Ποια κοινά φάρμακα πρέπει να προσέχετε, αν κάνετε θεραπεία για πίεση, καρδιά

Date:

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι καρδιοπαθείς από τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων τους με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για τις καούρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μερικά βασικά φάρμακα στο φαρμακείο του σπιτιού τους, όπως παυσίπονα ή σκευάσματα για τις καούρες. Όσοι όμως κάνουν θεραπεία για καρδιολογικά προβλήματα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα απλά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών σε ορισμένους καρδιαγγειακούς ασθενείς», προειδοποιεί ο παγκοσμίου φήμης επεμβατικός καρδιολόγος Dr. Stephen G. Ellis, από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Και συνεχίζει: «Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στους ασθενείς αυτούς. Άλλα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης ή αρρυθμίας. Επομένως οι ασθενείς με προβλήματα καρδιάς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα κι αν θέλουν να πάρουν το (φαινομενικά) πιο απλό φάρμακο».

Ο Dr. Ellis εξηγεί ποια συνηθισμένα φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν οι καρδιολογικοί ασθενείς και γιατί.

Ασπιρίνη

Αν παίρνετε αντιθρομβωτικό φάρμακο, προσέξτε την ασπιρίνη. Μελέτες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός της με φάρμακα που εμποδίζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων (όπως η κλοπιδογρέλη) και με αντιπηκτικά (όπως η βαρφαρίνη), υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας.

«Και τα τρία φάρμακα συμβάλλουν στην πρόληψη των θρομβώσεων», εξηγεί ο Dr. Ellis. «Η ταυτόχρονη λήψη και των τριών όμως, είναι υπερβολική».

Όπως λέει, ο συνδυασμός ενός αντιαιμοπεταλιακού με ασπιρίνη είναι κλασικός μετά από την τοποθέτηση ενός στεντ. Όταν, όμως, ο ασθενής παίρνει ήδη ένα αντιπηκτικό, μπορεί να είναι πιο ασφαλής χωρίς ασπιρίνη. Αντιπηκτικό χορηγείται π.χ. σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή ή έχουν υποβληθεί σε αλλαγή βαλβίδας της καρδιάς.

«Είναι σημαντικό οι ασθενείς με στεντ να παίρουν αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, διότι συμβάλλει στην επιτυχία της θεραπείας. Η λήψη ασπιρίνης, όμως, δεν είναι πάντοτε απαραίτητη, ιδίως εάν παίρνουν και ένα αντιπηκτικό», λέει.

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερώνετε τον καρδιολόγο σας για κάθε φάρμακο που ήδη παίρνετε ή θέλετε να πάρετε.

Αντιφλεγμονώδη για τον πόνο

Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή (μια μορφή σοβαρής αρρυθμίας) και παίρνετε φάρμακα για πρόληψη των θρομβώσεων, προσέξτε τα αντιφλεγμονώδη. Στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως είναι η πλήρης ονομασία τους, συμπεριλαμβάνονται η ναπροξένη, η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη κ.λπ.

«Τα φάρμακα αυτά διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Συνήθως λαμβάνονται ως ισχυρά παυσίπονα, π.χ. για πόνο στη μέση ή στις αρθρώσεις», λέει ο Dr. Ellis. «Ωστόσο ασκούν και αιμολυτική δράση, δηλαδή αραιώνουν το αίμα. Αν συνδυαστούν με αντιθρομβωτικά φάρμακα, υπάρχει κίνδυνος για αιμορραγία».

Αντιβιοτικά

Εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αρρυθμία, μην παίρνετε ποτέ αντιβιοτικά, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα τον καρδιολόγο σας. Ορισμένα μπορεί να διαταράξουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και να προκαλέσουν ταχυκαρδία (γρήγορος καρδιακός παλμός).

Η αζιθρομυκίνη και η λεβοφλοξασίνη, π.χ., έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αρρυθμίας, κατά τον Dr Ellis. Δεν είναι όμως μόνα τα μόνα, ενώ άλλα αντιβιοτικά ενέχουν μειωμένο κίνδυνο. «Αυτή η ενδεχόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια, είναι ένας ακόμα λόγος για να μην παίρνει κανείς μόνος του αντιβιοτικά», τονίζει. «Πρέπει πάντοτε να προηγείται η συμβουλή του ιατρού».

Αντισταμινικά φάρμακα

Τα αντισταμινικά λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και γενικώς είναι ασφαλή για τους καρδιοπαθείς, εκτός κι αν παίρνουν φάρμακα για υπέρταση. Ο συνδυασμός αντισταμινικών και αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση της πίεσης.

Επιπλέον, ο συνδυασμός των αντισταμινικών με ορισμένα αντιβιοτικά (π.χ. ερυθρομυκίνη) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αρρυθμία.

Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs)

Αν πάσχετε από γαστροοιοσφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή έχετε καούρες, μπορεί να έχετε στο σπίτι σας αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Αυτή είναι μία ομάδα φαρμάκων που μειώνουν την παραγωγή γαστρικών οξέων. Κανονικά χορηγούνται για το έλκος και την ΓΟΠ, αλλά πολλοί τα παίρνουν χωρίς ιατρική συνταγή.

Ωστόσο, οι αναστολείς αυτοί δεν πρέπει να λαμβάνονται από τους καρδιολογικούς ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για τις θρομβώσεις. Και αυτό, διότι μπορεί να μειώσουν τη δράση του αντιπηκτικού φαρμάκου, λέει ο Dr. Ellis. Η επίδραση συνήθως είναι ήπια, διευκρινίζει. Μπορεί όμως να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους παίρνουν διπλά αντιπηκτικά.

Σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον ακολουθείτε αγωγή για οποιοδήποτε πρόβλημα με την καρδιά σας, μην παίρνετε άλλα φάρμακα χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό σας, συνιστά ο ειδικός.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καλομοίρα: Σπάνια φωτό με την κούκλα πεθερά της και το δημόσιο σ’ αγαπώ

H Kαλομοίρα γιόρτασε το φετινό Πάσχα μαζί με τον σύζυγό της, Γιώργο Μπούσαλη και τα τρία τους παιδιά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η τραγουδίστρια μοιράστηκε σχετικά στιγμιότυπα στον λογαριασμό της στο instagram ενώ αφιέρωσε τη νέα της ανάρτηση στην πεθερά της, κυρία Λούλα, την οποία λατρεύει. Θύμα απάτης η Καλομοίρα - «Προσοχή να το

Η Θεοφανία Παπαθωμά λιάζεται με κόκκινο μαγιό και μας αποκαλύπτει το τατουάζ της

Η Θεοφανία Παπαθωμά είναι από αυτές που ξεκίνησαν τα μπάνια τους στη θάλασσα και έφεραν το καλοκαίρι νωρίτερα. Η γνωστή ηθοποιός πόσταρε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, τρεις φωτογραφίες της στις οποίες την είδαμε να ποζάρει με ένα κόκκινο μαγιό. Μάλιστα, μας αποκάλυψε και το τατουάζ της. Θεοφανία Παπαθωμά: «Μας σκοτώνουν, δεν είναι αφρικανική

Κώστας Μπίγαλης για τον Αντώνη Τουρκογιώργη: Θα τον θυμάμαι για πάντα

Ήταν ένας δαιμονιώδης τύπος, «πυρηνικός» όσον αφορά στην ενέργεια, δήλωσε

Κέβιν Χαρτ: Τρόλαρε τον Τομ Μπρέιντι για τη σχέση της Ζιζέλ με τον προπονητή ζίου – ζίτσου

Κέβιν Χαρτ: Τρόλαρε τον Τομ Μπρέιντι για τη σχέση της Ζιζέλ με τον προπονητή ζίου - ζίτσου Κέβιν Χαρτ: Τρόλαρε τον Τομ Μπρέιντι για τη σχέση της Ζιζέλ με τον προπονητή ζίου - ζίτσου Έκανε 8 μαθήματα καράτε την ημέρα, αστειεύτηκε ο κωμικός Ο Κέβιν Χαρτ ήταν μέρος του roast του Τομ Μπρέιντι που προβλήθηκε

Switch: Η κεφάτη και ανατρεπτική παρέα παίζει για φιλανθρωπικό σκοπό

Switch, Eπεισόδιο 84 - Μία μόλις ημέρα μετά το Πάσχα, η Ευγενία κρατά συντροφιά στους τηλεθεατές με την πιο κεφάτη και...

