Δημογραφικό: Πώς μπορεί να ανατραπεί – Τι λέει νέα έρευνα για την πτώση των γεννήσεων από το ‘80 και μετά

Date:

Το δημογραφικό έχει πρόσφατα αναδειχθεί σε «μέγα-πρόβλημα» και επικεντρώνεται κυρίως στις γεννήσεις, καθώς αυτές μετά από μια περίοδο σταθεροποίησής τους γύρω από τις 150 χιλιάδες ετησίως κατά μέσο όρο τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, συρρικνώνονται μετά το 1980, η πτώση τους ανακόπτεται προσωρινά την πρώτη δεκαετία του 2000 και συνεχίζεται έκτοτε. Όπως δε οι θάνατοι αυξάνονται εξαιτίας της γήρανσης, η διαφοροποιημένη πορεία γεννήσεων και θανάτων είχε επιπτώσεις και στο φυσικό ισοζύγιο καθώς αυτό περιορίζεται συνεχώς, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, για να μετατραπεί από θετικό σε αρνητικό μετά το 2010.

Πρόκειται για κάποια από τα συμπεράσματα που αναφέρονται σε ψηφιακό δελτίο του νεο-δημιουργηθέντος Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών(ΙΔΕΜ) με θέμα «Η γονιμότητα των γενεών στην Ελλάδα και το περιβάλλον για την απόκτηση των παιδιών τους».

Οι συγγραφείς του άρθρου αυτού (οι καθ. Βύρων Κοτζαμάνης και Αναστασία Κωστάκη, ιδρυτικά μέλη του ΙΔΕΜ) σημειώνουν ότι αν η μείωση των γεννήσεων μετά το 2009 οφείλεται και στη μείωση του πλήθους των γυναικών 20-44 ετών (– 25% ανάμεσα στο 2009 και το 2023) δεν ισχύει το ίδιο και για τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 καθώς οι 20-44 ετών αυξήθηκαν κατά 25% ανάμεσα στα τέλη του ‘70 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000.

Ο υποδιπλασιασμός των γεννήσεων ανάμεσα στη δεκαετία του 2010 κατά την οποία δεν αναμένεται να υπερβούν τις 770 χιλ. και σε αυτήν του ‘50 (1,542 εκατ.) αναφέρουν οι δυο καθηγητές, οφείλεται βασικά στη συνεχή σχεδόν μείωση του μέσου αριθμού παιδιών που έφεραν στον κόσμο οι μετά το 1930 γενεές. Ειδικότερα, σημαντικές αλλαγές, κατ’ αυτούς, χαρακτηρίζουν τη γονιμότητα των γυναικών που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1930-35 και το 1995, των γενεών δηλαδή από τις οποίες προέρχονται όλες σχεδόν οι από το 1955 και μέχρι σήμερα γεννήσεις. Οι μεγαλύτερες από τις γυναίκες αυτές, όσες γεννήθηκαν από το 1930 έως και τα μέσα ης δεκαετίας του 1950 έκαναν 2,25-2,00 παιδιά γύρω από τα 28 τους. Όσες όμως, γεννήθηκαν μετά τα τέλη της δεκαετίας του ‘50, άρχισαν να περιορίζουν γρήγορα τον αριθμό τους και να τα κάνουν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία: 1,90 παιδιά και στα 26 τους, αυτές που γεννήθηκαν γύρω από το 1960, λιγότερα από 1,5 κατά μέσο όρο όσες έχουν γεννηθεί γύρω από το 1985 αλλά σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, στα 31,5 έτη.

Πού οφείλεται η πτώση της γονιμότητας

Η πτώση αυτή της γονιμότητας που αποτυπώνεται και στη, μετά το 1980, μεγάλη μείωση των γεννήσεων συνδυάζεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, με δυο σημαντικές αλλαγές:

ι) τη μείωση των 3 και άνω γεννήσεων και

ιι) την προοδευτική αύξηση των γυναικών/ζευγαριών που δεν αποκτούν παιδιά, των ποσοστών δηλαδή ατεκνίας που από 12-14% στις γενεές 1960 αυξάνεται στο 22-24% σε αυτές που γεννήθηκαν γύρω από το 1985.

