Βιταμίνη D: Ποιοι τη χρειάζονται, ποιοι πρέπει να προσέχουν, γιατί δεν πρέπει να την παίρνει κανείς από μόνος του

Date:

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη σκελετικών και εξωσκελετικών παθήσεων στο επίκενρο της 6ης Μεσογειακής Συνάντησςη Ειδικών, με θέμα «Vitamin D, in the prevention of health disparities during adult life»

Οι πρόσφατες εξελίξεις και οι Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη σκελετικών αλλά και εξωσκελετικών παθήσεων (καρδιαγγειακών, νεφρολογικών, ενδοκρινολογικών, μεταβολικών και ογκολογικών) συζητούνται από σήμερα στην 6η Μεσογειακή Συνάντηση Ειδικών, με θέμα «Vitamin D, in the prevention of health disparities during adult life», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Το καινούργιο είναι ότι υπάρχουν κάποιες παθήσεις, όπως ο προδιαβήτης, στις οποίες, με τις πρόσφατες Κατευθυντήριες Οδηγίες που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2024, προτείνεται η σχεδόν καθολική αναπλήρωση χωρίς καν να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D, γιατί θεωρείται ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη σε ομάδες πληθυσμού που έχουν έλλειψη, δηλαδή σε αυτούς που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο ή έχουν κάποιους άλλους λόγους- π.χ. σκούρο δέρμα, ενδυματολογικές συνήθειες που μπορεί να εμποδίζουν τη σύνθεση της βιταμίνης D από το δέρμα. Σε αυτούς, λοιπόν, προτείνεται να παίρνουν όλοι βιταμίνη D, γιατί προφανώς δεν μπορούν να συνθέσουν από το δέρμα αυτή που χρειάζονται. Αυτή είναι η κυριότερη αλλαγή στις Κατευθυντήριες Οδηγίες. Η άλλη αλλαγή που προτείνεται είναι ότι, επειδή δεν ξέρουμε ποια είναι τα φυσιολογικά όρια, ίσως δεν έχει νόημα να μετράμε τόσο πολύ τη βιταμίνη D όσο να χορηγούμε συμπληρώματα εκεί που πιστεύουμε κατά περίπτωση ότι χρειάζεται», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της 6ης Μεσογειακής Συνάντησης Ειδικών, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Καλλιόπη Κώτσα.

Σύμφωνα με την κ. Κώτσα, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D εξαρτάται από την πάθηση.

«Για τις περισσότερες παθήσεις δεν ισχύουν πάντα τα φυσιολογικά όρια που ισχύουν για τον σκελετό. Για την οστεοπόρωση ξέρουμε μέχρι πού πρέπει να σταματήσουμε. Δεν ξέρουμε όμως το ίδιο για τον διαβήτη, δεν ξέρουμε το ίδιο για τον καρκίνο. Και επομένως ξέρουμε το ανώτερο φυσιολογικό, δηλαδή ξέρουμε ότι δεν πρέπει να ανέβουμε πάνω από 50 ng/ml, δεν ξέρουμε όμως κάτω από πόσο υπάρχει πρόβλημα. Άρα, οι καινούργιες Κατευθυντήριες Οδηγίες λένε ότι με στόχο να αναπληρώσουμε σε όλους αυτούς που ξέρουμε ότι έχουν έλλειψη, δίνουμε ό,τι εκτιμούμε ότι χρειάζεται ο καθένας. Μπορεί να είναι διαφορετική δόση για τον καθένα χωρίς να μετράμε και να ξαναμετράμε, γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος από τη βιταμίνη D. Είναι ένας απλός τρόπος να αναπληρώνουμε χωρίς κίνδυνο. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί αυτό πρέπει να το κάνει κάποιος, ο οποίος ξέρει και τον ασθενή και τη δοσολογία. Δεν μπορεί να το παίρνει ο ασθενής από μόνος του. Δεν είναι, λοιπόν, μία απλή βιταμίνη, είναι μια ορμόνη, όπως για παράδειγμα η θυροξίνη. Άρα, όπως δεν παίρνω για τον θυρεοειδή κάτι από μόνος μου αλλά μου το δίνει ο γιατρός, έτσι δεν παίρνω και βιταμίνη D», προσθέτει η κ. Κώτσα.

Παράλληλα σημειώνει ότι αυτά ισχύουν για τα άτομα που κινδυνεύουν από μία πάθηση, όπως π.χ. ο διαβήτης, ή γι’ αυτούς που βρίσκονται σε μια κατάσταση φυσιολογική, αλλά χρειάζονται τη βιταμίνη D, όπως π.χ. στην εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, τον θηλασμό.

«Για τους υγιείς προτείνεται να αποφεύγεται η ανεπάρκεια, εκτιμώντας τον τρόπο ζωής τους. Άρα, ένας άνθρωπος που είναι συνεχώς στον ήλιο, προφανώς δεν χρειάζεται. Ένας άνθρωπος που είναι συνεχώς κλεισμένος μέσα, προφανώς χρειάζεται βιταμίνη D και κάποιοι από αυτούς μπορεί να χρειάζεται να παίρνουν και συνεχώς. Και έχουν προτείνει οι επιστημονικές εταιρείες πόση είναι η δοσολογία σε αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί η κ. Κώτσα.

Η βιταμίνη D, o προδιαβήτης, η παχυσαρκία και ο ΣΔ τύπου 2

Αναφερόμενη στη σχέση της βιταμίνης D με τον προδιαβήτη, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) τύπου 2, η κ. Κώτσα σημειώνει ότι εδώ και πολλά χρόνια έγιναν πάρα πολλές μελέτες στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ και ότι το Τμήμα, με μια αναφορά συνέβαλε στην πρόσφατη αλλαγή των Κατευθυντήριων Οδηγιών σε ό,τι αφορά τον προδιαβήτη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μελέτης του Τμήματος Ενδοκρινολογίας χορηγήθηκε βιταμίνη D για έναν χρόνο σε ηλικιωμένους σε ΚΑΠΗ της Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα ήταν ευνοϊκά σε ό,τι αφορά τη γλυκόζη νηστείας αλλά και σε δείκτες που έχουν να κάνουν με το άγχος, την κατάθλιψη, με τον οστικό μεταβολισμό κ.λπ.

Σύμφωνα με την κ. Κώτσα, στο θέμα της παχυσαρκίας τα πράγματα δεν είναι πολύ ξεκάθαρα και οι Κατευθυντήριες Οδηγίες δεν προτρέπουν να χορηγείται βιταμίνη D σε όλους.

«Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι στην παχυσαρκία, η βιταμίνη D λειτουργεί στο λιποκύτταρο και καμιά φορά μπορεί να οδηγήσει στην έκπτυξη των λιποκυττάρων. Άρα θέλει λίγη προσοχή στην παχυσαρκία. Όταν, όμως, υπάρχει σαφής ανεπάρκεια, δηλαδή αν κάποιος είναι συνεχώς κλεισμένος στο σπίτι του, οι ασθενείς με παχυσαρκία χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης D από τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΔ, η κ. Κώτσα αναφέρει ότι ο προδιαβήτης οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και προθέτει ότι αν κάποιος θέλει να αποφύγει την εκδήλωση του ΣΔ τύπου 2, ήδη από το στάδιο του προδιαβήτη, με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες, ένα από τα μέτρα που πρέπει να παίρνει -και όχι το αποκλειστικό- είναι η αναπλήρωση βιταμίνης D.

«Φυσικά εννοείται ότι πρέπει να προηγείται σωστή διατροφή, ότι πρέπει να υπάρχει άσκηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος ζωής και γενικά ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ένας καλός ύπνος, μαζί με αυτά όμως και η αναπλήρωση της βιταμίνης D. Όταν προκύψει ο σακχαρώδης διαβήτης, τότε το κύριο μέλημά μας είναι να μην κάνει επιπλοκές. Έχουμε πολλές μελέτες τελευταία που λένε ότι αρκετές από τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως π.χ. το διαβητικό πόδι, μπορούν να σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D, γιατί οι ασθενείς που έχουν διαβητικό πόδι έχουν χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το δώσουμε θεραπευτικά, σημαίνει ότι καλό είναι να αποφύγουμε την έλλειψη βιταμίνης D σε ασθενείς που έχουν σακχαρώδη διαβήτη», εξηγεί η κ. Κώτσα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθησυχαστικό το ECDC για τον ιό Marburg: Πολύ μικρή η πιθανότητα μετάδοσης αν μπει στην Ευρώπη

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Πως να απαλλαγείτε από τις «σακούλες» με φυσικούς τρόπους

Εγκεφαλίτιδα από τσιμπούρι: Σημαντικά κενά στην προστασία της δημόσιας υγείας διαπιστώνει το ECDC

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νόρα Βαλσάμη: H τελευταία φορά που είδαμε την ηθοποιό-Πόζαρε αγνώριστη στη Σύρο δίπλα στον γιο της

Νόρα Βαλσάμη - «Μια χαρά είμαι, απλά έχω λίγο τη μέση μου. Δε με χάσατε, θα γίνω καλά. Όλοι νομίζουν ότι είμαι άρρωστη. Απλά πονάει λίγο η μέση μου από την...

Νόρα Βαλσάμη: H τελευταία φορά που είδαμε την ηθοποιό-Πόζαρε αγνώριστη στη Σύρο δίπλα στον γιο της

Νόρα Βαλσάμη - «Μια χαρά είμαι, απλά έχω λίγο τη μέση μου. Δε με χάσατε, θα γίνω καλά. Όλοι νομίζουν ότι είμαι άρρωστη. Απλά πονάει λίγο η μέση μου από την υγρασία. Είμαι πολύ ήρεμα, αλλά είμαστε πολύ μακριά, σε ένα βουνό. Θα πάμε να το φτιάξουμε το σπίτι στη Ραφήνα, γιατί έχει πρόβλημα. Θα

My Style Rocks: «Όλο λάθος» βρίσκουν οι κριτές το look της Μαριάννας και βάζουν άσσους

Στο σημερινό επεισόδιο του «My Style Rocks» η εμφάνιση της Μαριάννας δεν εντυπωσίασε καθόλου τους κριτές, ο καθένας από τους οποίους τη βαθμολόγησε με 1. Οι κριτές συμφώνησαν στο γεγονός ότι η τουαλέτα είναι πολύ όμορφη, αλλά τη θεώρησαν άστοχη επιλογή για το συγκεκριμένο θέμα που ήταν το «fashion show». Αρχικά, η Έλενα Χριστοπούλου ανέφερε:

Βρετανία: Ποια είναι η Εστέλ Όγκιλβι, που μπλέχτηκε σε ερωτικό τρίγωνο με δύο αντιπάλους οδηγούς της Formula 1

Δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία γυναίκα που έχει παράλληλη σχέση με δύο άνδρες. Ωστόσο, η Εστέλ Όγκιλβι είχε τον δικό της τρόπο να ξεγελά τα αρσενικά που υποκλίνονται στην γοητεία της. Πολύ απλά, εμφανιζόταν με δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στην κυριολεξία, καθώς άλλαζε εμφάνιση, όνομα, ακόμη και ηλικία για να φαίνεται

Αθηνά Ωνάση: Αγνώριστη στα 39 της χρόνια η “χρυσή” κληρονόμος

Παρασκευή, 4.10.2024, 12:14 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε πώς είναι σήμερα η Αθηνά Ωνάση, η μοναδική απόγονος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Η Αθηνά Ωνάση, η «χρυσή» κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση, η οποία τα τελευταία χρόνια αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, είναι σήμερα 39 ετών. Στο Πρωινό, την Παρασκευή, παρουσιάστηκε μια φωτογραφία της, έτσι όπως είναι σήμερα. Ο Γιώργος

