Το μέτρημα των θερμίδων ανήκει στο παρελθόν – Αυτός είναι ο δείκτης που πρέπει να παρακολουθείτε για τη διατροφή σας

Date:

Το μέτρημα των θερμίδων ήταν κάποτε η κυρίαρχη μέθοδος για την απώλεια βάρους, αλλά πλέον ανήκει στο παρελθόν. Αντ’ αυτού, η παρακολούθηση των μακροθρεπτικών συστατικών (ή μακροσυστατικών) προσφέρει μία πιο αποτελεσματική και υγιή προσέγγιση. Ένας ολιστικός δείκτης για να βελτιώσετε τη διατροφή σας, την υγεία σας και την καθημερινή σας απόδοση.

Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι βασικές ομάδες συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας σε μεγάλες ποσότητες, για να επιβιώσει και να λειτουργήσει σωστά. Χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη.

Η διαφορά τους από τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, είναι πως τα μάκρο προσφέρουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για την καθημερινή του λειτουργία. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά έχει διαφορετική λειτουργία και συνεισφορά στην υγεία μας.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη (σάκχαρα), η οποία είτε χρησιμοποιείται άμεσα είτε αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αμυλούχα λαχανικά, είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες και υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών, καθώς και για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Είναι οι δομικές μονάδες του σώματός μας, φτιαγμένες από αμινοξέα, με εννέα από αυτά να θεωρούνται απαραίτητα, επειδή δεν παράγονται από το σώμα και πρέπει να ληφθούν μέσω της διατροφής.

Λίπη

Τα λίπη είναι απαραίτητα για πολλές βασικές λειτουργίες, όπως η απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K), η προστασία των οργάνων και η παραγωγή ορμονών. Αν και έχουν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην ενέργεια του οργανισμού.

Γιατί να μετράτε τα μακροθρεπτικά συστατικά αντί για θερμίδες;

Το μέτρημα των μακροθρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με τις θερμίδες, προάγει μία πιο ισορροπημένη διατροφή. Όπως επισημαίνουν ειδικοί στο Cnet, η επικέντρωση μόνο στις θερμίδες μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, εάν δεν λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικοί τύποι τροφίμων και η ποιότητά τους.

Με το μέτρημα των μακροθρεπτικών συστατικών:

  • Διατηρείτε ισορροπία: Ασχολείστε με την ποιότητα και όχι απλώς με την ποσότητα των τροφίμων.
  • Κατανοείτε πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα σας: Παρακολουθώντας τα μακροθρεπτικά συστατικά, θα παρατηρήσετε ποιες τροφές σάς δίνουν ενέργεια, σας βοηθούν στη συγκέντρωση ή βελτιώνουν τις αθλητικές σας αποδόσεις.
  • Δημιουργείτε μακροχρόνιες υγιεινές συνήθειες: Η εστίαση σε μακροχρόνιες βελτιώσεις στις διατροφικές συνήθειες είναι πιο αποτελεσματική από μια σύντομη δίαιτα μετρώντας μόνο θερμίδες.

Πώς να μετράτε τα μακροθρεπτικά συστατικά;

Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλή, ειδικά με την πληθώρα εργαλείων που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Για να ξεκινήσετε, πρέπει πρώτα να καθορίσετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε ημερησίως. Στη συνέχεια, αποφασίστε την αναλογία των μάκρο που είναι ιδανική για εσάς. Οι γενικές συστάσεις είναι οι εξής:

  • Υδατάνθρακες: 45% έως 60% των ημερήσιων θερμίδων.
  • Λίπη: 20% έως 35%.
  • Πρωτεΐνες: Το υπόλοιπο ποσοστό.

Αφού αποφασίσετε τις αναλογίες σας, μπορείτε να υπολογίσετε την πρόσληψη σε γραμμάρια για κάθε μακροθρεπτικό συστατικό.

