Γιατί η αίσθηση του πόνου είναι διαφορετική σε άνδρες και γυναίκες

Date:

Ο πόνος είναι μια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, αλλά, όπως φαίνεται, δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από άνδρες και γυναίκες. Μία νέα μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain», αποκαλύπτει ότι η παραγωγή πόνου στο σώμα είναι διαφορετική μεταξύ των δύο φύλων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες και πιο εξειδικευμένες θεραπείες.

Βιολογικές διαφορές στη δημιουργία του πόνου

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα μελέτησαν τις διαφορές στα νευρικά κύτταρα που παράγουν σήματα πόνου ως αντίδραση σε βλάβες ή τραυματισμούς και διαπίστωσαν πως τα κύτταρα αντιδρούν διαφορετικά ανάλογα με το φύλο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει, γιατί οι χρόνιες καταστάσεις πόνου είναι πιο διαδεδομένες στις γυναίκες, αλλά δεν διαγιγνώσκονται και δεν θεραπεύονται επαρκώς.

Ο Frank Porreca, ο διευθυντής έρευνας του Κέντρου για τον Πόνο και τον Εθισμό στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τονίζει τη σημασία αυτών των ευρημάτων. «Η πλειοψηφία των ασθενών με πόνο παγκοσμίως είναι γυναίκες – και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως το γιατί», αναφέρει. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτό».

«Η εργασία αποτελεί βήμα μεγάλης προόδου στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να παράγεται ο πόνος σε άνδρες και γυναίκες», είπε και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας ήταν εντυπωσιακά συνεπή και υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι οι υποδοχείς πόνου, τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του πόνου, είναι διαφορετικοί στα αρσενικά και στα θηλυκά. Αυτό δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τον πόνο εξειδικευμένα και ενδεχομένως καλύτερα στους άνδρες ή στις γυναίκες».

Ο ρόλος των αλγοϋποδοχέων

Οι αλγοϋποδοχείς είναι εξειδικευμένα αισθητηριακά κύτταρα που ενεργοποιούνται από τραυματισμούς ή βλάβες, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού. Η ενεργοποίησή τους αποτελεί το πρώτο βήμα στην αλυσίδα που οδηγεί τελικά στην αίσθηση του πόνου. Ωστόσο, κάτω από ορισμένες συνθήκες, το όριο ενεργοποίησης των αλγοϋποδοχέων αλλάζει, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος από ερεθίσματα που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να προκαλούν πόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές εξέτασαν το πώς επηρεάζεται το όριο ενεργοποίησης των αλγοϋποδοχέων από δύο ουσίες: την προλακτίνη και την ορεξίνη Β.

Η έρευνα έδειξε ότι η προλακτίνη χαμήλωνε το όριο ενεργοποίησης του πόνου στα θηλυκά κύτταρα, αλλά όχι στα αρσενικά. Αντίθετα, η ορεξίνη Β το χαμήλωνε στα αρσενικά κύτταρα, αλλά όχι στα θηλυκά.

Προχωρώντας την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, μπλόκαραν τη σηματοδότηση της προλακτίνης και της ορεξίνης Β και εξέτασαν την επίδραση στην οδό ενεργοποίησης των υποδοχέων πόνου. Όπως αναμενόταν, ο αποκλεισμός της σηματοδότησης της προλακτίνης μείωσε την ενεργοποίηση των υποδοχέων πόνου στις γυναίκες και δεν είχε καμία επίδραση στους άνδρες, ενώ ο αποκλεισμός της σηματοδότησης της ορεξίνης Β ήταν αποτελεσματικός στους άνδρες και όχι στις γυναίκες.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι στα αρσενικά και στα θηλυκά -ζώα ή ανθρώπους- οι βασικοί, υποκείμενοι μηχανισμοί που οδηγούν στην αντίληψη του πόνου είναι διαφορετικοί», δήλωσε ο Porreca. «Μέχρι τώρα, η υπόθεση ήταν ότι οι κινητήριοι μηχανισμοί που παράγουν πόνο είναι οι ίδιοι σε άνδρες και γυναίκες. Το εκπληκτικό συμπέρασμα από αυτές τις μελέτες είναι ότι υπάρχουν αρσενικοί και θηλυκοί υποδοχείς πόνου, κάτι που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Βελτίωση της θεραπείας του πόνου

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία του πόνου μπορεί να βελτιωθεί μέσω της στόχευσης συγκεκριμένων μηχανισμών ενεργοποίησης των αλγοϋποδοχέων σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, οι μηχανισμοί που προκαλούν ημικρανίες στις γυναίκες μπορεί να διαφέρουν από αυτούς που προκαλούν ημικρανίες στους άνδρες, κάτι που σημαίνει ότι οι θεραπείες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές για τα δύο φύλα. Η ημικρανία και η ινομυαλγία έχουν αναλογία γυναικών προς άνδρες 3:1 και περίπου 8:1, αντίστοιχα.

Η έρευνα αυτή επισημαίνει την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση στην έρευνα και την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων. Οι περισσότερες μελέτες για τον πόνο δεν αναλύουν ή δεν διαχωρίζουν τις διαφορές που αφορούν το φύλο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Ο Jagdish Khubchandani, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, μιλώντας στο VeryWellHealth σημείωσε ότι η νέα μελέτη «παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την ανάγκη μιας εξατομικευμένης προσέγγισης στην έρευνα, τις κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη θεραπειών».

«Όταν αναφερόμαστε στην ιατρική ακρίβεια, συνήθως αναφερόμαστε στη γενετική ενός ασθενούς για το σχεδιασμό μιας θεραπείας», δήλωσε ο Porreca και πρόσθεσε: «Η πιο βασική γενετική διαφορά είναι αν πρόκειται για γυναίκα ή άνδρα ασθενή. Ίσως αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα όταν πρόκειται για τη θεραπεία του πόνου».

