Το σώμα μας γερνά σε αυτές τις δύο ηλικίες

Date:

Η γήρανση είναι μια σταδιακή διαδικασία. Ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι σημαντικότερες αλλαγές στο σώμα μας συμβαίνουν σε δύο συγκεκριμένες ηλικίες: στα μέσα της τέταρτης δεκαετίας (44) της ζωής μας και με την είσοδο στην έκτη δεκαετία (60)

Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως η εμφάνιση του δέρματος, αλλά επηρεάζουν συνολικά τη λειτουργία του οργανισμού. Ακολουθούν οι πιο κρίσιμες μεταβολές που βιώνει το σώμα μας κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ηλικιακών φάσεων.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στα μέσα των 40

Ξεκινώντας από την ηλικία των 44 ετών, ο οργανισμός μας αρχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτες αλλαγές. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι πρώτες αλλαγές που παρατηρούνται αφορούν το μεταβολισμό των λιπιδίων και του αλκοόλ.

Το σώμα μας χάνει την ικανότητα να διαχειρίζεται με την ίδια αποτελεσματικότητα το λίπος και το αλκοόλ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και αλλαγές στη μεταβολική λειτουργία.

Επιπλέον, κατά την ηλικία των 40, αρχίζουν να φαίνονται και οι πρώτες ενδείξεις αλλοίωσης στο δέρμα, η ελαστικότητά του οποίοι μειώνεται, ενώ και η μυϊκή μάζα αρχίζει να φθίνει σταδιακά. Οι αλλαγές αυτές, αν και φυσιολογικές, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και την εμφάνιση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 40, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να προσέχουμε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η τακτική φυσική άσκηση, και η καλή ποιότητα διατροφής μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας καθώς γερνάμε.

Η αποφυγή του καπνίσματος και η διαχείριση του άγχους είναι επίσης βασικοί παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας μακροπρόθεσμα.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στα 60

Η επόμενη σημαντική περίοδος αλλαγών στο σώμα μας έρχεται γύρω από την ηλικία των 60 ετών. Στην ηλικία αυτή, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των νεφρών, στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η νεφρική λειτουργία μειώνεται, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αποβάλει τις τοξίνες και να διατηρήσει την ισορροπία υγρών. Επίσης, η μείωση του μεταβολισμού των υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ενώ η πτώση της ανοσοποιητικής λειτουργίας αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Τέλος, και η καρδιαγγειακή υγεία μπορεί επίσης να τεθεί σε κίνδυνο, με αυξημένο ρίσκο για καρδιακές παθήσεις.

Για να διατηρήσουμε την υγεία μας όσο το δυνατόν περισσότερο στα 60, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε από νωρίτερα, ιδανικά από τα 40 και 50. Η σωστή διατροφή, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και η προστασία της μυϊκής μάζας μέσω της άσκησης είναι μερικές από τις συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν.

Η τακτική κατανάλωση νερού είναι επίσης σημαντική για την προστασία των νεφρών, ενώ η κοινωνική, γνωστική και φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Η σημασία της υγιούς γήρανσης

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να καθυστερήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι μόνο η διάρκεια ζωής που έχει σημασία, αλλά και η διάρκεια της καλής υγείας μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν με καλή κατάσταση υγείας 11 έως 15 χρόνια λιγότερα σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής τους, κάτι που προσπαθούν να αλλάξουν οι επιστήμονες μέσω της έρευνας και της πρόληψης. Η υγεία μας μπορεί να παραμείνει σε καλή κατάσταση αν προσέξουμε ορισμένα πράγματα στις κρίσιμες ηλικίες των 40 και 60 ετών.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Παντρεύονται και πήγαν για πρόβα νυφικού και γαμπριάτικου στο ατελιέ

Με τα ιερά δεσμά του γάμου αναμένεται να ενωθούν ο Λάζος Μαντικός και η Αθηνά Κουρή το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και μάλιστα με κουμπάρο τον Φοίβο Παπαδάκη. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς μαζί με τον γάμο θα βαφτίσουν τη μονάκριβη κόρη τους, με νονό τον Γιώργο Παπαδάκη. Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί μέσα

Πατριαρχέας για Βίβαν Δράκου: «Έμεινε έγκυος στους πρώτους δύο μήνες της γνωριμίας μας»

Στο Στούντιο 4 της ΕΡΤ βρέθηκε καλεσμένος ο Θανάσης Πατριαρχέας το μεσημέρι της Πέμπτης 19/9.