Κάθε μακροθρεπτικό συστατικό αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη ποσότητα θερμίδων: 

  • Οι υδατάνθρακες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο
  • Οι πρωτεΐνες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο
  • Τα λίπη έχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο

Ένα παράδειγμα υπολογισμού

Εάν ένα άτομο θέλει να καταναλώνει 2.300 μερίδες ημερησίως τότε:

  • Υδατάνθρακες: 2.300 x 0,50 = 1.150 θερμίδες ή 287,5 γραμμάρια υδατάνθρακες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο)
  • Πρωτεΐνη: 2.300 x 0,25 = 575 θερμίδες ή 143,75 γραμμάρια πρωτεΐνης (4 θερμίδες ανά γραμμάριο)
  • Λίπη: 2.300 x 0,25 = 575 θερμίδες ή 63,8 γραμμάρια λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο)

Αν δεν σας αρέσουν τα μαθηματικά, μην ανησυχείτε. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε ένα πλήθος εφαρμογών που υπολογίζουν για εσάς την ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών που πρέπει να καταναλώνετε βάσει του δικού σας προγράμματος.

Οφέλη της παρακολούθησης μάκρο

  • Ενίσχυση ενέργειας και αθλητικής απόδοσης: Οι σωστές ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών μπορούν να σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να αποδίδετε καλύτερα σε αθλητικές δραστηριότητες.
  • Προσαρμογή σε εξατομικευμένες ανάγκες: Ανάλογα με τους στόχους σας -είτε θέλετε να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα, να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε τη διατροφή σας- μπορείτε να προσαρμόσετε την κατανάλωση των μακροθρεπτικών συστατικών στις προσωπικές σας ανάγκες.
  • Μακροχρόνια υγεία: Το να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του σώματός σας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις αποφάσισε να επιστρέψει στην υποκριτική μετά από 7 χρόνια αποχής

Ο ηθοποιός είχε ξεκαθαρίσει ότι αποσύρεται, όμως όλα άλλαξαν εξαιτίας του σκηνοθετικού ντεμπούτου του γιου του

Τηλεθέαση Τρίτης – Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών

Τηλεθέαση Τρίτης - Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών Τηλεθέαση Τρίτης - Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών Ποιες εκπομπές προτίμησαν οι τηλεθεατές - Ποια δελτία ειδήσεων επέλεξαν για την ενημέρωσή τους την Τρίτη 01.10.2024 * τελικά νούμερα Δείτε αναλυτικά τα νούμερα τηλεθέασης των καναλιών την Τρίτη 01.10.2024 Δυναμικά κοινά (ηλικίες 18-54) (%) Γενικό σύνολο τηλεθέασης (%) Mega 12,2 13,9

Η Σοφία Βόσσου “πάγωσε” τη Φαίη Σκορδά στον αέρα: “Μη με διακόπτεις!”

Η παρεξήγηση στον αέρα του MEGA - Σοφία Βόσσου: "Να σου πω κάτι, γλυκιά μου;".

Survivor: “Σάστισαν” όλοι με την τρίτη οικειοθελή αποχώρηση – Η “βόμβα” που έριξε ο Γιώργος Λιανός

Τετάρτη, 2.10.2024, 01:04 Zappit@ZAPPIT_ "Δυστυχώς, εδώ ήρθε μόνο το σώμα μου. Από την πρώτη μέρα η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό μου δεν ήρθαν ποτέ εδώ". Αντιμέτωποι με μία απροσδόκητη εξέλιξη βρέθηκαν οι δύο ομάδες στο αποψινό (1/10) Survivor. Τίγρεις και Αετοί, αφού αναμετρήθηκαν σε έναν ακόμη απαιτητικό στίβο μάχης, κλήθηκαν από τον Γιώργο

Συγχαρητήρια, υποκλίνομαι» – Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου αποθέωσε τη Ματούλα Ζαμάνη

Ενδιαφεροντα ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ Συγχαρητήρια, υποκλίνομαι» – Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου αποθέωσε τη Ματούλα Ζαμάνη Η Ματούλα Ζαμάνη φημίζεται για τις παθιασμένες συναυλίες της και το αφοσιωμένο κοινό της Τζωρτζίνα Φράγκου 02.10.2024 | 12:36 Η Ματούλα Ζαμάνη φημίζεται για τις παθιασμένες συναυλίες της και το αφοσιωμένο κοινό της. Στα τελειώματα της καλοκαιρινής της περιοδείας, η

Η Μαριάννα Γεωργαντή είπε όλα όσα σκεφτήκαμε για τη Ματούλα Ζαμάνη μέσα σε ένα λεπτό

«Ποταμός» αρνητικών σχολίων στα social media για τη Ματούλα Ζαμάνη και την κίνησή της να βγάλει τη μπλούζα της πάνω στη σκηνή.

