Οστεοπόρωση: Προκαλεί κάταγμα σε χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο. Δείτε αν κινδυνεύετε

Date:

Τι αναφέρει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου. Ποιες ομάδες του πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν οστεοπόρωση και οστεοπορωτικό κάταγμα, λόγω του τρόπου ζωής, των γονιδίων ή της υγείας τους.

Καταστροφικές συνέπειες στην υγεία έχει η οστεοπόρωση, καθώς μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες, ηλικίας 50 ετών και άνω, υφίστανται κατάγματα εξαιτίας της.

Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται ετησίως τουλάχιστον 8,9 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα. Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάπου στον πλανήτη, ένας άνθρωπος υφίσταται ένα τέτοιου είδους κάταγμα.

Στην Ευρώπη, το 2010 καταγράφηκαν 3,5 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα. Στη χώρα μας υπολογίζονται σε περίπου 86.000. Οι αριθμοί αυτοί όμως εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα συχνά έχουν καταστροφικές συνέπειες, αλλά και τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος. Όπως αναφέρει εκ μέρους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ο ενδοκρινολόγος Γεώργιος Τροβάς, από το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικου Συστήματος «Θ. Γαροφαλίδης» του ΕΚΠΑ, από τους ασθενείς με κάταγμα ισχίου λόγω οστεοπόρωσης:

  • Το 20-24% πεθαίνουν μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκδήλωσή του
  • Το 33% χρειάζονται νοσηλεία κατ’  οίκον επί τουλάχιστον ένα χρόνο
  • Το 40% δεν ανακτούν την ικανότητα ανεξάρτητης βάδισης

Σαν να μην έφταναν αυτά, η εμφάνιση ενός οστεοπορωτικού κατάγματος αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω καταγμάτων, που μπορεί να οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο πόνου και αναπηρίας.

Και σε εργαζόμενους

Ωστόσο η οστεοπόρωση δεν προκαλεί κάταγμα μόνο σε ηλικιωμένους. Μπορεί να προσβάλλει και πολύ νεότερα άτομα. Στους ασθενείς που ακόμα εργάζονται, τα κατάγματα αποτελούν αιτία παρατεταμένης απουσίας από την εργασία τους. Σε κάποια επαγγέλματα, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη δυσκολία επιστροφής στην εργασία μετά την ανάρρωση.

Παρά αυτές τις αρνητικές εκβάσεις, μόλις το 20% των ασθενών με οστεοπορωτικά κατάγματα διαγιγνώσκονται ή λαμβάνουν θεραπεία για την υποκείμενη αιτία τους, δηλαδή την οστεοπόρωση. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων δεν υποβάλλονται στην ενδεδειγμένη, σωτήρια θεραπεία.

Αυτό έχει συνέπειες και στην ποιότητα ζωής. Όταν λ.χ. η οστεοπόρωση προσβάλλει τα οστά της σπονδυλικής στήλης, ο ασθενής ζει με πόνους και μείωση του σωματικού ύψους του λόγω κυφωτικής στάσης (καμπούρα). Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, δεδομένου ότι μόνο το 1/3 των σπονδυλικών καταγμάτων τυγχάνουν της απαιτούμενης κλινικής προσοχής.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ωστόσο η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για τα άτομα υψηλού κινδύνου για οστεοπορωτικό κάταγμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Άτομα  που αναφέρουν κάταγμα σε ηλικία 50 ετών και άνω
  • Άτομα με μείωση του σωματικού ύψους κατά 4 εκατοστά ή περισσότερα ή/και με κυφωτική στάση σώματος (καμπούρα)
  • Γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση (πριν από τα 45 έτη)
  • Άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος. Πρακτικά αυτό σημαίνει τα πολύ αδύνατα άτομα, που έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 19 kg/m2). Για να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας διαιρέστε το βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα)
  • Ασθενείς που κάνουν μακροχρόνια λήψη φαρμάκων τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σκελετό. Τέτοια φάρμακα είναι, λ.χ., γλυκοκορτικοειδή (π.χ. κορτιζόνη), αναστολείς αρωματάσης, αντιανδρογόνα, αντικαταθλιπτικά κ.λπ.
  • Πάσχοντες από νοσήματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση (π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, υπογοναδισμό, καρκίνο του μαστού ή του προστάτη, παθήσεις του πεπτικού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος, των νεφρών κ.λπ.)
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό κατάγματος ισχίου ή οστεοπόρωσης
  • Όσοι έχουν χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως,  κάνουν καθιστική ζωή (μειωμένη φυσική δραστηριότητα), καπνίζουν και/ή κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η εκτίμηση της σκελετικής υγείας συνήθως συμπεριλαμβάνει το τεστ εκτίμησης κίνδυνου εμφάνισης κατάγματος. Το τεστ αυτό είναι γνωστό ως μοντέλο FRAX για τον ελληνικό πληθυσμό.

