Ποια αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη αύξηση βάρους

Date:

Τα Lexapro, Paxil και Cymbalta ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους από το Zoloft, ενώ όσοι παίρνουν το Wellbutrin έχουν λιγότερες πιθανότητες να παχύνουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε οκτώ δημοφιλή αντικαταθλιπτικά.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου υγειονομικής περίθαλψης του Harvard Pilgrim (HPHCI) ανέλυσαν το βάρος περισσότερων από 183.000 ενήλικων που ήταν χρήστες αντικαταθλιπτικών για έξι μήνες, ένα χρόνο και δύο χρόνια μετά την έναρξη λήψης των φαρμάκων, αναφέρει η «New York Post».

Τα δεδομένα από τη λήψη Celexa (σιταλοπράμη), Lexapro (εσκιταλοπράμη), Prozac (φλουοξετίνη), Paxil (παροξετίνη), Wellbutrin (βουπροπιόνη), Cymbalta (ντουλοξετίνη) και Effexor (βενλαφαξίνη) συγκρίθηκαν με το Zoloft (σερτραλίνη), το οποίο είναι το αντικαταθλιπτικό με τις περισσότερες συνταγογραφήσεις στις ΗΠΑ.

Στους έξι μήνες, οι χρήστες των Lexapro, Paxil και Cymbalta είχαν 10% έως 15% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τουλάχιστον 5% του αρχικού τους βάρους σε σχέση με τους χρήστες του Zoloft.

Αντικαταθλιπτικά

Το Prozac δεν συσχετίστηκε με μεταβολή του βάρους κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, ενώ οι χρήστες Wellbutrin είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αύξηση βάρους κατά 5%. Το Wellbutrin σχετίζεται με τη μικρότερη αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια ενός και δύο ετών.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ικανότητα του Wellbutrin να αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, τα οποία βελτιώνουν την εγρήγορση.

Το συγκεκριμένο φάρμακο – που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής και για τη διακοπή του καπνίσματος – έχει επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρει το κεντρικό σύστημα μελανοκορτίνης, το οποίο ρυθμίζει την όρεξη, την ενεργειακή ισορροπία και το σωματικό βάρος.

Αυξάνεται η χρήση αντικαταθλιπτικών ιδίως στους νέους

Αντικαταθλιπτικά χάπια

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Harvard, έρχονται εν μέσω της αυξανόμενης χρήσης αντικαταθλιπτικών, ιδίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων και εφήβων. Περίπου το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά με τους ερευνητές του HPHCI να σημειώνουν ότι οι άνθρωποι συχνά σταματούν τη χρήση του φαρμάκου εάν παρουσιάσουν αύξηση του βάρους τους.

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με το ποσοστό της αύξησης του βάρους που θα πρέπει να αναμένεται μετά την έναρξη ορισμένων από τα πιο κοινά αντικαταθλιπτικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Joshua Petimar, βοηθός καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

«Οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες, μεταξύ άλλων παραγόντων ώστε να αποφασίσουν για τη σωστή επιλογή γι’ αυτούς», πρόσθεσε.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χρήστος Μάστορας: Εντυπωσίασε με τη μεταμόρφωσή του σε Στέλιο Καζαντζίδη – Τα σχόλια που εισέπραξε

Το τρέιλερ για την ταινία «Υπάρχω» άρεσε στην πλειοψηφία του κοινού - Τον αποθέωσε η εγχώρια σοουμπίζ

Κώστας Σλούκας Μαρία Δαρσινού: Πήγαν οικογενειακά στο Παρίσι

Κώστας Σλούκας Μαρία Δαρσινού: Πήγαν οικογενειακά στο Παρίσι Κώστας Σλούκας Μαρία Δαρσινού: Πήγαν οικογενειακά στο Παρίσι Απόλαυσαν βόλτες στην «πόλη του φωτός» μαζί με την κόρη τους Λίγο καιρό μετά τον ερχομό του δεύτερου παιδιού τους, ο Κώστας Σλούκας που κάνει διάλειμμα στα επαγγελματικά του, μιας και δεν αγωνίζεται στο Προολυμπιακό τουρνουά με την Εθνική Ελλάδος και

Τα MAD VMA 2024 απόψε στο Mega

Τα «MAD VMA 2024 από τη ΔΕΗ» συμπληρώνουν φέτος 21 χρόνια και έρχονται για πέμπτη χρονιά αποκλειστικά στο MEGA, την...

