Σαλάτα σαν κύριο γεύμα

Date:

Με τις κατάλληλες προσθήκες η αγαπημένη σας σαλάτα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα υγιεινό, χορταστικό και πλήρες γεύμα!

Είτε βρίσκεστε σε δίαιτα, είτε όχι μια σαλάτα αποτελεί πάντα εύκολη λύση για ένα γρήγορο γεύμα. Είναι ιδανική επιλογή για τους εργαζόμενους που δεν έχουν χρόνο να καταναλώσουν μαγειρευτό φαγητό το μεσημέρι ή προτιμούν κάτι εύκολο και γρήγορο το βράδυ μετά τη δουλειά.

Στο γραφείο ή στο σπίτι μια σαλάτα μπορεί να είναι έτοιμη πιο γρήγορα, από το ντελίβερι της γειτονιάς! Την επόμενη φορά, πριν σηκώσετε το τηλέφωνο με σκοπό να παραγγείλετε, δοκιμάστε να ετοιμάσετε ένα γρήγορο αλλά και υγιεινό γεύμα.

Τι συστατικά να βάλω σε μια σαλάτα;

Τα κύρια συστατικά μίας σαλάτας, συνήθως είναι τα λαχανικά, μία πηγή πρωτεΐνης, μία πηγή αμύλου και το ντρέσινγκ.

Μια γρήγορη και εύκολη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμες σαλάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως βάση του πιάτου σας. Εμπλουτίστε με τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες για να φτιάξετε ένα πιάτο ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας.

Πρωτεΐνη

Χρησιμοποιήστε με σύνεση μία πηγή πρωτεΐνης στη σαλάτα. Οι πιο υγιεινές και ταυτόχρονα νόστιμες επιλογές είναι το αυγό, ο τόνος, το κοτόπουλο, φέτες από φιλέτο γαλοπούλας, το τυρί και η φέτα, κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών, ή το cottage cheese.

Επίσης, τα θαλασσινά ταιριάζουν σε πολλές σαλάτες προσδίδοντας νοστιμιά και πλήθος θρεπτικών συστατικών. Αποφύγετε τη χρήση μπέικον ή ζαμπόν καθώς περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.

Υδατάνθρακες

Ως πηγή αμύλου, μπορείτε να προσθέσετε σε μία σαλάτα παξιμάδι, φρυγανιές, ψωμί, καλαμπόκι ή πατάτα.

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μακαρονάκι κοφτό, κουσκούς, ή πλιγούρι. Χρησιμοποιήστε με μέτρο μία πηγή αμύλου μιας και εύκολα μπορεί να αυξήσετε τις θερμίδες του πιάτου σας στο διπλάσιο. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να διατηρούν για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

Λιπαρά

Τέλος, το ντρέσινγκ που θα προσθέσετε αποτελεί την κύρια πηγή λίπους του πιάτου. Η πιο υγιεινή επιλογή ελαίου, είναι το ελαιόλαδο.

Αποφύγετε τα έτοιμα ντρέσινγκ εμπορίου και την μαγιονέζα καθώς αυξάνουν κατακόρυφα το θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και το λίπος που περιέχει η σαλάτα.

Προτιμήστε επιλογές όπως μουστάρδα, λεμόνι ή ξύδι, βαλσάμικο ξύδι, ίσως λίγο μέλι και φυσικά μυρωδικά της ελληνικής Γης! (μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι κτλ)

Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις μπορείτε να ανακατέψετε μερικά από τα παραπάνω προϊόντα και να έχετε μια νόστιμη σος για τη σαλάτα! Οι ξηροί καρποί επίσης ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών και ταιριάζουν απόλυτα με τις σαλάτες! Επιλέξτε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς, ολόκληρους ή θρυμματισμένους για να απογειώσετε την θρεπτική αξία της σαλάτας!

Τέλος αν σας αρέσουν οι περίεργες γεύσεις, προσθέστε στη σαλάτα κομμάτια από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα!

Για να βάλετε μόνιμα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τη σαλάτα, χρειάζεται να την εμπλουτίζετε, να την αλλάζετε, να χρησιμοποιείτε φαντασία και να πειραματίζεστε!

Ωστόσο, εύκολα μπορεί να πέσετε στην παγίδα και με τη δικαιολογία ότι τρώτε μόνο μια σαλάτα, να μετατρέψετε το πιάτο σε διατροφική «βόμβα»!

Για να μην την πατήσετε λοιπόν, επιλέξτε με σύνεση τα τρόφιμα που θα προσθέσετε στο πιάτο σας, χωρίς να κάνετε υπερβολές. Χρησιμοποιείστε περισσότερα λαχανικά και λιγότερα προϊόντα άλλων ομάδων που αυξάνουν τις θερμίδες της σαλάτας.

- Σαλάτα σαν κύριο γεύμα - Diatrofi.gr | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χριστίνα Κοντοβά: «Η Έιντα με έχει δει να κλαίω ή να φωνάζω στο γραφείο… Θέλω να λέμε αλήθειες»

Η Χριστίνα Κοντοβά μιλάει για το ταξίδι της μητρότητας μέσω της υιοθεσίας της 6χρονης Έιντα η οποία είναι πλέον όλη η ζωή της.

Μαριέττα Χρουσαλά: Φορά πράσινο μπικίνι, κάνει παγοθεραπεία & μας αποκαλύπτει τους κοιλιακούς της!

Το καλοκαίρι έφτασε λίγο νωρίτερα για τη Μαριέττα Χρουσαλά, η οποία φορά το μαγιό της και ετοιμάζεται για τις πρώτες εμφανίσεις της στη θάλασσα!

Ψυχοκόρες Spoiler: Η Βικτώρια πουλάει τη Δεσποινιώ σε Λιβανέζους

Ψυχοκόρες, Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00 στον ΑΝΤ1.

Πύρρος Δήμας – Αφροδίτη Σκαφίδα: Η τρυφερή φωτογραφία αγκαλιά με τη νεογέννητη κόρη τους

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία έγινε πρόσφατα πατέρας για 5η φορά.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Είμαι σοκαρισμένος, γεννηθήκαμε μαζί στο θέατρο, λέει ο Φασουλής

Ήξερα την κατάσταση, τόνισε - Οι δυο τους ξεκίνησαν μαζί την καριέρα τους στο θέατρο

Σαλίνα Γαβαλά: Η σκηνή είναι η ψυχοθεραπεία μου

Η Σαλίνα Γαβαλά δεν θέλει να μπαίνει σε κουτάκια και να προσδιορίζεται με μία μόνο ιδιότητα. Αντιθέτως, νιώθει πιο ολοκληρωμένη όταν μπορεί να εκφράζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει: ήτοι το υποκριτικό ταλέντο της (με σπουδές στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης), τη φωνή της (δουλεμένη με μαθήματα

Survivor 2024: Αποχώρησε η Αναστασία Τσέρου, έκπληξη με την πρώτη υποψήφια – Δείτε βίντεο

Οι αντιδράσεις για την αποχώρηση του Θοδωρή, ο σοβαρός τραυματισμός της Αναστασίας, το τσούγκρισμα των αυγών και η μάχη για το πασχαλινό τραπέζι και την ασυλία

Ελένη Φουρέιρα: Συνάντησε τη Μαρίνα Σάττι στη Σουηδία και την αποθέωσε – Δείτε το βίντεο

Ελένη Φουρέιρα: Συνάντησε τη Μαρίνα Σάττι στη Σουηδία και την αποθέωσε - Δείτε το βίντεο GALA Ελένη Φουρέιρα Μαρίνα Σάττι Eurovision Ελένη Φουρέιρα: Συνάντησε τη Μαρίνα Σάττι στη Σουηδία και την αποθέωσε - Δείτε το βίντεο Είσαι μαγική, τόνισε η τραγουδίστρια στη φετινή εκπρόσωπο της Ελλάδας στη Eurovision 05.05.2024, 09:21 17 ΣΧΟΛΙΑ Η Ελένη Φουρέιρα

Η Άννα Φόνσου αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν, δεν ανακατευόταν σε κουτσομπολιά”

Η Άννα Φόνσου αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν, δεν ανακατευόταν σε κουτσομπολιά» Ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος λέει το δικό του αντίο στη σπουδαία ηθοποιό. Θλίψη σκόρπισε στο καλλιτεχνικό κόσμο, η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Η σπουδαία ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή το πρωινό του

Γιώργος Μαζωνάκης: Ατύχημα για τον γνωστό τραγουδιστή

Γιώργος Μαζωνάκης: Ατύχημα για τον γνωστό τραγουδιστή Οι φωτογραφίες που ανέβασε ο ίδιος στο Instagram. Διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα που περνά ο Γιώργος Μαζωνάκης. Ο δημοφιλής τραγουδιστής ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μία σειρά από φωτογραφίες, στις οποίες παρουσιάζεται να χαλαρώνει στο σαλόνι του σπιτιού του. Ωστόσο, αυτό που έκανε εντύπωση στους

Όσες φορές και αν τον παρατηρήσετε, δεν θα καταλάβετε για ποιον πρωταγωνιστή πρόκειται!

Κι όμως! Είναι γνωστός ηθοποιός με λαμπρή πορεία σε θέατρο και τηλεόραση. Εσείς καταφέρατε να τον αναγνωρίσετε;  Ο ηθοποιός της φωτογραφίας είναι ο Κωστής Σαββιδάκης! Ο Κωστής Σαββιδάκης έχει μετρήσει πολλά χιλιόμετρα στο θέατρο και έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Τον απολαύσαμε στις σειρές: "Οι Βασιλιάδες το 2012" ως Λευτέρης, στο "Με Τα Παντελόνια

Η καταπληκτική σχέση της Ελένης Μενεγάκη με την πεθερά της, Λιλίκα Παντζοπούλου

Η Ελένη Μενεγάκη δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη της για την πεθερά της, Λιλίκα Παντζοπούλου