Πρόκειται για μία μέθοδο με την οποία υπολογίζεται ο κίνδυνος που έχει ένα άτομο να υποστεί κάταγμα τα επόμενα 10 έτη. Αναλόγως με την ηλικία ή τους παράγοντες κινδύνου του, ο θεράπων ιατρός μπορεί ύστερα να προτείνει μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

Κάταγμα με το παραμικρό

Η οστεοπόρωση είναι μία μεταβολική νόσος των οστών. Η ανάπτυξή της καθιστά τα οστά εύθραυστα και λιγότερο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες κατάγματος.

Η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή νόσος, διότι συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα πριν συμβεί κάποιο κάταγμα. Επιπλέον, ένα οστό μπορεί να σπάσει με το παραμικρό, όπως:

  • Με μία μικρή πτώση από την καθιστή θέση
  • Μία απότομη κίνηση του σώματος
  • Ένα σκύψιμο
  • Η άρση κάποιου βάρους

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα συνήθως εκδηλώνονται στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη, το βραχίονα ή το αντιβράχιο (πήχυς). Μπορεί όμως να εκδηλωθούν και σε οποιοδήποτε άλλο οστό (λ.χ. πύελο, πλευρές, κνήμη κ.λπ.).

Η αντιμετώπιση

Η οστεοπόρωση αντιμετωπίζεται βάσει του ιστορικού και των παραγόντων κινδύνου κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Στόχος της θεραπείας είναι κατ’ αρχάς να μειωθεί ο κίνδυνος κατάγματος στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη. Με ορισμένες θεραπείες, όμως, μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καταγμάτων σε άλλα σημεία του σώματος.

Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει ειδικά φάρμακα, λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς και ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης τω μυών. Μπορεί επίσης να χρειασθούν αλλαγές στο χώρο του σπιτιού για περισσότερη ασφάλεια και μείωση του κινδύνου πτώσεων.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Λέκακη: Η σπάνια αναφορά στην προσωπική της ζωή και την κόρη της

Τα γυρίσματα των ταινιών «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» έχουν ξεκινήσει και η πρεμιέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές του νέου έτους στη μεγάλη οθόνη. Η εκπομπή «Πάμε Δανάη!» μπήκε στα γυρίσματα των ταινιών και συνάντησε τις πρωταγωνίστριες οι οποίες μιλήσαν για την εμβληματική σειρά. Μαρία Λεκάκη: Εντυπωσιακό το εξοχικό της στην Κερνίτσα - Η υπέροχη

Τούνη: Το νέο βίντεο με τον γιο της Πάρη και η προειδοποίηση για τα αρνητικά σχόλια «Μην αρχίσετε…»

Στην Καππαδοκία βρίσκονται αυτές τις ημέρες ο Δημήτρης Αλεξάνδρου και η Ιωάννα Τούνη με τον γιο τους, Πάρη.

Τίμοθι Σάλαμε: Κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες από τη νέα του ταινία, Marty Supreme

Ο Τίμοθι Σάλαμε φωτογραφήθηκε στο Μανχάταν στο πλαίσιο των γυρισμάτων για το «Marty Supreme», την επερχόμενη ταινία της A24 για τον επαγγελματία παίκτη του πινγκ πονγκ, Μάρτι Ράισμαν. Στις φωτογραφίες από τα γυρίσματα, ο Σάλαμε έχει τα μαλλιά του σε χτένισμα της δεκαετίας του 1950, φοράει στρογγυλά γυαλιά και ένα υπερμεγέθες λευκό κοντομάνικο πουκάμισο κάτω

Peaky Blinders: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας – Στη δημοσιότητα η πρώτη εικόνα του Κίλιαν Μέρφι

Ο ηθοποιός επιστρέφει για να επαναλάβει τον διάσημο ρόλο του

«Όλα είναι καλά τώρα, ετοιμαζόμαστε να κάνουμε χαμό»: Ο Νίκος Μουτσινάς μετά την περιπέτεια με την υγεία του

