Μέγας Δούκας Γεώργιος Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ: Ο γάμος με την κόρη ιταλού διπλωμάτη και η ζωή ανάμεσα σε Ντουμπάι και Μόσχα

Date:

Μια συνάντηση με τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας, Γεώργιο Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ, και η συζήτηση μαζί του αλλάζει όλα όσα μπορεί να νομίζαμε ή να ξέραμε για έναν τιτλούχο και δη της αυτοκρατορικής αυλής της Ρωσίας. Με τίτλο αναγνωρισμένο από τα διεθνή δικαστήρια και ενώ το διαβατήριό του με το επίθετο Ρομανόφ ανοίγει διάπλατα τις πόρτες, προκαλεί σχόλια ανά τον κόσμο.

Ο ίδιος ωστόσο προτίμησε να τα κάνει όλα από την αρχή και να αναρριχηθεί σιγά σιγά στον κόσμο των επιχειρήσεων, μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Μέχρι που ήρθε στη ζωή του η σύζυγός του, Ρεβέκκα Βικτόρια, και ο γάμος τους έγινε παρουσία χιλιάδων κόσμου και πεντακοσίων ανταποκριτών ξένου Τύπου στην ίδια εκκλησία που παντρεύτηκε και ο Πέτρος ο Μέγας της Ρωσίας.

Υψηλότατε, αφού σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας και να μου πείτε για τη σχέση που είχατε με τον Κωνσταντίνο.

Ο βασιλιάς των Ελλήνων Κωνσταντίνος ήταν ο νονός μου και πάντα ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος γι’ αυτό. Οι συναντήσεις μας, ωστόσο, ήταν πολύ σπάνιες, καθώς εγώ ζούσα κυρίως στην Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Όπως καταλαβαίνετε, οι αποστάσεις δεν διευκόλυναν ιδιαίτερα τις συχνές επισκέψεις. Από την άλλη, οι οικογένειές μας ενώνονταν με συγγενικούς δεσμούς. Η εξαδέλφη του προπάππου μου, Δούκα Βλαδίμηρου, η Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα, έγινε βασίλισσα της Ελλάδας. Επίσης, η κόρη του Δούκα Βλαδίμηρου, Μεγάλη Δούκισσα Έλενα Βλαντιμίροβα, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της Ελλάδος, Νικόλαο. Οι τρεις κόρες τους, η πριγκίπισσα και δούκισσα του Κεντ, Μαρίνα, η πριγκίπισσα Όλγα της Γιουγκοσλαβίας και η κόμισσα Helene Toerring-Jettenbach ήταν τα πρώτα ξαδέρφια του παππού μου, που μεταξύ τους ήταν πολύ αγαπημένα. Να προσθέσω πως και η μητέρα μου ήταν πάντα πολύ κοντά στους έλληνες συγγενείς της, όπως και εγώ, όμως δεν βλεπόμαστε όλοι όσο θα θέλαμε.

Θα μπορούσατε να θυμηθείτε κάποιο περιστατικό με τον Κωνσταντίνο και να μας το εξιστορήσετε;

Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από αυτόν τον εξαίρετο άνδρα που είχε μια πολύ ωραία προσωπικότητα. Είναι παρά πολλές. Τι να πρωτοθυμηθώ!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι θαυμάζατε σε εκείνον;

Πάντα θαύμαζα την Αυτού Μεγαλειότητα τον Κωνσταντίνο των Ελλήνων για την ανιδιοτελή υπηρεσία και προσφορά του στην Ελλάδα. Τον ίδιο θαυμασμό τρέφω και για την Αυτού Μεγαλειότητα τη βασίλισσα Άννα-Μαρία, που εκτελεί με υποδειγματικό τρόπο τα δημόσια καθήκοντά της, τόσο στη Δανία όσο και στην Ελλάδα. Όπως, πάλι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σήμερα τα ξαδέρφια μου, με πρώτο τον Παύλο και τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ, θεωρώ ότι εκτελούν υποδειγματικά τα καθήκοντά τους στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα.

