Γιατί η προσπάθεια να χαλαρώσετε μπορεί να σας στρεσάρει ακόμη περισσότερο

Date:

Η ανάγκη να χαλαρώσουμε είναι κρίσιμη για την υγεία και την ευημερία μας. Ωστόσο, πολλές φορές η ίδια η προσπάθεια να απαλλαγούμε από το άγχος μπορεί να μας προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο, οδηγώντας στο φαινόμενο του «stresslaxing».

Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, το να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε στρεσαρισμένοι και ότι χρειαζόμαστε χαλάρωση είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασής μας. Παρ’ όλα αυτά, το να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να χαλαρώσουμε δεν είναι απλή υπόθεση και κάποιες φορές οι προσπάθειες έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύοντας την πίεση και το άγχος.

Το φαινόμενο του stresslaxing

Ο όρος «stresslaxing» αναφέρεται στην κατάσταση όπου άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση άγχους και στρες προσπαθούν να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν, πιέζοντας τον εαυτό τους και προκαλώντας τελικά επιδείνωση. Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος Dr. Michael Schirripa στην ιστοσελίδα HealthLine, όταν κάποιος προσπαθεί με το ζόρι να χαλαρώσει, μπορεί τελικά να αγχωθεί περισσότερο, διαπιστώνοντας πως δεν αποδίδουν οι προσπάθειές του.

Έρευνες δείχνουν ότι αν κάποιος ήδη αντιμετωπίζει γενικευμένο άγχος ή το υπεραναλύει, είναι πιο επιρρεπής στο φαινόμενο του stresslaxing. Επιπλέον, άτομα με τέτοια προβλήματα μπορεί να βιώσουν κρίσεις πανικού, καθώς και κατάθλιψη, λόγω της αδυναμίας τους να χαλαρώσουν αποτελεσματικά.

Η αντίσταση του εγκεφάλου στη χαλάρωση

Ο εγκέφαλός μας, ειδικά το μέρος που ονομάζεται αμυγδαλή, αντιστέκεται στη χαλάρωση, καθώς είναι πάντα σε επιφυλακή για πιθανούς κινδύνους. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι εγκέφαλοί μας είναι πάντα “ενεργοποιημένοι” και σχεδιασμένοι να ανησυχούν», εξηγεί ο Schirripa, πρoσθέτοντας πως τα άτομα που ζουν με άγχος και ανησυχίες, στην πραγματικότητα δυσκολεύονται να θέσουν σε παύση αυτούς τους μηχανισμούς.

Επιπλέον, υπάρχουν άτομα που επιδιώκουν να μη χαλαρώνουν, καθώς η ηρεμία μπορεί να φέρει στην επιφάνεια αρνητικές σκέψεις ή τραυματικές αναμνήσεις.

Γιατί είναι δύσκολο για κάποιους να χαλαρώσουν;

Ο Schirripa αναφέρει ότι οι εξωτερικές πιέσεις, όπως η εργασία, οι σπουδές, η οικογένεια και άλλες υποχρεώσεις, μπορούν να κάνουν κάποιον να νιώθει ότι είναι συνεχώς «ενεργοποιημένος» και υποχρεωμένος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αντίληψη ότι δεν επιτρέπεται να έχει χρόνο για τον εαυτό του και για χαλάρωση.

Η Deborah Serani, ψυχολόγος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Adelphi, υπογραμμίζει ότι τα όρια μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου έχουν πλέον εξαφανιστεί, καθώς η τεχνολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν θολώσει τις διαχωριστικές γραμμές. Αυτό κάνει πιο δύσκολο το να βρίσκουμε χρόνο για χαλάρωση.

Μακροχρόνιες συνέπειες της αδυναμίας χαλάρωσης

Το χρόνιο άγχος έχει συνδεθεί με την υψηλή πίεση, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει κόπωση, έλκη, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη, δυσκολία στη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα.

Όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Natalie Christine Dattilo, η αδυναμία να χαλαρώσουμε μπορεί να «επαναπρογραμματίσει» το νευρικό μας σύστημα να λειτουργεί σε υπερδιέγερση, κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολη τη χαλάρωση.

Στρατηγικές για να χαλαρώσετε

Για να καταφέρετε να χαλαρώσετε, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η χαλάρωση δεν είναι παθητική δραστηριότητα και ότι δεν έρχεται φυσικά σε όλους. Όπως εξηγεί η Dattilo, η χαλάρωση είναι μία δεξιότητα που πρέπει να εξασκούμε τακτικά, για να απολαμβάνουμε τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Ορίστε όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής: Αποσυνδεθείτε από την τεχνολογία νωρίς κάθε βράδυ. Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και μάθετε πώς να τη διαχειρίζεστε καθημερινά.
  • Εξασκηθείτε στη μέθοδο χαλάρωσης του Benson: Καθίστε σε άνετη θέση, κλείστε τα μάτια σας, χαλαρώστε όλους τους μύες σας και αναπνεύστε αργά για 20 λεπτά. Ξεκινήστε με 5 λεπτά και αυξήστε σταδιακά το χρόνο.
  • Εστιάστε σε μια λίστα «ολοκληρωμένων» εργασιών: Σκεφτείτε τι έχετε ήδη πετύχει, για να ενθαρρύνετε τη χαλάρωση μέσω της ικανοποίησης για τα επιτεύγματά σας.
  • Κάντε 5 λεπτά διαλογισμού: Ναι, ακόμα και 5 λεπτά μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του νου και του σώματος.
  • Χρησιμοποιήστε την τεχνική «5,4,3,2,1», για να μειώσετε το άγχος: Εστιάστε σε πέντε πράγματα που βλέπετε, τέσσερα που μπορείτε να αγγίξετε, τρία που ακούτε, δύο που μυρίζετε και ένα που γεύεστε. Χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις σας, αποσπάτε τον εγκέφαλό σας από τις σκέψεις που προκαλούν άγχος και οδηγούν στην παγίδευση σε έναν κύκλο πανικού και νευρικότητας.

