Εγκρίθηκε νέα κυτταρική θεραπεία για το λέμφωμα Β-κυττάρων

Date:

Προορίζεται για ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα που έχουν κάνουν τουλάχιστον δύο άλλες προγενέστερες θεραπείες. Το φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, αλλά η παρασκευάστρια εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση έγκρισης και για την Ευρώπη.

Μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση ενηλίκων πασχόντων από υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων εγκρίθηκε στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Bristol Myers Squibb, πρόκειται για την κυτταρική θεραπεία lisocabtagene maraleucel (liso-cel).

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το lisocabtagene maraleucel (liso-cel) για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα. Η θεραπεία εγκρίθηκε για χορήγηση έπειτα από τη λήψη δύο ή περισσοτέρων γραμμών συστηματικής θεραπείας. Στα λεμφώματα από μεγάλα Β-κύτταρα για τα οποία προορίζεται η νέα θεραπεία συμπεριλαμβάνονται:

  • Το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) χωρίς άλλο προσδιορισμό (συμπεριλαμβανομένου του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα B-κύτταρα που προέρχεται από βραδείας εξέλιξης λέμφωμα)
  • Το υψηλής κακοήθειας λέμφωμα από B-κύτταρα
  • Το πρωτοπαθές λέμφωμα μεσοθωρακίου από μεγάλα Β-κύτταρα
  • Το οζώδες ή λεμφοζιδιακό λέμφωμα βαθμού 3B.

Αντιθέτως, το lisocabtagene maraleucel δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με πρωτοπαθές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Παράγεται από τα κύτταρα του ασθενούς

Όπως αναφέρει η Bristol Myers Squibb, το lisocabtagene maraleucel (liso-cel) είναι  μία θεραπεία με Τ-κύτταρα (T-cells) που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου (CAR). Τα κύτταρα αυτά στοχεύουν στο CD19, μία πρωτεΐνη των Β-κυττάρων που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της FDA, το lisocabtagene maraleucel είναι ουσιαστικά μία ανοσοθεραπεία. Αποτελείται από αυτόλογα Τ-κύτταρα τα οποία τροποποιούνται γενετικά για να παράγουν μία πρωτεΐνη CAR. Η πρωτεΐνη αυτή επιτρέπει στα Τ-κύτταρα να αναγνωρίζουν και να εξουδετερώνουν τα φυσιολογικά και τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν την πρωτεΐνη CD19.

Το lisocabtagene maraleucel  προσφέρει μια δυνητικά οριστική θεραπεία. Μία δόση του περιέχει 50 έως 110 x 106 CAR-θετικά βιώσιμα T-κύτταρα.

«Το lisocabtagene maraleucel θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κλινική πρακτική, προσφέροντας στα άτομα που ζουν με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα την ευκαιρία να πετύχουν διατήρηση της ανταπόκρισης με μια εξατομικευμένη θεραπευτική εμπειρία», δήλωσε ο Samit Hirawat, επικεφαλής ιατρός της Bristol Myers Squibb.

Η Bristol Myers Squibb σχεδιάζει να παρασκευάζει το lisocabtagene maraleucel για κάθε ασθενή ξεχωριστά, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις κυτταρικής ανοσοθεραπείας της στο Μπόθελ της Ουάσινγκτον. Το lisocabtagene maraleucel παρέχει χρόνο ολοκλήρωσης κύκλου θεραπείας 24 ημερών, καθώς και επιλογές νοσοκομειακής ή εξωνοσοκομειακής χορήγησης.