Η μητέρα σας στην κηδεία του Κωνσταντίνου των Ελλήνων ήταν συντετριμμένη.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς, οπότε η θλίψη είναι πραγματικά δυνατή και αληθινή. Η μητέρα μου συγκινήθηκε πολύ όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και γιατί ο θάνατος της Αυτού Μεγαλειότητας του Κωνσταντίνου των Ελλήνων σήμανε το τέλος μιας εποχής. Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων, πιστεύω ότι επηρέασε έντονα πολλούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν τον είχαν γνωρίσει προσωπικά.

Αφού ολοκληρώσατε τις σπουδές σας στην Οξφόρδη, ασχοληθήκατε ενεργά με τις επιχειρήσεις. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Ξεκίνησα την καριέρα μου στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εργαζόμενος στο υπουργικό συμβούλιο του επιτρόπου των Μεταφορών. Στη συνέχεια εργάστηκα στο Λουξεμβούργο για την EURATOM (την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ατομική Ενέργεια). Έγινα τότε ευρωπαίος διευθυντής μιας ιδιωτικής εταιρείας, της ΜΜC Norilsk Nickel, στις Βρυξέλλες, που είναι μία μεγάλη ρωσική εταιρεία εξόρυξης νικελίου. Στη συνέχεια έγινα διευθύνων σύμβουλος του Metal Trade Overseas, που είναι ο κύριος κόμβος πωλήσεων της Norilsk Nickel στην Ελβετία, ενώ το 2011 ίδρυσα τη δική μου εταιρεία, «Romanoff & Partners» στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα με τις επιχειρηματικές μου κινήσεις, έχω ξεκινήσει και ένα ίδρυμα μαζί με τη σύζυγό μου, μέσω του οποίου φτιάξαμε μια ταινία μικρού μήκους για τον αυτισμό που έχει κερδίσει 12 βραβεία σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Όπως πληροφορηθήκαμε, ζείτε μαζί με την οικογένειά σας έξι μήνες στο Ντουμπάι και έξι στη Μόσχα. Πόσο εύκολη είναι η απόφαση αυτή για εσάς;

Οικογένειες σαν τη δική μας ήταν πάντα «εν κινήσει». Οι Ρομανόφ πάντα ταξίδευαν! Με αρχή τον Πέτρο τον Μέγα που ήταν ο πρώτος Τσάρος της Ρωσίας που βρέθηκε πολλές φορές εκτός της χώρας του. Ήταν οραματιστής εξάλλου. Από την άλλη, οι γάμοι των Ρομανόφ με ευρωπαίους βασιλικούς οίκους ανέπτυξαν επίσης αυτό το «άνοιγμα» στα ταξίδια και δημιούργησαν μια νέα επαφή με άλλους πολιτισμούς. Προσωπικά πιστεύω ότι όλη αυτή η συγκυρία, ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη της ίδιας της χώρας.

Στις μέρες μας, από την άλλη μεριά, όλοι ταξιδεύουν, πολλοί άνθρωποι ζουν σε διαφορετικές χώρες και τα ταξίδια είναι εξαιρετικά εύκολα. Επιπλέον, όλοι ζούμε σε έναν αλληλένδετο κόσμο, οπότε δεν το βρίσκω καθόλου δύσκολο. Οι γονείς μου ζουν σε διάφορες χώρες -Ισπανία και Αίγυπτος-, η γυναίκα μου είναι Ιταλίδα, τα πεθερικά μου είναι στην Ιταλία. Η γυναίκα μου και εγώ έχουμε ακόμα ένα σπίτι στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου γνωριστήκαμε και ξεκίνησε η σχέση μας. Η γυναίκα μου φοίτησε σε σχολείο στις Βρυξέλλες από 13 έως 18 ετών, στο ευρωπαϊκό σχολείο για την ακρίβεια. Και τώρα η δουλειά μου απαιτεί να περάσω λίγο χρόνο στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στο Ντουμπάι. Αυτούς τους έξι μήνες. Όμως, όπως είπα, σήμερα δεν υπάρχει τίποτα εξαιρετικό και δύσκολο στις μετακινήσεις. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των δύο οικογενειών αλλά και των φίλων μας ζουν σε διαφορετικά μέρη κατά τη διάρκεια του έτους. Απλώς το όλο εγχείρημα απαιτεί οργάνωση, αλλά είναι επίσης και μια πολύ μοναδική και όμορφη ευκαιρία και εμπειρία ζωής.

