Κορωνοϊός: Ποιες μάσκες γίνονται πιο αποτελεσματικές με τη χρήση

Date:

Η διηθητική ικανότητα που έχουν οι προστατευτικές μάσκες δεν είναι αναλλοίωτη, αλλά εξαρτάται από το αν είναι υδρόφιλες ή όχι. Ποιες βελτιώνονται καθώς αυξάνονται οι ώρες χρήσης.

Αν θέλετε να αποκομίσετε την μέγιστη δυνατή προστασία από τις μάσκες που φοράτε έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μην ελέγχετε μόνο το μέγεθός τους. Εξίσου σημαντικό είναι να βεβαιώνεστε πως αποτελούνται και από το κατάλληλο ύφασμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Όπως εξηγούν, όλα τα υφάσματα δεν είναι τα ίδια, όσον αφορά την αντίδρασή τους στην υγρασία της αναπνοής. Κατ’ επέκτασιν, δεν είναι τα ίδια ούτε όσον αφορά την προστασία που παρέχουν έναντι του επικίνδυνου ιού. Μάλιστα ορισμένα δεν παρέχουν σταθερή προστασία, αλλά βελτιώνονται με τη χρήση!

Οι εν λόγω μάσκες, λένε, είναι οι βαμβακερές. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η διηθητική ικανότητά τους αυξάνεται με την υγρασία κατά 33%. Η ικανότητα αυτή αποτελεί δείκτη της αποτελεσματικότητάς τους στην δέσμευση των μορίων.

Η αύξηση της διηθητικής ικανότητας οφείλεται στο ότι το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, επομένως προσελκύει το νερό. Κάθε φορά που εκπνέουμε, εκπέμπουμε μικρές ποσότητες νερού. Το νερό αυτό απορροφούν οι βαμβακερές ίνες και δημιουργούν υγρό περιβάλλον στο εσωτερικό της μάσκας.

Με αυτό τον τρόπο μια βαμβακερή μάσκα μετατρέπεται σε πιο αποδοτικό φίλτρο, σε σύγκριση με μια μάσκα που αποτελείται από συνθετικό ύφασμα, λένε οι ερευνητές.

Οι συνθετικές και οι χειρουργικές

Στο πλαίσιο της μελέτης εξέτασαν διάφορες μάσκες από συνθετικά υλικά, αλλά και τις κοινές χειρουργικές. Οι συνθετικές μάσκες είχαν φτωχή διηθητική ικανότητα σε σύγκριση με τις βαμβακερές. Επιπλέον, η απόδοσή τους δεν βελτιωνόταν με την υγρασία.

Όσον αφορά τις χειρουργικές μάσκες, αυτές ήταν σχεδόν εξίσου διηθητικές με τις βαμβακερές. Ούτε αυτές όμως βελτιώνονταν με την υγρασία.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι μάσκες από βαμβακερό ύφασμα είναι καλύτερες απ’ ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Christopher Zangmeister, από το Εθνικό Ίδρυμα Προτύπων & Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ.

Υγρασία και αναπνοή

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας δεν δυσκολεύει την αναπνοή. Ωστόσο αν η μάσκα βραχεί από εξωτερικά αίτια (π.χ. βροχή), τόσο μπορεί να παρεμποδίσει την αναπνοή. Γι’ αυτό οι ερευνητές λένε πως οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται όταν βρέχονται εξωτερικά.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σε όσους φορούν μάσκες αλλά και στους επιστήμονες που προσπαθούν να τις βελτιώσουν. «Για να κατανοήσουμε καλύτερα πως συμπεριφέρονται τα διάφορα υλικά στον αληθινό κόσμο, πρέπει να τα μελετάμε σε ρεαλιστικές συνθήκες», είπε ο Dr. Zangmeister.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Applied Nano Materials.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φρουτοσαλάτα σε πεπονάκια

ΥΛΙΚΑ 3 µέτρια πεπόνια 1 τσαµπί άσπρα σταφύλια µε µεγάλες ρόγες 1 τσαµπί µαύρα σταφύλια µε µεγάλες ρόγες ½ ανανάς, κοµµένος σε µπουκιές 1 µάνγκο, κοµµένο σε µπουκιές 2 κουταλιές µέλι 1 κουταλιά χυµό λεµονιού Κόκκινα µύρτιλα (Redcurrents) για γαρνίρισµα (προαιρετικά) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβετε τις ρόγες των σταφυλιών στη µέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους.Κόβετε δυο

Φρουτοσαλάτα µε ακτινίδια και φρούτα του πάθους

ΥΛΙΚΑ 4 µεγάλα, ώριµα ακτινίδια 4 φρούτα του πάθους 16 κοµµάτια καρυδόψιχα (µισά κεφάλια) 4 κλωναράκια δυόσµο ½ λεµόνι, το χυµό 4 (κοφτές) κουταλιές µέλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε και στεγνώνετε τα κλωναράκια του δυόσµου. Ξεφλουδίζετε τα ακτινίδια, τα κόβετε σε ροδέλες και ύστερα κάθε ροδέλα σε τέταρτα. Τα ραντίζετε µε το χυµό του λεµονιού. Κόβετε στη

Καίτη Γαρμπή: Μοιράστηκε αδημοσίευτο καρέ από τη Eurovision του 1993 – Το μήνυμα που έστειλε

Πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1993 μας γύρισε η Καίτη Γαρμπή με αφορμή τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision που έγινε στην Σουηδία.

