Λεύκη: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις γι’ αυτή

Date:

Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς.

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της.

Δείτε επίσης: Λεύκη: Αισιόδοξα νέα για τους ασθενείς – Τι αλλάζει στη θεραπευτική αντιμετώπιση

H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική πάθηση που στους περισσότερους ασθενείς έχει αυτοάνοση αιτιολογία. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από την απώλεια της χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης.

Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, έχει ίδια συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των φύλων και εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως τα αρχικά συμπτώματά της εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση αυτή:

Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι μια επίκτητη αυτοάνοση δερματοπάθεια, στην οποία η τμηματική απώλεια της χρωστικής του δέρματος που ονομάζεται μελανίνη προκαλεί λευκές ή ροζ κηλίδες αποχρωματισμένου δέρματος1,2. Οι αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αν και συχνότερα εντοπίζονται στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα), στον λαιμό, στις μασχαλιαίες περιοχές και σε περιοχές τριβής και πίεσης (αγκώνες, γόνατα, ραχιαία επιφάνεια ποδιών, πλευρά). Άχρωμες κηλίδες επίσης μπορούν να εμφανιστούν σε περιοχές που έχει προηγηθεί τραυματισμός του δέρματος. Η λεύκη δεν μεταδίδεται.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Ενώ η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως πριν από την ηλικία των 30 ετών1,2.

Ποιους αφορά και πόσο συχνή είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι η πιο κοινή διαταραχή υπομελάχρωσης με εκτιμώμενο επιπολασμό 0,5–2% σε παγκόσμιο επίπεδο1. Στην Ευρώπη ο επιπολασμός της εκτιμάται στο 1%12, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 ασθενείς με λεύκη. Εμφανίζεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με παρόμοια συχνότητα σε όλα τα φύλα και τις εθνικότητες1,2.

Ποιοι τύποι λεύκης υπάρχουν;

Η λεύκη χωρίζεται σε τρεις τύπους:

  • Η μη τμηματική λεύκη (NSV) είναι ο πιο κοινός τύπος λεύκης5. Παρουσιάζεται με αποχρωματισμένες κηλίδες και στις δύο πλευρές του σώματος με συμμετρική κατανομή, συνήθως εξελίσσεται αργά και έχει απρόβλεπτη πορεία3,6.
  • Η τμηματική λεύκη (SV), η οποία συνήθως εντοπίζεται στη μια πλευρά του σώματος, έχει πρώιμη ηλικία έναρξης, εξελίσσεται γρήγορα και στη συνέχεια σταθεροποιείται3,5,6.
  • Τέλος, η λεύκη μικτού τύπου αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή της τμηματικής λεύκης, αλλά αρκετούς μήνες αργότερα εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία, οπότε παίρνει τη μορφή της μη τμηματικής λευκής5.

Τι προκαλεί τη λεύκη;

Η λεύκη προκαλείται από την απώλεια των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος. Ο πιο κοινός τύπος λεύκης, η μη τμηματική λεύκη, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται σε ορισμένα μελανοκύτταρα και τα καταστρέφει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες στο δέρμα1. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισης της λεύκης είναι η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η γενετική ευαισθησία και το περιβαλλοντικό στρες1,4.

Είναι κληρονομική η λεύκη;

Υπάρχει μια οικογενειακή προδιάθεση, αφού περίπου το 20% των ασθενών έχει τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με λεύκη7.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λεύκης;

Η διάγνωση της λεύκης βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη και το οικογενειακό ιστορικό. Σε δύσκολες περιπτώσεις ο δερματολόγος μπορεί να λάβει βιοψία δέρματος από την πάσχουσα περιοχή8. Τέλος, οι εξετάσεις αίματος είναι σημαντικές για τον εντοπισμό πιθανών συννοσηροτήτων, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή ο σακχαρώδης διαβήτης8.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τη λεύκη;

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται στη λεύκη είναι οι τοπικές θεραπείες (κορτικοστεροειδή και αναστολείς καλσινευρίνης), η φωτοθεραπεία, η από του στόματος χορήγηση στεροειδών καθώς και νεότερες θεραπείες υπό μορφή κρέμας. Υπάρχουν επίσης και τεχνικές χειρουργικής μεταμόσχευσης, που εφαρμόζονται σε ορισμένους μόνο ασθενείς, καθώς και θεραπείες αποχρωματισμού σε περίπτωση εκτεταμένης λεύκης1.

