Κορωνοϊός: Οι νέοι γεμίζουν τα νοσοκομεία. Πλέον και τις εντατικές

Date:

Τι αναφέρουν γιατροί από τις ΗΠΑ. Τι έχει αλλάξει στην πορεία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τι είναι αυτό που τους ανησυχεί. Τι παρατηρείται στην χώρα μας.

Εντείνεται η ανησυχία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς βλέπουν ότι έχει αλλάξει δραματικά το προφίλ των ασθενών στα νοσοκομεία.

Εδώ και εβδομάδες προειδοποιούσαν πως οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν νέους και ανεμβολίαστους ανθρώπους. Τώρα πια όμως συνειδητοποιούν ότι πολλοί έχουν αρρωστήσει βαριά μέσα σε σχετικά λίγες μέρες νόσου. Επιπλέον, η εξέλιξή τους συχνά είναι ραγδαία.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, έως πρότινος οι ασθενείς μεταφέρονταν στο νοσοκομείο μετά από 1-2 εβδομάδες παραμονής στο σπίτι με συμπτώματα. Συχνά αντιμετωπίζονταν σε απλό θάλαμο. Κάποιοι, βέβαια, χρειάζονταν τελικά διασωλήνωση και εντατική, αλλά αυτό συνήθως συνέβαινε μετά από μερικές μέρες.

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Οι γιατροί βλέπουν να εξελίσσονται ραγδαία ακόμα και νέοι δίχως υποκείμενα προβλήματα υγείας. «Για εμάς είναι σαν να αντιμετωπίζουμε πλέον μία εντελώς διαφορετική νόσο», λέει ο καρδιολόγος Dr. Cam Patterson, επίτιμος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσας.

Ο κύριος ένοχος, λένε, είναι το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Το στέλεχος αυτό προκαλεί πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Δεν είναι όμως ο μοναδικός.

Εμβόλια και μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), στις αρχές του χρόνου μόνο το 22% των νοσηλευθέντων ασθενών είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών. Σήμερα, οι ασθενείς 18-49 ετών αντιπροσωπεύουν το 41% των νοσηλειών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαφορά οφείλεται κατ’ αρχάς στα ποσοστά του εμβολιασμού εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στις ΗΠΑ τα ποσοστά αυτά είναι:

  • Πάνω από 80% στις ηλικίες 65 έως 74 ετών
  • Κάτω από 50% στις ηλικίες 18 έως 39 ετών

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός Νέο καμπανάκι – Η μετάλλαξη Δέλτα ίσως προκαλεί πιο σοβαρή νόσο

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Η μετάλλαξη Δέλτα έφερε τα πάνω-κάτω στην πανδημία

Όσον αφορά το στέλεχος Δέλτα, ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι εξαπλώνεται ραγδαία κυρίως στους ανεμβολίαστους. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, μοιραία κάποιοι άνθρωποι θα αρρωσταίνουν βαριά. Πόσο μάλλον που η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ενδέχεται τελικά να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από τις προηγούμενες.

Μέσα σε 24 ώρες

Είτε ισχύει αυτό είτε όχι, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πια ότι οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στο νέο στέλεχος. «Αυτό είναι που με τρομάζει στ’ αλήθεια», λέει ο Dr. Terrence Coulter, διευθυντής Επείγουσας Φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο CoxHealth, στο Μισούρι. «Ο κορωνοϊός προσβάλλει πλέον νεότερους, υγιείς ανθρώπους που δεν θα περίμενες να νοσήσουν τόσο σοβαρά».

«Δεν θυμάμαι να είχα δει ασθενή να καταρρέει οργανικά μέσα σε 24 ώρες», λέει στο Bloomberg η Dr. Rachel C. Keech, παθολόγος στο νοσηλευτικό οργανισμό Merci του Μισούρι. «Οι ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο με λιγότερες μέρες νόσου. Χρειάζονται συντομότερα συμπληρωματικό οξυγόνο. Πολλοί από αυτούς επιδεινώνονται ραγδαία. Σύντομα τους διασωληνώνουμε και τους οδηγούμε στην εντατική».

Και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, εδώ και εβδομάδες προειδοποιούν οι γιατροί ότι τα νοσοκομεία μας γεμίζουν νέους ανθρώπους. Ήδη από τις 12 Ιουλίου ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είχε μειωθεί στα 27 έτη. Και αυτό ενώ στις αρχές του χρόνου ήταν τα 46 έτη, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: 2.800 νέα κρούσματα. Κάτω των 65 ετών οι περισσότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς!

