11 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης τους

Date:

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κρίσιμη για την υγεία μας. Παρόλο που πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε από τη μυρωδιά ή την εξωτερική κατάσταση αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Οι ετικέτες λήξης στα προϊόντα

Κατά περίπτωση στα προϊόντα αναγράφονται διάφορες ημερομηνίες: «Ημερομηνία Λήξης», «ανάλωση κατά προτίμηση», «ανάλωση έως». Η αναφορά «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά την ποιότητα και όχι την ασφάλεια τροφίμου. Πρόκειται δηλαδή για το χρονικό όριο υψηλότερης ποιότητας.

Αντίθετα οι ετικέτες «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση έως» αφορούν την ασφάλεια του τροφίμου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που συνίσταται η κατανάλωση του προϊόντος. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα ετικέτες. Το φρέσκο ψωμί, το νωπό κρέας, τα ψάρια ή τα αυγά δεν είναι συσκευασμένα.

Ακολουθούν 11 τροφές που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε λήγουν και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους:

1. Γάλα

Το γάλα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες τροφές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης. Εάν μυρίζει άσχημα, έχει αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή του, πρέπει να το πετάξετε. Τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria, Salmonella και E. Coli, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα (κράμπες στο στομάχι, διάρροια, έμετο και υψηλό πυρετό). Το φρέσκο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και επτά ημέρες μετά την ημερομηνία πώλησης, αλλά και αυτό εξαρτάται από το αν έχει ανοιχτεί ή όχι.

2. Μαλακά Τυριά

Τα μαλακά τυριά, για παράδειγμα το brie, το camembert το ανθότυρο, η μυζήθρα, η μοτσαρέλα κ.α, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα. Αν παρατηρήσετε μούχλα, πρέπει να το πετάξετε αμέσως.

3. Ψωμί

Το ψωμί που έχει μούχλα δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται. Ακόμη και αν η μούχλα είναι ορατή μόνο σε ένα σημείο, είναι πιθανό να έχει εξαπλωθεί σε όλο το ψωμί και είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνη για την υγεία

4. Ντρέσινγκ σαλάτας και έτοιμες σάλτσες

Τα διάφορα νρέσινγκ σαλάτας, η κέτσαπ και η μουστάρδα μπορεί να φαίνονται ότι διαρκούν για πάντα. Αλλά όταν λήξουν, τα συντηρητικά που περιέχουν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν έχουν ανοιχτεί, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο και καταναλωθούν το πολύ μέσα σε ένα με δύο μήνες.

Τα συστατικά που περιέχουν έχουν επίσης μεγάλη σημασία για το χρόνο ζωής του τροφίμου. Για παράδειγμα, ένα ντρέσινγκ σαλάτας με βάση τη μαγιονέζα δεν πρόκειται να διαρκέσει τόσο πολύ όσο ένα με βάση το λάδι.

5. Νωπό Κρέας

Το νωπό κρέας, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά του. Συγκεκριμένα ο κιμάς πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μία με δύο μέρες και τα κομμάτια κρέατος σε τρεις με πέντε μέρες. Εάν το καταψύξετε μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

6. Μαγειρεμένο Κρέας

Το μαγειρεμένο κρέας πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μαγειρέματος. Πάντα να ελέγχετε για μούχλα ή αλλαγές στη μυρωδιά, το χρώμα και την υφή πριν τα καταναλώσετε.

7. Αλλαντικά

Τα αλλαντικά μπορεί επίσης να φαίνονται ασφαλή για πολύ καιρό στο ψυγείο σας, αλλά μπορεί να έχει αναπτυχθεί το βακτήριο λιστέρια. Πρέπει να τα καταναλώνετε βάσει της ημερομηνίας λήξης τους.

8. Αυγά

Τα αυγά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από σαλμονέλα αν καταναλωθούν ενώ έχουν λήξει. Συνήθως διαρκούν τρεις με πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας τους.

9. Προσυσκευασμένες Σαλάτες

Οι προσυσκευασμένες σαλάτες μπορούν να γίνουν εύκολα έδαφος για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά τους. Αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή λαχανικά έχουν μαυρίσει ή έχουν γίνει πιο γλοιώδη, καλύτερα πετάξτε τα.

