Νέα γενιά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας – Bραβευμένη ερευνήτρια προειδοποιεί για την κατάχρησή τους

Date:

Τα νέας γενιάς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, «δεν είναι θαυματουργά και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται για αισθητικούς λόγους», προειδοποιεί η χημικός Svetlana Mojsov, μία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα για την ανάπτυξή τους.

Μαζί με δύο ακόμη ερευνητές, τους Joel Habener και Lotte Bjerre Knudsen, τιμήθηκε χθες με το βραβείο Lasker, που θεωρείται ορισμένες φορές προάγγελος ενός Νόμπελ.

Και οι τρεις με τις έρευνές τους δημιούργησαν επανάσταση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, χρόνιας ασθένειας και μάστιγας της δημόσιας υγείας, συμβάλλοντας στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη σκευασμάτων που επιτρέπουν την απώλεια μεγάλου βάρους.

Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound… κατά της παχυσαρκίας ή του διαβήτη τύπου 2, τα φάρμακα αυτά έχουν δημιουργήσει μόδα και χρησιμοποιούνται ακόμη και για την απώλεια λίγων παραπανίσιων κιλών.

«Η μεγάλη επιτυχία είναι η δυνατότητα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και σε αυτό θα έπρεπε να έχουμε παραμείνει», λέει η Svetlana Mojsov, 76 ετών, υπενθυμίζοντας τις παρενέργειες, κυρίως γαστρεντερικού τύπου, των φαρμάκων αυτών.

Η Svetlana Mojsov και ο συνάδελφός της Joel Habener περιέγραψαν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) τις έρευνές τους που διήρκεσαν δεκαετίες για την ανάπτυξη των φαρμάκων αυτών.

«Οταν είσαι ερευνητής, είναι όνειρο να ανακαλύψεις κάτι που θα βοηθήσει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Joel Habener προσθέτοντας ότι οι έρευνες αυτές συνέβαλαν στην συνειδητοποίηση ότι «η παχυσαρκία είναι νόσος του μεταβολισμού και όχι πρόβλημα έλλειψης θέλησης».

Η αποτελεσματικότητα των νέων αυτών φαρμάκων οφείλεται σε μία ανακάλυψη: μιμούνται μία ορμόνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα και ονομάζεται GLP-1.

Ο Joel Habener, ενδοκρινολόγος του Massachusetts General Hospital, είναι ο πρώτος που ανίχνευσε την ύπαρξή της, αρχικά στα ψάρια, το 1982.

Η Svetlana Mojsov ταυτοποίησε από την πλευρά της την ενεργή ακολουθία της GLP-1, απέδειξε την παρουσία της στο εντερικό σύστημα και ανασύνθεσε την δομή της. Στην συνέχεια, απέδειξε, μαζί με άλλους ερευνητές, ότι η GLP-1 διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης στο πάγκρεας, επιτρέποντας την μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Η άμεση βεβαιότητά της τότε ήταν ότι επρόκειτο για μία καλή αγωγή για τον διαβήτη, θυμάται.

Αλλά εκείνη την εποχή, κανείς δεν υποψιαζόταν την χρησιμότητα της ανακάλυψης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

«Δεν είχαμε στο μυαλό μας την απώλεια βάρους», διότι η παχυσαρκία δεν αποτελούσε τόσο οξύ πρόβλημα εκείνη την εποχή, εξηγεί ο 87χρονος σήμερα Joel Habener.

Αλλωστε, την δεκαετία του ’80, «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι ορμόνες ρυθμίζουν το βάρος», προσθέτει η Svetlana Mojsov, γεννημένη στην Γιουγκοσλαβία, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rockef-r.

Και μόνο κατά τύχη, κατά την διεξαγωγή μεγάλων κλινικών δοκιμών, οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται ότι οι ασθενείς αδυνατίζουν.

Σιγά σιγά γίνεται κατανοητό ότι η GLP-1 επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου, αλλά δρα επίσης στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας το αίσθημα του κορεσμού. Η ανακάλυψη είναι αποφασιστικής σημασίας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες παίρνουν γρήγορα το μήνυμα. Στην Novo Nordisk, η ερευνήτρια Lotte Bjerre Knudsen λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα: στον οργανισμό, η GLP-1 εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Αναπτύσσει τεχνικές που επιτρέπουν την διατήρησή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον οργανισμό – αρχικά για μία ημέρα, στην συνέχεια για μία εβδομάδα.

Το πρώτο φάρμακο του δανέζικού ομίλου που περιέχει analogue της GLP-1 παίρνει για πρώτη φορά άδεια το 2010 στις ΗΠΑ κατά του διαβήτη τύπου 2, στην συνέχεια το 2014 κατά της παχυσαρκίας (υπό την επωνυμία Saxenda).

Τα άλλα φάρμακα ακολουθούν και γίνονται οι κότες με τα χρυσά αυγά για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η αμερικανική Eli Lilly από την πλευρά της αναπτύσσει έναν παράγοντα που συνδέει την GLP-1 με μία άλλη ορμόνη του γαστρεντερικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τις περενέργειες, σύμφωνα με την Svetlana Mojsov .

«Είναι πιθανό ότι θα φθάσουμε σε μία νέα γενιά» που θα συνδυάζει διαφορετικές ορμόνες, λέει. «To Ozempic δεν είναι αναγκαστικά η οριστική λύση, αλλά άνοιξε τον δρόμο».

