Είναι υγιεινό το καστανό ρύζι; 5 πλεονεκτήματα και 3 μειονεκτήματα

Date:

Το καστανό ρύζι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη διατροφή, παρέχοντας πολλά θρεπτικά συστατικά και συμβάλλοντας στην προαγωγή της συνολικής υγείας. Ως δημητριακό ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι διατηρεί όλα τα μέρη του κόκκου – το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο, γεγονός που το καθιστά πιο θρεπτικό από το λευκό ρύζι.

Το EatThis παρουσιάζει τα σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση καστανού ρυζιού, αλλά και κάποιες επιφυλάξεις που εκφράζονται σχετικά με την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, αλλά και για τα υψηλά επίπεδα αρσενικού που περιέχει.

1. Περισσότερες φυτικές ίνες

Το καστανό ρύζι είναι πλουσιότερο σε ίνες σε σχέση με το λευκό. Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι περιέχει περίπου 3 γραμμάρια ίνες, ενώ το λευκό ρύζι περιέχει μόνο 0,5-1 γραμμάριο. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος, τη διαχείριση του βάρους, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της χοληστερόλης, ενώ έχουν συνδεθεί και με την πρόληψη του καρκίνου. Η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με καστανό είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την καθημερινή σας πρόσληψη σε φυτικές ίνες.

2. Περισσότερα αντιοξειδωτικά

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και έχουν αντιγηραντική δράση. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες μειώνοντας τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα με την πάροδο του χρόνου. Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης (όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρώμη και το ψωμί ολικής άλεσης) μπορεί να προσφέρει ποικιλία αντιοξειδωτικών για καλύτερη υγεία.

3. Μείωση βάρους

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, τείνουν να έχουν και μικρότερο βάρος. Το καστανό ρύζι περιέχει όλο τον κόκκο, είναι θρεπτικό και πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Η αίσθηση κορεσμού και ικανοποίησης μας βοηθάει να παραμείνουμε σε θερμιδικό έλλειμμα επιτυγχάνοντας απώλεια βάρους.

4. Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας

Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υψηλή χοληστερόλη. Ανάλυση 45 μελετών έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης είχαν 16-21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει επίσης την κατανάλωση καστανού ρυζιού με υψηλότερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση.

5. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Παρότι οι υδατάνθρακες έχουν «δαιμονοποιηθεί», η αλήθεια είναι πως ακόμη και τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια καστανό ρύζι. Οι φυτικές ίνες που περιέχει, επιβραδύνουν την απελευθέρωση της ζάχαρης στο αίμα και μειώνουν την ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων που απορροφώνται. Άρα με το καστανό ρύζι περιορίζεται η αύξηση του σακχάρου στο αίμα και επιτυγχάνεται συνολικά καλύτερη διαχείριση.

6. Κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης για άτομα με κοιλιοκάκη

Αν έχετε κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από την πρόσληψη γλουτένης, μπορεί να έχετε δυσκολία στην πέψη του καστανού ρυζιού. Παρόλο που το καστανό ρύζι δεν περιέχει γλουτένη, περιέχει την πρωτεΐνη ορζενίνη, μια φυτική αποθήκη πρωτεΐνης που αποτελεί μέρος της γλουτένης. Άρα ο οργανισμός των ατόμων με κοιλιοκάκη, αν και σπάνια, μπορεί να αντιληφθεί την ορζενίνη ως γλουτένη και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του αυτοάνοσου, προκαλώντας γαστρεντερική δυσφορία, πόνο στις αρθρώσεις ή εξανθήματα.

7. Το ζήτημα του αρσενικού

Το καστανό ρύζι έχει 1,5 φορά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αρσενικό από το λευκό ρύζι, ένα βαρύ μέταλλο που σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Ενώ δεν χρειάζεται να αποφύγετε εντελώς το αρσενικό, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό, ειδικά αν είστε έγκυος, καθώς η υψηλή έκθεση σε αρσενικό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αποβολής και θνησιγένεια. Επίσης, υπάρχει πιθανός κίνδυνος για τα βρέφη που θηλάζουν, καθώς μπορεί να εκτεθούν σε μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού, μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί αυτός ο συσχετισμός υπερβολικός ή βάσιμος.

8. Μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το καστανό ρύζι περιέχει φυτικό οξύ, το οποίο μειώνει την απορρόφηση από τον οργανισμό σημαντικών μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Σημαντικό είναι ότι το φυτικό οξύ φαίνεται να μειώνει την απορρόφηση αυτών των μετάλλων μόνο κατά το γεύμα στο οποίο καταναλώνεται, και όχι σε μεταγενέστερα γεύματα. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχουν εκδοχές καστανού ρυζιού που μειώνουν αυτή την αρνητική επίδραση, όπως το καστανό ρύζι που έχει ήδη βλαστήσει. Πρόκειται για μια διαδικασία που εξουδετερώνει το φυτικό οξύ, επιτρέποντας στον οργανισμό την απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών.