Γιώργος Λιάγκας για Καρυστιανού: “Δεν πρέπει να ξανακουστεί από το στόμα σας ότι δεν γνωρίζετε πόσα χρήματα είναι στο ταμείο”

Τέλος φαίνεται πως έλαβε η κόντρα ανάμεσα στη Μαρία Καρυστιανού και τα αδέλφια Πλακιά για τη συναυλία μνήμης για τα θύματα του δυστυχήματος

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Είχα 18.000 λευκά αιμοσφαίρια, κινδύνευα από σηψαιμία» – Στο νοσοκομείο ο παρουσιαστής

Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος, όπως είπε, κινδύνευσε με σηψαιμία. «Αυτό που τράβηξα χθες ήταν λίγο ζόρικο αλλά τέλος καλό όλα καλά. Η επέμβαση που έκανα, ο τρόπος που έγινε η επέμβαση και το επείγον. Εγώ μυαλό δεν βάζω, έλεγα ότι θα φύγω και μου εξήγησαν ότι είχα μία περίεργη κύστη που

Μαρία Καρυστιανού: «Νίκο, Σοφία, Δημήτρη, Μάρθα… Πονάμε το ίδιο. Τα κορίτσια μας είναι μαζί στον ουρανό»

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΕΜΠΗ Μαρία Καρυστιανού: «Νίκο, Σοφία, Δημήτρη, Μάρθα… Πονάμε το ίδιο. Τα κορίτσια μας είναι μαζί στον ουρανό» Τζωρτζίνα Φράγκου 04.10.2024 | 18:56 Μήνυμα ενότητας στην οικογένεια Πλακιά έπειτα από την αντιπαράθεση αναφορικά με τη συναυλία μνήμης στα θύματα των Τεμπών. Ειδικότερα, τέλος έλαβε η αντιπαράθεση μεταξύ συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των

Έφτιαξαν τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα του ράπερ Diddy και σε ένα 24ωρο έγιναν πάνω από 12.000 κλήσεις

Αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες σε βάρος του ράπερ Diddy, ειδικά από τη στιγμή που έγιναν περισσότερες από 12.000 κλήσεις σε ειδική τηλεφωνική γραμμή που δημιουργήθηκε για τον εντοπισμό θυμάτων του. Ο δικηγόρος Τόνι Μπάζμπι που εκπροσωπεί 120 άτομα που καταγγέλλουν τον καλλιτέχνη, ανέφερε ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να εντοπιστούν ποιες

«Τι θες τώρα ρε;»-Η Ζαμπέτογλου «στρίμωξε» on air τον Σπύρο Παπαδόπουλο

Αμηχανία προκάλεσε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου στον σημερινό 4/10 καλεσμένο της εκπομπής Στούντιο 4 της ΕΡΤ που δεν ήταν άλλος από τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Μπουρδούμης για Λένα Δροσάκη: «Δεν είμαστε στα μαχαίρια, αύριο

Στην πρώην σύζυγό του, Λένα Δροσάκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης μιλώντας στην κάμερα του Mega.  Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να συνεργαστούν θεατρικά κάποια στιγμή στο μέλλον μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής Buongiorno. «Με την πρώην σύζυγό μου κάνουμε την ίδια δουλειά, αύριο – μεθαύριο μπορεί να συνεργαστούμε, συζητάμε. Δεν είναι κάτι που δε

Νίκος Βέρτης: «Θέλω να γίνω πατέρας, αλλά γενηθήτω το θέλημά Tου όπως λέει και η κοπέλα μου»

«Έχουν υπάρξει άνθρωποι που ήταν δίπλα μου και με πρόδωσαν. Δε πειράζει, αυτά είναι μέσα στη ζωή, συμβαίνουν», είπε ο Νίκος Βέρτης. Για την επιθυμία του να αποκτήσει παιδιά, την προσωπική του ζωή που κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και για τους ανθρώπους που τον έχουν προδώσει, μίλησε σήμερα το πρωί (04.10.2024) στην