10. Ψάρια και Θαλασσινά

Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι από τις πιο ευπαθείς τροφές. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία με δύο μέρες από την αγορά τους. Αν δεν μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, πρέπει να καταψύχονται. Μόλις μαγειρευτεί το ψάρι, διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ακόμη όμως και με την τήρηση αυτών των συμβουλών να περνάτε τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντα και από το τεστ των αισθήσεων. Εάν έχει αλλοιωθεί το χρώμα τους, εάν μυρίζουν ή εάν είναι η υφή τους δεν είναι η συνηθισμένη τότε μην τα καταναλώσετε. Η διαδικασία μαγειρέματος, όσο ενδελεχής και να είναι, δεν θα το σώσει.

11. Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να διαρκούν για χρόνια, αλλά αν οι κονσέρβες είναι σκουριασμένες, φουσκωμένες ή χτυπημένες, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης και αλλαντίασης. Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε καλά τα κουτιά σας πριν τα ανοίξετε.

Καλύτερα στα σκουπίδια, παρά στο νοσοκομείο

Για να διατηρήσετε την υγεία σας και την ασφάλεια της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης και να ελέγχετε τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. Αν ένα τρόφιμο έχει αλλάξει μυρωδιά, εμφάνιση ή υφή, καλύτερα να το πετάξετε παρά να ρισκάρετε την υγεία σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κέιτ Μπέκινσεϊλ: «Ναι, έχω πρόβλημα» – Η απάντηση σε φαν που σχολίασε την απώλεια βάρους της

Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ απάντησε δημόσια σε φαν που σχολίασε την αδυνατισμένη της εμφάνιση, υπονοώντας πως έχει πρόβλημα. Η 51χρονη σταρ δημοσίευσε φωτογραφίες της με μπικίνι στο Instagram, όμως διέγραψε λίγο αργότερα την ανάρτηση, αφήνοντας πίσω της έντονα σχόλια. Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Το νέο καρέ από το κρεβάτι του νοσοκομείου, τα δάκρυα και ο «επισκέπτης» Instagram /

«Fired Up»: Η αναβίωση ενός κλασικού House Anthem με έμπνευση από τα 90’s

Ο καταξιωμένος DJ και παραγωγός Βασίλης Τσιλιχρήστος, ένας από τους πρωτοπόρους και σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής house μουσικής σκηνής, επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό νέο μουσικό project. Σε συνεργασία με τον ιδιαίτερα ταλαντούχο παραγωγό Pink Noisy και την πολυσύνθετη και δημοφιλή τραγουδίστρια και ηθοποιό Αγγέλα Σιδηροπούλου, παρουσιάζουν το single «Fired Up», μια αναβίωση ενός κλασικού και

Μελίνα Μακρή: Μόλις σαράντισα πήρα ευχή από ιερέα, από εκείνη την ημέρα εξαφανίστηκαν οι φοβίες που είχα

Μελίνα Μακρή: Μόλις σαράντισα πήρα ευχή από ιερέα, από εκείνη την ημέρα εξαφανίστηκαν οι φοβίες που είχα Μελίνα Μακρή: Μόλις σαράντισα πήρα ευχή από ιερέα, από εκείνη την ημέρα εξαφανίστηκαν οι φοβίες που είχα Πέρασα επιλόχειο θυμό, ανέφερε η τραγουδίστρια Στην περίοδο της λοχείας αναφέρθηκε η Μελίνα Μακρή, δηλώνοντας ότι μόλις πέρασαν σαράντα ημέρες από

Παντρεύτηκαν ο Απόστολος Λύτρας και η Θεοδώρα Παπαδοπούλου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Είμαι πολύ χαρούμενος, είναι μία στιγμή που την περίμενα, δήλωσε ο ποινικολόγος όσο περίμενε τη νύφη

Πέθανε ο Τζούλιαν ΜακΜάχον σε ηλικία 56 ετών – Πρωταγωνίστησε στις Μάγισσες και το Nip/Tuck

Ο Τζούλιαν ΜακΜάχον, γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις σειρές Nip/Tuck του FX και FBI: Most Wanted του CBS και των Charmed, πέθανε σε ηλικία 56 ετών στις 2 Ιουλίου μετά από μια δύσκολη μάχη με τον καρκίνο. Ο θάνατός του ηθοποιού επιβεβαιώθηκε από τη σύζυγό του, Κέλι ΜακΜάχον, με δήλωση

