Καρδιά: Νέα έρευνα για την τακτική λήψη ασπιρίνης – Προσοχή στη δοσολογία

Date:

Μια ασυνήθιστη μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ασθενείς με καρδιακές παθήσεις οι οποίοι έπαιρναν ασπιρίνη χαμηλής ή κανονικής δοσολογίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο δοσολογίες φαίνονται εξίσου ασφαλείς και αποτελεσματικές για την πρόληψη πρόσθετων καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αλλά υπάρχει μια μεγάλη προειδοποίηση: Πρώτον η υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε διαδικτυακά και μόνον. Δεύτερον, οι συμμετέχοντες έδειξαν τόσο μεγάλη προτίμηση για την ασπιρίνη χαμηλής δόσης που δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα μπορούν να αποδείξουν ότι οι θεραπείες είναι πραγματικά ισοδύναμες. Οι μισοί που είχαν οδηγίες από τους ερευνητές να παίρνουν την υψηλότερη δοσολογία, είτε έπαιρναν ούτως ή άλλως την χαμηλότερη, είτε σταμάτησαν εντελώς να παίρνουν τακτικά ασπιρίνη.

«Οι ασθενείς βασικά αποφάσισαν μόνοι τους τι ήθελαν να πάρουν επειδή αγόραζαν την ασπιρίνη από μόνοι τους”, δήλωσε ο δρ. Salim Virani, καρδιολόγος στο Baylor College of Medicine, ο οποίος δεν είχε κανένα ρόλο στη μελέτη.

Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για την λήψη της υψηλότερης δοσολογίας (ασπιρίνη 325 mg), την οποία πολλοί γιατροί υπέθεταν ότι θα λειτουργούσε καλύτερα από την ασπιρίνη των 81 mg, είπε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine και συζητήθηκαν σε συνέδριο του American College of Cardiology.

Καρδιά: Ο ρόλος της ασπιρίνης

Η ασπιρίνη βοηθάει στην πρόληψη θρόμβων στο αίμα, αλλά δεν συνιστάται σε υγιείς ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει καρδιακές παθήσεις επειδή ενέχει κίνδυνο για αιμορραγίες. Τα οφέλη της είναι ξεκάθαρα, ωστόσο, για άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, χειρουργική επέμβαση παράκαμψης (bypass) ή φραγμένες αρτηρίες που απαιτούν στεντ.

Αλλά η βέλτιστη δοσολογία δεν είναι γνωστή και η μελέτη είχε ως στόχο να συγκρίνει την χαμηλή και μέτρια δοσολογία σε πραγματικό περιβάλλον.

Ασπιρίνη για την καρδιά: Πώς έγινε η έρευνα

Περίπου 15.000 άτομα έλαβαν προσκλήσεις για συμμετοχή μέσω αλληλογραφίας, email ή τηλεφωνικής κλήσης και εγγράφηκαν σε έναν ιστότοπο όπου επέστρεφαν κάθε τρεις έως έξι μήνες για παρακολούθηση. Ένα δίκτυο συμμετεχόντων κέντρων υγείας παρείχε ιατρικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες.

Στους συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία να λαμβάνουν ασπιρίνη χαμηλής ή κανονικής δόσης, την οποία αγόραζαν μόνοι τους. Σχεδόν όλοι έπαιρναν ασπιρίνη προτού καν ξεκινήσει η μελέτη και το 85% ήταν ήδη σε χαμηλή δοσολογία, οπότε «ήταν εξαρχής μια δύσκολη υπόθεση» να κάνουν τους συμμετέχοντες να ακολουθούν τη δόση που τους έλεγαν, είπε ο δρ. Virani.

Μετά από περίπου δύο χρόνια, περίπου το 7% κάθε ομάδας είχε πεθάνει ή νοσηλευόταν για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα ασφάλειας ήταν επίσης παρόμοια: λιγότερο από το 1% είχε σοβαρή αιμορραγία που απαιτούσε νοσηλεία και μετάγγιση αίματος.

