Εμβόλιο COVID-19: Μια τρίτη δόση μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση

Date:

Οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, πιθανώς θα χρειαστούν μια επιπρόσθετη τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου Covid-19, η οποία είναι ασφαλής και μπορεί να αυξήσει την προστασία τους έναντι του κορονοϊού, όπως δείχνει μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη, η πρώτη του είδους της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στις μεταμοσχεύσεις καθηγητή Ντόρι Σεγκέβ του Τμήματος Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine«, σύμφωνα με το «Science», μελέτησαν 30 μεταμοσχευμένους, οι οποίοι είχαν όλοι εμφανίσει μειωμένη ανοσιακή απόκριση μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna, σε σχέση με τη μέση απόκριση των εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό. Ορισμένοι μάλιστα είχαν ακόμη αρνητικά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού.

Η μειωμένη ως ανύπαρκτη ανοσιακή απάντηση πιθανώς οφείλεται στα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που παίρνουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, προκειμένου να κατασταλεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους για να μην απορρίψει το νέο όργανο.

Μετά όμως από τη χορήγηση μιας έξτρα δόσης εμβολίου και οι 30 ασθενείς πέτυχαν επαρκές επίπεδο ανοσιακής απόκρισης, χωρίς επίσης να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, πέρα από τις συνήθεις ήπιες (πονοκέφαλος, ρίγη, χαμηλός πυρετός, ερεθισμός στο σημείο του εμβολίου).

Οι μεταμοσχευμένοι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις και άλλων εμβολίων (π.χ. κατά της ηπατίτιδας Α και Β), ενώ το ίδιο πιθανώς ισχύει για όσους παίρνουν παρόμοια ανοσοτροποιητικά/ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

«Οι τρίτες δόσεις αναμφίβολα θα βελτιώσουν την ανοσιακή απόκριση στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα ευρήματα μας είναι ενθαρρυντικά και μας δίνουν ελπίδα ότι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς θα μπορούν τελικά να πετύχουν ένα λογικό επίπεδο προστασίας μέσω του εμβολιασμού τους», δήλωσε ο δρ Σεγκέβ.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί ότι μια τρίτη δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στους μεταμοσχευμένους, κάτι που θα διερευνηθεί μέσα από μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες.

Στη Γαλλία οι υγειονομικές Αρχές ήδη συνέστησαν μια τρίτη δόση για όλους τους μεταμοσχευμένους της χώρας, κάτι που ήδη ξεκίνησε να γίνεται. Δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί τα σχετικά αποτελέσματα, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι εξίσου ενθαρρυντικές με αυτές της αμερικανικής έρευνας, καθώς η ενισχυτική δόση φαίνεται να ενισχύει την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού των ασθενών αυτών στον κορονοϊό.

Οι μεταμοσχευμένοι, όσοι έχουν αυτοάνοσες παθήσεις και οι καρκινοπαθείς που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 ενόσω έκαναν χημειοθεραπεία, είναι οι τρεις μεγάλες κατηγορίες των ανθρώπων που ανησυχούν πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο γι’ αυτούς. Οι κλινικές μελέτες με ενισχυτικές δόσεις θεωρούνται κρίσιμες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Πάντως στην περίπτωση της τρίτης κατηγορίας (των καρκινοπαθών σε χημειοθεραπεία), μια πρόσφατη ισραηλινή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology», κατέληξε στην καθησυχαστική διαπίστωση ότι το 90% των εμβολισμένων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρήγαγαν επαρκή αντισώματα κατά του κορονοϊού. Ενώ και μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης το Μάιο στο περιοδικό «Cancer Cell», βρήκε ότι το 94% των καρκινοπαθών είχαν αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους.

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χριστίνα Κοντοβά: «Η Έιντα με έχει δει να κλαίω ή να φωνάζω στο γραφείο… Θέλω να λέμε αλήθειες»

Η Χριστίνα Κοντοβά μιλάει για το ταξίδι της μητρότητας μέσω της υιοθεσίας της 6χρονης Έιντα η οποία είναι πλέον όλη η ζωή της.

Μαριέττα Χρουσαλά: Φορά πράσινο μπικίνι, κάνει παγοθεραπεία & μας αποκαλύπτει τους κοιλιακούς της!

Το καλοκαίρι έφτασε λίγο νωρίτερα για τη Μαριέττα Χρουσαλά, η οποία φορά το μαγιό της και ετοιμάζεται για τις πρώτες εμφανίσεις της στη θάλασσα!

