Αμφιβληστροειδοπάθεια: Τυφλός άνδρας ξαναβρήκε το φως του χάρη στη γονιδιοθεραπεία

Date:

Ο άνδρας πάσχει από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια που του κόστισε πριν από χρόνια την όρασή του. Πόσο καιρό μετά την γονιδιοθεραπεία κατόρθωσε να διακρίνει μικρά και μεγάλα αντικείμενα. Ποια θα είναι η εξέλιξή του. Τι εκτιμούν οι γιατροί του.

Ένας 58χρονος τυφλός άνδρας, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια κληρονομούμενη νόσο, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ανακτά εν μέρει την όρασή του χάρη σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία.

Οι γιατροί του κατόρθωσαν να τροποποιήσουν γενετικά ορισμένα κύτταρα στα μάτια του, ώστε να τα καταστήσουν φωτοευαίσθητα. Αυτό ήταν απαραίτητο διότι ο άνδρας πάσχει από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος των ματιών. Προκαλεί σταδιακή καταστροφή των φυσικών φωτοευαίσθητων κυττάρων του ματιού. Τα κύτταρα αυτά (λέγονται ραβδία και κωνία) βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Φυσιολογικά, απορροφούν το φως και το μετατρέπουν σε μηνύματα που προωθούνται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου.

Όταν καταστραφούν τα ραβδία και τα κωνία, η συνέπεια είναι η απώλεια της όρασης. Οι ασθενείς χάνουν πρώτα την περιφερειακή όραση και, καθώς εξελίσσεται η πάθησή τους, χάνουν και την κεντρική.

Ο 58χρονος άνδρας είχε διαγνωστεί με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια πριν από 40 χρόνια. Εδώ και πολλά έτη ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου τυφλός. Διατηρούσε  μονάχα μια στοιχειώδη αντίληψη του φωτός (π.χ. αν ήταν μέρα ή νύχτα).

Χάρη στη γονιδιοθεραπεία και με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών, ο άνδρας μπορεί πια να δει πολλά πράγματα γύρω του. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να διακρίνει ένα μεγάλο σημειωματάριο, ένα μικρότερο κουτί, ακόμα και τις λωρίδες σε μία διάβαση πεζών.

«Είναι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που αναφέρει τόσο σημαντική βελτίωση μετά από γονιδιοθεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jose-Alain Sahel, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Και εκτίμησε πως η μέθοδος θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε όλα τα είδη αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η οπτογενετική

Το όλο επίτευγμα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, κατέστη δυνατό χάρη στην βιολογική τεχνική της οπτογενετικής.

Η οπτογενετική χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων από την Οπτική και τη Γενετική για να ελέγχει τη δραστηριότητα γενετικά τροποποιημένων νευρικών κυττάρων. Ο έλεγχος γίνεται με τη βοήθεια του φωτός. Η οπτογενετική δοκιμάζεται για τη θεραπεία σοβαρών εκφυλιστικών οφθαλμοπαθειών.

Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς τροποποιούνται γενετικά, ώστε να παράγουν φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες που λέγονται ροδοψίνες. Στην περίπτωση του 58χρονου, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ορισμένα κύτταρα στην εξωτερική στοιβάδα του αμφιβληστροειδή. Με αυτό τον τρόπο παρέκαμψαν εκείνα στην βάση του, τα οποία ήταν κατεστραμμένα από την μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και φυσιολογικά θα συμμετείχαν στην όραση.

Η γενετική τροποποίηση έγινε με έγχυση στα μάτια του ασθενούς ενός ιού κοινού κρυολογήματος. Ο ιός αυτός έφερε τις γενετικές πληροφορίες για την παραγωγή μιας ροδοψίνης που λέγεται ChrimsonR. Η πρωτεΐνη αυτή είναι ικανή να διακρίνει τα μήκη κύματος του φωτός που αντιστοιχούν στο πορτοκαλί χρώμα του φωτεινού φάσματος.

Εκπαίδευση του εγκεφάλου

Πέντε μήνες μετά την έγχυση, οι γιατροί χορήγησαν στον ασθενή ειδικά γυαλιά, που προέβαλαν στον αμφιβληστροειδή εικόνες με πορτοκαλί χρώμα. Ο άνδρας χρησιμοποιούσε τα γυαλιά καθημερινά για να εκπαιδευτεί ο εγκέφαλός του να αναγνωρίζει το συγκεκριμένο μήκος κύματος. Έπειτα από επτά μήνες εκπαίδευσης, ο 58χρονος άρχισε μόνος του να αναφέρει βελτίωση στην όρασή του.