Εξασκώντας αυτές τις τεχνικές, μπορείτε να μειώσετε το άγχος και να απολαύσετε πραγματικά τα οφέλη της χαλάρωσης.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Ελένη Μενεγάκη αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο, στην παραλία – Δείτε τη φωτογραφία

Η Ελένη Μενεγάκη απολαμβάνει τις διακοπές στην Άνδρο και μάλιστα έκανε μια ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram, ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο στην παραλία. «Έναν τον έχω αλλά κάνει για πολλούς! Ο γιος μου που με κάνει ευτυχισμένη και περήφανη κάθε μέρα!», σημείωσε η Ελένη Μενεγάκη στη λεζάντα

Ozempic, Wegovy, Zepbound: Πως «άνοιξαν τον δρόμο» για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το Ozempic προειδοποιούν για την κατάχρηση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και τις παρενέργειες. Τα νέας γενιάς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, όπως το Ozempic, «δεν είναι θαυματουργά και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται για αισθητικούς λόγους», προειδοποιεί η χημικός Svetlana Mojsov, μία

Κατερίνα Παπουτσάκη: Έχασα πολλά κιλά, πέρασα ένα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε

 Η Κατερίνα Παπουτσάκη ήταν καλεσμένη στο «Happy Day» και αποκάλυψε στη Σταματίνα Τσιμτσιλή τον λόγο που την έκανε να χάσει αρκετά κιλά. «Πρώτη φορά στη ζωή μου γυμνάστηκα συστηματικά πέρυσι τον Ιανουάριο για ένα τρίμηνο. Δεν προσέχω τη διατροφή μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι γύρω στον Μάιο δεν πέρασα καλά ψυχικά. Όταν παθαίνω αυτά τα δικά

Festival Alzheimer 2024 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Δίνουµε το σωστό στίγµα για την άνοια!»

Άτομα με άνοια και φροντιστές! Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές στο Festival Alzheimer 2024 που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Συνάνθρωποι μας που δεν δίστασαν να μιλήσουν  δημόσια για τα βιώματα και τις προκλήσεις της ζωής τους, αντιμετωπίζοντας το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο. Και επικυρώνοντας το

Αρνίσια παϊδάκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Από τον σεφ Παντελή Σοφοκλέους ΥΛΙΚΑ 15 αρνίσια παϊδάκια 10 γρ. φρέσκια ρίγανη 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο 10 γρ. θυμάρι φρέσκο 5 γρ. μαντζουράνα φρέσκα 5 γρ. φασκόμηλο φρέσκο 4 σκελίδες σκόρδο 20 γρ. αλάτι 100 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το

Το Μαγικό Χαλί

Δεν είναι απίστευτο και συνάμα υπέροχο το πόσο εύκολα και γρήγορα μας ταξιδεύει το φαγητό; Σε τόπους μακρινούς, μυστήριους και εξωτικούς, χωρίς σύνορα και εμπόδια… Με τη φαντασία να μας καθοδηγεί και τις αισθήσεις μας επιβάτες, θα δημιουργήσουμε ένα πολυδιάστατο πιάτο με αραβικές επιρροές. Θα απλώσουμε μια ρόδινη, ξεροψημένη πίτα για μαγικό χαλί και θα

Ντέιβιντ Σουίμερ: Ο λόγος που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε χαρίσει στη μητέρα του ένα κολιέ της

Η πρώτη επαφή του Ντέιβιντ Σουίμερ με το Χόλιγουντ δεν ήταν τα «Friends», αλλά οι υποθέσεις της μητέρας του που συνεργαζόταν με της ελίτ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο ηθοποιός των «Friends» εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο podcast «Origins with Cush Jumbo» ότι η μητέρα του Αρλίν ήταν «μια μεγάλη, ισχυρή δικηγόρος διαζυγίων» που

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να με πετάξει στα τάρταρα και να με ανεβάσει στα ουράνια μέσα σε δευτερόλεπτα, ανέφερε ο σκηνοθέτης Λίγο καιρό μετά τον γάμο του με τη Σιμώνη Χριστοδούλου, βρέθηκε καλεσμένος ο

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αποκαλύπτει: “Την άνοιξη πέρασα ζόρια ψυχικά, έχασα κιλά”

"Πέρασα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, όλα καλύτερα τώρα. Κάνω ψυχοθεραπεία", εξομολογείται η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή;

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή; Παρασκευή, 20.9.2024, 10:17 Zappit@ZAPPIT_ "Να ξανανέβω μέχρι επάνω τόσες σκάλες; Δεν με λυπάστε;". Με έναν… ανορθόδοξο τρόπο ξεκίνησε τη σημερινή της εκπομπή η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha δεν ενθουσιάστηκε με το τραγούδι του Σάκη Ρουβά, με το οποίο επέλεξε ο ηχολήπτης να

Σπύρος Μπιμπίλας: Δεν υπάρχει το «το» κατά την άποψή μου – Τι προσδιορίζει, αντικείμενο;

Μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «Buongiorno» ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός έχει εκλεγεί βουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας από τον Ιούνιο του 2023 και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Εγώ αυτόν τον άνθρωπο τον έχω γνωρίσει λίγο, για μένα είναι

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όσα έγιναν στη συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στο κατάμεστο Ηρώδειο κάτω από τον βραδινό Αττικό ουρανό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στην οικουμενική ελληνίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που με τη ζωή και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο άγγιξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων προσφέροντας απλόχερα αγάπη, ελπίδα και φως. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι.