6 ασκήσεις για ένα όμορφο και στητό στήθος

Date:

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 2,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι οι κληρονομικοί και οι γενετικοί παράγοντες, όπως το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών και κληρονομικές μεταλλάξεις σε γονίδια γενετικής προδιάθεσης, αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% έως 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους επιστήμονες, η άσκηση λειτουργεί ως «ασπίδα» που μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση καρκίνου του μαστού, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα μιας γυναίκας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 20-30%.

Από το 2002, οι συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο προτρέπουν τις γυναίκες να ασκούνται σε τακτική βάση, γιατί επιπλέον έτσι μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής και τη θνησιμότητα από καρκίνο του στήθους. Επομένως, είναι σημαντικό να ασκείστε και να παραμείνετε δραστήριες και υγιείς.

Πως η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Αν και δεν είναι αρκετά γνωστά τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου και δύο από αυτοί είναι η καθιστική ζωή και το βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει διότι η παραγωγή των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γίνεται κυρίως μέσα σε λιπώδη ιστό. Η άσκηση είναι ένας τρόπος που μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα και επομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, η τακτική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για ένα όμορφο και στητό στήθος

Ποια γυναίκα -ανεξάρτητα από το μέγεθος- δεν θέλει να έχει ένα στητό στήθος; Το στήθος -και καλύτερα ο μαστός γιατί σε αυτόν αναφερόμαστε- δεν είναι μυς, αλλά αδένας που αποτελείται κυρίως από τον λιπώδη ιστό που του δίνει τον όγκο, τους γαλακτοφόρους αδένες και το κολλαγόνο. Ενώνεται και συγκρατείται από τους θωρακικούς μυς με τον συνδετικό ιστό και είναι αυτούς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθείτε και να δυναμώσετε με τις κατάλληλες ασκήσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα του.

Σκεφτείτε τώρα πόσες φορές στη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείτε αυτούς τους μυς όταν σπρώχνετε κάτι. Όπως το καρότσι στο σούπερ μάρκετ ή το παιδικό αν έχετε μικρό παιδί. Επιπλέον, αν παίζετε τένις, ρακέτες ή κολυμπάτε. Ακριβώς αυτή η εμπρός κίνηση είναι που τους ενεργοποιεί και τους γυμνάζει. Αυτή είναι η καλή πλευρά. Όμως, όταν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε δουλεύοντας στον υπολογιστή σε μία σκυφτή στάση, οι θωρακικοί μύες «κλείνουν» και βραχύνονται, έχοντας αντίκτυπο και στους μυς της πλάτης. Αυτή είναι η κακή πλευρά και έχει αρνητικές συνέπειες που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς των ώμων και των χεριών και σε μειωμένο εύρος κίνησης. Γι’ αυτό, δείτε παρακάτω ποιες ασκήσεις δυναμώνουν τους θωρακικούς μυς.

#1. Κάμψεις (Push ups)

Είναι μία άσκηση που εκτός από το στήθος, γυμνάζει τους ώμους, τα χέρια και το επάνω μέρος της πλάτης. Ξεκινάτε με το σώμα να έχει πάρει τη θέση σανίδα. Αν όμως σας δυσκολεύει, η εύκολη παραλλαγή είναι να την κάνετε με λυγισμένα πόδια. Οι καρποί είναι σε ευθεία γραμμή κάθετη με τους ώμους, με τα δάχτυλα να κοιτούν μπροστά. Κρατάτε σταθερό το σώμα, ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς και προσέξτε να μην πέφτει η λεκάνη. Με την εισπνοή λυγίζετε τους αγκώνες και με την εκπνοή τους ξανά τεντώνετε, επιστρέφοντας στην αρχική θέση.