Σχεδόν το 41% ​​εκείνων που είχαν οδηγίες να παίρνουν την υψηλότερη δόση άλλαξαν κάποια στιγμή στην χαμηλότερη και αυτό το υψηλό ποσοστό “μπορεί να κρύβει μια ακόμα μεγαλύτερη διαφορά” στην ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο δρ. Colin Baigent από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας

Ένας επικεφαλής της μελέτης, ο δρ. Schuyler Jones του Πανεπιστημίου Duke, δήλωσε ότι η μελέτη εξακολουθεί να παρέχει πολύτιμη καθοδήγηση. Εάν οι ασθενείς λαμβάνουν τώρα ασπιρίνη χαμηλής δόσης, “η παραμονή σε αυτή τη δόση είναι η σωστή επιλογή”, ​​είπε. Αλλά και εκείνοι που τα πηγαίνουν καλά με 325 mg τώρα ίσως πρέπει να συνεχίσουν αλλά και να μιλήσουν με τους γιατρούς τους σε περίπτωση που έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Για νέους ασθενείς, «γενικά προτείνουμε να ξεκινήσουν με τη χαμηλή δόση», δήλωσε ο δρ. Jones.

Ο δρ. Virani είπε ότι οι ασθενείς πρέπει να θυμούνται ότι η ασπιρίνη είναι φάρμακο και ότι παρόλο που πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή, πρέπει να μην παίρνουν αποφάσεις για τη χρήση της από μόνοι τους:

«Μην αλλάζετε τη δόση και μην σταματάτε χωρίς να μιλήσετε στον γιατρό σας. Αυτό είναι σημαντικό, ειδικά για μια θεραπεία όπως η ασπιρίνη».

-: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι έδειξε έρευνα για όσους παίρνουν ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ή άλλα ΜΣΑΦ

Συνέδεσαν την ασπιρίνη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Τι ανακάλυψαν

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Ένα πολυχάπι μαζί με ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο έως 40%

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Μουτσάτσου: Πώς είναι η ζωή στα 52 της χρόνια, στις ΗΠΑ, με τον σωσία του George Clooney;

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση, και η Κατερίνα Μουτσάτσου συνεχίζει να μας εκπλήσσει! Από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα, η ηθοποιός έχει χτίσει μια διεθνή καριέρα με συμμετοχές σε ελληνικές σειρές, ταινίες, αλλά και projects του Hollywood. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήρθε μέσα από την κωμική

Χρηστίδου: «Μετά το διαζύγιο είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου μόνη μου… Ήταν ένα τεράστιο βήμα»

H Σίσσυ Χρηστίδου παρά το γεγονός ότι έχει χωρίσει εδώ και αρκετό καιρό, δείχνει να απολαμβάνει αυτή τη συνθήκη στη ζωή της

Power of love – Επικός πόλεμος λίγο πριν το φινάλε: “Δεν υπάρχεις στον χάρτη! Είσαι πουθενάς, ασ’ το”

Σάββατο, 28.9.2024, 22:53 Zappit@ZAPPIT_ "Πρώτη φορά στη ζωή σου ασχολήθηκε κάποιος μαζί σου και πήρες 100 μηνύματα" ξέσπασε ο Γιώργος στο Power of love. Μια στροφή πριν την οριστική αυλαία έμελλε το Power of love με οικοδέσποινα την Κατερίνα Καραβάτου, το βράδυ του Σαββάτου, να μας προσφέρει μια ακόμα επική λογομαχία ανάμεσα σε μέρος των ανδρών

Κατερίνα Γκαγκάκη: “Το συναίσθημα αυτής της διαδικασίας ήταν κακό, αισθάνθηκα αποτυχία”

Κατερίνα Γκαγκάκη: «Το συναίσθημα αυτής της διαδικασίας ήταν κακό, αισθάνθηκα αποτυχία» Σάββατο, 28.9.2024, 22:04 Zappit@ZAPPIT_ "Έχω συνηθίσει να ζω μόνο μόνη μου και μου φαίνεται τρομερό αυτό, ξέρω ότι ακούγεται τρομερό" εκμυστηρεύτηκε η Κατερίνα Γκαγκάκη. Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Κατερίνα Γκαγκάκη στην Δέσποινα Καμπούρη και την κάμερα της νέας εκπομπής του ΑΝΤ1

Ξέσπασε ο Γιώργος Κωνσταντίνου για τα σχόλια που γράφτηκαν για την Μαρινέλλα: «Δεν καταλαβαίνω πως κάποιοι τα ξεστομίζουν αυτά»