Ακόμη πιο ελπιδοφόρα για το μέλλον, το ενδεχόμενο η GLP-1 να είναι αποτελεσματική και σε άλλες ασθένειες. Ηδη ένα σκεύασμα έχει πάρει άδεια για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αλλά οι ερευνητές επεκτείνονται και σε άλλα πεδία και οι μελέτες πέφτουν βροχή: υπνική άπνοια, εθισμός, νεφρικές, ηπατικές, νευροεκφυλιστικές νόσοι (Parkinson, Alzheimer)…

«Είναι εξαιρετικό», λέει ο Joel Habener αναφερόμενος ειδικά στην δράση της GLP-1 στον εγκέφαλο και στην πιθανή πλειάδα ωφελειών.

Για την Svetlana Mojsov, η GLP-1 ανοίγει τον δρόμο στην ιδέα ότι ένα φάρμακο δεν προορίζεται για μία μόνο ασθένεια.

«Μέχρι σήμερα λέγαμε ένα φάρμακο ανά νόσο. Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η GLP-1 ανοίγει ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Λόρεν: Κλείνει τα 90 της & το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ετοιμάζει πάρτι

Στη Ρώμη αναμένεται να γιορτάσει τα 90 της χρόνια η Σοφία Λόρεν και μάλιστα σε ένα πάρτι-υπερπαραγωγή όπου η λάμψη και οι εκλεκτές παρουσίες θα έχουν τον πρώτο λόγο.  Το ιταλικό υπουργείου πολιτισμού ανακοίνωσε πως θα γίνει ένα ιδιωτικό πάρτι για την ηθοποιό και την οικογένειά της στα κινηματογραφικά στούντιο Cinecitta. Καλεσμένοι είναι επώνυμοι από όλο τον

Χριστίνα Μπόμπα: «Είμαι μια άλλη τώρα… Βελτιώθηκε πάρα πολύ η σχέση με τον εαυτό μου»

Στην εκπομπή Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένη η Χριστίνα Μπόμπα το απόγευμα της Παρασκευής 20/9 και μίλησε για όλα. Η influencer αναφέρθηκε στην μητρότητα

Μαρία Μενούνος: Στη Μύκονο με την κόρη της – Δείτε φωτογραφίες

Δείτε την ανάρτηση που έκανε από το ταξίδι της στο νησί

Δημήτρης Γκοτσόπουλος για τη σειρά «Άγιος Έρωτας»: Είναι γεμάτη ανατροπές

Είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχα κάνει στον «Παράδεισο των κυριών», πρόσθεσε ο ηθοποιός

Γιώργος Παπαδάκης: “Πήγε ο Αυτιάς στην Ευρωβουλή, να βάλει μια φωνή”

Γιώργος Παπαδάκης: "Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αυτό περιμένατε; Δεν παρακολουθείτε την εκπομπή;".

Χαμός στο Tempting Fortune με την ατάκα: “Πήγε να βρίσει κάτι ιερό για εμένα”

Tempting Fortune: "Το είπα με τόσο ευγενικό τρόπο, με αγάπη γιατί τον νιώθω σαν παιδί μου". Μεγάλη ένταση επικράτησε στο Tempting Fortune ανάμεσα στον Γιώργο και στον Αναστάση. Μεταξύ τους είχε υπάρξει μία συγκεκριμένη ατάκα που πυροδότησε όσα συνέβησαν. «Γιώργο, μη γκρινιάζεις τόσο, άστο» είπε ο Αναστάσης στον Γιώργο, ξεκινώντας μια μεγάλη κόντρα μεταξύ τους

Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer: Kατανοώντας την ασθένεια, αγκαλιάζοντας τους ασθενείς

Η  21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer, μια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νευροεκφυλιστική νόσο που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη σταδιακή απώλεια της μνήμης και τον περιορισμό των νοητικών λειτουργιών.  Κάθε χρόνο, ολόκληρος ο μήνας Σεπτέμβριος ορίζεται ως «Μήνας Alzheimer» όπου ειδικοί σε όλο τον κόσμο και επιστημονικές

Ντένις Ρόντμαν εφ όλης της ύλης: Για τον γάμο με τον εαυτό του, την Μαντόνα και τη σχέση του Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ

Ο Ντένις Ρόντμαν, ο πιο εκκεντρικός παίκτης που έχει αγωνιστεί στον μαγικό κόσμο του NBA παραχώρησε μια συνέντευξη όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την σχέση του με την Μαντόνα, τις στιλιστικές του επιλογές και το ρόλο που έπαιξε στην γνωριμία του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Αρχικά ρωτήθηκε για

Ζωή Κρονάκη: Δεν ξέρω αν είμαι η κατάλληλη για να παρουσιάσω τη βραδιά του τελικού της Eurovision

Αυτό θα το αποφασίσει το κανάλι, πρόσθεσε η δημοσιογράφος

Σοφία Λόρεν: Έκλεισε τα 90 – Οργανώνουν πάρτι προς τιμήν της στη Ρώμη

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας θα την τιμήσει με ένα μεγάλο πάρτι στα κινηματογραφικά στούντιο της Cinecittà 

Ηλέκτρα: Οι καμπάνες στην Αρσινόη χτυπούν πένθιμα

Ηλέκτρα, καθημερινά στις 19:45 στην ΕΡΤ1.

Τηλεθέαση: Το Survivor κρατάει την κορυφή στην prime time

Δείτε τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση. Την πρωτιά στην τηλεθέαση κρατάει το Survivor καθημερινά στην prime time. Το ριάλιτι επιβίωσης σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά στη ζώνη του, ενώ και το Tempting Fortune παραμένει περίπου στο ίδιο μήκος κύματος. Τα δύο ριάλιτι του ΣΚΑΙ έχουν, προς το παρόν, απέναντί τους μόνο τις