«Ο εγκέφαλός του έπρεπε να μάθει μια νέα «γλώσσα» που προερχόταν από τον αμφιβληστροειδή», είπε ο ερευνητής Dr. Botond Roska, ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μοριακής & Κλινικής Οφθαλμολογίας στη Βασιλεία της Ελβετίας. «Και αυτό διότι τα μηνύματα που έστελνε ο αμφιβληστροειδής στον εγκέφαλο, διέφεραν από τα φυσιολογικά».

Όντως, η εξέταση του εγκεφάλου του με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) έδειξε πως ο εγκέφαλός του ανταποκρινόταν στα οπτικά ερεθίσματα που δεχόταν. Επομένως «ο αμφιβληστροειδής του δεν είναι πλέον τυφλός», είπε ο Dr. Roska.

Πάντως οι γιατροί σπεύδουν να επισημάνουν ότι η όραση του 58χρονου δεν θα ανακτηθεί σε βαθμό να διαβάζει ή να αναγνωρίζει πρόσωπα. «Η αναγνώριση προσώπων προϋποθέτει πολύ υψηλή ανάλυση, την οποία δεν μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα με τη μέθοδό μας. Ωστόσο ο βαθμός της βελτίωσης της όρασης είναι τέτοιος, ώστε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών», τόνισε ο ειδικός.

«Μιλάμε για πρακτικά τυφλούς ανθρώπους», πρόσθεσε. «Δεν μπορούν ουσιαστικά να δουν τίποτα. Επομένως, αν ανακτήσουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν έστω τα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο τους, το όφελος θα είναι τεράστιο».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κώστας Τσουρός κατά Γιώργου Λιάγκα: “Είναι πολύ φθηνό να βάζεις την κλειδαρότρυπα πάνω στο κρεβάτι ενός ανθρώπου”

Κώστας Τσουρός κατά Γιώργου Λιάγκα: «Είναι πολύ φθηνό να βάζεις την κλειδαρότρυπα πάνω στο κρεβάτι ενός ανθρώπου» Σάββατο, 18.5.2024, 15:54 Zappit@ZAPPIT_ "Πραγματικά το θεωρώ άκαιρο, ειδικά όταν το πλασάρεις ότι το λέω για πρώτη φορά, που σημαίνει ότι το λες σαν λες κάτι αποκλειστικό, άρα αυτό είναι το θέμα που θέλεις να πεις" δήλωσε ο

Δημήτρης Αλεξανδρής: “Στα πολύ μεγάλα ντέρμπι δεν πήγαινα να δω τον αδερφό μου για αυτόν τον λόγο”

Δημήτρης Αλεξανδρής: «Στα πολύ μεγάλα ντέρμπι δεν πήγαινα να δω τον αδερφό μου για αυτόν τον λόγο» Σάββατο, 18.5.2024, 15:23 Zappit@ZAPPIT_ "Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μου, ο γιος μου μού είχε πει τέτοια περιστατικά και δεν το πίστευα ότι είναι σε τέτοια έκταση" δήλωσε ο Δημήτρης Αλεξανδρής. Ο Δημήτρης Αλεξανδρής μίλησε στην εκπομπή

Κώστας Τσουρός κατά Γιώργου Λιάγκα: «Είναι πολύ φθηνό να βάζεις την κλειδαρότρυπα πάνω στο κρεβάτι ενός ανθρώπου»

Την επιλογή του Γιώργου Λιάγκα να αποκαλύψει την κρίση που πέρασε η σχέση του Δημήτρη Σταρόβα με τη σύντροφό του, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο ηθοποιός υπέστη εγκεφαλικό κατέκριναν στο Ακόμα δεν είδες, αναφέροντας . Ο Κώστας Τσουρός είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μία άχρηστη πληροφορία τη συγκεκριμένη στιγμή και εγώ το θεωρώ πολύ φθηνό να βάζεις

Μεξικάνικο ρύζι με γαρίδες, καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια

ΥΛΙΚΑ Για τις γαρίδες: 500 γρ. γαρίδες (21/25), καθαρισμένες 1 κ. γ. κύμινο 1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά ½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή, καυτερή ½ κ. γ. μαύρο πιπέρι Για το ρύζι: 3 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά, σε λωρίδες 1 κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες 1

Λιγκουίνι με μανιτάρια

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. μακαρόνια λιγκουίνι 1 κ. σ. βούτυρο ανάλατο 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 3 Χ 195 γρ. συσκευασίες κομμένα μανιτάρια “Bonduelle” 1/2 κ. γ. μαύρο πιπέρι 1/4 φλ. κονιάκ 1/3 φλ. κρέμα γάλακτος 1/3 φλ. περίπου νερό των μακαρονιών ½ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη

5 μοναδικές ταινίες που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε κινημτογράφο

Υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες που αναδεικνύουν φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα μέχρι και σήμερα, όπως είναι ο ρατσισμός, οι κοινωνικές ανισότητες, η ομοφοβία, η μισαλλοδοξία. Σ’ ένα βαθμό, οι κοινωνίες έχουν αλλάξει, προχωρώντας στην προάσπιση των ελευθεριών, της αυτοδιάθεσης, ακόμη και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Εξάλλου, κατά την διάρκεια των αιώνων έγιναν σημαντικοί αγώνες, προκειμένου

Εμφυτεύματα στήθους και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Τι αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Οι γυναίκες που βάζουν εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί και να διατρέχουν μικρότερο. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή πρόσφατη

Αθ. Εξαδάκτυλος: Οι γυναίκες με ενθέματα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο μαστού

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), πλαστικός χειρουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχετικά με τη νέα προειδοποιητική οδηγία που εξέδωσε ο FDA για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης πλακωδών καρκινωμάτων ή λεμφωμάτων από τη χρήση εμφυτευμάτων στήθους, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (1 στις 10.000 για τα λεμφώματα και ακόμα πιο

Ελένη Μενεγάκη: Η νέα φωτό χωρίς ίχνος μακιγιάζ & το σχόλιο όλο νόημα: «Το μυαλό ταξιδεύει…»

Απενοχοποιημένη πλέον και απαλλαγμένη από το άγχος να είναι πάντα στην... πένα σε κάθε δημόσια εμφάνισή της, η Ελένη Μενεγάκη τον τελευταίο καιρό μας έχει συνηθίσει σε φωτογραφίες της όπου ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ.  Ένα τέτοιο πρωινό ήταν και το σημερινό για την όμορφη παρουσιάστρια που θέλησε να πει την «καλημέρα» της στους διαδικτυακούς της

Τα σικ μονόχρωμα κοστούμια Ηλιάκη – Μαλέσκου και το απίθανο τζιν παντελόνι της Καραβάτου

Σε event συναντήθηκαν πρόσφατα η Μαρία Ηλιάκη, η Ιωάννα Μαλέσκου αλλά και η Κατερίνα Καραβάτου. Οι τρεις παρουσιάστριες έλαμψαν με την παρουσία τους κι εμείς «κολλήσαμε» με τα απίθανα σύνολα που επέλεξαν για αυτή τη βραδιά. Μαγνήτισαν τα βλέμματα και φυσικά όχι άδικα αφού τόσο η Μαρία Ηλιάκη όσο και η Ιωάννα Μαλέσκου, που ακολουθούν

Σίσσυ Χρηστίδου για την αντιπαράθεση Λιάγκα – Πετρογιάννη: “Ένιωσα τόσο αμήχανα και άσχημα για αυτό το κορίτσι”

"Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι της γίνεται αυτή η επίθεση εκείνη την ώρα τελείως άστοχα", τόνισε η Σίσσυ Χρηστίδου για το περιστατικό στον αέρα του ΑΝΤ1.

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: “Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο”

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: «Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο» Σάββατο, 18.5.2024, 11:43 Zappit@ZAPPIT_ "Η εμφάνισή της Μαρίνας Σάττι δεν μου άρεσε καθόλου και το ρούχο είναι σαν σακούλα σκουπιδιών" δήλωσε ο Περικλής Κονδυλάτος. Ο Περικλής Κονδυλάτος έκανε δηλώσεις στο I Love Σου Κου και στην Χριστίνα