Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη, λένε οι ειδικοί

Date:

Αυξάνονται συνεχώς οι θάνατοι και οι ασθένειες που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ολοένα περισσότερες ζωές κοστίζει στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή, καθώς βαθαίνει τις ανισότητες στην υγεία και οδηγεί στην εξάπλωση τσιμπουριών και άλλων εντόμων που μεταφέρουν ασθένειες, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική έκθεση.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων επανεξέτασε εκατοντάδες μελέτες για τις συνέπειες που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στην υγεία. Αξιολόγησε επίσης τις ενέργειες που ακολουθούν ως αντίδραση σε αυτές. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Public Health.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως παρατηρείται ανησυχητική αύξηση στη νοσηρότητα και θνησιμότητα από την αυξανόμενη θερμοκρασία και τον πολλαπλασιασμό των ασθενειών που επηρεάζονται από τη ζέστη. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από αυτήν, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Nature.

Όπως εξηγούν η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, στην έκθεση αξιολογήθηκαν 42 δείκτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών για:

  • Τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη
  • Την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών
  • Τις τάσεις στην έρευνα για την υγεία και την κλιματική αλλαγή

Αυξήθηκαν οι θάνατοι από τη ζέστη

Σύμφωνα με την έκθεση, η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά 17 θανάτους ανά 100.000 άτομα μεταξύ των περιόδων 2003-2012 και 2013-2022.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Αυτό αποδίδεται στις διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά την απώλεια θερμότητας από το σώμα και τους μέγιστους ρυθμούς εφίδρωσης.

Επιπλέον, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικού στρες μετά την ωορρηξία, όταν τείνουν να έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να εξηγεί τη διαφορά μεταξύ των φύλων είναι ότι οι γυναίκες γενικώς φθάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες από τους άνδρες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στο θερμικό στρες.

Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης πιθανότερο να ζουν μόνοι, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τη ζέστη.

Ο ρόλος των εντόμων

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί επίσης την εξάπλωση σε περισσότερες περιοχές εντόμων που φέρουν νόσους. Διευκολύνει επίσης την αύξηση των πληθυσμών των τσιμπουριών (κρότωνες).

Ένα παθογόνο που εκτιμάται ότι θα γίνεται πιο συχνό λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι το μονοκύτταρο παράσιτο Leishmania infantum. Αυτό μεταδίδεται από τους θηλυκούς φλεβοτόμους (σκνίπες). Συνήθως προκαλεί στο δέρμα έλκη (πληγές), που μπορεί να είναι εξουθενωτικά. Σε ακραίες περιπτώσεις το παράσιτο προκαλεί διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος, και μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θερμότερες και με περισσότερη υγρασία συνθήκες στην Ευρώπη επέτρεψαν στους φλεβοτόμους να εξαπλωθούν προς βορράν. Μάλιστα τη δεκαετία του 2010 έφτασαν σε περισσότερες περιοχές απ’ ό,τι τη δεκαετία του 2000.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επίσης ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιβίωση και την αναπαραγωγή των φλεβοτόμων. Επιταχύνει επίσης τον κύκλο ζωής των παρασίτων μέσα τους.

Οι ειδικοί αναφέρουν ακόμα ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν κάνει την Ευρώπη πιο κατάλληλη για το τσιμπούρι Ixodes ricinus. Αυτό μπορεί να μεταδώσει μια σειρά από ασθένειες όταν δαγκώσει ανθρώπους.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες, όπως η νόσος του Lyme και η εγκεφαλίτιδα, προκαλούν συμπτώματα που κυμαίνονται από γριπώδη ασθένεια έως σοβαρές νευρολογικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οι συνέπειες μπορεί να είναι απουσία από την εργασία, μακροχρόνια αναπηρία και σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ανισότητες στο επίκεντρο

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, εντείνονται οι επιστημονικές έρευνες για τη συσχέτιση της υγείας με την κλιματική αλλαγή. Οι σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1991 και 2022 ήταν εκατοντάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η πλειονότητα εξ αυτών επικεντρώνονται στις επιδράσεις που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στην υγεία. Ορισμένες, όμως, εξέτασαν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Άλλες διερεύνησαν τους τρόπους προστασίας των ανθρώπων από την κλιματική αλλαγή.

Οι συγγραφείς της νέας έκθεσης διαπίστωσαν επίσης ότι το περίπου 2% των μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2022 για την κλιματική υγεία, είχαν ως παραπομπή (αναφορά) την ισότητα ή την δικαιοσύνη. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν επηρεάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες εξίσου από την κλιματική αλλαγή.

«Για την ορθή αντιμετώπιση των σχετιζομένων με το κλίμα επιπτώσεων στην υγεία είναι σημαντικό να εξακριβωθεί ποιοι πληθυσμοί επηρεάζονται δυσανάλογα και κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε να προστατευτούν όλοι αλλά κυρίως οι ευπαθείς ομάδες», καταλήγουν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χιλάρια σε Άλεκ Μπάλντουιν: Έχουμε περάσει τόσα δεινά αλλά κρατάμε γερά, σ’ αγαπώ

Όσα έγραψε με αφορμή τη 12η επέτειο του γάμου τους

Βίκυ Κουλιανού: Σχεδόν λιποθύμησε σε κομμωτήριο από έντονους πόνους – Τι είπε σε βίντεο

Πάρα πολύ τρομακτική εμπειρία, δεν μπορούσαν να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο, περιέγραψε

Θάνος Μπίρκος: “Δοκιμάζω τα σουβλάκια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στα βόρεια κάνουν τα καλύτερα”

Θάνος Μπίρκος: «Δοκιμάζω τα σουβλάκια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στα βόρεια κάνουν τα καλύτερα» Σάββατο, 29.6.2024, 22:00 Zappit@ZAPPIT_ Τι αποκαλύπτει για το τέλος του "Σασμού" και τον ρόλο του Τόλη; Συνέντευξη στην κάμερα του «I Love ΣουΚού» έδωσε ο Θάνος Μπίρκος. Ο γνωστός ηθοποιός, που υποδύεται τον Τόλη στην επιτυχημένη σειρά του Alpha

Πέτρος Λαγούτης για τη σχέση του με τη Μάρθα Λαμπίρη – Φεντούροφ: “Διέρρευσαν πράγματα, δεν μπορώ να πω από πού, υποφέραμε”

"Συνέβησαν πράγματα που 24-25 χρόνια που δουλεύω δεν τα έχω ξανασυναντήσει. Όλο αυτό για μένα ήταν σοκ", τονίζει ο Πέτρος Λαγούτης.

Δημήτρης Μακαλιάς και Δημήτρης Παπανώτας έλυσαν τις διαφορές στον αέρα με μια χειραψία – «Μόλις βάλαμε τα μαχαίρια μέσα»

Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Happy Day» ήταν σήμερα ο Δημήτρης Μακαλιάς. Ο ηθοποιός, μάλιστα, κάθισε δίπλα στον Δημήτρη Παπανώτα και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε μια μικρή αναφορά στη διένεξη που είχαν οι δύο άνδρες. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Δημήτρης Παπανώτας σημείωσε: «Η Μπέττυ Μαγγίρα και ο Δημήτρης Μακαλιάς δεν τήρησαν τη δεοντολογία της τηλεόρασης απέναντί μου. Θα

Τάνια Μπρεάζου – Γιώργος Αμούτζας: Απόδραση για δυο σε θάλασσα και βουνό – Οι αγκαλιές, οι selfies και η βόλτα με μηχανή

Η σκηνή του J2US έφερε κοντά την Τάνια Μπρεάζου και τον Γιώργο Αμούτζα, ως coach και διαγωνιζόμενος, και πλέον αποτελούν το νέο in love ζευγάρι. Οι δυο καλλιτέχνες, Τάνια Μπρεάζου και Γιώργος Αμούτζας αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους το τσιμέντο και την αφόρητη ζέστη της Αθήνας και να κάνουν μια απόδραση στην εξοχή. Το φρέσκο ζευγάρι

Μαρία Μπακοδήμου: Λίγο πριν γεννήσω είχα τσακωθεί με τον πατέρα των παιδιών μου, με έψαχνε στο μαιευτήριο

Το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουνίου, η Μαρία Μπακοδήμου έκανε μια αποκάλυψη για την προσωπική της ζωή. Η παρουσιάστρια θυμήθηκε μια στιγμή από τη συνεργασία της με τον Αλέξανδρο Ρήγα, για το «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;», στα γυρίσματα του πρώτου επεισοδίου που συμμετείχε, οπότε και ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η Μαρία Μπακοδήμου ανέφερε ότι εκείνη τη

Τι είναι το Sadfishing και γιατί το κάνουν οι έφηβοι;

Τα social media αποτελούν συχνά αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων. Αυτό που ξεκίνησε ως ένας απλός τρόπος σύνδεσης με φίλους, έχει εξελιχθεί σε ένα μέσο όπου η διάκριση μεταξύ πραγματικού και εικονικού γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς διάφορες ανησυχητικές τάσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Μία από αυτές είναι το sadfishing, που εμφανίζεται ιδιαίτερα

Η Ιωάννα Τούνη έπεσε σε σκαλιά στη Σύρο και ανέβασε βίντεο στο Instagram

Η Ιωάννα Τούνη ταξίδεψε μέχρι τη Σύρο μαζί με τον σύντροφό της Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον μικρό γιο της, Πάρη. Ωστόσο, η influencer Ιωάννα Τούνη είχε ένα μικρό ατύχημα έξω από το σπίτι που μένει στη Σύρο και έσπευσε να ενημερώσει τους ακολούθους της με ένα σχετικό βίντεο για το τι συνέβη. Στο βίντεο που

Καρκίνος: Συνηθισμένη χημειοθεραπεία μειώνει σημαντικά την ακοή των ασθενών

Τι έδειξε μελέτη σε 100 εθελοντές, οι οποίοι εξετάστηκαν αρκετά χρόνια μετά τη χημειοθεραπεία με σισπλατίνη. Μία χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου, μπορεί να προκαλεί σημαντική μείωση της ακοής στους ασθενείς που νικούν τη νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα

Ιωάννα Τούνη: Ατύχημα στη Σύρο

Ένα ατύχημα είχε η Ιωάννα Τούνη κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Σύρο με τον γιο της Πάρη και τον Δημήτρη Αλεξάνδρου Το ζευγάρι βρίσκεται στο νησί ήταν το μεγάλο τουρνουά μπάσκετ όπου συμμετέχει για άλλη μια φορά ο Δημήτρη Αλεξάνδρου. Η Ιωάννα έπινε νερό, δεν είδε το σκαλί και έπεσε στο μπάνιο. «Πως

Bachelor 2: Θυμάστε την Αθηνά New York; Έγινε συγγραφέας και σαρώνει στο Amazon!

Θυμάστε την Αθηνά New York από το Bachelor 2; Έκανε στροφή στην καριέρα της και σαρώνει στο Amazon! Με το Bachelor 2 στο οποίο συμμετείχε, η Αθηνά New York απέκτησε δημοφιλία στην Ελλάδα σε μία περίοδο που οι τηλεθεατές, είχαν κλειστεί στο σπίτι λόγω καραντίνας. The Bachelor 2: Θυμάστε την Αθηνά Σίνδου που διεκδικούσε την καρδιά