Γιατί ένα ακατάστατο σπίτι προκαλεί άγχος και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Date:

Νιώθετε αφόρητη την εικόνα ενός ακατάστατου σπιτιού, ειδικά όταν είναι το δικό σας; Έρχεστε συχνά σε ένταση με τον/τη σύντροφο ή συγκάτοικό σας επειδή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ένα τακτοποιημένο σπίτι βάσει των δικών σας προτύπων;

Δεν είστε μόνος/μόνη. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αναφέρουν ότι ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα στρες και άγχους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για την ανακούφισή σας;

Γνωστική υπερφόρτωση

Όταν περιτριγυριζόμαστε από διάφορους περισπασμούς, ο εγκέφαλός μας ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα «πεδίο μάχης», αφού όλα όσα συμβαίνουν ή βρίσκονται γύρω μας ανταγωνίζονται για την προσοχή μας.

Αλλά ο εγκέφαλος, σύμφωνα με την Erika Penney, κλινική ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, προτιμά την τάξη και την εστίαση σε ένα πράγμα. Όπως αναφέρει σε άρθρο της στο The Conversation, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι καλύτεροι από άλλους στο να αγνοούν τους περισπασμούς, αλλά τέτοιου τύπου περιβάλλοντα αναμφίβολα υπερφορτώνουν τον εγκέφαλό μας και έχουν αρνητική επίδραση στις γνωστικές μας ικανότητες και τη μνήμη μας.

Η ακαταστασία και το χάος στο περιβάλλον μας δεν επηρεάζουν μόνο τις γνωστικές λειτουργίες μας. Συνδέονται επίσης με το φαγητό, την παραγωγικότητα, την ψυχική υγεία, ακόμη και με τις αποφάσεις μας.

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες;

Οι αρνητικές συνέπειες της ακαταστασίας μπορεί να είναι πιο έντονες στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μία μελέτη σε δείγμα 60 ζευγαριών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε ακατάστατα σπίτια, είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και οξυμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια, όταν συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως συζυγική ικανοποίηση και προσωπικά χαρακτηριστικά. Οι άνδρες, από την άλλη, φάνηκαν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι από την κατάσταση του σπιτιού τους. Οι ερευνητές, εξηγώντας τα αποτελέσματα, ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες ενδεχομένως αισθάνονται μεγαλύτερη ευθύνη για τη συντήρηση του σπιτιού.

Η ακαταστασία και η αποδιοργάνωση είναι σε κάποιο βαθμό κομμάτι της ζωής όλων μας. Μερικές φορές, ωστόσο, η ακαταστασία μπορεί να συνδεθεί με υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή αποθησαυρισμού, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα και οι αγχώδεις διαταραχές.

Το κρίσιμο ερώτημα

Υπάρχει λοιπόν, όπως υπογραμμίζει η Erika Penney, ένα κρίσιμο ερώτημα: τι προηγείται; Για κάποιους, η ακαταστασία είναι η πηγή του άγχους και ψυχικής επιβάρυνσης. Για άλλους, η κακή ψυχική υγεία είναι η πηγή της αποδιοργάνωσης και της ακαταστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, - η κλινική ψυχολόγος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ακαταστασία δεν είναι κάτι τραγικό και δεν πρέπει εμμονικά να στοχεύουμε στην τελειότητα. «Τα πραγματικά σπίτια δεν μοιάζουν με αυτά των περιοδικών», λέει με νόημα.

Στην πραγματικότητα, οι αποδιοργανωμένοι χώροι μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε αυξημένη δημιουργικότητα και να γεννήσουν νέες ιδέες. Προφανώς, το να ζεις σε διαρκή αταξία δεν είναι παραγωγικό, αλλά η διαρκής προσπάθεια για τελειομανία στην καθαριότητα και στην τάξη μπορεί επίσης να είναι αντιπαραγωγική. Η τελειομανία από μόνη της συνδέεται με αισθήματα υπερέντασης, άγχους και κακής ψυχικής υγείας.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει το άγχος της ακαταστασίας;

Μία από τις πρακτικές που προτείνει η Erika Penney είναι η διαμόρφωση ρουτίνας στο καθάρισμα και την τακτοποίηση. Αυτό θα περιορίσει το άγχος ότι η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο και ανακουφίζει από την καθημερινή αγωνία να είναι όλα στην εντέλεια. Μία άλλη στρατηγική είναι η… μικρο-τακτοποίηση. Αν δεν έχετε χρόνο για πλήρη καθαρισμό, αφιερώστε πέντε λεπτά για να καθαρίσετε έναν μικρό χώρο.