Σοκάρει ο Πέτρος Συρίγος: «Η κόρη μου βρέθηκε ένα στάδιο πριν από την ανάνηψη»

Στην εκπομπή «Μαμά-δες» με την Τζένη Θεωνά βρέθηκε καλεσμένος ο Πέτρος Συρίγος το μεσημέρι της Κυριακής 12/5.  Ο γνωστός chef μίλησε για τον ρόλο του ως πατέρας, ενώ διηγήθηκε και μια περιπέτεια που είχε με την κόρη του. Καινούργιου: «Με τόση σκορδαλιά δεν θα μπορώ να τον φιλήσω» - Με ποιον θα είναι το τριήμερο; «Βρήκαμε τα

Eurovision 2024: Πρωτοφανές ρεκόρ στην τηλεθέαση για την ΕΡΤ

Στην 11η θέση ήρθε η Ελλάδα στην Eurovision 2024 και στην... πρώτη θέση με ρεκόρ στην τηλεθέαση! Μια εξαιρετική εμφάνιση έκανε η Μαρίνα Σάττι, η οποία ερμήνευσε μοναδικά το «Ζάρι» και κέρδισε το πιο θερμό χειροκρότημα από το κοινό που βρισκόταν στο κατάμεστο Malmö Arena, στον Μεγάλο Τελικό της 68ης Eurovision, όπου η Ελλάδα κατέλαβε την 11η θέση. Φαντασμαγορικό θέαμα και πολλές εκπλήξεις επιφύλασσε η βραδιά

Χάρις Αλεξίου: “Στην αρχή του Maestro δεν πίστευα πολύ στον εαυτό μου”

Κυριακή, 12.5.2024, 18:07 Zappit@ZAPPIT_ "Έλεγα ότι είναι η συνέχεια του θαυμασμού του τραγουδιού, σιγά σιγά όμως άρχισα να το πιστεύω" παραδέχεται η Χάρις Αλεξίου. Με το νέο κύκλο της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Maestro επιστρέφει προσεχώς η Χάρις Αλεξίου στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και με αυτή την αφορμή μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Χαμογέλα και

Συγκλονίζει ο Πέτρος Συρίγος για την κόρη του: «Μου είχε μείνει ένα τελευταίο στάδιο για να αρχίσω να της κάνω ανάνηψη»

Ο Πέτρος Συρίγος φιλοξενήθηκε στο πλατό της εκπομπής «Μαμά-δες» της ΕΡΤ και συναντήθηκε με την Τζένη Θεωνά όπου αναφέρθηκε στην καθημερινότητα με το παιδί του ενώ περιέγραψε μια από τις πλέον σοκαριστικές στιγμές που έχει βιώσει. Ειδικότερα, ο μάγειρας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «άσε τι έπαθα μια φορά! Ήμασταν στη θάλασσα, ήμασταν μέσα και παίζαμε. Την

Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Ραγίζει» καρδιές με την ανάρτηση για τη μητέρα της που έχει φύγει από τη ζωή

Η ηθοποιός έκανε ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram και έγραψε: «Εδώ και πολλά όταν έρχεται αυτή ημέρα όλα είναι κάπως…πιο δύσκολα…Κάθε μέρα μα κάθε μέρα για τα πιο χαζά μέχρι τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνω μου λείπεις. Δεν υπάρχει στιγμή σημαντική η ασήμαντη για εμένα που να μην σε χρειάζομαι

Βίκυ Σταυροπούλου-«Ταίρι»: Η κορυφαία σκηνή με τα ρόλεϊ 23 χρόνια μετά & οι ευχές της Μπάρκα

Να γυρίσει ξανά μία από τις κορυφαίες σκηνές που είχε γυρίσει στο Είσαι το ταίρι μου θέλησε η Βίκυ Σταυροπούλου. Η ηθοποιός φόρεσε ξανά τα ρόλεϊ που είχε βάλει 23 χρόνια πριν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της για να βγει ραντεβού με τον τηλεοπτικό Σωτήρη. Αυτόν τον τρόπο διάλεξε η Δανάη Μπάρκα για να

Survivor: ‘Όλα αλλάζουν και οι φιναλίστ έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις

Κυριακή, 12.5.2024, 19:40 Zappit@ZAPPIT_ Survivor, απόψε στις 21.00 στον ΣΚΑΪ. Εννέα Survivors βρίσκονται στον Άγιο Δομίνικο και για ακόμα μία φορά οι συνθήκες αλλάζουν στο Survivor.Όσα γνωρίζαμε ανατρέπονται και κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για τη συνέχεια. Ένα έκτακτο Συμβούλιο του Νησιού αρκεί για να αναστατώσει την ηρεμία στις καλύβες και να φέρει τα

Γιώτα Βέη: “Δεν πρόλαβα να φρενάρω και βρέθηκα κάτω από ρόδες νταλίκας, με έσωσε η Παναγία”

"Ήμουν πολύ στενοχωρημένη, οδηγούσα, μπροστά ήταν μια νταλίκα, έστριψε απότομα δεξιά χωρίς να βγάλει φλας" περιγράφει η Γιώτα Βέη.

Πέτρος Συρίγος: Σκεφτόμουν πως «είσαι αυτός που πρέπει να σώσεις το παιδί σου»

“Δεν ήρθε για βοήθεια ούτε ένας όταν η παραλία ήταν γεμάτη και η γυναίκα μου είχε κάνει χαμό” περιγράφει ο Πέτρος Συρίγος. Στην περιπέτεια που έζησε στο πρόσφατο παρελθόν με την κορούλα του, όταν λίγο έλειψε να πνιγεί στη θάλασσα, αναφέρθηκε ο Πέτρος Συρίγος όταν συνάντησε την Τζένη Θεωνά στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή “Μαμα-δες”