Δημήτρης Κόκοτας: «Ξεκίνησε το δεξί πόδι να κάνει κάποιες κινήσεις…»

H Ματίνα Παγώνη μίλησε στην εκπομπή, Buongiorno και για τον Δημήτρη Κόκοτα που εδώ και έξι μήνες βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα που υπέστη.

Sean Combs: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από 120 άτομα

Sean Combs: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από 120 άτομα Ένα άτομο ισχυρίστηκε ότι ήταν 9 ετών όταν κακοποιήθηκε, δήλωσε ο δικηγόρος Τόνι Μπάζμπι Ένας δικηγόρος δήλωσε την Τρίτη ότι εκπροσωπεί 120 κατήγορους που έχουν εμφανιστεί με ισχυρισμούς για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον του Sean «Diddy» Combs, που περιμένει να δικαστεί για κατηγορίες περί σεξουαλικής διακίνησης.

Ντόναλντ Τραμπ: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί CBS και ABC αρνήθηκαν να προβάλλουν το τρέιλερ της βιογραφικής ταινίας

Ντόναλντ Τραμπ: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί CBS και ABC αρνήθηκαν να προβάλλουν το τρέιλερ της βιογραφικής ταινίας Στο αμφιλεγόμενο φιλμ «The Apprentice» o Σεμπάστιαν Σταν υποδύεται τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Οι τηλεοπτικοί σταθμοί CBS και ABC αρνήθηκαν να προβάλλουν το τρέιλερ της αμφιλεγόμενης ταινίας «The Apprentice» στην οποία ο Σεμπάστιαν Σταν υποδύεται τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τις

H Κέιτ Μος έγινε «τύφλα» στο πάρτι γενεθλίων της κόρης της – Δείτε το βίντεο όπου πέφτει κάτω στον δρόμο 

Το εμβληματικό super model των 90s, Κέις Μος, βρέθηκε στο Παρίσι για να γιορτάσει τα 22α γενέθλια της κόρης της, Λίλα Γκρέις, μετά την εβδομάδα μόδας. Το 50χρονο μοντέλο είχε μια αμήχανη στιγμή, ενώ απολάμβανε το τσιγάρο της έξω από ένα εστιατόριο το βράδυ της Κυριακής. Η Κέιτ Μος βγήκε από το εστιατόριο «Cibus», όπου

Πάνω από 100 μηνύσεις σε βάρος του Sean «Combs» Diddy ακόμα και από ανηλίκους που κακοποιήθηκαν στα 9 τους

Περισσότερα από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ανήλικοι, πρόκειται να μηνύσουν τον ράπερ Sean «Combs» Diddy, γνωστός και ως Puff Daddy, για σεξουαλική επίθεση, βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση. Αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι μηνύσεων είναι ο Sean «Combs», γνωστός ακόμα με τα ονόματα, Diddy, Puff Daddy και P. Diddy, που μεσουράνησε για τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην

Σοφία Βόσσου για Στέφανο Κασσελάκη: Πολύτιμη ψυχή σε αγαπώ – Πώς γνωρίστηκαν

Η Σοφία Βόσσου ανάρτησε στο Instagram μία φωτογραφία της με τον Στέφανο Κασσελάκη, γράφοντας στη λεζάντα: «Πολύτιμη ψυχή σε αγαπώ». Με αφορμή αυτή τη δημοσίευση, μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Buongiorno» του Mega για τη γνωριμία της με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Γνωριστήκαμε στον γάμο ενός κοινού μας φίλου και είχαμε μία κουβέντα.