Εάν η ακαταστασία προκαλείται κυρίως από άλλα μέλη του νοικοκυριού, προσπαθήστε να συζητήσετε ήρεμα μαζί τους πώς αυτό το χάος επηρεάζει την ψυχική σας υγεία. Διαπραγματευθείτε με τα παιδιά σας, τον/τη σύντροφό σας ή τον/τη συγκάτοικό σας ώστε να εφαρμόσουν κάποια όρια σχετικά με το αποδεκτό επίπεδο ακαταστασίας, και συμφωνείστε πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση εάν ξεπεραστεί αυτό το όριο.

Είναι, επίσης, σημαντικό να στραφείτε και προς τον εαυτό σας. Η ακαταστασία δεν καθορίζει εάν είστε «καλός» ή «κακός» άνθρωπος. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό που αξίζει είναι οι ουσιαστικές σχέσεις και η ευτυχία, ανεξάρτητα από το αν το γραφείο, το σπίτι ή το αυτοκίνητο είναι ακατάστατο. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει πως ενώ τα ακατάστατα – αποδιοργανωμένα περιβάλλοντα μπορεί να μας κάνουν επιρρεπείς στο άγχος και στη λήψη κακών αποφάσεων, το μόνο που χρειάζεται για να γλιτώσουμε από τις δυσάρεστες επιπτώσεις είναι να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στην ακαταστασία.

Εάν η ακαταστασία, η τελειομανία ή το άγχος αρχίζουν να σας φαίνονται ανεξέλεγκτα, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η ακαταστασία δεν είναι κάτι περισσότερο από οπτική ενόχληση, αλλά μπορεί να έχει βαθιά αρνητική επίδραση στην ψυχική ευεξία, την παραγωγικότητα και τις επιλογές μας. Κατανοώντας γιατί σας επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό η ακαταστασία, μπορείτε να αποκτήσετε την κατάλληλη νοοτροπία και κατά συνέπεια να βελτιώσετε τη ζωή σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Διονύσης Πρώιος σκοτώθηκε με την ίδια μηχανή που είχε σκοτωθεί και ο 19χρονος γιος του – Η μοιραία μοτοσυκλέτα

Ενδιαφεροντα ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΡΩΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΗ Ο Διονύσης Πρώιος σκοτώθηκε με την ίδια μηχανή που είχε σκοτωθεί και ο 19χρονος γιος του – Η μοιραία μοτοσυκλέτα Τζωρτζίνα Φράγκου 21.09.2024 | 15:41 Ο Διονύσης Πρώιος, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του στο MasterChef 4, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, μετά

Κέιτι Πέρι: Καταδικάστηκε το τελευταίο άλμπουμ της από τους κριτικούς – Είναι σαν να δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης, γράφουν

Το comeback άλμπουμ της, με τίτλο «143», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, δεν εντυπωσίασε

Σοφία Λόρεν: Η αδημοσίευτη φωτογραφία της από την Ελλάδα

Δείτε την ανάρτηση που έκανε το studio Κλεισθένης με αφορμή τα 90α γενέθλια της σταρ

Σελένα Γκόμεζ: Η απάντηση στους haters μετά την αποκάλυψη ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά – «Αυτή είμαι, άντε γ@@ε»

Το γεγονός ότι δεν μπορεί να κυοφορήσει δικά της παιδιά σχολίασε δημοσίως για πρώτη φορά η Σελένα Γκόμεζ, δίνοντας μία αποστομωτική απάντηση σε όσους την έκριναν για τα προβλήματα υγείας της. Η 32χρονη πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Only Murders in the Building» έδωσε το δικό της μήνυμα στην εκδήλωση «Women in Film» στο Μπέβερλι Χιλς

4 Εντυπωσιακά φθινοπωρινά outfits για βραδινό ραντεβού

Το Φθινόπωρο έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στις ζωές μας και στην καθημερινότητα μας. Τώρα που ο καιρός γίνεται πιο κρύος τα ρούχα που θα φοράς αλλάζουν “χαρακτήρα”! Έτσι σε κάθε περίσταση από το πρωί στο γραφείο μέχρι την βραδινή σου έξοδο θα πρέπει να βρεις φθινοπωρινά outfits και να χτίσεις καινούργια looks.