Η σύζυγός σας σας στηρίζει σε αυτή σας την απόφαση;

Είμαι αρκετά τυχερός που έχω μια σύζυγο που μοιράζεται και ταυτόχρονα στηρίζει εμένα και την οικογένειά μας ενεργά σε όλα τα κοινά μας πλέον βήματα. Ταυτόχρονα γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα την εργασία μου. Ενώ αποτελούν και την καλύτερη λύση για την οικογένεια που δημιουργήσαμε. Ο πατέρας της, εξάλλου, ήταν ιταλός διπλωμάτης και έτσι έχει συνηθίσει να ζει στο εξωτερικό και τα βρίσκει όλα αυτά εμπειρίες συναρπαστικές.

Ο γάμος σας ήταν πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός. Με καλεσμένους από όλο τον κόσμο. Απολαύσετε εσείς και η Υψηλότητά της Ρεβέκκα Βικτόρια την τελετή; Έχετε επίσης να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο περιστατικό από την τελετή;

Ο γάμος μας ήταν ο πρώτος ενός μέλους του Αυτοκρατορικού Οίκου στη Ρωσία από την εποχή της Επανάστασης και ο δεύτερος γάμος των Ρομανόφ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ – ο τελευταίος γάμος που είχε πραγματοποιηθεί εκεί ήταν ο γάμος του Μεγάλου Πέτρου στον παλιό καθεδρικό ναό. Ήταν μια χαρούμενη μέρα για όλους εμάς που μπορέσαμε να γιορτάσουμε σε έναν τόσο υπέροχο χώρο και σε μια τόσο υπέροχη πόλη, που είναι στενά συνδεδεμένη με την οικογενειακή μας ιστορία. Για εμάς ήταν προνόμιο κάτι τέτοιο, καθώς είμαστε οι συνεχιστές αυτής της κληρονομιάς. Η συναισθηματική φόρτιση όλων μας ήταν μεγάλη καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου.

Για γενιές η οικογένεια Ρομανόφ είχε διαγραφεί από την ιστορία. Τα όποια ψέματα διαδόθηκαν κατά καιρούς έγιναν επίτηδες για να δυσφημήσουν την αυτοκρατορική οικογένεια. Ανάμεσα στους ελάχιστους επιζώντες της Μπολσεβίκικης μανίας ήταν ο προπάππος μου, ο Μέγας Δούκας Κύριλλος (πρώτος ξάδερφος του Τσάρου Νικολάου Β’), ο οποίος, από απλή σύμπτωση, σώθηκε και κατάφερε να διαφύγει, μετά και τη δολοφονία του Τσάρου. Οι πολύ λίγοι επιζώντες της οικογένειας ζούσαν για χρόνια στη σκιά και μερικές φορές υπό τον φόβο μιας δολοφονίας. Η γιαγιά μου, η Μεγάλη Δούκισσα Λεωνίδα της Γεωργίας -γεννημένη πριγκίπισσα HRH Leonida Bagration-, έζησε στην Τιφλίδα τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης και είχε βιώσει το σκληρό σοβιετικό καθεστώς της εποχής εκείνης. Αυτή και η οικογένειά της κατάφεραν να φύγουν από τη Ρωσία, λίγο πριν ξεκινήσει η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Η θεία μου είχε και μια αδερφή που αποφάσισε να επιστρέψει στη Γεωργία αρκετά χρόνια μετά για ερωτικούς λόγους. Με το που έφτασε στη Γεωργία την ανάγκασαν να διαμείνει σε ένα γκουλάγκ στη Σιβηρία, όπου κατάφερε να επιβιώσει για 10 χρόνια. Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1991 οι παππούδες μου κλήθηκαν να επιστρέψουν, επί εποχής πρόεδρου Γκορμπατσόφ. Έκτοτε, έχει επιτραπεί στα εναπομείναντα μέλη της οικογένειάς μας να ταφούν στην Αγία Πετρούπολη στον καθεδρικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, που είναι το αυτοκρατορικό οικογενειακό Πάνθεον, όπου ο Μέγας Πέτρος και οι υπόλοιποι ρώσοι ηγεμόνες ενταφιάζονται.

