά τη δίμηνη νοσηλεία του στο Αρεταίειο, το 2007, σχεδόν καθημερινά έμπαινε μόνος του στο δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου για να προσευχηθεί.

Η συγκίνηση και το δέος από την ιερότητα που αναβλύζει ο χώρος είναι αυτό που χρειάζεται ο κάθε προσκυνητής.

Μάλιστα, και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, κατά τη δίμηνη νοσηλεία του στο «Αρεταίειο», το 2007, σχεδόν καθημερινά έμπαινε μόνος του στο δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου για να προσευχηθεί.

Το πρώτο θαύμα

Τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου είναι πολλά. Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον βίο του Αγίου Νεκταρίου, το πρώτο θαύμα έγινε μέσα στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος ήταν λαοφιλής ποιμενάρχης, ταξίδεψε το 1920 από την Αίγινα, μαζί με δύο μοναχές και έναν ακόμα, τον Κωστή Σακκόπουλο, και εισήχθη στο Αρεταίειο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Δύο μήνες μετά, ο Άγιος Νεκτάριος εκοιμήθη, σε ηλικία 74 ετών.

Σύμφωνα με τον βίο του, αφού εξέπνευσε, οι μοναχές έβγαλαν τα ρούχα του και τα ακούμπησαν στο διπλανό κρεβάτι, όπου νοσηλευόταν ένας 40χρονος που είχε μείνει παράλυτος έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όταν ακούμπησαν τα ρούχα του Αγίου Νεκταρίου στο σώμα του, έγινε το θαύμα. Εκείνος σηκώθηκε και περπάτησε!

«Σηκώθηκα, περπατάω!», ανέκραξε δυνατά, «Θεέ μου, έγινα καλά! Τι έχει αυτή η φανέλα;». Το νεκρό σώμα μοσχομύριζε. Η γερόντισσα πήρε τη φανέλα, την έβαλε ένα κουβάρι στο ράσο της. Τα χέρια της έτρεμαν. Απόρησαν oι γιατροί, απόρησε και το προσωπικό του νοσοκομείου όταν έμαθαν πως ο φτωχός ρασοφόρος από την Aίγινα ήταν άλλοτε γενικός διευθυντής στη Ριζάρειο και δεσπότης», αναφέρεται στον βίο του.

Αυτό ήταν και το πρώτο θαύμα του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης που καταγράφηκε αμέσως μετά τον θάνατό του.

Να σημειωθεί ότι το σκήνωμα του Αγίου Νεκταρίου μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά και εν συνεχεία στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος – Αγ. Νεκταρίου στην Αίγινα.

Η επίσημη αναγνώρισή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας έγινε το 1961 με Πατριαρχική Συνοδική Πράξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τότε καθορίστηκε και η 9η Νοεμβρίου ως ημέρα εορτής του Αγίου Νεκταρίου.

-: Εφημερίδα Κιβωτός της Ορθοδοξίας

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τερζή: «Επιτέλους βγήκαν οι λέξεις που με βάρυναν 6 χρόνια» – Το νέο μήνυμα για την κακοποίησή της

Μετά τις αναρτήσεις που έχει κάνει στα social media αλλά και την εξομολόγησή της στο Στούντιο 4, η Γιάννα Τερζή προέβη σε μια νέα ανάρτηση. Η όμορφη τραγουδίστρια φαίνεται πως λυτρώθηκε μετά την εξομολόγησή της και έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram: «Η κακοποίηση έχει καλύτερους φίλους τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση. Και σε μένα

Άντζελα Γκερέκου: Αυτή είναι η μητέρα της και δεν της μοιάζει καθόλου

Η Άντζελα Γκερέκου βρέθηκε στο αγαπημένο της νησί, την Κέρκυρα και θα περάσει εκεί τις ημέρες του Πάσχα. Η ίδια μάλιστα δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από το νησί, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, από τις βραδινές της βόλτες στα σοκάκια, αλλά και από το σπίτι με τη μητέρα της. Τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5, η

Jonathan Lipnicki: Πώς είναι σήμερα ο μπόμπιρας από την ταινία «Jerry Maguire»;

O Jonathan Lipnicki έγινε γνωστός μέσα από το «Jerry Maguire» σε πολύ μικρή ηλικία. Πώς είναι σήμερα ο γνωστός ηθοποιός;

Η Αγγελική Νικολούλη «υποκλίθηκε» δημοσίως στην Αλεξίου – Πόζαραν μαζί στον Επιτάφιο

Αγγελική Νικολούλη - Χαρούλα Αλεξίου: Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο

Αν Χάθαγουεϊ: Η αμηχανία της σε συνέντευξη με τον Τζίμι Φάλον

Αν Χάθαγουεϊ: Η αμηχανία της σε συνέντευξη με τον Τζίμι Φάλον GALA Αν Χάθαγουεϊ Αμηχανία Αν Χάθαγουεϊ: Η αμηχανία της σε συνέντευξη με τον Τζίμι Φάλον Η σιωπή του κοινού που την έκανε να κοκκινίσει και να καλύψει το πρόσωπό της 03.05.2024, 12:52 Η Αν Χάθαγουεϊ ήταν καλεσμένη στο talk show που παρουσιάζει ο Τζίμι

Κάτια Ταραμπάνκο: Οι βουτιές της στη Σαντορίνη – Δείτε βίντεο

Κάτια Ταραμπάνκο: Οι βουτιές της στη Σαντορίνη - Δείτε βίντεο Κάτια Ταραμπάνκο: Οι βουτιές της στη Σαντορίνη - Δείτε βίντεο Το μοντέλο «πλημμύρισε» το Instagram με κλιπ και φωτογραφίες από το νησί Η Κάτια Ταραμπάνκο πήγε στη Σαντορίνη για να περάσει τις ημέρες του Πάσχα και μοιράστηκε βίντεο και στιγμιότυπα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Το

Κωνσταντίνος Βασάλος: Απόδραση με τη Μαρία Παπαγεωργίου στο Μεξικό – Οι φωτογραφίες που ανέβασαν

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος βρίσκεται για το Πάσχα στο Μεξικό. Ωστόσο, δεν είναι μόνος του, αφού τον συνοδεύει η  γνωστή influencer, Μαρία Παπαγεωργίου. Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποφάσισε να περάσει εκεί τις διακοπές του Πάσχα, παρέα με την instagrammer, Μαρία Παπαγεωργίου. Πρόσφατα, το φημολογούμενο ζευγάρι βρέθηκε στο Παρίσι, χωρίς, όμως, να φωτογραφηθούν μαζί. Αυτή τη φορά ο

Χριστίνα Μπόμπα: Όλες οι φορές που βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων στα social

Δέκτης αρνητικών σχολίων γίνεται κατά καιρούς η Χριστίνα Μπόμπα, όμως απ' ό,τι φαίνεται ξέρει να χειρίζεται την κατάσταση με ψυχραιμία, όπως ακριβώς της αρμόζει.  Πρόσφατα η Χριστίνα Μπόμπα μοιράστηκε με τους followers της στο Instagram ορισμένες φωτογραφίες από την φωτογράφιση της, στην οποία ήταν... γυμνή! Χριστίνα Μπόμπα: Έτσι περνά την καθημερινότητά της όταν είναι άρρωστες

Γιώργος Αμούτζας: Σήκωσε τον Επιτάφιο και φέτος στην γενέτειρά του

Στη γενέτειρά του τη Ροδόπη βρέθηκε για ένα ακόμη Πάσχα ο Γιώργος Αμούτζας και ασφαλώς σήκωσε τον Επιτάφιο για άλλη μια φορά.  Ο ηθοποιός παρευρέθηκε στην περιφορά του Επιταφίου στον Ίασμο Ροδόπης και ασφαλώς οι στιγμές ήταν μοναδικές. Ο ίδιος μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram σχετική φωτογραφία από την περιφορά. Το πρώτο τους

Νικόλας Βαφειάδης: Το “καρφί” για τους συναδέλφους του που κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εκλογές

"Την άλλη μέρα διάβασα ανακρίβειες για το θέμα στις εφημερίδες. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ, για να το κάνω όσο πιο σωστά μπορούσα", περιγράφει ο Νικόλας Βαφειάδης.

Κάτια Ταραμπάνκο: “Δεν κυνηγάμε το όνειρό μας καταπατώντας ανθρώπους αλλά πάντα καθαρά, με την αξία μας”

Κάτια Ταραμπάνκο: «Δεν κυνηγάμε το όνειρό μας καταπατώντας ανθρώπους αλλά πάντα καθαρά, με την αξία μας» Παρασκευή, 3.5.2024, 18:24 Zappit@ZAPPIT_ "Σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα λένε "πού πάει αυτή να μπλέξει;" αλλά αν ακούμε μόνο τα αρνητικά σχόλια, δεν θα φτάσουμε ποτέ πουθενά". Την Κάτια Ταραμπάνκο συνάντησε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ξυνόπουλος για λογαριασμό της

Γιάννα Τερζή για την κακοποίησή της: Βγήκαν λέξεις που με βάρυναν 6 χρόνια, ναι τώρα μπόρεσα

Η κακοποίηση έχει καλύτερους φίλους τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση και σε μένα έπιασε, τόνισε