Στιγμές χαλάρωσης στη Μύκονο για τον Mohamed Salah

Ο σταρ του ποδοσφαίρου, Mohamed Salah, περνάει τις διακοπές του στη Μύκονο Η Μύκονος έχει γεμίσει με ξένους και Έλληνες αθλητές. Πολλοί σταρ των σπορ βρίσκονται στο όμορφο κυκλαδονήσι για διακοπές, όπως ο Mohamed Salah, ο οποίος το επισκέπτεται για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι. Ο ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ καταγράφηκε από την κάμερα του Mykonos Live TV

Αυτός είναι ο λόγος που τρώμε το ένα κομμάτι πίτσα πίσω από το άλλο

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά στον κόσμο. Μάλιστα, το 40% των Αμερικανών τρώνε πίτσα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν φαγητά που περιέχουν πολλά λιπαρά, αφήνοντας, παράλληλα, μια γλυκιά επίγευση. Και η πίτσα έχει όλα αυτά τα στοιχεία. Το τυρί περιέχει λιπαρά και η σάλτσα είναι

Αθηνά Οικονομάκου και Μπρούνο Τσερέλα ζουν τον έρωτά τους στην Τζια

Τον έρωτά τους συνεχίζουν και ζουν η Αθηνά Οικονομάκου και ο μπασκετμπολίστας Μπρούνο Τσερέλα και συνεχίζουν τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές αποδράσεις. Μάλιστα, η Αθηνά Οικονομάκου ταξίδεψε πριν από λίγες μέρες στο Μιλάνο για να παρακολουθήσει από κοντά τον μπασκετμπολίστα, στον τελευταίο αγώνα μπάσκετ για τη σεζόν. Το ερωτευμένο ζευγάρι συνέχισε τα ταξίδια, καθώς το Σάββατο (6.7.2024)

Αποφένια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια φυσιολογική συμπεριφορά που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε ψύχωση

Όλοι κατά καιρούς μπορεί να οδηγούμαστε στην αναζήτηση μοτίβων και νοημάτων γύρω μας, ακόμα κι εκεί όπου δεν υπάρχουν πραγματικά. Προσπαθούμε να συνδέσουμε τις «τελείες» που θα μας αποκαλύψουν την «κρυφή εικόνα». Πρόκειται για μια συμπεριφορά που αποκαλείται «αποφένια» και με λίγα λόγια είναι η τάση να αντιλαμβανόμαστε ουσιαστικές συνδέσεις ακόμη και μεταξύ άσχετων πραγμάτων.

Λόπεζ-Άφλεκ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος χωρισμού – Πώς μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσά τους;

Οι φήμες που θέλουν τη Τζένιφερ Λόπεζ και τον Μπεν Άφλεκ να ακολουθούν για ακόμα μία φορά χωριστούς δρόμους, φουντώνουν ακόμα περισσότερο και όλοι μιλούν για έναν χωρισμό ο οποίος ήταν... αναμενόμενος! Απ' ό,τι φαίνεται ο Μπεν Άφλεκ δεν μπορεί να διαχειριστεί τη δημοσιότητα της συζύγου του και η Τζένιφερ Λόπεζ από την άλλη δε φαίνεται να θέλει να

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Ντύνεται νύφη ξανά το ερχόμενο καλοκαίρι στο πλευρό του Γιάννη Καραβασάνη!

Έτοιμη να ανέβει ξανά τα σκαλιά της εκκλησίας και μάλιστα με τον ίδιο άντρα είναι η Ηλιάνα Παπαγεωργίου το άμεσο διάστημα.

Μόνικα Μπελούτσι: Στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου

Μόνικα Μπελούτσι: Στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου Μόνικα Μπελούτσι: Στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου Θεωρώ ότι εσείς, οι Έλληνες, είστε πολύ κοντά στην ιταλική κουλτούρα, πρόσθεσε - Δείτε το βίντεο Αφού παρέλαβε το βραβείο της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Ιταλίας, η Μόνικα Μπελούτσι έκανε μερικές δηλώσεις στον Alpha, εκφράζοντας μεταξύ άλλων, την

5+1 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζεις για τον Σιλβέστερ Σταλόνε

Τα 78α γενέθλιά του γιόρτασε ο Σιλβέστερ Σταλόνε στις 6 Ιουλίου και παρόλο που o θρυλικός αστέρας ταινιών δράσης έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα 50 ετών στο Χόλιγουντ, ίσως να μη γνώριζες έξι (6) στοιχεία από την πολυτάραχη ζωή του διάσημου ηθοποιού. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε σκέφτηκε ότι ο μόνος τρόπος, για να μπει στον χώρο