Η αποτελεσματικότητα

Η έγκριση του lisocabtagene maraleucel βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη TRANSCENDNHL 001. Σε αυτήν εντάχθηκαν 268 πάσχοντες από υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα. Το 73% όσων έλαβαν την προαναφερθείσα δόση του φαρμάκου, ανταποκρίθηκαν σε αυτήν. Ειδικότερα:

  • Το 54% παρουσίασαν ελάχιστη ή μη ανιχνεύσιμη υπολειπόμενη νόσο ύστερα από τη θεραπεία τους
  • Το 19% πέτυχαν μερική ανταπόκριση

Η διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης ήταν 16,7 μήνες στο σύνολο των ανταποκριθέντων ασθενών. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως άλλοι εξ αυτών έλαβαν θεραπεία σε εξωνοσοκομειακή βάση και άλλοι ως νοσηλευόμενοι ασθενείς. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

«Στη μελέτη TRANSCENDNHL 001, το lisocabtagene maraleucel προσέφερε διατηρούμενη ανταπόκριση σε σημαντικό ποσοστό ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής  Jeremy Abramson,  διευθυντής του Προγράμματος Λεμφώματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι είναι εφικτή η εξωνοσοκομειακή διαχείριση, η οποία είναι ουσιαστική για τους ασθενείς, τους ιατρούς και το σύστημα υγείας».

Τι είναι το λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα

Το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα (DLBCL) είναι μία ταχέως εξελισσόμενη, επιθετική νόσος. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή μη-Hodgkin λεμφώματος (αντιπροσωπεύει το ένα στα τρία διαγνωσθέντα περιστατικά). Το 73% των ασθενών δεν παρουσιάζουν ανταπόκριση ή εμφανίζουν υποτροπή ύστερα από τη δεύτερη γραμμή θεραπείας ή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Για τους ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπή ή δεν εμφανίζουν ανταπόκριση στις πρώτες θεραπείες, είναι περιορισμένες οι θεραπευτικές επιλογές που προσφέρουν διατήρηση της ανταπόκρισης. Έτσι, το διάμεσο προσδόκιμο ζωής ανέρχεται σε περίπου 6 μήνες μετά την υποτροπή ή την μη-ανταπόκριση.

Στόχος της θεραπείας στο διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα είναι η ίαση με οριστική θεραπεία. Χρειάζονται πρόσθετες επιλογές στο υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα B-κύτταρα για να δοθεί η δυνατότητα διατήρησης της ανταπόκρισης σε αυτούς τους ασθενείς.

Το lisocabtagene maraleucel έχει λάβει τον χαρακτηρισμό Φαρμάκου προτεραιότητας PRIME (PRIority MEdicine) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας (MAA) βρίσκεται υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Demi Moore μιλά για την υγεία του Bruce Willis – «Είναι σταθερή παρά τη μάχη με την άνοια»

Η Demi Moore μίλησε για την υγεία του πρώην συζύγου της, Bruce Willis, ο οποίος παλεύει με τη άνοια, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο The Drew Barrymore Show. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι ο διάσημος ηθοποιός «βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, δεδομένων των συνθηκών». Η Drew Barrymore, που συνεργάστηκε με τον Willis και τη Moore

Μάργκοτ Ρόμπι: Το νέο της επαγγελματικό βήμα μετά τη Barbie

Mία νέα κινηματογραφική παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη βασισμένη στο διάσημο παιχνίδι «The Sims» της Electronic Arts, όπως ανακοίνωσαν τα Amazon MGM Studios. Η Μάργκοτ Ρόμπι «έκλεισε» τα 64! - Το ταξίδι στον χρόνο με τη βοήθεια της AI Η σκηνοθέτις της σειράς «Loki» στο Disney+, Κέιτ Χέρον θα αναλάβει την σκηνοθεσία βασισμένη στο σενάριο που

Ναταλία Δραγούμη – Η αφοπλιστική απάντηση σε hate comment: “Είναι 8 το πρωί κι έχω λάβει τουλάχιστον 10 d…k pic”

η δική της μοναδική απάντηση έδωσε η Ναταλία Δραγούμη σε σχόλια μίσους που δέχεται στο TikTok. Η πρωταγωνίστρια της σειράς, Αρχελάου 5