Άκης Σακελλαρίου: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες και βελόνες» – Η εξομολόγηση μετά την εγχείρηση

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο Άκης Σακελλαρίου, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε με τη μηχανή του. Ο ηθοποιός, σύμφωνα με όσα είπε...

Έφη Σαρρή για Λάκη Λαζόπουλο: “Δεχόμουν κανονικό μπούλινγκ, δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι μου”

"Δεν θεωρώ ότι σατιριζόμουν από τον Λάκη Λαζόπουλο, υπήρχε χλευασμός και τρομερή ύβρις εναντίον μου" δηλώνει η Έφη Σαρρή.

Ιωάννα Τούνη: O γιος της παίζει με τη γιαγιά του και εκείνη μας χαρίζει το πιο τρυφερό βίντεο

Στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους βρίσκεται αυτή την περίοδο η Ιωάννα Τούνη μαζί με τον μονάκριβο γιο της, Πάρη. Η γνωστή influencer και επιχειρηματίας αποκάλυψε πρόσφατα πως ο γιος της θα ξεκινήσει βρεφικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα επειδή το πρόγραμμα της είναι αρκετά φορτωμένο φώναξε τη γιαγιά του Πάρη, τη θεία της, η οποία είναι

Παππά – Λάζαρης: Το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο όρος & το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η Δανάη

Το πρωινό σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι η Δανάη Παππά και ο Λάμπρος Λάζαρης προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω οικονομικών διαφωνιών τους. Και μπορεί ο Λάμπρος να μην παραδέχεται ότι υπάρχει πόλεμος ανάμεσά τους, το Πρωινό με ένα νέο ρεπορτάζ αναφέρει την οικονομική διαμάχη του πρώην ζευγαριού. Όπως τόνισε η Άρια Καλύβα, υπέγραψαν πριν από

Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική

Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική Η 50χρονη ηθοποιός αποσύρθηκε από το Χόλιγουντ για να επικεντρωθεί στα παιδιά της με τον Ράιαν Γκόσλινγκ Η Εύα Μέντες έδωσε μια ενημέρωση σχετικά με το μέλλον της στο Χόλιγουντ. Αφού αποσύρθηκε από την υποκριτική

My Style Rocks: Κουδουνάρης σε Κατερίνα – Χθες ήσουν Σταχτοπούτα σήμερα είσαι Λεοπάρ Σκουφίτσα

Δείτε όσα είπε ο κριτής για το στυλ της παίκτριας

ΕΟΔΥ: 595 εισαγωγές με Covid 19, 8 νέες διασωληνώσεις και 23 θάνατοι

Υποχωρεί σταδιακά η αυξημένη δραστηριότητα του SARS-CoV2 που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 9-15 Σεπτεμβρίου. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ίδιο και οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από Covid 19. Γριπώδης συνδρομή

Η κόρη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να γίνει «σαν την Τέιλορ Σουίφτ» – Τι της απάντησε ο ιδρυτής του Facebook

Ο συνιδρυτής της Meta και ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του, το πώς «χάλασε» το όνειρο της κόρης του να γίνει μια μέρα σαν την σταρ της ποπ Τέιλορ Σουιφτ. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας καλεσμένος στο podcast «Acquired» αποκάλυψε μια συζήτηση όπου φαινομενικά κατέπνιξε την επιθυμία του μεσαίου του παιδιού να

Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά για την απώλεια του Ντίνου Καρύδη

Ο Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Απολαυστικός Νόβακ Τζόκοβιτς: Διασκέδασε τραγουδώντας… Τριαντάφυλλο στη Βουλγαρία

Ο Σέρβος πρωταθλητής έβγαλε την αυθεντική βαλκανική του πλευρά, δίνοντας... ρέστα με την ερμηνεία του.