Mpox: Σε ποιες χώρες και πόσα κρούσματα έχουν βρεθεί από το νέο επιθετικό στέλεχος

Date:

Τι είναι έως τώρα γνωστό για τη διασπορά του στελέχους clade 1b, για το οποίο έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η διασπορά ενός νέου, πιο επιθετικού στελέχους που έχει δημιουργήσει ο ιός που προκαλεί τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων).

Το στέλεχος αυτό ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024 σε ανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ). Έκτοτε έχει διασπαρεί σε μεγάλη έκταση και έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες. Την τελευταία εβδομάδα, εξ άλλου, ανιχνεύθηκαν και τα πρώτα κρούσματα εκτός αφρικανικής ηπείρου.

Το επίφοβο στέλεχος λέγεται clade 1b και είναι αυτό για το οποίο κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παγκόσμιο συναγερμό στις 14 Αυγούστου 2024.

Όπως είπε κατά την ομιλία του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, τον Ιούλιο είχαν ήδη καταγραφεί σε τέσσερις χώρες που γειτνιάζουν με την ΛΔΚ περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα της mpox που προκλήθηκαν από το στέλεχος clade 1b. Μάλιστα οι χώρες αυτές δεν είχαν κατά το παρελθόν αναφέρει κρούσματα της νόσου, από οποιοδήποτε στέλεχος.

Να λοιπόν σε ποιες χώρες έχει βρεθεί έως στιγμής το νέο στέλεχος, το clade 1b:

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Στη χώρα εξαπλώνονται δύο στελέχη. Το ένα είναι το clade 2b, που προκάλεσε τον παγκόσμιο συναγερμό της περιόδου 2022-2023. Το άλλο είναι το νέο στέλεχος clade 1b το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα και φαίνεται να έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Στη χώρα είχαν καταγραφεί εφέτος και έως τις 20 Αυγούστου 2024 περισσότερα από 16.700 κρούσματα της mpox. Είχαν επίσης καταγραφεί «λίγο περισσότεροι από 570 θάνατοι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Samuel-Roger Kamba.

Σουηδία

Στις 15 Αυγούστου 2024 επιβεβαιώθηκε ότι ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από την αφρικανική ήπειρο ήταν μολυσμένος με το νέο στέλεχος του ιού. Το κρούσμα καταγράφηκε στη Στοκχόλμη.

Ταϋλάνδη

Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν χθες ότι επιβεβαίωσαν κρούσμα της mpox από το νέο στέλεχος στα εδάφη τους. Ο ασθενής είναι ένας 66χρονος Ευρωπαίος που έφτασε στην ασιατική χώρα από την Αφρική.

Μπουρούντι

Τα τρία πρώτα κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν στις 25 Ιουλίου 2024. Ύστερα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Μέχρι και τις 17 Αυγούστου είχαν επιβεβαιωθεί 142 κρούσματα της νόσου που οφείλονταν στον κλάδο 1b (clade 1b) του ιού. Συνολικά τα κρούσματα της mpox που διερευνώνται στη χώρα ανέρχονταν σε 545. Έως στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος θάνατος.

Κένυα

Το πρώτο (και μοναδικό έως στιγμής) κρούσμα του επικίνδυνου στελέχους επιβεβαιώθηκε στις 29 Ιουλίου 2024. Είναι επίσης το πρώτο κρούσμα της νόσου που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα. Ο ασθενής ήταν ένας 42χρονος Κενυάτης με ιστορικό ταξιδιών σε διάφορες αφρικανικές χώρες.

Ρουάντα

Έως και τις 7 Αυγούστου 2024 στην χώρα είχαν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα της mpox από το νέο στέλεχος. Το πρώτο είχε εντοπιστεί στις 24 Ιουλίου.