Για να ελαφρύνω ωστόσο το κλίμα, θα σας αφηγηθώ και μια πιο αστεία ιστορία που έχει σχέση με τον γάμο μας. Μετά από τρεις ημέρες εκδηλώσεων, ήταν επιθυμία τόσο δίκη μου όσο και της συζύγου μου να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο και επιτέλους να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε. Όταν όμως φτάσαμε στο ξενοδοχείο, οι φίλοι μας είχαν κανονίσει άλλο ένα πάρτι στη σουίτα μας! Ήταν, όμως, μια πολύ ωραία βραδιά, παρά την κούρασή μας!

Πριν από λίγους μήνες ήρθε και ο διάδοχος Αλέξανδρος. Πόσο άλλαξε η γέννησή του τη ζωή σας;

Μας άλλαξε κυριολεκτικά όλη μας τη ζωή. Αλλά πάντα με τη θετική έννοια! Τώρα οι ζωές μας, εμού και της συζύγου μου, περιστρέφονται γύρω από αυτόν και νιώθουμε υπεύθυνοι, όπως όλοι οι γονείς, για να κάνουμε το παιδί μας να μεγαλώσει σε έναν καλύτερο κόσμο. Ξέρετε, όταν γίνεσαι γονιός, συνειδητοποιείς πόσο σημαντική είναι η κληρονομιά που θα αφήσεις πίσω σου και τι αντίκτυπο θα έχει αυτή στα παιδιά σου.

Θα θέλατε να μας πείτε και για την τελετή βάφτισης του γιου σας;

Ο Αλέξανδρος βαφτίστηκε στη Μόσχα στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού σε μια τελετή που συμμετείχαν πάνω από τετρακόσιοι καλεσμένοι. Οι νονοί του ήταν πολλά βασιλικά ξαδέρφια, συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας HRH Όλγας της Ελλάδας – παντρεμένης με τον Δούκα της Σαβοΐας και της Αόστα Αιμόνη. Όπως διαπιστώνεται και πάλι, άλλος ένας Ρομανόφ έχει νονό μέλος του ελληνικού βασιλικού οίκου!

Σας ευχαριστώ πολύ, Υψηλότατε, για αυτή τη συνέντευξη-συνομιλία.

Σημείωση: Ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ είναι γιος του πρίγκιπα της Πρωσίας, Φραγκίσκου Γουλιέλμου, και της τιτουλάριας αυτοκράτειρας της Ρωσίας, κόρης του Βλαδίμηρου Κυρίλλοβιτς, τιτουλάριου αυτοκράτορα της Ρωσίας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σίσσυ Χρηστίδου: Η αναφορά στη σχέση του μεγάλου της γιου: «Αγαπώ πολύ αυτό το κορίτσι»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σίσσυ Χρηστίδου αναφέρεται στη σχέση του μεγάλου της γιου, αν και εκείνος, όπως είπε η ίδια δεν το επιθυμεί. Μιλώντας η παρουσιάστρια στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα αναφέρθηκε σε αυτό ενώ σχολίασε και την εκπομπή The Weekenders. Χρηστίδου: «Η Καινούργιου είναι σε άλλη φάση, γιατί την ταράζετε;»

Ηρώδειο: Η εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη, η σικ Σταματίνα Τσιμτσιλή και ο γιος του Μητσιά, Μίλτος

Μια ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (29-09) στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Σον Μέντες για Καμίλα Καμπέγιο: Είναι ένας απίστευτος άνθρωπος, σεβόμαστε απόλυτα ο ένας τον άλλον

Ο 26χρονος τραγουδιστής και η ποπ σταρ έβγαιναν από το 2019 έως το 2021

Αριάνα Γκράντε για Ίθαν Σλέιτερ: Δεν υπάρχει κανείς σε αυτή τη γη με μεγαλύτερη καρδιά

Η Αριάνα Γκράντε απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε η σχέση της με τον Ίθαν Σλέιτερ. Έναν χρόνο αφότου η σχέση της με τον συμπρωταγωνιστή της στο «Wicked» έγινε πρωτοσέλιδο εν μέσω των διαζυγίων τους, η τραγουδίστρια αντέδρασε στα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν. «Το πιο απογοητευτικό κομμάτι ήταν να βλέπω τόσους πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν τη