Συμπερασματικά, η κατανόηση των διαφορών στους μηχανισμούς του πόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές και εξειδικευμένες θεραπείες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φάβα από φρέσκα κουκιά με αναρή

Προσθήκη στα αγαπημένα Συστατικά 700-750 γρ. φρέσκα κουκιά, ξεκουκι-σμένα, ½ φλ. φρέσκια αναρή λιωμένη με πιρούνι, ½ φλ. ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι, 1 κουταλιά (όχι πολύ γεμάτη) ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, ½ κουταλάκι ψιλό τρίμμα λεμονιού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα, αλάτι, πιπέρι, ραπανάκια για το σερβίρισμα (προαιρετικά) Βήματα Ζεσταίνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα

Τόνος Tataki με 5 μπαχαρικά και σάλτσα Unagi

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Τόνος Σάλτσα Unagi Καρπούζι Φινόκιο Φρέσκο κρεμμύδι Ραπανάκι Φέτες από πιπεριά τσίλι Για το σιρόπι μέντας: 200 γρ. νερό 200 γρ. ζάχαρη 20 γρ. φρέσκα φύλλα μέντας ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για τον τόνο Tataki: Τυλίγετε τον τόνο σε 5 μπαχαρικά και τον τηγανίζετε ελαφρά από κάθε πλευρά. Τον κόβετε σε ίσες φέτες των

Μίμης Πλέσσας: Σε πρώτο ενικό για τα παιδικά του χρόνια, τα βασανιστήρια και την πατρότητα

«Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, κατανοητή χωρίς, ιδιαίτερες προϋποθέσεις και αποδεκτή χωρίς ιδιαίτερες προκαταλήψεις. Καταφέρνει να μαγέψει λίγο παραπάνω από όλους», έλεγε για τη μουσική ο Mίμης Πλέσσας. Ο Μίμης Πλέσσας έζησε μια ζωή γεμάτη με αγάπη, νότες, μελωδίες, έρωτα και φυσικά γεμάτη αναμνήσεις, άλλες γλυκές και άλλες πικρές, σίγουρα πάντως μια ζωή που

Ελεάννα Πλέσσα: Οι σπάνιες εμφανίσεις του Μίμη Πλέσσα με την 26χρονη κόρη του & ο γιος του, Αντώνης

Λίγες ημέρες πριν από τα 100α του γενέθλιά του ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μας πίσω ένα σπουδαίο έργο να μας ακολουθεί.

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης»

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης» Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης» Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος μίλησε για τις συνεργασίες του, αλλά και τις «κόντρες» που έχει εμπλακεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο δημοσιογράφος έκανε δηλώσεις στην εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;» και ανέφερε αρχικά

Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν

Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν Σίγουρα είναι μια εκπομπή που πρωταγωνιστεί, οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο και το περιβάλλον, πρόσθεσε H Μαρία Αντωνά έκανε δηλώσεις και ρωτήθηκε

Μίμης Πλέσσας: Όταν ο σπουδαίος συνθέτης αποκάλυπτε το λόγο που δεν ήθελε να γράψει τραγούδια στον Τόλη Βοσκόπουλο

Ο Μίμης Πλέσσας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος για το σποτ της Άννας Διαμαντοπούλου: “Δεν με ακουμπάνε τα σχόλια”

"Ζούμε εδώ και χρόνια τον φασισμό της κοινής γνώμης. Διότι αυτή η δήθεν ελευθερία είναι ένας υφέρπων φασισμός" εξηγεί ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Γιατί μας δίνει τόση ευχαρίστηση να πίνουμε νερό όταν διψάμε;

Φανταστείτε ότι κάνετε μία υπαίθρια δραστηριότητα σε μία ζεστή ημέρα. Είστε μούσκεμα στον ιδρώτα και το αίσθημα της δίψας αρχίζει να σας καταβάλει. Πιάνετε το μπουκάλι νερού και πίνετε μια μεγάλη γουλιά και αμέσως αισθάνεστε το σώμα σας να γεμίζει ανακούφιση και ευφορία. «Υπάρχει μια ηδονική αντίδραση σε αυτό», εξηγεί η Patricia Di Lorenzo, ομότιμη

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιώργο Λιάγκα: Δεν θα γίνουμε ποτέ φίλοι – Δεν θα πήγαινα στην εκπομπή του

Σε μια δήλωση του Γιώργου Λιάγκα, που δήλωνε ότι «φίλοι δεν είμαστε, ούτε φαντάζομαι ότι θα γίνουμε ποτέ» απάντησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου σε δηλώσεις του. Ο παρουσιαστής, συμφώνησε με τον Γιώργο Λιάγκα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν θα γίνουμε φίλοι. Είναι μεγάλη αλήθεια. Έχουμε τεράστιες αποστάσεις σε μερικά πράγματα που πιστεύουμε για τον τρόπο που λειτουργούμε

Σπαρακτικό το «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου στον Πλέσσα: «Τώρα θα γεμίζεις με μουσική τον ουρανό»

Ο θάνατος του Μίμη Πλέσσα σκόρπισε θλίψη σε όλη τη χώρα, με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη να αφήνει πίσω του μια τεράστια μουσική κληρονομιά.

Πλέσσας: Η συγκινητική εξομολόγηση για την κόρη του, Ελεάννα που ήταν η μεγάλη του αδυναμία!

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ, και τα δύο του παιδιά. Ο θρυλικός μουσικοσυνθέτης έζησε μια γεμάτη ζωή στο πλευρό της Λουκίλας για πάνω από 30 χρόνια, με την οποία απέκτησαν την 26χρονη σήμερα κόρη τους, Ελεάννα. Ο