Τα άγνωστα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν ένα μελάνωμα

Date:

Το μελάνωμα δεν αναπτύσσεται μόνο στο δέρμα ή τα νύχια, ούτε είναι πάντοτε σκουρόχρωμο και με ακανόνιστο σχήμα. Που αλλού μπορεί να εμφανιστεί και ποια άλλα συμπτώματα είναι ύποπτα και χρειάζονται αξιολόγηση από τον γιατρό.

Το μελάνωμα είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου που συνήθως εκδηλώνεται με αλλαγές σε έναν σπίλο (ελιά) του δέρματος. Ωστόσο δεν είναι όλα τα μελανώματα σκουρόχρωμες, ανυψωμένες ελιές, με ακανόνιστο περίγραμμα και απειλητική όψη.

Μερικά έχουν εντελώς διαφορετική μορφολογία ή δεν αναπτύσσονται καν στο δέρμα και στα εξαρτήματά του. Κάποια άλλα εξάλλου εμφανίζονται de novo, δηλαδή εκδηλώνονται σε τμήματα του δέρματος που έως πρότινος δεν είχαν κανένα σημάδι ή σπίλο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να πηγαίνουμε μία φορά τον χρόνο στον δερματολόγο ιατρό, για να ελέγχει το δέρμα μας για τυχόν ύποπτες αλλαγές που εμείς δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε.

Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης από τον ΕΔΟΕΑΠ, εξηγεί με ποια άγνωστα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί ένα μελάνωμα.

Νέος σπίλος ή κηλίδα

Το μελάνωμα αρχίζει στα μελανοκύτταρα, δηλαδή στα κύτταρα του σώματος που παράγουν μελανίνη. Η μελανίνη είναι η χρωστική που προσδίδει στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας παρουσιάζουμε νέους σπίλους και σημάδια στο δέρμα μας. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, τόσο πιο πολλοί εμφανίζονται.

Κάθε νέος σπίλος και κηλίδα χρειάζεται έλεγχο από τον δερματολόγο ιατρό, διότι υπάρχει μία πιθανότητα, έστω και πολύ μικρή, να είναι μελάνωμα. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στις ηλικίες πάνω από 65 ετών. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν κινδυνεύουν νεότερα άτομα. Τουναντίον, αναφέρονται μελανώματα ακόμα και σε νεαρούς ενήλικες και σε εφήβους (ηλικίες 15 ετών και πάνω).

Σημάδι με ανομοιόμορφο χρώμα

Στους ανθρώπους κυρίως με σκουρόχρωμο δέρμα, το μελάνωμα είναι πιθανό να μην εκδηλωθεί ως σπίλος, αλλά ως σκούρα περιοχή στο δέρμα με ανομοιόμορφο χρώμα. Η περιοχή αυτή μπορεί να είναι επίπεδη ή να δημιουργεί εξόγκωμα.

Το σημάδι αυτό μπορεί να αναπτύσσεται σε σημεία του δέρματος που δεν θα περίμενε κανείς. Μπορεί λ.χ. να εμφανιστεί ανάμεσα στα μαλλιά, στο πέλμα ή στην παλάμη.

Σκούρα γραμμή στο νύχι

Μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί και στο νύχι. Σε τέτοια περίπτωση μοιάζει περισσότερο με μελανιά κάτω από την επιφάνειά του.

Το υπονύχιο μελάνωμα, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, εκδηλώνεται ως μία σκούρα, κατακόρυφη γραμμή κατά μήκος του νυχιού. Με τον καιρό η γραμμή μπορεί να εξαπλώνεται, καλύπτοντας ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του.

Άχρωμο εξόγκωμα στο δέρμα

Το μελάνωμα συνήθως είναι σκουρόχρωμο. Μερικές φορές όμως παρουσιάζεται με ποικιλία χρωμάτων, φέροντας ακόμα και σημεία με λευκή, γκριζωπή, κόκκινη ή μπλε χροιά.

Μια πολύ σπάνια μορφή μελανώματος δεν έχει κανένα χρώμα! Αυτό είναι το επονομαζόμενο αμελανωτικό μελάνωμα, το οποίο παρότι είναι επιθετικό, συχνά έχει «αθώα» εμφάνιση. Μπορεί π.χ. να μοιάζει με κυστικό σπυράκι ή με μικρή ουλή.

Αιμορραγία ή κνησμός

Κάθε νέα ή παλιά ελιά (σπίλος) ή κηλίδα στο δέρμα που ξαφνικά ματώνει, πρέπει να ελέγχεται χωρίς καθυστέρηση από τον δερματολόγο ιατρό. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν το αίμα δεν έχει βγει στην επιφάνεια, αλλά έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό του σπίλου.

