Καρκίνος του νεφρού: 5 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

Date:

Ο καρκίνος του νεφρού δεν χρειάζεται πάντοτε θεραπεία, είναι κληρονομικός σε λιγοστές περιπτώσεις, ενώ σήμερα αντιμετωπίζεται καλύτερα παρά ποτέ.

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας από τους 12 συχνότερους παγκοσμίως, καθώς αντιπροσωπεύει ποσοστό περίπου 4% των συμπαγών όγκων. Υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκεται ετησίως σε περισσότερους από 84.000 Ευρωπαίους. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται σχεδόν 2.000 Έλληνες.

Ο καρκίνος του νεφρού συνήθως αναπτύσσεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς αναπτύσσουν νεφροκυτταρικό (ή διαυγοκυτταρικό) καρκίνο. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος του νεφρού και αντιπροσωπεύει το περίπου 75% των κρουσμάτων του, κατά τον παθολόγο-ογκολόγο Λουκά Κοντοβίνη, από την Ογκολογική Ομάδα Oncomedicare στη Θεσσαλονίκη.

Δεύτερο σε συχνότητα είναι το θηλώδες καρκίνωμα του νεφρού (15% των κρουσμάτων). Ακολουθεί το χρωμόφοβο καρκίνωμα (5%) και μερικοί σπανιότεροι υπότυποι (κάτω από 1% των περιστατικών).

«Όταν λέμε “καρκίνος του νεφρού” ουσιαστικά αναφερόμαστε στο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα», τονίζει ο κ. Κοντοβίνης. «Αυτή είναι και η μορφή για την οποία γίνονται οι περισσότερες μελέτες και έχουμε τα περισσότερα φάρμακα».

Στη συνέχεια ακολουθούν μερικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του νεφρού.

Οι σύγχρονες θεραπείες αλλάζουν την πρόγνωση των ασθενών

Ο καρκίνος του νεφρού στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Όταν είναι μεταστατικός και αναλόγως με τον αριθμό των μεταστάσεων, μπορεί να γίνει ή όχι χειρουργική αφαίρεση. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ο μεταστατικός καρκίνος του νεφρού χρειάζεται και φαρμακευτική θεραπεία.

Από το 2005 άρχισαν να χορηγούνται στους ασθενείς στοχεύουσες θεραπείες, δηλαδή φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένους μοριακούς μηχανισμούς των καρκινικών κυττάρων. Από το 2015 άρχισε η χορήγηση ανοσοθεραπείας, δηλαδή φάρμακα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, για να αναγνωρίζει τον καρκίνο.

Αντιθέτως, δεν χορηγείται στους ασθενείς χημειοθεραπεία, διότι ο καρκίνος του νεφρού είναι ανθεκτικός σε αυτήν.

Από το 2017 και μετά, η ανοσοθεραπεία είναι η 1ης γραμμής θεραπεία και χορηγείται σε συνδυασμούς (δύο ανοσοθεραπευτικά σκευάσματα μαζί ή ανοσοθεραπεία μαζί με στοχεύουσα θεραπεία).

Συνολικά για τον καρκίνο του νεφρού είναι εγκεκριμένες 13 διαφορετικές στοχεύουσες θεραπείες και ανοσοθεραπείες. Επιπλέον, η πρόγνωσή του βελτιώνεται διαρκώς. Ήδη για τον μεταστατικό καρκίνο του νεφρού η μέση επιβίωση είναι τουλάχιστον 4 χρόνια, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου. Η πρόγνωση για τις πιο πρώιμες μορφές του καρκίνου είναι πολύ καλύτερη.

Σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να μην γίνει θεραπεία

Σε μερικούς ασθενείς η αρχική αντιμετώπιση δεν είναι κάποια θεραπεία, αλλά η ενεργητική παρακολούθηση. Όπως εξηγεί ο χειρουργός – ουρολόγος Ηρακλής Πούλιας, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου Υγεία, κατ’ αυτήν ο ασθενής κάνει εξετάσεις κάθε 3 έως 6 μήνες για να παρακολουθείται η εξέλιξη του όγκου του.

Η ενεργητική παρακολούθηση συνήθως γίνεται για 1-2 χρόνια. «Αν το μέγεθος του όγκου αυξάνεται κατά περισσότερο από 30% το έτος, εκλαμβάνεται ως κακοήθεια και αφαιρείται», προσθέτει. Μετά τα δύο έτη και εφ’ όσον ο όγκος δεν εξελιχθεί, οι εξετάσεις μπορεί να γίνονται κάθε 6-12 μήνες. Η ακριβής συχνότητα καθορίζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Η ενεργητική παρακολούθηση προτείνεται σε επιλεγμένους ασθενείς, όταν οι πιθανοί κίνδυνοι από τις θεραπείες (εγχείρηση, φάρμακα) εκτιμάται ότι υπερκαλύπτουν τα οφέλη που θα παράσχουν στον ασθενή.

Οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν πολύ μικρούς όγκους (κάτω των 2-2,5 εκατοστών). Άλλα κριτήρια επιλογής είναι η φτωχή νεφρική λειτουργία, η πολύ μεγάλη ηλικία, η εύθραυστη κατάσταση υγείας κ.λπ.

Όταν οι ασθενείς επιλέγονται προσεκτικά, οι πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου στη διάρκεια της ενεργητικής παρακολούθησης είναι κάτω από 2%, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς.

Ο καρκίνος του νεφρού είναι κληρονομικός στο 3-5% των περιπτώσεων

Υπάρχουν αρκετά σύνδρομα που σχετίζονται με τον νεφροκυτταρικό καρκίνο. Μερικά από αυτά είναι η νόσος von Hippel Lindau, το σύνδρομο Birt-Hogg-Dube κ.ά.

Υπόνοιες για ύπαρξη κληρονομικού συνδρόμου εγείρονται όταν ο καρκίνος του νεφρού εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας 46 ετών και κάτω. Η ύπαρξη αμφοτερόπλευρων/πολυκεντρικών όγκων στους νεφρούς νεαρών ατόμων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού.

Το φυλλικό οξύ καταπολεμά μια συχνή παρενέργεια των θεραπειών

Η βλεννογονίτιδα είναι μία διαταραχή που παρατηρείται συχνά πάσχοντες από καρκίνο νεφρού οι οποίοι υποβάλλονται σε στοχεύουσα θεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά επώδυνη φλεγμονή και πληγές στη στοματική κοιλότητα. Ο ασθενής πονάει με κάθε κίνηση του στόματός του, με συνέπεια να δυσκολεύεται ακόμα και να μιλήσει ή να φάει. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μείωση της δόσης των φαρμάκων ή και διακοπή της θεραπείας για τον καρκίνο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το περίπου 20% των ασθενών με καρκίνο νεφρού που κάνουν στοχεύουσα θεραπεία εκδηλώνουν βλεννογονίτιδα. Στην αντιμετώπισή της συμπεριλαμβάνονται καλή, καθημερινή στοματική υγιεινή και συχνή φροντίδα των δοντιών από τον οδοντίατρο.

Πρόσφατη μικρή μελέτη έδειξε ότι τους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει και η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, μέσα σε λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες από την έναρξη λήψης των συμπληρωμάτων οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική ύφεση της βλεννογονίτιδας.

Το φυλλικό οξύ είναι η συνθετική μορφή της βιταμίνης Β9 (ή φολικού οξέος).

Πολλοί ασθενείς δεν χρειάζονται αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης του καρκίνου του νεφρού. Κάποτε η συνήθης πρακτική ήταν να αφαιρείται ολόκληρος ο νεφρός μαζί με τον όγκο. Η επέμβαση αυτή λέγεται ριζική νεφρεκτομή.

Σήμερα, όμως, ολοένα περισσότερες εγχειρήσεις για τον καρκίνο του νεφρού γίνονται με μερική νεφρεκτομή. Δηλαδή «αφαιρείται ο όγκος μαζί με μικρό τμήμα του νεφρικού ιστού και όχι ολόκληρος ο νεφρός», εξηγεί ο κ. Πούλιας.

Η μερική νεφρεκτομή εφαρμόζεται σε όγκους μεγέθους κάτω των 7 εκατοστών, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Επιπλέον, παρέχει στους ασθενείς τα ίδια οφέλη με την ριζική επέμβαση, όσον αφορά την μακροπρόθεσμη επιβίωση.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τέλειοι ψητοί μηροί κοτόπουλου

Προσθήκη στα αγαπημένα Χρόνος: 40 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 6 άτομα): 6 μεγάλοι μηροί κοτόπουλου με πέτσα και κόκαλο, ή 8-10 μικροί ½ κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου 2 κουταλιές ελαιόλαδο 6-7 κλωναράκια θυμάρι 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλες Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220⁰C. Ξεπλένετε και στεγνώνετε καλά το κοτόπουλο

Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και ντρέσινγκ με ταχίνι

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 200 γρ. ψημένο κοτόπουλο, σε μπουκιές 1 κουταλάκι πέστο βασιλικού 250 γρ. casarecce 1 κόκκινο κρεμμύδι 55 γρ. φυλλαράκια ρόκκας 300 γρ. ντοματίνια μοιρασμένα 1 αγγουράκι, σε φέτες ¼ φλιτζ. φυλλαράκια δυόσμο 1 ψητή πίτα* Για το ντρέσινγκ: 40 γρ. ελαιόλαδο 20 γρ. ταχίνι 60 γρ. γιαούρτι πρόβειο 8-10 γρ. φυλλαράκια

Χρήστος Δάντης: Έδωσε μονόπετρο στην Ασημίνα Χατζηανδρέου

Η απάντηση της πρώην παίκτριας του Survivor στο αν δέχτηκε πρόταση γάμου από τον τραγουδιστή