Άναυδος ο Γιώργος Λιάγκας με το δώρο που του έφερε ο Μανώλης ο Παλαιοχριστιανός

Home / Ψυχαγωγία / Άναυδος ο Γιώργος Λιάγκας με το δώρο που του έφερε ο Μανώλης ο Παλαιοχριστιανός Άναυδος ο Γιώργος Λιάγκας με το δώρο που του έφερε ο Μανώλης ο Παλαιοχριστιανός Δευτέρα, 30.9.2024, 13:40 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε το δώρο που δέχθηκε ο Γιώργος Λιάγκας. Ο Γιώργος Λιάγκας υποδέχθηκε σήμερα στο πλατό της εκπομπής «Το Πρωινό»

Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου για την ανάρτηση της Τούνη με την τουρκική σημαία: «Εμείς τη βλέπουμε στους εφιάλτες μας»

Με σύνδεση μέσω Skype βγήκε σήμερα ζωντανά στο Πρωινό ο Μαυρίκιος Μαυρικίου. Ο γνωστός καλλιτέχνης μίλησε αποκλειστικά για τις..

Φωτεινή Αθερίδου: «Με ρωτούσαν στο σχολείο αν μένουμε σε παλάτι, έλεγα ότι ο μπαμπάς μου είναι υδραυλικός»

Φωτεινή Αθερίδου: «Με ρωτούσαν στο σχολείο αν μένουμε σε παλάτι, έλεγα ότι ο μπαμπάς μου είναι υδραυλικός» Δευτέρα, 30.9.2024, 15:59 Zappit@ZAPPIT_ «Δε μπορούσαν να κάνουν εικόνα ότι κάποιος που βλέπουν στην τηλεόραση, μένει σε κανονικό σπίτι», λέει η Φωτεινή Αθερίδου. Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον» ήταν σήμερα η Φωτεινή Αθερίδου. Η ηθοποιός

Μπο: «Το χιούμορ του Μάρκου δεν έχει όρια, δεν σταματάει πουθενά»

Μπο: «Το χιούμορ του Μάρκου δεν έχει όρια, δεν σταματάει πουθενά» Δευτέρα, 30.9.2024, 15:01 Zappit@ZAPPIT_ «Ο Μάρκος δεν το κάνει κακοπροαίρετα. Όλο αυτό που γίνεται τώρα είναι υπερβολή», λέει ο Μπο. Στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» και τον Κωνσταντίνο Αρτσίτα έδωσε συνέντευξη ο Μπο. Ο γνωστός ράπερ απάντησε για τον Μάρκο Σεφερλή, αλλά και για τον

Συγκινήθηκαν οι συμπρωταγωνίστριες της Χρύσας Σπηλιώτη στο «καρέ της ντάμας»: «Η απώλειά της είναι καθοριστική»

Συγκινήθηκαν οι Μαίρη Σταυρακέλλη και Μαρία Κατσανδρή, μιλώντας για τη Χρύσα Σπηλιώτη, την τρίτη της παρέας από το θρυλικό πια «Καρέ της Ντάμας», η οποία έχασε τη ζωή της στη φωτιά στο Μάτι. «Λέμε ”Καρέ της ντάμας” μετά από τόσα χρόνια αλλά δεν είναι καρέ, θυμάμαι πάρα πολλά γέλια από τέσσερα κορίτσια» είπε αρχικά η

Τελευταία εξέλιξη – Μαρινέλλα: Τα τρία σημάδια που δείχνουν βελτίωσης στη μάχη για τη ζωή της

Σημάδια βελτίωσης δείχνει η κατάσταση της Μαρινέλλας.

Άννα Βίσση-Ιουλία Καλλιμάνη: Η αποθεωτική συνάντηση επί σκηνής (βίντεο)

Μία σπάνια νυχτερινή έξοδο, που δεν μας έχει συνηθίσει, έκανε στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ του Σαββάτου, η Ιουλία Καλλιμάνη, επιλέγοντας την Άννα Βίσση

Ηλίας Μαμαλάκης: Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου θα κουραστεί γιατί έχει 3 εκπομπές αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση

Υπάρχουν δύο οπτικές: του αν θα αντέξει και του ότι θα μπορούσε κάποιος άλλος να κάνει μία από τις 3 εκπομπές, ανέφερε ο μάγειρας