Η σύσταση αυτή ισχύει για όλα τα είδη των σπίλων, από τους επίπεδους μέχρι τις «κρεατοελιές». Άμεσο έλεγχο από τον δερματολόγο χρειάζεται και κάθε σπίλος που προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή παρουσιάζει διαφυγή υγρού.

Μικροσκοπική κηλίδα με «απειλητική» όψη

Ύποπτοι για μελάνωμα συνήθως θεωρούνται οι σπίλοι (ελιές) με διάμετρο πάνω από 6 χιλιοστά ή οι σπίλοι που δεν έχουν σταθερό, αλλά αυξανόμενο μέγεθος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοούμε τους μικρότερους.

Οποιαδήποτε σκουρόχρωμη, μικροσκοπική κηλίδα που δημιουργεί ανασφάλεια με την εμφάνισή της, πρέπει να ελέγχεται από τον γιατρό. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, να  κάνετε το ίδιο για κάθε σημάδι, κηλίδα ή σπίλο που δεν μοιάζει με όλα τα άλλα που έχετε.

Σκούρο σημάδι στα ούλα

Το μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε όργανο και ιστό του σώματος που διαθέτει μελανοκύτταρα, όχι μόνο στο δέρμα.

Υπάρχει μία σπάνια μορφή που λέγεται βλεννογόνιο μελάνωμα και αναπτύσσεται στα σημεία του σώματος που επιστρώνονται από βλεννογόνο. Στα σημεία αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Το στόμα
  • Η μύτη
  • Ο πρωκτός
  • Ο κόλπος

Στα σημεία αυτά, το μελάνωμα εκδηλώνεται συνήθως ως σκούρο σημάδι (π.χ. στα ούλα, μέσα στη μύτη) που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, αιμορραγία ή όζους (ογκίδια).

Σπίλος με δακτύλιο

Κάθε ελιά που περιβάλλεται από έναν λευκό δακτύλιο, επίσης πρέπει να ελέγχεται από έναν δερματολόγο. Η μορφολογία αυτή συνήθως είναι ένδειξη προβλήματος στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο σε μερικές (σπάνιες) περιπτώσεις υποκρύπτει ένα μελάνωμα. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβαίνει αν ο σπίλος με τον δακτύλιο είναι ταυτοχρόνως ασύμμετρος.

Πολλοί σπίλοι με ασύμμετρο σχήμα

Αν στο δέρμα σας έχετε πολλούς άτυπους (ή δυσπλαστικούς) σπίλους, δηλαδή ελιές με ασύμμετρο σχήμα, διατρέχετε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε μελάνωμα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.

Αν μάλιστα έχετε πολλές ελιές στο δέρμα σας (πάνω από 100) είναι πιθανό να έχετε σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να έχετε και έναν ή περισσότερους μεγάλους σπίλους (με διάμετρο πάνω από 8 χιλιοστά).

Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσπλαστικούς σπίλους, που όμως είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Κάθε σπίλος όμως που χαρακτηρίζεται ως σοβαρά δυσπλαστικός, μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα. Οι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι ένας ακόμα λόγος για τακτικό, προληπτικό έλεγχο από τον δερματολόγο.

«Το μελάνωμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά ευτυχώς μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωστεί εγκαίρως», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Είναι επομένως σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τις ελιές στο δέρμα μας, να πηγαίνουμε μία φορά τον χρόνο στον δερματολόγο για έλεγχο και αν χρειάζεται να γίνεται εξέταση με δερματοσκόπιο ή και χαρτογράφηση σπίλων. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, που είναι η κύρια αιτία του».

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Αντωνά: Οι πρώτες φωτό από το σπίτι όπου μετακόμισε μετά τον χωρισμό της από τον Σοϊλέδη

Οριστικό φαίνεται να είναι το τέλος της σχέσης του Άρη Σοϊλέδη με τη Μαρία Αντωνά, καθώς η ίδια μετακόμισε από το σπίτι που διέμεναν.