Ποιος είναι ο στόχος της θεραπείας στη λεύκη;

Οι στόχοι της θεραπείας της λεύκης είναι να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου, να προαχθεί η επαναμελάγχρωση και να αποτραπούν οι υποτροπές της νόσου9.

Πώς επηρεάζει η λεύκη τη ζωή των πασχόντων;

Ενώ η λεύκη δεν απειλεί τη σωματική υγεία, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν αρνητικό ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο.

Η μελέτη VALIANT, μια μελέτη αξιολόγησης του φορτίου της λεύκης στην οποία συμπεριλήφθηκαν 3.541 άνθρωποι με λεύκη από 17 χώρες, επιβεβαίωσε την ψυχοκοινωνική επιβάρυνση και τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία10:

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λεύκη επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τη συναισθηματική ευεξία των ασθενών.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (55,0%) ανέφεραν συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης.
9 στους 10 ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης τους και 3 στους 5 ασθενείς ανέφεραν ότι η λεύκη είχε αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους.

Οι πιο συχνές ψυχοκοινωνικές συννοσηρότητες που περιγράφονται στις μελέτες είναι η κατάθλιψη, το άγχος, η κοινωνική φοβία, το αισθήματα στιγματισμού, οι διαταραχές προσαρμογής, οι διαταραχές ύπνου, η συμπεριφορά αποφυγής και περιορισμού, και οι δυσκολίες στη σχέση.

Στις μελέτες οι παράγοντες που συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερη ψυχοκοινωνική επιβάρυνση περιλάμβαναν το γυναικείο φύλο, την ύπαρξη βλαβών σε ορατές περιοχές (π.χ. χέρια, πρόσωπο) ή στις περιοχές των γεννητικών οργάνων, την ηλικία < 30 ετών (ιδιαίτερα τους έφηβους) και την έκταση της βλάβης11.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αίθρα Λυκουρέζου για τις φωτογραφίες του πατέρα της με νεαρή ηθοποιό: “Είναι ντροπή;”

"Η μάνα μου δεν ήταν με αυτόν τον άνθρωπο 41 χρόνια; Υποτιμάς τη μάνα μου, υποτιμάς τη Ζωή Λάσκαρη", τονίζει η Αίθρα Λυκουρέζου σε βίντεό της.

Γιώργος Λιβάνης για Ανδρομάχη: “Αν με ρωτούσες πέρσι, θα σου έλεγα ότι αποκλείεται να μου συμβεί όλο αυτό”

"Κάνω εδώ και τρία χρόνια ψυχοθεραπεία. Κάποια στιγμή το άγχος μου χτύπησε κόκκινο", εξομολογείται ο Γιώργος Λιβάνης.

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο»

Μια ανάρτηση με νόημα έκανε ο Γιώργος Μαζωνάκης στον λογαριασμό του στο Instagram μετά τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εκείνον και την αδερφή του Βάσω. Ο δημοφιλής τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία στην οποία ποζάρει στον φακό και γράφει στη λεζάντα που τη συνοδεύει: «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο…». Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε μιλήσει την Παρασκευή 28 Ιουνίου στην Κατερίνα Καινούργιου για τη δικαστική

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» – Η όλο νόημα ανάρτησή του

Φορώντας μια κελεμπία με γεωμετρικά σχήματα με μπορντώ λεπτομέρειες, ο Γιώργος Μαζωνάκης ποζάρει σε σκαλιά κάποιου μικρού υπέθριου θεάτρου, καρέ που ανάστησε στο προφιλ του στο Instagram. Υπό τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τη δικαστική διαμάχη του με την αδελφή του, Βάσω Μαζωνάκη, ο Γιώργος Μαζωνάκης προχώρησε σε μια ανάρτηση όλο νόημα. «Ουδέν

Ιάσoνας Καζάκος: Δείτε πόσο μεγάλωσε ο εγγονός της Τζένης Καρέζη

O Ιάσoνας Καζάκος είναι ο γιος του Κωνσταντίνου Καζάκου και εγγονός της αείμνηστης Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου. Ο κωνσταντίνος Καζάκος λατρεύει τα παιδιά του και συχνά μοιράζεται φωτογραφικό υλικό με εκείνα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε μοιραστεί μαζί μας μία σπάνια φωτογραφία με τον γιο

Μπάρκα για φωτιά στη Σέριφο: «Αυτό που ζήσαμε χθες βράδυ ήταν σοκαριστικό»

Φαίνεται πως η Δανάη Μπάρκα έζησε από πρώτο χέρι το πύρινο μέτωπο που έκαψε τα πάντα στο πέρασμά του σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας μας, τη Σέριφο.  Η όμορφη παρουσιάστρια και ηθοποιός, μέσα από stories που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram δεν έκρυψε την αγωνία της για ό,τι συνέβη στο

Deadpool & Wolverine: Νέο τρέιλερ λίγο πριν την πρεμιέρα

Deadpool & Wolverine: Νέο τρέιλερ λίγο πριν την πρεμιέρα Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιουλίου Σχετικά Άρθρα Thema Insights Ένας τέλειος συνδυασμός ήχου και στυλ Τα ακουστικά Sonos Ace είναι σχεδιασμένα από τους κορυφαίους ειδικούς στον ήχο, για να προσφέρουν μια μοναδική ακουστική εμπειρία 27.06.2024, 11:00 Σπουδές αξιώσεων σε τομείς με προοπτικές Μέσα από

Το Ναυάγιο: Απόψε το φινάλε

Η ώρα της κάθαρσης έφτασε - Στις 21:00, στο MEGA

Δημήτρης Σταρόβας – Η Άννα Σταθάκη δίνει τα νεότερα για την υγεία του: “Ήταν σε κέντρο αποκατάστασης, θέλει χρόνο”

Δημήτρης Σταρόβας – Η Άννα Σταθάκη δίνει τα νεότερα για την υγεία του: «Ήταν σε κέντρο αποκατάστασης, θέλει χρόνο» Κυριακή, 30.6.2024, 17:06 Zappit@ZAPPIT_ Όσα ανέφερε η σύντροφος του ηθοποιού, 40 ημέρες μετά το εγκεφαλικό του επεισόδιο. Τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του ακολουθεί ο Δημήτρης Σταρόβας. Ο γνωστός ηθοποιός και μουσικός εισήχθη

Μαρία Μπακοδήμου – Κατερίνα Καραβάτου: Τελετή… παράδοσης παραλαβής του “Power of Love” στον αέρα του ΣΚΑΪ

Κυριακή, 30.6.2024, 16:41 Zappit@ZAPPIT_ "Λείπει και ο αρχιεπίσκοπος!" - Όσα είπαν οι δύο παρουσιάστριες λίγο πριν την πρεμιέρα του reality show. Πρεμιέρα κάνει απόψε μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ο νέος κύκλος του «Power of Love» με την Κατερίνα Καραβάτου. Η γνωστή παρουσιάστρια μίλησε στη Μαρία Μπακοδήμου λίγες ώρες πριν την έναρξη, κάνοντας μεταξύ

Αιμίλιος Χειλάκης για συνεργασίες στο θέατρο: «Αν κάποιος μου δημιουργεί πρόβλημα, δεν θα ξανασυνεργαστώ μαζί του»

Καλεσμένοι στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (30/6) ο Αιμίλιος Χειλάκης και η Αθηνά Μαξίμου. Το αγαπημένο ζευγάρι των ηθοποιών άνοιξε τα χαρτιά του για τη μακρόχρονη πορεία του στο θέατρο, τις δύσκολες συνεργασίες αλλά και τις μεταξύ του προστριβές. «Είμαι άνθρωπος του συνόλου, οι άλλοι είναι ο παράδεισός σου και πολλές φορές

Λάκης Γαβαλάς: «Έχω πέσει στα πατώματα μόνο από τακούνια ψηλά, όχι από έρωτα»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» και τον Κωνσταντίνο Βασάλο έδωσε ο Λάκης Γαβαλάς. Ο γνωστός σχεδιαστής μίλησε για την ηλικία του, το GNTM, τον έρωτα, ενώ σχολίασε και τηλεοπτικά πρόσωπα. «Είμαι 72 χρόνων, κάθε δεκαετία ανανεώνομαι, αναμοχλεύομαι και γυρίζω πίσω. Από αυτή την 10ετία, έχω αφαιρέσει 12 χρόνια. Είμαι ένας άνθρωπος συνδεδεμένος με την πειθαρχία