Συμπερασματικά…

Το καστανό ρύζι αποτελεί πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, προσφέροντας πλούσια θρεπτικά συστατικά και συμβάλλοντας στην καλή υγεία και τη διαχείριση βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη και τις πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωσή του, ειδικά για όσους έχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες ή αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Παντρεύονται και πήγαν για πρόβα νυφικού και γαμπριάτικου στο ατελιέ

Με τα ιερά δεσμά του γάμου αναμένεται να ενωθούν ο Λάζος Μαντικός και η Αθηνά Κουρή το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και μάλιστα με κουμπάρο τον Φοίβο Παπαδάκη. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς μαζί με τον γάμο θα βαφτίσουν τη μονάκριβη κόρη τους, με νονό τον Γιώργο Παπαδάκη. Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί μέσα

Πατριαρχέας για Βίβαν Δράκου: «Έμεινε έγκυος στους πρώτους δύο μήνες της γνωριμίας μας»

Στο Στούντιο 4 της ΕΡΤ βρέθηκε καλεσμένος ο Θανάσης Πατριαρχέας το μεσημέρι της Πέμπτης 19/9.

Άκης Σακελλαρίου: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες και βελόνες» – Η εξομολόγηση μετά την εγχείρηση

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο Άκης Σακελλαρίου, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε με τη μηχανή του. Ο ηθοποιός, σύμφωνα με όσα είπε...

Έφη Σαρρή για Λάκη Λαζόπουλο: “Δεχόμουν κανονικό μπούλινγκ, δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι μου”

"Δεν θεωρώ ότι σατιριζόμουν από τον Λάκη Λαζόπουλο, υπήρχε χλευασμός και τρομερή ύβρις εναντίον μου" δηλώνει η Έφη Σαρρή.

Ιωάννα Τούνη: O γιος της παίζει με τη γιαγιά του και εκείνη μας χαρίζει το πιο τρυφερό βίντεο

Στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους βρίσκεται αυτή την περίοδο η Ιωάννα Τούνη μαζί με τον μονάκριβο γιο της, Πάρη. Η γνωστή influencer και επιχειρηματίας αποκάλυψε πρόσφατα πως ο γιος της θα ξεκινήσει βρεφικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα επειδή το πρόγραμμα της είναι αρκετά φορτωμένο φώναξε τη γιαγιά του Πάρη, τη θεία της, η οποία είναι

Παππά – Λάζαρης: Το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο όρος & το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η Δανάη

Το πρωινό σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι η Δανάη Παππά και ο Λάμπρος Λάζαρης προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω οικονομικών διαφωνιών τους. Και μπορεί ο Λάμπρος να μην παραδέχεται ότι υπάρχει πόλεμος ανάμεσά τους, το Πρωινό με ένα νέο ρεπορτάζ αναφέρει την οικονομική διαμάχη του πρώην ζευγαριού. Όπως τόνισε η Άρια Καλύβα, υπέγραψαν πριν από

Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική

Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική Η 50χρονη ηθοποιός αποσύρθηκε από το Χόλιγουντ για να επικεντρωθεί στα παιδιά της με τον Ράιαν Γκόσλινγκ Η Εύα Μέντες έδωσε μια ενημέρωση σχετικά με το μέλλον της στο Χόλιγουντ. Αφού αποσύρθηκε από την υποκριτική

My Style Rocks: Κουδουνάρης σε Κατερίνα – Χθες ήσουν Σταχτοπούτα σήμερα είσαι Λεοπάρ Σκουφίτσα

Δείτε όσα είπε ο κριτής για το στυλ της παίκτριας

ΕΟΔΥ: 595 εισαγωγές με Covid 19, 8 νέες διασωληνώσεις και 23 θάνατοι

Υποχωρεί σταδιακά η αυξημένη δραστηριότητα του SARS-CoV2 που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 9-15 Σεπτεμβρίου. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ίδιο και οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από Covid 19. Γριπώδης συνδρομή

Η κόρη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να γίνει «σαν την Τέιλορ Σουίφτ» – Τι της απάντησε ο ιδρυτής του Facebook

Ο συνιδρυτής της Meta και ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του, το πώς «χάλασε» το όνειρο της κόρης του να γίνει μια μέρα σαν την σταρ της ποπ Τέιλορ Σουιφτ. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας καλεσμένος στο podcast «Acquired» αποκάλυψε μια συζήτηση όπου φαινομενικά κατέπνιξε την επιθυμία του μεσαίου του παιδιού να

Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά για την απώλεια του Ντίνου Καρύδη

Ο Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Απολαυστικός Νόβακ Τζόκοβιτς: Διασκέδασε τραγουδώντας… Τριαντάφυλλο στη Βουλγαρία

Ο Σέρβος πρωταθλητής έβγαλε την αυθεντική βαλκανική του πλευρά, δίνοντας... ρέστα με την ερμηνεία του.