Η αύξηση της ατεκνίας σε συνδυασμό με τη μείωση των πιθανοτήτων όσων έχουν ένα πρώτο παιδί να κάνουν ένα δεύτερο και όσων έχουν κάνει το δεύτερο να κάνουν ένα τρίτο, επηρεάζει αναπόφευκτα και τον μέσο αριθμό παιδιών που απέκτησαν οι γενεές αυτές: από 2.250 παιδιά ανά 1.000 γυναίκες που γεννήθηκαν γύρω από το 1930 σε λιγότερα από 1.500 στις 1.000 που γεννήθηκαν γύρω από το 1985 (δηλ. στις εγγονές τους).

Πώς μπορεί να αυξηθεί η γονιμότητα

Οι δυο δημογράφοι θέτουν και το ερώτημα αν είναι δυνατόν να αυξηθεί η γονιμότητα (ο αριθμός δηλαδή των παιδιών) στις νεότερες γενεές και αν ναι, πώς. Εκτιμούν ότι η αύξηση του αριθμού παιδιών που θα φέρουν στον κόσμο τις αμέσως επόμενες δεκαετίες οι νεότερες γενεές, δεν είναι ανέφικτη αν δημιουργηθεί και στη χώρα μας ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την απόκτησή τους.

Αυτό θα επιτρέψει μεσο-μακροπρόθεσμα την αύξησή των γεννήσεων από τα σημερινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (72,5 χιλ. το 2023), και, προοδευτικά, αργότερα, ένα πολύ πιο ισορροπημένο ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και μια επιβράδυνση της γήρανσης. Για να γίνει αυτό απαιτείται το «κλείσιμο» της διαφοράς ανάμεσα στον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν και σε αυτόν που κάνουν οι διαδοχικές γενεές, η προοδευτική δηλαδή αύξηση από 1,45 παιδιά που έφεραν στον κόσμο όσες γυναίκες γεννήθηκαν γύρω από το 1985 σε 1,8-1,9 αυτές που έχουν γεννηθεί μετά το 2010.

Τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να είναι επικεντρωμένα στο παιδί και την οικογένειά του ανεξάρτητα από τη μορφή της (συμβίωση με ή χωρίς σύμφωνο, γάμος…) και να στοχεύουν κυρίως στη σημαντική μείωση του (άμεσου και έμμεσου) οικονομικού κόστους του, στην εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, στην άρση των έμφυλων διακρίσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στην ιδιωτικό βίο, στην αύξηση όχι μόνον των ποσοστών απασχόλησης των γενεών αυτών αλλά και των διαθέσιμων μισθών-εισοδημάτων τους, στη ταχύτατη επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που αυτές αντιμετωπίζουν στα μεγάλα κυρίως αστικά κέντρα, μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, στην άρση του κλίματος αβεβαιότητας και στη μερική προστασία από κινδύνους που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον αυτές οι γενεές.

Μιλώντας δε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοτζαμάνης αναφέρει ότι η δημιουργία ενός περιβάλλοντας που θα ανακόψει την τάση απόκτησης λιγότερων παιδιών και θα επιτρέψει στις νεότερες γενεές να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν (που είναι αρκετά περισσότερα από τα 1,4 που έχουν όσες γεννηθεί γύρω από το 1985) θα πρέπει να είναι ένας εκ των στόχων ενός «Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό».