Ψυχοκόρες Spoiler: Η Βικτώρια πουλάει τη Δεσποινιώ σε Λιβανέζους

Ψυχοκόρες, Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00 στον ΑΝΤ1.

Πύρρος Δήμας – Αφροδίτη Σκαφίδα: Η τρυφερή φωτογραφία αγκαλιά με τη νεογέννητη κόρη τους

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία έγινε πρόσφατα πατέρας για 5η φορά.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Είμαι σοκαρισμένος, γεννηθήκαμε μαζί στο θέατρο, λέει ο Φασουλής

Ήξερα την κατάσταση, τόνισε - Οι δυο τους ξεκίνησαν μαζί την καριέρα τους στο θέατρο

Σαλίνα Γαβαλά: Η σκηνή είναι η ψυχοθεραπεία μου

Η Σαλίνα Γαβαλά δεν θέλει να μπαίνει σε κουτάκια και να προσδιορίζεται με μία μόνο ιδιότητα. Αντιθέτως, νιώθει πιο ολοκληρωμένη όταν μπορεί να εκφράζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει: ήτοι το υποκριτικό ταλέντο της (με σπουδές στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης), τη φωνή της (δουλεμένη με μαθήματα

Survivor 2024: Αποχώρησε η Αναστασία Τσέρου, έκπληξη με την πρώτη υποψήφια – Δείτε βίντεο

Οι αντιδράσεις για την αποχώρηση του Θοδωρή, ο σοβαρός τραυματισμός της Αναστασίας, το τσούγκρισμα των αυγών και η μάχη για το πασχαλινό τραπέζι και την ασυλία

Ελένη Φουρέιρα: Συνάντησε τη Μαρίνα Σάττι στη Σουηδία και την αποθέωσε – Δείτε το βίντεο

Ελένη Φουρέιρα: Συνάντησε τη Μαρίνα Σάττι στη Σουηδία και την αποθέωσε - Δείτε το βίντεο GALA Ελένη Φουρέιρα Μαρίνα Σάττι Eurovision Ελένη Φουρέιρα: Συνάντησε τη Μαρίνα Σάττι στη Σουηδία και την αποθέωσε - Δείτε το βίντεο Είσαι μαγική, τόνισε η τραγουδίστρια στη φετινή εκπρόσωπο της Ελλάδας στη Eurovision 05.05.2024, 09:21 17 ΣΧΟΛΙΑ Η Ελένη Φουρέιρα

Η Άννα Φόνσου αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν, δεν ανακατευόταν σε κουτσομπολιά”

Η Άννα Φόνσου αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν, δεν ανακατευόταν σε κουτσομπολιά» Ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος λέει το δικό του αντίο στη σπουδαία ηθοποιό. Θλίψη σκόρπισε στο καλλιτεχνικό κόσμο, η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Η σπουδαία ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή το πρωινό του

Γιώργος Μαζωνάκης: Ατύχημα για τον γνωστό τραγουδιστή

Γιώργος Μαζωνάκης: Ατύχημα για τον γνωστό τραγουδιστή Οι φωτογραφίες που ανέβασε ο ίδιος στο Instagram. Διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα που περνά ο Γιώργος Μαζωνάκης. Ο δημοφιλής τραγουδιστής ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μία σειρά από φωτογραφίες, στις οποίες παρουσιάζεται να χαλαρώνει στο σαλόνι του σπιτιού του. Ωστόσο, αυτό που έκανε εντύπωση στους

Όσες φορές και αν τον παρατηρήσετε, δεν θα καταλάβετε για ποιον πρωταγωνιστή πρόκειται!

Κι όμως! Είναι γνωστός ηθοποιός με λαμπρή πορεία σε θέατρο και τηλεόραση. Εσείς καταφέρατε να τον αναγνωρίσετε;  Ο ηθοποιός της φωτογραφίας είναι ο Κωστής Σαββιδάκης! Ο Κωστής Σαββιδάκης έχει μετρήσει πολλά χιλιόμετρα στο θέατρο και έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Τον απολαύσαμε στις σειρές: "Οι Βασιλιάδες το 2012" ως Λευτέρης, στο "Με Τα Παντελόνια

Η καταπληκτική σχέση της Ελένης Μενεγάκη με την πεθερά της, Λιλίκα Παντζοπούλου

Η Ελένη Μενεγάκη δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη της για την πεθερά της, Λιλίκα Παντζοπούλου