Φάρμα: Αυτοί είναι οι 20 παίκτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Φάρμα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Star. Η Φάρμα, ένα από τα πιο επιτυχημένα διεθνή τηλεοπτικά format, επιστρέφει στην οθόνη του Star με παρουσιαστή τον αγαπημένο Λεωνίδα Κουτσόπουλο! Για 2η σεζόν στη Φάρμα, ετοιμαστείτε να ζήσετε ένα μοναδικό, αυθεντικό ταξίδι στην αξεπέραστη ελληνική ύπαιθρο, σε απόλυτη αρμονία με τη φύση

Άντζελα Γκερέκου για την κόρη της: Στη Μαρία βλέπω τον Τόλη Βοσκόπουλο, του μοιάζει και εξωτερικά και στον χαρακτήρα

Του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη, τον άκουγε, είναι σαν οδηγός μέσα στο μυαλό της, πρόσθεσε η ηθοποιός

Ψευδαισθήσεις πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες στο φαντασμαγορικό show «C’ est la Magie» στo Christmas Theater

Οι πιο δημοφιλείς μάγοι του κόσμου έρχονται στην Ελλάδα για τρεις μοναδικές παραστάσεις στις 20, 21 & 22 Σεπτεμβρίου

The Chase – Μαρία Μάρκου: Το πένθος στα 25 της και η εξομολόγηση: «Πόνεσα κι έκλαψα πολύ»

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις η chaser Μαρία Μάρκου, γνωστή και ως «γυναίκα με τα μαύρα», μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που έχει ζήσει.

Ben Affleck: Περνάει χρόνο στο σπίτι της Jennifer Garner μετά τον χωρισμό του από τη Jennifer Lopez!

Ο Ben Affleck πρόσφατα απέκτησε ένα αρχοντικό αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον χωρισμό του από την Jennifer Lopez, όμως, σύμφωνα με πηγές, περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο σπίτι της πρώην συζύγου του, Jennifer Garner. «Ο Ben έχει κλειδί και πηγαίνει όποτε θέλει, τρώει συχνά δείπνο στο σπίτι της Garner και περνάει χρόνο με

Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη

Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη GALA Καλομοίρα Γιώργος Μπούσαλης Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η τραγουδίστρια 19.09.2024, 20:23 Η Καλομοίρα γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της, Γιώργου Μπούσαλη, με μια ανάρτηση που έκανε στο προφίλ της

Μπραντ Πιτ – Τζορτζ Κλούνεϊ: Στην πρεμιέρα του Wolfs στο Λος Άντζελες

Μπραντ Πιτ - Τζορτζ Κλούνεϊ: Στην πρεμιέρα του Wolfs στο Λος Άντζελες GALA Wolfs Μπραντ Πιτ Τζορτζ Κλούνεϊ Πρεμιέρα Το φιλμ θα είναι διαθέσιμο στο Apple TV+ στις 27 Σεπτεμβρίου 19.09.2024, 19:03 2 ΣΧΟΛΙΑ Στην πρεμιέρα της νέας ταινίας δράσης τους, «Wolfs», στο Λος Άντζελες παρευρέθηκαν ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ την Τετάρτη

Χρύσα Μιχαλοπούλου: “Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι υπέροχος μπαμπάς”

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου φιλοξενήθηκε στο Buongiorno το πρωί της Πέμπτης και μίλησε για την αναγνωρισιμότητα και τον σύντροφό της, Λεωνίδα

Κώστας Τσουρός για Ναταλία Γερμανού: “Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό”

Κώστας Τσουρός για Ναταλία Γερμανού: «Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό» "Τυχαίνει να έχω έναν ανταγωνισμό πολύ γνώριμο οπότε είναι λίγο συναισθηματικά καλύτερα τα πράγματα" διευκρινίζει ο Κώστας Τσουρός. Με την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» θα επανέλθει προσεχώς ο Κώστας Τσουρός στο πρόγραμμα του MEGA και με αυτή την εκπομπή έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες και τους