Η σύνταξη του Σχεδίου αυτού προϋποθέτει τη συνειδητοποίηση τού ότι γονιμότητα, θνησιμότητα και μετανάστευση συνδέονται με αμφίδρομες σχέσεις, επηρεάζονται από πλήθος εξωγενών της δημογραφίας μεταβλητών και ταυτόχρονα, επηρεάζουν και τις μεταβλητές αυτές. Το«Σχέδιο» κατ’ αυτόν, θα πρέπει να θέτει συγκεκριμένους -και όχι γενικούς-στόχους συμβατούς με αυτούς συγγενών πολιτικών, καθώς και τον ορίζοντα επίτευξής τους, αναγκαία προϋπόθεση για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των όποιων μέτρων υλοποιηθούν.

Χρειάζεται επίσης, αναφέρει, να ληφθούν υπόψη και οι σημαντικές αποκλίσεις των δημογραφικών δεικτών από τους μέσους εθνικούς όρους σε περιφερειακό επίπεδο υπενθυμίζοντας ότι αφενός, ο συνδυασμός και συγχρονισμός των μέτρων αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους, αφετέρου, οι επιδοματικές πολιτικές έχουν περιορισμένη εμβέλεια αν δεν υπάρχει ένα ευνοϊκότατο για την απόκτηση παιδιών περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Δημογραφικό: Αρνητικό ρεκόρ για Ελλάδα – Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού

Δημογραφικό: Είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας;

Υπογεννητικότητα: Δραματική η μείωση των γεννήσεων μέχρι το 2100 – Πού αναμένεται να αυξηθούν

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μενεγάκη: Ποζάρει ξυπόλητη με λευκό φόρεμα και το σχόλιο της Γαίας Μερκούρη περιγράφει την εικόνα

Μαγικό τριήμερο στον αγαπημένο της προορισμό που δεν είναι άλλος από την Άνδρο πέρασε η Ελένη Μενεγάκη. Η παρουσιάστρια μάλιστα φρόντισε να μας δώσει μια «γεύση» από τα ωραία του τόπου της, ποζάροντας μέσα στην πρασινάδα. Μενεγάκη: «Θα επιστρέψω όταν θα υπάρχει λόγος και όταν όλα θα είναι, όπως πρέπει να είναι» Με λευκό φόρεμα

Μαρία Ηλιάκη: Η κόρη της πήγε για 1η φορά σχολείο & εκείνη δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει!

Μαμαδίστικες περιπέτειες περίμεναν τη Μαρία Ηλιάκη, καθώς η κόρη της πήγε στο σχολείο και η προσαρμογή της ήταν αρκετά... δύσκολη!

H Μαρία Αντωνά μιλάει πρώτη φορά για τη γνωριμία της με τον Γιώργο Λιάγκα – «Είναι αυτό που βλέπετε»

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε η Μαρία Αντωνά στο νέο τεύχος του περιοδικού «OK!» και στον Νίκο Γεωργιάδη. Η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός μίλησε πρώτη φορά για τον Γιώργο Λιάγκα, επιβεβαιώνοντας με έμμεσο τρόπο ότι είναι ζευγάρι και τόνισε ότι θέλει να προστατεύσει την ευτυχία της. Τον Γιώργο τον γνώρισες μετά το Survivor; Τον γνώρισα πριν 7 χρόνια, είχα κάνει

Νάντια Κοντογεώργη: Δεν είχα ποτέ τέτοια κάψα να μπω στην τηλεόραση για να κάνω τη χαριτωμένη

Η Νάντια Κοντογεώργη ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά». Η ηθοποιός μίλησε μεταξύ άλλων για την εμπειρία της στην παρουσίαση. «Το απολαμβάνω πάρα πολύ γιατί υπάρχει μία άμεση επικοινωνία με τον κόσμο και επειδή έχω μεγαλώσει με το να έχουμε επίκεντρο στη ζωή μας τον άνθρωπο. Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την παρουσίαση δεν είναι αυτοαναφορικός.Πάντα έχω στο