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία για περιστατικό στις ΗΠΑ – Εξετάζονται άλλοι δύο άνθρωποι

Η ιχνηλάτηση των επαφών ασθενούς που μολύνθηκε από τη νόσο, βρήκε πρόσθετα ύποπτα περιστατικά. Συμπτώματα ύποπτα για γρίπη των πτηνών είχαν εκδηλώσει τρεις άνθρωποι οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή του Μισούρι που διαγνώστηκε με τη νόσο δίχως να γνωρίζει πως μολύνθηκε. Από τους ανθρώπους αυτούς μόνο ο ένας είχε ελεγχθεί για

Οι σειρές που πρέπει να δείτε αν λατρέψατε τους «Peaky Blinders»

Mετά από έξι επιτυχημένους κύκλους, η αγαπημένη σειρά «Peaky Blinders», που προβαλλόταν από το Netflix, θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Η πολυαναμενόμενη ταινία θα φέρει, όπως είναι φυσικό, την υπογραφή του Στίβεν Νάιτ, ο οποίος σημειώνει ότι το καστ είναι «συγκλονιστικό», ενώ τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσα πακέτα τσιγάρα θα

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την επιθετικότητα των αναπνευστικών ιών

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της συζητήθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS). Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει η κλιματική αλλαγή μπορεί να ευνοούν την αναπαραγωγή και μετάδοση των αναπνευστικών ιών, με επακόλουθο να αυξάνουν την επιθετικότητά τους. Όταν μάλιστα ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε οι ιοί κυκλοφορούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην κοινότητα.

Προς ενοικίαση η εντυπωσιακή έπαυλη του Boy George με πανοραματική θέα στο Λονδίνο

Η εντυπωσιακή γοτθική έπαυλη του διάσημου τραγουδιστή, Boy George, στο Λονδίνο διατίθεται προς ενοικίαση για 65.000 λίρες τον μήνα. Ο εκκεντρικός ποπ σταρ και τραγουδιστής των «Culture Club» αγόρασε το ακίνητο στην οδό Well Road με θέα το Χάμστεντ Χιθ, σε μία από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές του βόρειου Λονδίνου στα μέσα της δεκαετίας του

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου κόλλησε κορονοϊό και ακύρωσε τη φιλανθρωπική συναυλία που θα έδινε στον Λυκαβηττό

Από έντονη αδιαθεσία και υψηλό πυρετό, ταλαιπωρείται τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Πορτοκάλογλου ο οποίος κόλλησε κορονοϊό. Ο γνωστός τραγουδιστής είχε προγραμματίσει να τραγουδήσει για φιλανθρωπικό σκοπό, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα την Τρίτη (24.09.2024) στον Λυκαβηττό. Μετά το πρόβλημα υγείας όμως του Νίκου Πορτοκάλογλου, αποφασίστηκε η συναυλία «Ταξίδι Χωρίς Σύνορα» να ακυρωθεί.

Αυγά ορτυκιού τηγανητά σε ελαιόλαδο με «γλισταρκά», ντοματίνια και σπανάκι

ΥΛΙΚΑ (για 4 µερίδες) 12 αυγά ορτυκιού 4 δέσµες σπανάκι 1 «γλισταρκά» (Αθηενίτικο διπλοφουρνισµένο αρτοποίηµα) σε θρύψαλα ½ κιλό ντοµατίνια Φρέσκο αλεσµένο, µαύρο πιπέρι Αλάτι, ζάχαρη Μοσχοκάρυδο τριµµένο ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 κουταλιά σούπας ξίδι Σάλτσα Μαγιονέζας και Ολλανδέζας (προαιρετικά) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό βράζετε τις δέσμες σπανακιού χωρίς να τις κόψετε

Γιαούρτι με λοκούμι Αθηένου και φρούτα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ (για 4 µερίδες) 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2 λοκούµια Αθηένου σπασµένα ∆ιάφορα κοµµένα οµοιόµορφα φρούτα εποχής Παστά φρούτα (δαµάσκηνα, βερίκοκα και σύκα παστά) οµοιόµορφα κοµµένα 1 φλιτζάνι φρέσκα κρέµα χτυπηµένη 2 κουταλιές σούπας µέλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε 4 όμορφα μεγάλα ποτήρια ή σε 10 μικρότερα ετοιμάζετε και βάζετε μέσα στο κάθε ένα