Κατερίνα Γερονικολού: «Δεν κάνω ψυχοθεραπεία, δεν έχω κάνει ποτέ – Aπό ταμπού ξαφνικά έγινε μόδα»

Η Κατερίνα Γερονικολού μίλησε στην κάμερα του «Πρωινού» την Παρασκευή και ανέφερε πως δεν έχει κάνει ποτέ ψυχοθεραπεία, εξηγώντας ότι δεν το έχει νιώσει ως ανάγκη μέχρι σήμερα. «Δεν κάνω ψυχοθεραπεία, δεν έχω κάνει ποτέ. Δεν έχει τύχει γιατί δεν το έχω νιώσει. Ελπίζω να μην το νιώσω αλλά και αν το νιώσω ξέρω ότι

Μακροζωία: Ο συνδυασμός που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

WELLNESS FITNESS Αν ακόμα δεν έχετε προσθέσει τη μυϊκή ενδυνάμωση στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα γυμναστικής, ήρθε η ώρα να πιάσετε τα βαράκια και να αυξήσετε τα push ups, εάν θέλετε να αυξήσετε το προσδόκιμο της ζωής σας. Δείτε ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός ασκήσεων που παρατείνει τη ζωή Μόλις 30 με 60 λεπτά εβδομαδιαίων άσκησεων

Μελάνωμα: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε για να εντοπιστεί έγκαιρα

Το μελάνωμα, αν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι θεραπεύσιμο, αρκεί να ελέγχου όλα τα πιθανά σημεία και να αναγνωρίσουμε σωστά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που προκαλεί το μελάνωμα περιλαμβάνουν έναν νέα σπίλο που φαίνεται ασυνήθιστος ή έναν υπάρχοντα σπίλο που αλλάζει εμφάνισή ή αίσθηση. Αν και το μελάνωμα είναι λιγότερο συχνό από ορισμένους άλλους τύπους

Πατέρας μετά τα 40: Αυξάνεται η τάση της καθυστερημένης πατρότητας – Ποιες οι βιολογικές προκλήσεις

Στις σύγχρονες κοινωνίες, όλο και περισσότεροι άνδρες αποφασίζουν να γίνουν πατέρες μετά τα 40, μια ηλικία που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες θεωρούνταν προχωρημένη για τη δημιουργία οικογένειας. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: σύμφωνα με στατιστικές του CDC στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πατέρων ηλικίας 40-49 που απέκτησαν παιδί αυξήθηκε κατά 15% την περίοδο 2009-2019. Στην Ευρώπη

Συναγερμός για την παραλλαγή «Frankenstein» της Covid-19: Η πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα

Οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά την εμφάνιση νέας παραλλαγής της Covid-19, που ανεπίσημα έχει ονομαστεί «Frankenstein». Η νέα παραλλαγή της Covid-19, με το όνομα «Frankenstein», έχει τετραπλασιάσει τα ποσοστά των λοιμώξεων μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιστημονικά, η παραλλαγή αυτή ονομάζεται XFG (ή

Ρικατόνι με καπνιστό σολομό

Υλικά 500 γρ. Ρικατόνι Μιτσίδη 1 πακέτο καπνιστό σολομό σε κύβους 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από 1 λεμόνι 1 ½ φλ. κρέμα πιπέρι και αλάτι 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. βούτυρο 1 κ.γ. chives ψιλοκομμένα chives για γαρνιρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τα Ρικατόνι Μιτσίδη σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες ψησίματος του πακέτου και τα

Χτένια «St Jacques» µε κρέµα κουκιών

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 6 χτένια από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND 1 ½ κιλό κουκιά φρέσκα 100 γρ. κρέµα γάλακτος Aργκανέλαιο (προαιρετικό) Αρεσκοτριµµένο πιπέρι, θαλασσινό αλάτι ½ κουταλάκι βούτυρο κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου (για γαρνίρισµα) Λίγο θυµάρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουµε τα κουκιά, τα ξεφλουδίζουµε, τα ζεσταίνουµε για λίγο µαζί µε την κρέµα γάλακτος και τα βάζουµε στο