Στο πλατό της εκπομπής «Καλημέρα είπαμε» με την Ζωή Κρονάκη και τον Τάσο Ιορδανίδη βρέθηκε καλεσμένος ο Γιώργος Κωνσταντίνου, το πρωινό του Σαββάτου, στην ΕΡΤ. Ανάμεσα σε άλλα, δε, ο έμπειρος πρωταγωνιστής μίλησε για την «ημερομηνία λήξης» των καλλιτεχνών και τα κακεντρεχή σχόλια που γράφτηκαν στα social media για την ηλικία της Μαρινέλλας ύστερα από το

Diddy: Νέα καταγγελία για τον ράπερ – «Με βίασε ενώ ήμουν αναίσθητη από την κεταμίνη που μου έδωσε και με άφησε έγκυο»

Η μήνυση αναφέρει ότι ο ράπερ δεν ήθελε η γυναίκα να κρατήσει το παιδί και την πίεσε να κάνει άμβλωση 

Ο Τζέιμς Κάμερον δέχτηκε αρνητικά σχόλια για τη συνεργασία του με εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης

Ο Τζέιμς Κάμερον δέχτηκε αρνητικά σχόλια για τη συνεργασία του με εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Ο Τζέιμς Κάμερον δέχτηκε αρνητικά σχόλια για τη συνεργασία του με εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης «Το να ασχολείται με ΑΙ είναι απογοητευτικό καθώς άρχισε από ταινίες του Ρότζερ Κόρμαν κάνοντας matte paintings για τον Τζον Κάρπεντερ» γράφουν στα social media Ο σκηνοθέτης

Αλέξανδρος Παρθένης: Γονέας είναι και αυτός που μεγαλώνει τα παιδιά και όχι μόνο ο βιολογικός

«Δεν είμαι ο βιολογικός γονέας, αλλά γονέας είναι και αυτός που μεγαλώνει τα παιδιά», δήλωσε ο Αλέξανδρος Παρθένης στην εκπομπή «Μαμά-δες» με την Τζένη Θεωνά. Ο Αλέξανδρος Παρθένης βρέθηκε καλεσμένος της Τζένης Θεωνά και μίλησε για το πώς είναι να μεγαλώνει τα παιδιά της συζύγου του, Βιβής με την οποία μάλιστα παντρεύτηκαν πρόσφατα. «Δεν ξέρω

Αλέξανδρος Παρθένης: «Δεν είμαι βιολογικός γονέας, γονέας είναι όμως αυτός που μεγαλώνει τα παιδιά»

Ο Αλέξανδρος Παρθένης συνάντησε την Τζένη Θεωνά, το απόγευμα του Σαββάτου, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μαμα-δες» στην ΕΡΤ. Ανάμεσα σε άλλα, δε, το γοητευτικό μοντέλο αναφέρθηκε στον πρόσφατο του γάμο με την εκλεκτή της καρδιάς του, Βιβή και το γεγονός πως εκείνη έχει ήδη δυο παιδιά από παλαιότερη της σχέση. Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Παρθένης σημείωσε χαρακτηριστικά

Ο Τάκης Ζαχαράτος γονατίζει και φιλάει τη σκηνή που κατέρρευσε η Μαρινέλλα στο Ηρώδειο – Δείτε το βίντεο

Και θα φιλήσω αυτή τη γη που λαβώθηκε ο αετός για να σηκωθεί να γίνει καλά και να έρθει εδώ να συνεχίσει γιατί η τέχνη δεν έχει ηλικία, είπε ενώ καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο

Αναστασία Γιάμαλη για Άδωνι Γεωργιάδη: “Η αμήχανη στιγμή που ο υπουργός κοιτάζει καλύτερα την κάμερα του από εμένα”

Αναστασία Γιάμαλη για Άδωνι Γεωργιάδη: «Η αμήχανη στιγμή που ο υπουργός κοιτάζει καλύτερα την κάμερα του από εμένα» Σάββατο, 28.9.2024, 18:28 Zappit@ZAPPIT_ "Η εικόνα που έχω γω για το εθνικό σύστημα υγείας είναι εντελώς διαφορετική, δεν πειράζει" επισήμανε η Αναστασία Γιάμαλη στον υπουργό Υγείας. Με καλεσμένο τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη έκανε πρεμιέρα η Αναστασία Γιάμαλη