ΛΟΙΜΩΞΗ COV-19:ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΣΦΡΗΣΗΣ – ΓΕΥΣΗΣ- Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Date:

-covid-19-


Η πανδημία του COV-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ατόμων στην Ελλάδα και νόσηση 300.000 ατόμων

Τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη COV-19 εμφανίζουν (80%) ήπια έως μέτρια συμπτώματα (15% εμφανίζουν μέτρια, μέση βαρύτητας συμπτώματα που ομοιάζουν με γριππώδη σύνδρομο) και το υπόλοιπο 5% χρήζει νοσοκομειακής κάλυψης.

Τα συμπτώματα λοίμωξης COV-19 τα πιο συχνά, είναι : – πυρετός – ξηρός βήχας – κούραση μεγάλη. Σπάνια εμφανίζονται – μυϊκά άλγη – πονόλαιμος – διάρροιες – επιπεφυκίτιδα – απώλεια γεύσης ή όσφρησης – αποχρωματισμός δακτύλων χεριών και ποδιών και δερματικό εξάνθημα.

Τα κλινικά συμπτώματα που υποδηλώνουν σοβαρή λοίμωξη COV-19, περιλαμβάνουν :

  • Δύσπνοια – Απώλεια όρεξης – Διανοητική σύγχυση – Διαρκής πίεση – Πόνος στο στήθος – Υψηλό πυρετό (άνω των 38oC).

Τελευταία αναφέρονται σαν κύρια κλινικά σημεία ή ΑΝΟΣΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΕΥΣΗΣ, αισθήσεις οι οποίες αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Η απώλεια γεύσης, όσφρησης αποτελούν χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα της λοίμωξης από COV-19. Μέχρι σήμερα υπήρχε η εντύπωση ότι τα αντίστοιχα νεύρα όσφρησης και γεύσης προσβάλλονται από τον COV-19. Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι αυτό προκαλείται από προσβολή των ειδικών ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΗΣ ΡΙΝΙΚΗΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ.

Τα υποστηρικτικά κύτταρα εντοπίζονται στην ακουστική κηλίδα – όργανο Corti – οσφρητικό επιθήλιο – γευστικούς κάλυκες – όρχεις.

Τα υποστηρικτικά κύτταρα των όρχεων εκκρίνουν την ορμόνη ΑΝΑΣΤΑΝΤΙΝΗ (Ινχιμπίνη) και ονομάζονται Sertoli κύτταρα από το όνομα του Sertoli Enrico [παθολοανατόμος (1842-1910)].

Επίσης υπάρχουν Υποστηρικτικά επιμήκη κύτταρα στα σπερματοφόρα σωληνάρια των όρχεων στα οποία προσκολλώνται οι ΣΠΕΡΜΑΤΙΔΕΣ έως να εξελιχθούν σε ώριμα σπερματοζωάρια.

Τα κύτταρα Sertoli παράγουν ορμόνη την inhibin (ΑΝΑΣΤΑΝΤΙΝΗ).

Ο ρόλος των κυττάρων στην ρινική κοιλόλτητα αυτών είναι η διατήρηση της ισορροπίας των ιόντων Na στο βλεννογόνο της μύτης, οι νευρώνες των οποίων διαβιβάζουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο.

Επίσης τα κύτταρα αυτά παρέχουν δομικές και μεταβολικές υποστηρίξεις στους νευρώνες της όσφρησης.

Αυτά τα υποστηρικτικά κύτταρα προσβάλλει ο COV-19 και όχι τους οσφρητικούς νευρώνες διηθώντας αυτά.

Η όλη αυτή διεργασία έχει σαν αποτέλεσμα διαταραχές, δυσλειτουργίες της φυσιολογικής δομής με επακόλουθο την απώλεια των «τριχωτών» κυτταρικών προεκβολών που διαθέτουν οι νευρώνες προς αντίληψη των διαφόρων μορίων οσμής στην ρινική κοιλότητα.

Πειραματικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι οι αλλοιώσεις αυτές αποκαθίστανται αυτόματα μετά 15 ημέρες περίπου όχι όμως ολοκληρωτικά.

Παρατηρήσεις σε ανθρώπινο πληθυσμό αναφέρουν την επαναφορά της όσφρησης (ποσοστό 40%) μετά πάροδο 6 μηνών (σε ποσοστό 2% η όσφρηση δεν επανήλθε!!!).

Η Αποκατάσταση 71,8% με «πολύ καλή» όσφρηση ή ικανοποιητικά «καλή» συνήθως γίνεται μετά 1 μήνα.

Επίσης, απώλεια γεύσης συνοδεύει την προσβολή από COV-19.

Η όσφρηση επηρεάζεται άμεσα από την απώλεια γεύσης, για Δοκιμαστικά το κλείσιμο της μύτης μηχανικά (με το χέρι) έχει σαν αποτέλεσμα τον επηρεασμό της γεύσης και την κατάποση μη εύγευστων τροφών.

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι η απώλεια γεύσης συμβαίνει σε ποσοστό 3% και μετά πάροδο 6 μηνών υπάρχει με διαχωρισμό γλυκού – ξινού – πικρού – Umami.

Μετά την αποκατάσταση της όσφρησης τα άτομα που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη COV-19 αναφέρουν «ΠΑΡΟΣΜΙΑ».

ΠΑΡΟΣΜΙΑ : Διαταραχή, διαστρέβλωση της αίσθησης όσφρησης, λαθεμένη αίσθηση των οσμών ή αντίληψη οσμών οι οποίες δεν υπάρχουν.Οι δυσάρεστες αντικειμενικά οσμές θεωρούνται ευχάριστες και το αντίστροφο.Επίσης, παροσμία εμφανίζεται κατά την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών σε άτομο που χειρουργείτε ειδικά στην μετεγχειρητική περίοδο.

Η μεταβολή της όσφρησης στην ανάρρωση από COV-19 εμφανίζεται σαν πλήρης «αίσθηση χαλασμένης μυρωδιάς η παρουσία όμως της οποίας όμως προδικάζει την πλήρη αποκατάσταση της όσφρησης.

Η τμηματική και επαναλαμβανόμενη έκθεση στις βασικές μυρωδιές [φρούτων οσμή – ερεθιστική οσμή (πιπέρι) – ρητινώδης οσμής] κάθε μέρα βοηθάει στην αποκατάσταση της όσφρησης όπως και η επαναφορά ανάμνησης των οσμών (π.χ. λεμόνια) βοηθούν στην επαναφορά.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Blake Lively: Οι αντιδράσεις για την ταινία «Τελειώνει με εμάς» & το μήνυμα σε όσους την έκριναν!

Η ταινία «Τελειώνει με εμάς» έχει γίνει το απόλυτο talk of the town, όχι μόνο για το περιεχόμενό της, αλλά και για το έντονο παρασκήνιο που τη συνοδεύει. Η Blake Lively, πρωταγωνίστρια της ταινίας, βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής, καθώς πολλοί υποστήριξαν ότι δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στο σοβαρό θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ προωθούσε

Αρχελάου 5-Βάσω Καβαλιεράτου: Η ηλικία, οι σπουδές, ο ρόλος της Μαρούκας & ο γάμος με τον Δεληβοριά

Αρχελάου 5: Ο ρόλος της Μαρούκας, που με απόλυτη επιτυχία υποδύεται η Βάσω Καβαλιέρατου είναι ίσως ο πιο σύγχρονος cult ρόλος που έχουμε δει τελευταία. Η Μαρούκα είναι λαϊκιά, φωνακλού, πετυχημένη δικηγόρος που σίγουρα θα ήθελες για φίλη σου και η Βάσω Καβαλιεράτου σίγουρα την έχει ήδη λατρέψει παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα

Αντώνης Πρέκας για Μάρκο Σεφερλή: Με ενόχλησε η μικροπρέπεια του «θα βγάλω μηνύματα στη φόρα»

Το να είμαι δημοφιλής σε κάτι, δεν σημαίνει ότι είμαι και εκτός πεδίου βολής, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος

Γιώργος Αρσενάκος: Διαψεύδει ότι η Ελένη Φουρέιρα δέχτηκε πρόταση για τη φετινή Eurovision

Παραδέχτηκε ωστόσο, πως ένα από τα πρόσωπα που σκέφτεται για τον φετινό διαγωνισμό είναι η Τάνια Μπρεάζου

Νίνο: “Πήγα σε δύο ψυχοθεραπευτές και είχαν τον ίδιο παρονομαστή”

Τον Νίνο υποδέχτηκε η Μαρία Σολωμού στη διαδικτυακή της εκπομπή και μίλησε για τις φορές που αποφάσισε να επισκεφτεί ψυχοθεραπευτή και το

Γιώργος Παπαδάκης: “Μπορεί να κάνω εγώ λάθος για το θέμα διαδοχής στο Καλημέρα Ελλάδα”

"Το Καλημέρα Ελλάδα θα το εγκαταλείψω με σιγουριά όταν υπάρχουν διάδοχες καταστάσεις που θα το πάρουν" διευκρινίζει ο Γιώργος Παπαδάκης.

Απόστολος Γκλέτσος: “Ο Στέφανος Κασσελάκης καταστράφηκε μόνος του, δεν κάνει το παιδί”

"Αν 11 μήνες δεν κατάλαβε που βρέθηκε, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει και να αλλάξει τώρα" υπογραμμίζει ο Απόστολος Γκλέτσος.

My Man Can: Γεμίζουν με μανταλάκια τα πρόσωπα των συντρόφων τους

My Man Can με τον Φάνη Λαμπρόπουλο, απόψε στις 23.00 στον ΣΚΑΪ.

Billionaire Ελληνας ομογενής, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας στο Λος Αντζελες έρχεται στην Αθήνα για να παραλάβει το ΙFG Awards 2024 και να...

Billionaire Ελληνας ομογενής, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας στο Λος Αντζελες έρχεται στην Αθήνα για να παραλάβει το ΙFG Awards 2024 και να γίνει γραμματόσημο των ΕΛΤΑ Πρόκειται για ένα από τους πλέον επιτυχημένους Ελληνες της Αμερικής. Με μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, αγάπη για τον αθλητισμό , φιλανθρωπικό έργο και προσωπική περιουσία που ξεπερνά το 1 δις έρχεται

Βασίλης Χαλακατεβάκης: Απάντησε στα σχόλια που δέχεται για την ηλικία που έγινε πατέρας – Ήταν μια απόφαση ζωής, είπε

Είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό, είναι καλά το παιδί μαζί μας, αυτό έχει σημασία, πρόσθεσε