Τσάι ή καφές; Ποια τα οφέλη για την υγεία και ποιο να προτιμήσετε

Ο καφές και το τσάι είναι δύο από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως. Αν και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μέσω του καφέ ή του τσαγιού μπορεί να έχει παρενέργειες, η έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια, μέτρια κατανάλωση και των δύο μπορεί να ωφελήσει την υγεία με διάφορους τρόπους. Κοινά Οφέλη του Καφέ και του Τσαγιού

Είναι σωστό να γυμναζόμαστε στον καύσωνα; Ένας ειδικός απαντά

Είναι σωστό να γυμναζόμαστε στον καύσωνα; Ένας ειδικός απαντά FITNESS Η ζέστη μπορεί πραγματικά να μας αρρωστήσει, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ 26/06/2024 08:30:19 Όλα είναι καλύτερα το καλοκαίρι: Ο καιρός, η διάθεση, οι δραστηριότητες, όλα. Οι μεγάλες, θερμές ημέρες μας δίνουν την ευκαιρία να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να αποκομίζουμε

Βίκυ Διαμαντοπούλου, ένα ταλέντο για όλες τις εποχές

Με μια γοητεία που παραπέμπει στα 60s, η δημοφιλής ηθοποιός που ξεχωρίσαμε από επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές εποχής ετοιμάζεται για την περιοδεία με τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» και έναν σπουδαίο θίασο σε όλη την Ελλάδα

Τζοάννα Καλαφάτη για τον ρόλο της στο Maestro: Δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη, πέταξα από τη χαρά μου

Γεννημένη στις ΗΠΑ αλλά μεγαλωμένη στην Ελλάδα μέχρι τα 9 της, η ταλαντούχα ηθοποιός μιλάει για τη ζωή στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και τη συμμετοχή της στον β’ κύκλο της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση επικίνδυνου στελέχους

Μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά και ενήλικες. Ένα νέο στέλεχος του ιού της νόσου mpox (παλαιότερα λεγόταν ευλογιά των πιθήκων), που εξαπλώνεται γρήγορα στα ανατολικά σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό» και ενδεχομένως «το πιο επικίνδυνο που έχει βρεθεί ποτέ», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι φωτογραφίες της Ελένης Μενεγάκη από την τριήμερη απόδραση στην Άνδρο

Στην Άνδρο πέρασε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η Ελένη Μενεγάκη. Η παρουσιάστρια δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram φωτογραφίες από τις αγαπημένες της στιγμές στο ελληνικό νησί. Η Ελένη Μενεγάκη έχει βρει τον επίγειο παράδεισό της στο νησί των Κυκλάδων και κάθε καλοκαίρι (και όχι μόνο) ταξιδεύει εκεί με την οικογένειά της και ξεκουράζεται

Η Νικόλ Κίντμαν γιορτάζει 18 χρόνια γάμου – Δείτε τη φωτογραφία που ανέβασε με φόντο τη θάλασσα

Η Νικόλ Κίντμαν γιορτάζει με τον σύζυγό της, Κιθ Έρμπαν, την 18η επέτειο του γάμου της. Η σταρ του Χόλιγουντ δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram μια καλοκαιρινή φωτογραφία που τους δείχνει σε ένα μπαλκόνι, με φόντο τη θάλασσα. Η Νικόλ Κίντμαν είναι ξαπλωμένη, ενώ ο σύζυγός της δίπλα της παίζει κιθάρα. Στη λεζάντα της

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζεσταίνονται περισσότερο από άλλους και τι μπορούν να κάνουν για αυτό

Καθώς οι θερμοκρασίες κινούνται στο «κόκκινο», πολλοί αναρωτιούνται γιατί κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη ζέστη καλύτερα από άλλους. Η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς εμπλέκονται γενετική, ηλικία, κατάσταση υγείας και άλλοι παράγοντες. Γενετικοί και φυσιολογικοί παράγοντες Όπως κάποιοι άνθρωποι έχουν φυσική ικανότητα στον αθλητισμό, άλλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη καλύτερα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με