Τις ευχαριστίες του σε όσους του ευχήθηκαν περαστικά αλλά και στους γιατρούς και τους νοσηλευτές «που τον πρόσεξαν λες και ήταν συγγενής του» απηύθυνε ο Νίκος Μουτσινάς, μετά την περιπέτεια με την υγεία του. «Χαίρετε! Τι γίνεται; Λοιπόν, ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα περαστικά σας. Όλα είναι μια χαρά τώρα και θα

Συγκινεί η Δημητρίου για την εγγονή της: «Εσένα περίμενα…» – Το ευχαριστώ & οι παραμυθένιες φωτό

Την εγγονή της βάφτισε πριν από μερικές ημέρες η Άντζελα Δημητρίου

Αλεξάνδρου: Το δυνατό μήνυμα και η φωτό με τον γιο του: «Πατεράδες είμαστε από την αρχή…»

Αυτές τις ημέρες ο παρουσιαστής μαζί με την σύντροφό του, Ιωάννα Τούνη και τον γιο τους απολαμβάνουν τις στιγμές τους στην Καππαδοκία. Τούνη: Το νέο βίντεο με τον γιο της Πάρη και η προειδοποίηση για τα αρνητικά σχόλια «Μην αρχίσετε…» Ο Δημήτρης ως ενεργός μπαμπάς στο μεγάλωμα του γιου του θέλησε να στείλει ένα δυνατό

Μπο για Νότη Σφακιανάκη: Κάτι τον πείραξε σίγουρα

Ο Μπο μίλησε για τον Νότη Σφακιανάκη, το γεγονός ότι έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια και αποκάλυψε πότε ήταν η τελευταία φορά που τον είδε, ανάμεσα σε άλλα. Ο τραγουδιστής έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου». Αρχικά, μοιράστηκε την άποψή του για τη σάτιρα του Μάρκου Σεφερλή: «Ο Μάρκος είναι

Λόγκαν Πολ – Νίνα Αγκντάλ: Έγιναν γονείς

Λόγκαν Πολ - Νίνα Αγκντάλ: Έγιναν γονείς GALA Λόγκαν Πολ Νίνα Αγκντάλ Μωρό Λόγκαν Πολ - Νίνα Αγκντάλ: Έγιναν γονείς Το ζευγάρι υποδέχτηκε την κόρη του 30.09.2024, 22:39 Ο Λόγκαν Πολ και η αρραβωνιαστικιά του, Νίνα Αγκντάλ, έγιναν γονείς για πρώτη φορά. Ο 29χρονος YouTuber ανακοίνωσε μέσω μιας κοινής ανάρτησης στο Instagram με την αρραβωνιαστικιά

Cash or Trash: Η Μάρω Κοντού πήγε ως πωλήτρια και σόκαρε τους πάντες

Δευτέρα, 30.9.2024, 18:30 Zappit@ZAPPIT_ Τι αντικείμενο έφερε για εκτίμηση η σπουδαία ηθοποιός; Μία εκλεκτή καλεσμένη είχε την τιμή να υποδεχθεί στο Cash or Trash της Δευτέρας (30/9) η Δέσποινα Μοιραράκη. Η επιχειρηματίας και παρουσιάστρια «σάστισε» όταν είδε να εμφανίζεται μπροστά της ως υποψήφια πωλήτρια η Μάρω Κοντού. Τι οδήγησε τη σπουδαία ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου

Κατερίνα Καινούργιου: “Με στενοχώρησε, η Αναστασία Γιάμαλη εισέπραξε απαίσια σχόλια για το πρόσωπό της”

Κατερίνα Καινούργιου: «Με στενοχώρησε, η Αναστασία Γιάμαλη εισέπραξε απαίσια σχόλια για το πρόσωπό της» Δευτέρα, 30.9.2024, 14:06 Zappit@ZAPPIT_ "Το τι έχει κάνει και δεν έχει κάνει, δεν μας αφορά καθόλου. Εν έτει 2024 δεν βαρεθήκατε να σχολιάζετε όλοι τι έχουμε κάνει;" είπε η Κατερίνα Καινούργιου. Η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε στη Super Κατερίνα για την Αναστασία Γιάμαλη

Μπο: Υπερβολή αυτό που γίνεται με τον Σεφερλή – Μου έχει λείψει ο Νότης Σφακιανάκης

Την υποστήριξή του στον Μάρκο Σεφερλή, μετά τη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την καινούρια του παράσταση, εξέφρασε ο ράπερ Μπο, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου». Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον Νότη Σφακιανάκη. «Ο Μάρκος Σεφερλής είναι φίλος μου. Όλοι το ξέρουμε ότι το χιούμορ του δεν έχει όρια