Φεστιβάλ Καννών – Λάνθιμος: Θερμή υποδοχή για τη νέα του ταινία – Τα καρέ με Νταφόε & Έμα Στόουν

Με μεγάλη προσμονή και ενθουσιασμό περίμεναν οι φαν του Γιώργου Λάνθιμου την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας με τίτλο “Kinds of Kindness” (“Ιστορίες Καλοσύνης”) που έγινε στο Φεστιβάλ Καννών χθες (17/5). Ούτε σ' αυτήν την ταινία ο Γιώργος Λάνθιμος εμπιστεύτηκε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε άλλους ηθοποιούς εκτός από τη μούσα του Emma Stone και τον

Λουκία Πιστιόλα: “Με τις Ψυχοκόρες θα τελειώσω την τηλεοπτική μου καριέρα”

Λουκία Πιστιόλα: «Με τις Ψυχοκόρες θα τελειώσω την τηλεοπτική μου καριέρα» Σάββατο, 18.5.2024, 09:11 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν έχω κάτι εναντίον της τηλεόρασης αλλά δεν τα πάω καλά με τον φακό. Οι Ψυχοκόρες είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει μέχρι στιγμής". Συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου παραχώρησε η Λουκία Πιστιόλα. Η σπουδαία ηθοποιός, που

“Λύγισε” η Καλομοίρα – Το παράπονο για τον πατέρα της: “Πολύ καλός πατέρας αλλά…”

"Ήθελα το μπράβο από τον μπαμπά μου και μου πήρε τόσα χρόνια να το αποδεχτώ. Στη Eurovision δεν ήρθε, γιατί δούλευε. Έλεγα: έτσι είναι, με αγαπάει από μακριά", εξομολογείται η Καλομοίρα.

2 + 1 επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής

Εδώ και πολλές δεκαετίες τα επιτραπέζια παιχνίδια γίνονται το επίκεντρο της διασκέδασης για κάθε παρέα που συγκεντρώνεται γύρω από ένα τραπέζι. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως είναι ίσως η πιο διαχρονική μορφή σπιτικής διασκέδασης – και πολλά από αυτά έχουν χαρακτηρίσει την παιδική μας ηλικία! Ειδικότερα, στα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, η δεξιότητα λήψης αποφάσεων

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να θεραπευτούν με «μαγικά μανιτάρια»

Τα «μαγικά μανιτάρια» είναι γνωστά για την παραισθησιογόνο επίδρασή τους. Ωστόσο, η ψιλοκυβίνη, μια ένωση που εμπεριέχεται σε αυτά, μπορεί να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου 2024, στο BMJ. Πρόκειται για μία σημαντική είδηση, δεδομένων των επιπτώσεων της κατάθλιψης από την οποία εκτιμάται

Γιάννης Ζουγανέλης για Δημήτρη Σταρόβα: Ελπίζω τάχιστα να ξαναείναι κοντά μας

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε για τον φίλο του, Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από λίγες ημέρες. Ο ηθοποιός και μουσικός δήλωσε ότι πάει καλύτερα η κατάσταση της υγείας του και πως ελπίζει ο Δημήτρης Σταρόβας να επιστρέψει γρήγορα στην καθημερινότητά του, μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «Super

Συγκινεί ο Άγγελος Παπαδημητρίου για τον Κωνσταντίνο Τζούμα: “Τον πλήγωσε πολύ αυτό”

"Είχε πέσει και έσπασε το σαγόνι του, έφυγαν όλα τα δόντια. Το "πες, πες" και οι βρισιές, είδατε καμιά φορά;" τόνισε ο Άγγελος Παπαδημητρίου.

Πωλίνα: “Θεωρήθηκε το πιο άσχετο τεύχος Playboy και φυσικά δεν πήρα μία”

Παρασκευή, 17.5.2024, 19:52 Zappit@ZAPPIT_ "Η συμφωνία ήταν να πάμε Σεϋχέλλες, να κάνω φωτογράφιση και να έχω την απόλυτη επιλογή των φωτογραφιών" αποκαλύπτει η Πωλίνα. Η Πωλίνα έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου. Μέσα σε όλα, δε, η αγαπημένη τραγουδίστρια μίλησε για την διαχείριση

Ανδρέας Μπάρκουλης και Καίτη Γκρέυ όταν ήταν ζευγάρι – Νέοι και ερωτευμένοι στα 60s

Με ευγενική φυσιογνωμία και φυσική γοητεία, ο Ανδρέας Μπάρκουλης ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Κι αν για χάρη του δημιουργήθηκε το ιστορικό σλόγκαν «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!», το σίγουρο είναι πως ήταν προικισμένος με αστείρευτο ταλέντο και ικανότητα να ξεχωρίζει σε δραματικές αλλά και κωμικές ταινίες. Στην προσωπική του ζωή

Πρέπει να τρώτε πριν και μετά τη γυμναστική;

Η διατροφή που κάνετε πριν και μετά μία προπόνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα προσωπικό ρεκόρ και έναν τραυματισμό. Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοση, την ανάρρωση των μυών και τη γενική υγεία. Είναι επίσης σαφές ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή πριν και