Τον τελευταίο καιρό, εξ άλλου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ηλικίας κάτω των 65 ετών αυξανόταν διαρκώς. Χθες, για πρώτη φορά οι νεαροί ενήλικες και οι μεσήλικες ξεπέρασαν τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η ηλικιακή κατανομή των 192 διασωληνωμένων ασθενών ήταν:

  • 99 ασθενείς ηλικίας 18 έως 64 ετών (οι 12 είχαν ηλικία 18-39 ετών)
  • 93 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δάφνη Μπόκοτα – Το σχόλιό της μετά τον Α’ Ημιτελικό: «Μου λείπει η μαγεία… Respect στη Φουρέιρα»

Τα όσα είδε και άκουσε μετά τον χθεσινό Α' Ημιτελικό (7/5) σχολίασε η Δάφνη Μπόκοτα, η... παλιά καραβάνα της Eurovision σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές μ

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη σε ηλικία 57 ετών

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών η Ιφιγένεια Αστεριάδη μετά από γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Την είδηση έκανε γνωστή ο Γιάννης Κακλέας μέσα από μία ανάρτηση στο Facebook. Την Ιφιγένεια Αστεριάδη αποχαιρέτησε και ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του. Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Κώστας Ματσακάς «Αυτό κι αν είναι θλιβερό νέο

Στέφανος Κασσελάκης – Τάιλερ ΜακΜπέθ: Αυτό είναι το προσκλητήριο του γάμου τους

Ο γάμος θα τελεστεί τον Αύγουστο στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Σκινές, από το οποίο και κατάγεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Eurovision 2024: Η Ιρλανδή εκπρόσωπος “καρφώνει” την EBU – “Με ανάγκασαν να αλλάξω τα συνθήματα για την Παλαιστίνη”

Τετάρτη, 8.5.2024, 19:52 Ιωάννης Καρακασίδης@ "Είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης. Δυστυχώς, αναγκάστηκα με εντολή της EBU να αλλάξω αυτά τα μηνύματα". Με επιτυχία και λαμπερές εμφανίσεις πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (7/5) ο Α’ Ημιτελικός του 68ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision. 15 καλλιτέχνες από ισάριθμες χώρες ανέβηκαν στη σκηνή του Malmo Arena

Μαρίνα Σάττι: «Θέλω στην σκηνή της Eurovision να τα σπάσоuμε και να πουν όλοι τι μαγκıά έκανε η Ελλάδα»

Ενδιαφεροντα EUROVISION ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ Μαρίνα Σάττι: «Θέλω στην σκηνή της Eurovision να τα σπάσоuμε και να πουν όλοι τι μαγκıά έκανε η Ελλάδα» Η τραγουδίστρια λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε της Σουηδίας άνοιξε τα χαρτιά της για το «Ζάρι» στο Newsbeast.gr Τζωρτζίνα Φράγκου 08.05.2024 | 22:16 Η τραγουδίστρια λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε

5 Τρόποι να φορέσεις τα skinny jeans το 2024

Τα skinny jeans αποτελούν μια μόδα που έρχεται από το παρελθόν, στο 2024! Είναι ένα παντελόνι που πολλές από εμάς έχουμε κάπου στην ντουλάπα μας χωμένο. Εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δει έντονα την μόδα των wide leg jeans τα οποία την φετινή χρονιά φεύγουν από το προσκήνιο. Αν λοιπόν έχεις και εσύ στην ντουλάπα

Πρώτος από Εμάς: Ο Φίλιππος χωρίζει οριστικά με τον Αλέξη

Ο Πρώτος από Εμάς, απόψε στις 22:30 στον ΑΝΤ1.

Βραδιά Champions League απόψε στο MEGA

Καυτή εντός έδρας ρεβάνς της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπάγερν Μονάχου.

Πόδια που μυρίζουν; 4+1 συμβουλές για κάθε περίπτωση

Τα πόδια που μυρίζουν είναι μία φυσιολογική κατάσταση, ειδικά στα άτομα που ιδρώνουν πολύ λόγω άσκησης, ζέστης ή παπουτσιών που δεν αναπνέουν. Η εντατική φροντίδα των ποδιών μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς για να καταπνίξει τη μυρωδιά. Είναι, όμως, ένα θέμα που δύσκολα συζητάμε. «Το βλέπω συνέχεια», λέει ο Δρ. Nicholas Butler

Ελένη Καστάνη: Με βασανίζει ακόμα που δεν κατάφερα να αποτρέψω την αυτοκτονία του πατέρα μου

Για την αυτοκτονία του πατέρα της, η οποία «τη βασανίζει ακόμα» μίλησε η Ελένη Καστάνη. «Έψαχνα να το εξηγήσω γιατί στα μάτια ενός παιδιού φαίνεται ανεξήγητο. Σε εμάς δεν υπήρχε ένας μέθυσος πατέρας ή που έπαιζε ζάρια ή που τσακώνεται με τη γυναίκα του. Έπρεπε να δω τη ζωή αλλιώς. Πώς γίνεται να έχεις μία

Αυτό είναι το προσκλητήριο για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μάκμπεθ στην Ελλάδα: Το γλέντι θα διαρκέσει 4 ημέρες

Το προσκλητήριο για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ Μάκμπεθ παρουσίασαν το MEGA και το LIVE News. Μετά τον γάμο τους στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Οκτώβρη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ Μάκμπεθ οργανώνουν γαμήλια τελετή και επί ελληνικού εδάφους μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους γάμους

Dj Stephan για Έλενα Τσαγκρινού: Είμαι πάντα δίπλα της, είμαι κι εγώ έγκυος, δεν είναι μόνο εκείνη

Πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό μας, είπε χιουμοριστικά