Αν σας δυσκολεύει στο έδαφος, η ίδια άσκηση μπορεί να γίνει ακουμπώντας τα χέρια σας σε ένα σταθερό τραπέζι ή στον τοίχο κάνοντας κάμψες. (8-12 επαναλήψεις)

#2. Ανοίγματα με αλτήρες

Ξαπλωμένες σε ημι-ύπτια θέση (τα πόδια λυγισμένα και παράλληλα μεταξύ τους) στο έδαφος, φέρνετε τα χέρια σας κάθετα στο στήθος με τις παλάμες να κοιτάνε η μία την άλλη. Με τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους, εισπνέοντας ανοίγετε τα χέρια στο πλάι και εκπνέοντας τα κλείνετε. (8-12 επαναλήψεις, 1-3 σετ)

#3. Πιέσεις των χεριών με αλτήρες

Διατηρώντας την παραπάνω θέση, τα χέρια τεντωμένα κάθετα στο στήθος με τις παλάμες να κοιτάνε μπροστά, λυγίζετε τα χέρια και κατεβάζετε τους αλτήρες διατηρώντας τους αγκώνες ανοιχτούς. Με την εκπνοή, επαναφέρετε. (8-12 επαναλήψεις, 1-3 σετ)

#4. Έλξεις (pull over) με αλτήρα πίσω από το κεφάλι

Στην ίδια θέση, τα χέρια τεντωμένα κάθετα στο στήθος, πιάνετε τους αλτήρες μαζί και με ελαφρώς λυγισμένους τους αγκώνες παίρνετε εισπνοή και με την εκπνοή πάτε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι, μέχρι το σημείο που δεν νιώθετε έντονο τράβηγμα στους ώμους. Με την εισπνοή επαναφέρετε στην αρχική θέση. (8-12 επαναλήψεις, 1-3 σετ)

#5. Ψαλιδάκια

Όρθιες, έχετε τα χέρια τεντωμένα μπροστά από το σώμα σας με τις παλάμες κοιτώντας προς τα κάτω. Με γρήγορες κινήσεις κάνετε ψαλιδάκια. (όσα περισσότερα μπορείτε)

#6. Πιέσεις στήθους

Σε όρθια ή καθιστή θέση ανοίγετε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων και λυγίζετε τους αγώνες σε ορθή γωνία. Από αυτή τη θέση φέρνετε τα χέρια μπροστά προσπαθώντας να ενώσετε τους αγκώνες, με το εσωτερικό της παλάμης να κοιτάει το πρόσωπο σας, σαν να διαβάζετε βιβλίο. (8-12 επαναλήψεις, 1-3 σετ)

Και κάτι ακόμα: Το κλειδί είναι η σωστή στάση του σώματος. Θυμάστε που σας φώναζαν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικρές να μην καμπουριάζετε όταν περπατάτε ή κάθεστε; Αυτό θέλουμε και τώρα. Να προσπαθείτε συνειδητά να στέκεστε και να κάθεστε με ίσια πλάτη, έχοντας κάτω τους ώμους.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ναταλία Γερμανού: Όποιος με βλέπει και ξερνάει, αλλάζει κανάλι

Συνέχεια στη συζήτηση και τα σχόλια που προκάλεσε η κίνηση της Ματούλας Ζαμάνη να βγάλει το μπλουζάκι που φορούσε και να το πετάξει στο κοινό, μετά από συναυλία της, έδωσε η Ναταλία Γερμανού στην εκπομπή της «Καλύτερα δεν γίνεται» στον Alpha. H παρουσιάστρια από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της τραγουδίστριας, και αυτό έπραξε

Τα ιδανικά φυτά για να διακοσμήσετε το μπάνιο σας

Με την προσθήκη φυτών στο μπάνιο σας, θα βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του αέρα. Εκτός αυτού, ορισμένα φυτά, όπως τα τροπικά, ευδοκιμούν σε υψηλά επίπεδα υγρασίας, η οποία αναπτύσσεται στα μπάνια και δεν χρειάζονται πολύ φως. Ένας επιπλέον λόγος είναι, βέβαια, ότι θα βάλετε μια πινελιά φύσης και πράσινου χρώματος σ’ έναν χώρο

Η Ευγενία Σαμαρά για τη μητρότητα: «Είναι κάτι πολύ προσωπικό και νομίζω ότι υπάρχει μια φοβία»

«Έχω μια φοβία στο να γίνω μητέρα και πρέπει μέσα μου να την ξεπεράσω», λέει η Ευγενία Σαμαρά. Η Ευγενία Σαμαρά ήταν σήμερα καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Χαμογέλα και πάλι». Η ηθοποιός μίλησε για τη νέα κωμική σειρά του Mega «Έχω παιδιά», στην οποία πρωταγωνιστεί ως μητέρα, αλλά και για το θέμα της μητρότητας.

Φάβα από φρέσκα κουκιά με αναρή

Προσθήκη στα αγαπημένα Συστατικά 700-750 γρ. φρέσκα κουκιά, ξεκουκι-σμένα, ½ φλ. φρέσκια αναρή λιωμένη με πιρούνι, ½ φλ. ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι, 1 κουταλιά (όχι πολύ γεμάτη) ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, ½ κουταλάκι ψιλό τρίμμα λεμονιού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα, αλάτι, πιπέρι, ραπανάκια για το σερβίρισμα (προαιρετικά) Βήματα Ζεσταίνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα

Τόνος Tataki με 5 μπαχαρικά και σάλτσα Unagi

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Τόνος Σάλτσα Unagi Καρπούζι Φινόκιο Φρέσκο κρεμμύδι Ραπανάκι Φέτες από πιπεριά τσίλι Για το σιρόπι μέντας: 200 γρ. νερό 200 γρ. ζάχαρη 20 γρ. φρέσκα φύλλα μέντας ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για τον τόνο Tataki: Τυλίγετε τον τόνο σε 5 μπαχαρικά και τον τηγανίζετε ελαφρά από κάθε πλευρά. Τον κόβετε σε ίσες φέτες των

Μίμης Πλέσσας: Σε πρώτο ενικό για τα παιδικά του χρόνια, τα βασανιστήρια και την πατρότητα

«Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, κατανοητή χωρίς, ιδιαίτερες προϋποθέσεις και αποδεκτή χωρίς ιδιαίτερες προκαταλήψεις. Καταφέρνει να μαγέψει λίγο παραπάνω από όλους», έλεγε για τη μουσική ο Mίμης Πλέσσας. Ο Μίμης Πλέσσας έζησε μια ζωή γεμάτη με αγάπη, νότες, μελωδίες, έρωτα και φυσικά γεμάτη αναμνήσεις, άλλες γλυκές και άλλες πικρές, σίγουρα πάντως μια ζωή που

Ελεάννα Πλέσσα: Οι σπάνιες εμφανίσεις του Μίμη Πλέσσα με την 26χρονη κόρη του & ο γιος του, Αντώνης

Λίγες ημέρες πριν από τα 100α του γενέθλιά του ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μας πίσω ένα σπουδαίο έργο να μας ακολουθεί.

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης»

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης» Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης» Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος μίλησε για τις συνεργασίες του, αλλά και τις «κόντρες» που έχει εμπλακεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο δημοσιογράφος έκανε δηλώσεις στην εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;» και ανέφερε αρχικά

Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν

Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν Σίγουρα είναι μια εκπομπή που πρωταγωνιστεί, οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο και το περιβάλλον, πρόσθεσε H Μαρία Αντωνά έκανε δηλώσεις και ρωτήθηκε

Μίμης Πλέσσας: Όταν ο σπουδαίος συνθέτης αποκάλυπτε το λόγο που δεν ήθελε να γράψει τραγούδια στον Τόλη Βοσκόπουλο

Ο Μίμης Πλέσσας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος για το σποτ της Άννας Διαμαντοπούλου: “Δεν με ακουμπάνε τα σχόλια”

"Ζούμε εδώ και χρόνια τον φασισμό της κοινής γνώμης. Διότι αυτή η δήθεν ελευθερία είναι ένας υφέρπων φασισμός" εξηγεί ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Γιατί μας δίνει τόση ευχαρίστηση να πίνουμε νερό όταν διψάμε;

Φανταστείτε ότι κάνετε μία υπαίθρια δραστηριότητα σε μία ζεστή ημέρα. Είστε μούσκεμα στον ιδρώτα και το αίσθημα της δίψας αρχίζει να σας καταβάλει. Πιάνετε το μπουκάλι νερού και πίνετε μια μεγάλη γουλιά και αμέσως αισθάνεστε το σώμα σας να γεμίζει ανακούφιση και ευφορία. «Υπάρχει μια ηδονική αντίδραση σε αυτό», εξηγεί η Patricia Di Lorenzo, ομότιμη