Ο Κώστας Μπίγαλης για την απώλεια του Αντώνη Τουρκογιώργη: «Θα τον θυμάμαι για πάντα»

Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Συνδέσεις» ήταν σήμερα ο Κώστας Μπίγαλης. Ο γνωστός τραγουδιστής μίλησε για την απώλεια του...

Κώστας Μπίγαλης για Αντώνη Τουρκογιώργη: Θα τον θυμάμαι για πάντα

Ο Κώστας Μπίγαλης μίλησε για την απώλεια του φίλου και μακροχρόνιο συνεργάτη του, Αντώνη Τουρκογιώργη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών την Κυριακή του Πάσχα. Ο γνωστός τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης ήταν καλεσμένος σήμερα 6 Μαΐου στο πλατό της εκπομπής «Συνδέσεις». Αρχικά, ανέφερε γιια τον τραγουδιστή των «Socrates»: «Ο Τουρκογιώργης είναι ιδιοφυΐα κιθαρίστας παγκοσμίου επιπέδου κατά

Η ανάρτηση της Καλομοίρας από το Πασχαλινό τραπέζι με την πεθερά της

Μία σπάνια φωτογραφία αγκαλιά με την πεθερά της, ανέβασε η Καλομοίρα στο Instagram και ευχήθηκε στους followers της «Καλό Πάσχα». Στιγμές από το φετινό Πάσχα ανέβασε η Καλομοίρα σήμερα Δευτέρα (06.05.2024) στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Πρωταγωνιστές της ανάρτησης ήταν η πεθερά της, κυρία Λούλα αλλά και τα 3 παιδάκια της τραγουδίστριας. Η ίδια

Τζένη Μπαλατσινού: Το παιχνίδι με τον γιο της Παναγιώτη – Αντώνιο στη φύση

Μακριά από το άγχος και το… τσιμέντο της πόλης επέλεξε η Τζένη Μπαλατσινού, ο Βασίλης Κικίλιας και ο γιος τους Παναγιώτης Αντώνιος να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Η Τζένη Μπαλατσινού μάλιστα, φρόντισε να ενημερώσει τους διαδικτυακούς της φίλους για το πώς περνάει παρέα με τον γιο της, με φόντο καταπράσινα τοπία. Σε ένα από

Σμαράγδα Καρύδη: Οι πασχαλινές διακοπές στο Πήλιο με γνωστούς φίλους της

Η ηθοποιός πόζαρε σε φωτογραφίες με την Ευδοκία Ρουμελιώτη, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τη Μαρία Καβογιάννη, τη Βίκυ Σταυροπούλου και τη Δανάη Μπάρκα, ανάμεσα σε άλλους

Megalopolis: Κυκλοφόρησε το πρώτο teaser της νέας και πολυαναμενόμενης ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο teaser του «Megalopolis», του φιλόδοξου έπους επιστημονικής φαντασίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Με πρωταγωνιστή τον δύο φορές υποψήφιο για Όσκαρ Άνταμ Ντράιβερ («BlacKkKlansman», «Marriage Story»), το «Megalopolis» είναι ένα επικό δράμα επιστημονικής φαντασίας με επίκεντρο έναν αρχιτέκτονα

Το Netflix κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας σειράς «Senna» 30 χρόνια μετά τον θάνατο του Ayrton Senna

Ακριβώς 30 χρόνια σημειώνονται φέτος, από τον θάνατο του Ayrton Senna και το Netflix πρόκειται να κυκλοφορήσει μία μίνι σειρά αφιερωμένη στον τεράστιο οδηγό της Φόρμουλα 1.  Ο Ayrton Senna, ο οποίος αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, μέχρι σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους οδηγούς όλων των εποχών καθώς και μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές