Παιδί και οθόνες: Ένας πλήρης καλοκαιρινός οδηγός για γονείς με την υπογραφή των ειδικών

Date:

Η ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία και μάθηση. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό αρμονικά και τάχιστα στην χρήση των ψηφιακών μέσων.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του «Μαζί για το Παιδί», οι γονείς πρέπει να να ισορροπήσουν αφενός την ανάγκη για προστασία από τους κινδύνους που υπάρχουν στη χρήση ψηφιακών μέσων και αφετέρου την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που αυτά προσφέρουν.

Τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των σχολείων, όπου ο ελεύθερος χρόνος παιδιών και εφήβων αυξάνεται, οι γονείς συχνά προβληματίζονται σχετικά με το πώς να πλαισιώσουν και να οριοθετήσουν την χρήση των οθονών και την ενασχόληση με το διαδίκτυο (social media, online games).

Εξοικείωση με τα πολυμέσα, οριοθέτηση και εποπτεία

Οι γονείς, δεν έχει νόημα να απορρίπτουν τις νέες τεχνολογίες ούτε όμως να τις δέχονται άκριτα. Φαίνεται να είναι βοηθητικό το να γνωρίζουν πώς να τις ενσωματώσουν στην οικογενειακή ζωή. Κεντρική παράμετρος για να οριστεί ένα ασφαλές πλαίσιο είναι η γνώση των ηλικιακών ορίων, των χρονικών περιθωρίων, των περιεχομένων των διαφόρων εφαρμογών και των ασφαλών τρόπων πλοήγησης και χρήσης του διαδικτύου.

Οι ειδικοί συγκλίνουν σε ορισμένες κατευθύνσεις ως προς τις ηλικίες έκθεσης των παιδιών στις τεχνολογίες που περιλαμβάνουν οθόνη (τηλεόραση, τάμπλετ, κινητό, υπολογιστής). Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (2016) συνιστά:

• Την αποφυγή της χρήσης μέσων που περιλαμβάνουν οθόνη μέχρι τους 18 μήνες

• Μέχρι 1 ώρα/ ημέρα για τις ηλικίες 2-5 ετών*

• Μέχρι 2 ώρες/ ημέρα για τις ηλικίες 6-12 ετών*

*Οι παραπάνω χρόνοι μπορούν να αλλάξουν σε περίπτωση που απαιτείται χρόνος επί της οθόνης για τη διεκπεραίωση σχολικών και μαθησιακών υποχρεώσεων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν έχει σημασία μόνο πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, αλλά κυρίως το πώς περνούν τον χρόνο τους σε αυτή πάντοτε σε συνάρτηση με την ηλικία του παιδιού. Έτσι:

– Στη νηπιακή ηλικία (2-5 ετών) προτείνεται η επαφή του νηπίου με τα ψηφιακά μέσα να συμβαίνει σε αυστηρώς ορισμένα και συγκεκριμένα πλαίσια όπως για παράδειγμα μία βίντεοκλήση με συγγενικό πρόσωπο όπου η οθόνη θα βρίσκεται σε απόσταση από το νήπιο, χαμηλή φωτεινότητα και μειωμένα decibel. Επιπλέον, μπορεί να γίνεται χρήση για την ανάγνωση ενός ψηφιακού βιβλίου (tablet) ή για την απασχόληση με κάποιο παιχνίδι συγκεκριμένες και σταθερές στιγμές της ημέρας. Σε όλα τα παραπάνω απαραίτητη κρίνεται η αποφυγή οποιασδήποτε μορφής οθόνης τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο (Hale et al, 2018).

-Στην σχολική ηλικία (6-11 ετών) κρίνεται απαραίτητη η πλαισίωση όσον αφορά την προτεραιότητα που έχουν οι σχολικές υποχρεώσεις σε συνάρτηση με την δυνατότητα χρήσης της οθόνης (πχ. το όριο: αν δεν έχουν γίνει τα μαθήματα δεν μπορεί να είναι ανοιχτό το wifi). Συνίσταται ο υπολογιστής αλλά και οποιαδήποτε συσκευή να χρησιμοποιείται σε κοινόχρηστο οικογενειακό χώρο (π.χ. σαλόνι) και να υπάρχει σταθερά επίβλεψη κατά τη διάρκεια της χρήσης της οθόνης. Ακόμα, προτείνεται οι γονείς να ενισχύουν τον κοινό χρόνο χρήσης του διαδικτύου αλλά και του υπολογιστή γενικότερα.

Εξίσου σημαντική είναι η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων χρήσης του διαδικτύου για ασφαλή πλοήγηση και η ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση έκθεσης σε κίνδυνο. Είναι βοηθητικό οι κατευθύνσεις σε σχέση με τα παραπάνω να γίνονται σε ένα πλαίσιο συζήτησης, κατανόησης και ανταλλαγής απόψεων αποφεύγοντας διδαχές και μακροσκελείς μονολόγους.

Η συζήτηση για τους κανόνες θα μπορούσε να προσανατολιστεί στα εξής ζητήματα: α) ενημέρωση του παιδιού, β) εξήγηση των λόγων που χρειάζεται να τεθούν κανόνες και γ) συμφωνία μαζί του για τις ώρες. Η πιο λεπτομερής συζήτηση σε σχέση με τα όρια και την σημασία τους μπορεί να προκύψει πιο φυσικά σε περίπτωση που το παιδί ζητά με επιμονή και σε μεγάλη συχνότητα παραπάνω από αυτά που από κοινού έχουν συμφωνηθεί.

Κρίνεται απαραίτητο να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι οι γονείς οφείλουν να αποτελούν οι ίδιοι υποδείγματα στην χρήση του μέσου προκειμένου να δίνουν το παράδειγμα ορθής και πλαισιωμένης χρήσης στα παιδιά (π.χ. όχι οθόνη στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του φαγητού, όχι κατά τη διάρκεια συζήτησης και κοινού οικογενειακού χρόνου, ανάγνωση βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο κ.α.)

-Στην εφηβική ηλικία (12-18 ετών) ο έλεγχος γίνεται πλέον δυσκολότερος. Ο/η έφηβος/η νιώθει πλέον την ανάγκη για ιδιωτικότητα. Σε αυτή τη φάση συνιστάται η συζήτηση σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε περίπτωση παραβίασης ή έκθεσης σε κίνδυνο (π.χ. διαρροή φωτογραφιών, «χακάρισμα» λογαριασμού κ.α.), η τακτική επίβλεψη των ιστοσελίδων που επισκέπτεται ο/η έφηβος/έφηβη (προγράμματα γονικού ελέγχου), αλλά και η εξοικείωση του γονέα με όλες τις εφαρμογές και τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιεί.

Είναι απαραίτητο ο/η έφηβός/έφηβη να γνωρίζει πότε και με ποιον τρόπο οι γονείς επιβλέπουν τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται (πότε και από πού έχουν πρόσβαση, σε ποιους λογαριασμούς, αν χρησιμοποιούνται ειδικά φίλτρα κλπ). Στο σημείο αυτό οι γονείς χρειάζεται να εξηγήσουν στον/στην έφηβο/έφηβη ότι ο έλεγχος αυτός δεν γίνεται με σκοπό να παρακολουθεί ή/και να ασκεί έλεγχο στην προσωπική και κοινωνική του ζωή αλλά για να διασφαλίσει την ασφάλεια του και προοδευτικά η επιτήρηση θα γίνεται πιο αραιή. Ένα «συμβόλαιο χρήσης» που γονείς και έφηβος/έφηβη θα συνδιαμορφώσουν, θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πόσες ώρες επιτρέπονται, υπό ποιες συνθήκες μπορεί να αφαιρεθούν κάποια προνόμια κ.α.

Υπερβολική ενασχόληση

Σημάδια που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης:

• Το παιδί αφιερώνει πολλές ώρες, ειδικά τη νύχτα.

• Κλείνει απότομα τις οθόνες όποτε εμφανίζεται κάποιος γονέας.

• Μοιάζει αποσυρμένο ή αφηρημένο.

• Φαίνεται να δυσκολεύεται αρκετά να ρυθμίσει το συναίσθημά του (π.χ. έντονα ξεσπάσματα θυμού όταν χάνει στο online παιχνίδι ή όταν απομακρύνουμε από αυτό την οθόνη).

• Η ενασχόληση με την οθόνη αποτελεί σχεδόν αποκλειστική ασχολία, επηρεάζοντας σημαντικά την κοινωνικότητα και την συμμετοχή σε δραστηριότητες που μέχρι πρότινος αποτελούσαν πηγή ευχαρίστησης.

• Παραμέληση βασικών βιολογικών αναγκών (φαγητό, ύπνος κ.α.)
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η υπερβολική ενασχόληση με το internet αποτελεί ένα σύμπτωμα και οφείλει να γίνεται αξιολόγηση από ειδικούς για την εξεύρεση της αιτίας και τη χρήση κατάλληλου θεραπευτικού μοντέλου.

Προτάσεις

*Προτείνονται για ανάγνωση:

-«Πώς θα ζήσω με το διαδίκτυο;». Μιχάλης Βαφόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο

-«Η Φάρμα του Διαδικτύου». Γ. Κορμάς, Β. Σαμαρά, εκδόσεις Σοκόλη

-«Νεότητα και Ψηφιακή Εμπειρία.» Σιδηροπούλου, Α. (2023) Αυτόματον: Περιοδικό Ψηφιακών Μέσων και

Πολιτισμού, 2 (2). https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/automaton/issue/view/1995/882

-«Πληκτρολογώ και σχετίζομαι. Sexting και εκφοβισμός στον Κυβερνοχώρο.» Αυτόματον, 2 (2). Λαμπροπούλου, Α., & Γαζή, Α. (2023).

*Προτείνονται για πλοήγηση:

https://beinternetawesome.withgoogle.com/el_gr/interland

Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr

H ιστοσελίδα της Κ. Young για τον εθισμό http://netaddiction.com/

*Προτείνονται για απεύθυνση:

-Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού & Εφήβου (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.), Σισμανόγλειο

-Safeline (για καταγγελίες): 281 13 91 615

Διαβάστε επίσης:

Η διπλή ζωή της Gen Z: Ένας στους 5 διατηρεί μυστική ταυτότητα

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς και τα παιδιά

Το παιδί δέχεται παρενόχληση μέσω κινητού ή διαδικτύου – Τι να κάνετε

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κάτια Δανδουλάκη: «Έχω κάνει βαρύγδουπες αποτυχίες αλλά έχω μάθει από αυτές»

Συνέντευξη στην «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά παραχώρησε η Κάτια Δανδουλάκη. Η ηθοποιός έκανε έναν απολογισμό της πορείας της μέχρι τώρα.

Ελένη Μενεγάκη σε Δημήτρη Ουγγαρέζο: «Τέσσερις και μία»

Για τα κλάματα που έχουν πέσει μέχρι σήμερα σε όλες τις εκπομπές που έριξαν αυλαία φέτος, συζητούσε η Ελένη Μενεγάκη με τους...

Gyoza με χοιρινό και πικάντικο ντιπ

Υλικά: Μια συσκευασία Ajinomoto Pork Gyoza 2-3 κουταλιές σπορέλαιο 60 ml ζωμό λαχανικών ή νερό Για το ντιπ: 60 ml Takahiro soy sauce 2 κουταλιές sweet chilli sauce 1 κουταλιά ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο 1-2 κουταλάκια Uni-Eagle Sriracha hot chilli sauce 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, καλά ψιλοκομμένο 1 καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρια, πολύ ψιλοκομμένη Εκτέλεση: Σε

Σαλάτα με στέικ και μαρινάδα τεριγιάκι

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά: 500 γρ. rib-eye στέικ 80 γρ. Takahiro gluten free Teriyaki sauce 2 φλιτζάνια διάφορα φύλλα σαλάτας (lollo rosso, μαρούλι, σπανάκι, ρόκα κ.λπ.) 1 φλιτζάνια κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 αγγουράκι, σε φέτες 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη Ντρέσινγκ : 1 κουταλιά Takahiro gluten free Teriyaki sauce 1 κουταλιά

Δημήτρης Σταρόβας: Συνεχίζει τη φαρμακευτική αγωγή και αυστηρή δίαιτα

Ο Δημήτρης Σταρόβας βρίσκεται πλέον στο σπίτι του, μετά την περιπέτεια της υγείας του. Η σύντροφός του, Άννα Σταθάκη, βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του.

Ετεοκλής Παύλου κατά Νίκου Πελετιέ: «Και από τον Μεσαίωνα, να επιστρέψουμε στο 2024»

«Βλέπουμε έναν άνθρωπο που ζει σε μια δική του εποχή, λέει “αποφασίζω και διατάζω”», είπε ο Ετεοκλής Παύλου. Ο Νίκος Πελετιέ μπήκε χθες στο Power of Love και οι απόψεις του για τις γυναίκες άφησαν τους πάντες άφωνους. Ο Ετεοκλής Παύλου, η Ελένη Χατζίδου και οι συνεργάτες τους σχολίασαν σήμερα στο Breakfast@star τα όσα αδιανόητα

Η Νόνη Δούνια γιορτάζει 20 χρόνια γάμου – Η φωτογραφία με τον σύζυγό της

Είκοσι χρόνια γάμου συμπληρώνουν σήμερα, 1η Ιουλίου, η Νόνη Δούνια και ο σύζυγός της, Κυριάκος Μουρατίδης. Μάλιστα η ίδια δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον σύζυγό της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Ιnstagram. Η Νόνη Δούνια σημείωσε: «1/7/2004-1/7/2024, 20 χρόνια γάμου! Το καλύτερο ταίρι στο να μεγαλώνουμε παιδιά, στο να μεγαλώνουμε μαζί σοφότεροι και να ωριμάζουμε

Η Σούζαν Σάραντον στο λαμπερό γάμο της 39χρονης κόρης της – Δείτε φωτογραφίες

H αμερικανίδα ηθοποιός και μπλόγκερ Έβα Αμούρι, κόρη της Σούζαν Σάραντον και του σκηνοθέτη Φράνκο Αμούρι, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου το Σάββατο 29 Ιουνίου, με τον σεφ Ίαν Χοκ σε στενό οικογενειακό κύκλο στη Νέα Υόρκη. «Θέλαμε πραγματικά να το κάνουμε τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς» δήλωσε η κόρη της

Με φλατ σανδάλια και επίδεσμο στο πόδι εμφανίστηκε η Ελένη Μενεγάκη στην εκπομπή της – Τι συνέβη

Η Ελένη Μενεγάκη αποκάλυψε ότι είχε ένα μικρό ατύχημα. Η παρουσιάστρια εμφανίστηκε στο πλατό της εκπομπής με φλατ σανδάλια και επίδεσμο στο πόδι της. Η Ελένη Μενεγάκη ενημέρωσε τους τηλεθεατές πως γλίστρησε την Παρασκευή με αποτέλεσμα να στραμπουλήξει το πόδι της. «Υπάρχουν φορές που αυτοθαυμαζόμαστε που λέω “τι καλά που τα έχω κάνει” και νταν

To σχόλιο της Ναταλίας Γερμανού για τους κοιλιακούς της Ιωάννας Μαλέσκου – Δείτε τις φωτογραφίες της με μαγιό

Η Ιωάννα Μαλέσκου ξεκίνησε τις καλοκαιρινές της διακοπές μετά τo πρόωρο τέλος του «TV Queen» και ήδη ανέβασε τις πρώτες φωτογραφίες της με μαγιό στο Instagram. Η παρουσιάστρια, που έφερε τον περασμένο Μάιο στον κόσμο την κόρη της, έχει βρει τη σιλουέτα που είχε πριν την εγκυμοσύνη και τοκετό. Οι θαυμαστές της είδαν και τους γραμμωμένους κοιλιακούς

Η πόλη-νησί, ο απόλυτος προορισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές!

Πέρα από κορυφαίος τουριστικός προορισμός, η Ερμιόνη είναι ένα μέρος που θα γεμίσει την καρδιά σας με αναμνήσεις. Αν αναζητάτε έναν προορισμό που συνδυάζει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία με τη μαγεία της θάλασσας και της φύσης, η Ερμιόνη στην Αργολίδα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Ένα μέρος που φέρνει μαζί του τον αέρα ενός νησιού

Τάσος Ξιαρχό: “Ο Νίκος Αναδιώτης μου έλεγε… Βρες μια γυναίκα, προσπάθησε”

Τάσος Ξιαρχό: «Ο Νίκος Αναδιώτης μου έλεγε… Βρες μια γυναίκα, προσπάθησε» "Στο gay pride αντί να πρεσβεύουμε και να είναι η μέρα των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, είναι η μέρα των τρανσέξουαλ και της πορνείας", δηλώνει ο Τάσος Ξιαρχό. Νέες δηλώσεις για το gay pride έκανε ο Τάσος Ξιαρχό στο Πρωινό, ενώ ενδιαφέρον έχει και μια συγκεκριμένη