Ουγκάντα

Στις 15 Ιουλίου 2024 στη χώρα επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα από το νέο στέλεχος. Και τα δύο ήταν νεαρές γυναίκες (22 και 37 ετών). Μέχρι και τις 12 Αυγούστου δεν είχαν βρεθεί άλλα κρούσματα που να σχετίζονται με τις πρώτες ασθενείς. Υπό διερεύνηση όμως βρίσκονταν άλλα περιστατικά.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η θλίψη και το παράπονο της Δέσποινας Στυλιανοπούλου

Καλεσμένος στην εκπομπή «Της ψυχής μας μυστικά» με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο o Μάκης Δελαπόρτας, ο οποίος έζησε τους πρωταγωνιστές του παλιού

Μαρία Παλαιολόγου: Η μητέρα μου ήταν πολύ νευρική. Έχω φάει πολύ ξύλο από εκείνη

Η Μαρία Παλαιολόγου μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξή της για τα παιδικά της χρόνια αναφέρθηκε στη σχέση με τους γονείς της αποκαλύπτοντας πως με τη μητέρα της ήτ

Χριστίνα Μπόμπα για τη μητρότητα: Άλλαξαν οι προτεραιότητές μου και βελτιώθηκε πάρα πολύ η σχέση μου με τον εαυτό μου

Ένιωσα πολύ μεγάλη αγάπη προς εμένα, προς το γυναικείο σώμα, προς αυτό που κατάφερα, σημείωσε

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος για σήμερα; Ταύρος: Νωρίς σήμερα η τάση είναι οι άνθρωποι να υπερβάλλουν, να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα ή να πιστεύουν σε μεγάλες ιδέες. Επιδίωξε να παραμείνεις θετική, αλλά προσπάθησε να μην παίρνεις

Αλτσχάιμερ και άνοια: Τα 10 πρώιμα σημάδια και οι 14 παράγοντες κινδύνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, καθώς και για την καταπολέμηση του στίγματος που τις συνοδεύει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την ασθένεια αυτή. Μόνο στη χώρα

Grace Jones: Στα 73 της συνεχίζει να είναι γοητευτική – Δείτε πώς είναι σήμερα!

Η Grace Jones, το απόλυτο fashion icon και σύμβολο της ανδρόγυνης ομορφιάς, παραμένει εντυπωσιακή και στα 73 της χρόνια.

Ανανιάδης για Βουτσά: «Ο Κώστας ήταν ο κολλητός μου σε όλα… Μετά την απώλειά του δεν ήμουν καλά»

Ο Άνθιμος Ανανιάδης σε μία σπάνια συνέντευξή του, μίλησε για τον αξέχαστο Κώστα Βουτσά με τον οποίο είχε ιδιαίτερους δεσμούς αφού ήταν ο γιος της πρώην συζύγου του Εύης Καραγιάννη...  Ο γνωστός ηθοποιός παραδέχεται μεταξύ άλλων πως η απώλεια του Κώστα Βουτσά τού κόστισε πάρα πολύ ψυχολογικά και συναισθηματικά και χρειάστηκε χρόνο για να τη

Σάκης Κατσούλης για Τριαντάφυλλο: Το γυαλί που σπάει δεν ξανακολλάει ποτέ με τον ίδιο τρόπο

Σάκης Κατσούλης για Τριαντάφυλλο: Το γυαλί που σπάει δεν ξανακολλάει ποτέ με τον ίδιο τρόπο Σάκης Κατσούλης για Τριαντάφυλλο: Το γυαλί που σπάει δεν ξανακολλάει ποτέ με τον ίδιο τρόπο Έχουμε ζήσει πολλά πράγματα, με στενοχώρησε όλο αυτό που έγινε, πρόσθεσε O Σάκης Κατσούλης μίλησε για τη σχέση του με τον Τριαντάφυλλο, αλλά και το

Διονύσης Πρώιος – Όσα είπε ο Λάκης Γαβαλάς για την απώλειά του: “Ήθελε να πάει να βρει τον γιο του που είχε σκοτωθεί”

Διονύσης Πρώιος – Όσα είπε ο Λάκης Γαβαλάς για την απώλειά του: «Ήθελε να πάει να βρει τον γιο του που είχε σκοτωθεί» Παρασκευή, 20.9.2024, 23:46 Zappit@ZAPPIT_ Τα συγκινητικά λόγια του Λάκη Γαβαλά για τον φίλο του. Την τελευταία του πνοή άφησε ο Διονύσης Πρώιος, μετά από τροχαίο με τη μηχανή του το μεσημέρι της

Survivor – Απίστευτο ξέσπασμα από τη Γεσθημανή: “Έχω μία αδερφή με αναπηρία… Φτάνει! Αν υπάρχει Θεός βλέπει”

Ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα είχε η Γεσθημανή Κουτούζογλου στο Survivor, μετά τα πυρά που δέχθηκε από τη Γεωργία. Η τελευταία ανέφερε