Αυτοψία: Ο Αντώνης Σρόιτερ συναντά τους Ινδούς Σιχ της Κρήτης

Αυτοψία: Ο Αντώνης Σρόιτερ συναντά τους Ινδούς Σιχ της Κρήτης GALA Αυτοψία Αντώνης Σρόιτερ Αυτοψία: Ο Αντώνης Σρόιτερ συναντά τους Ινδούς Σιχ της Κρήτης H  ιστορία της κοινότητας, τα ήθη και τα έθιμα τους 14.05.2024, 13:50 Η «Αυτοψία» ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη και μας συστήνει την κοινότητα των Ινδών Σιχ, που τα τελευταία 30 χρόνια

Ηλέκτρα: Ένας πυροβολισμός φέρνει τα πάνω κάτω στο νησί

Ηλέκτρα: Ένας πυροβολισμός φέρνει τα πάνω κάτω στο νησί Ηλέκτρα, καθημερινά στις 19:10 στην ΕΡΤ1. Ηλέκτρα, Τρίτη 14/5 (19:10, ΕΡΤ1) – Ο Βρεττός αποφασίζει να κάνει μια ανοιχτή κουβέντα με τον Νικόλα. Τι θα του αποκαλύψει και πώς θα πληρώσει ο Νικόλας τα σφάλματά του; Η Μερόπη και η Ουρανία καταφτάνουν στο σπίτι της Φιλιώς για

Ζερόμ Καλούτα για Eurovision: “Ήμασταν αριστούργημα, αυτός ήταν ο στόχος μας”

"Θέλαμε να είμαστε οι "άνθρωποι του καναπέ". Δεν πήγαμε να γίνουμε Νίκος Χατζηνικολάου", απαντά ο Ζερόμ Καλούτα στα αρνητικά σχόλια.

Η ανάρτηση του Ζερόμ Καλούτα στα social media για την αμοιβή του στη Eurovision

Ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα βρέθηκαν στο στόχαστρο των τηλεοπτικών εκπομπών αλλά και του κοινού, εξαιτίας του τρόπου που παρουσίασαν τη Eurovision 2024, αλλά και των λαθών που έκαναν κατά τη διάρκεια του μουσικού διαγωνισμού. Πολλά ακούστηκαν και για την αμοιβή των δυο ηθοποιών, με τον Ζερόμ Καλούτα να ξεκαθαρίζει την κατάσταση στα Instagram Stories του. Ο

Eκκλησία στη Γερμανία έκανε δύο λειτουργίες με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ για να προσελκύσει νεαρούς πιστούς

Σε προτεσταντική εκκλησία στη Γερμανία τελέστηκαν δύο λειτουργίες με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ με στόχο να προσελκυστούν νεαροί πιστοί στα στασίδια. Στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος (Heiliggeistkirche) που ανεγέρθηκε πριν από 600 χρόνια στη Χαϊδελβέργη, στη νοτιοδυτική Γερμανία τελέστηκαν δύο ειδικές λειτουργίες το Σαββατοκύριακο με τη μουσική της Αμερικανίδας σούπερ σταρ της ποπ για να υπάρξει

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα κουνούπια – «Προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου»

Να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ζητά από τους πολίτες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και συνιστά να λαμβάνουν μέτρα για να προφυλαχθούν από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αναμένεται να επανακυκλοφορήσει και τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα της λοίμωξης από τον

Θλίψη για τη Βάνα Μπάρμπα: Πέθανε η μητέρα της, Αφροδίτη

Την τελευταία της πνοή άφησε η μητέρα της Βάνας Μπάρμπα, Αφροδίτη, σε ηλικία 85 ετών. Η είδηση για τον θάνατο της μητέρας της Βάνας Μπάρμπα, μετέδωσε η εκπομπή «Πάμε Δανάη». Η μητέρα της ηθοποιού, Αφροδίτη, είχε άνοια και το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 85 ετών. Μάλιστα, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη

Η Μόνικα Μπελούτσι στην Ελλάδα με τις κόρες της και τη μητέρα της – Τα πλάνα από το αεροδρόμιο

Στην Ελλάδα βρέθηκε για λίγο η γοητευτική ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι, η οποία τελευταία φορά είχε επισκεφτεί τη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάζοντας τα πλήθη. Στιλάτη και πιο όμορφη από ποτέ στα 59 της χρόνια, η Μόνικα Μπελούτσι βρέθηκε στην Ελλάδα για μόλις λίγες ημέρες για εππαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους

6 Ρούχα Stradivarius που πρέπει να αγοράσεις την φετινή Άνοιξη

Αν ψάχνεις τι αγορές πρέπει να κάνεις την φετινή Άνοιξη, τότε σίγουρα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στα Stradivarius. Είτε στα καταστήματα είτε online θα βρεις τα παρακάτω must-have κομμάτια που θα σου δείξω. Για εσένα λοιπόν που θες καθημερινό και στιλάτο ντύσιμο δεν γίνεται να λείπουν από την ντουλάπα σου τα παρακάτω ρούχα. Έτσι