Κορωνοϊός: Η νόσος Covid-19 δεν προστατεύει από τη μετάλλαξη της Ν. Αφρικής

Date:

Ο κορωνοϊός Covid-19 φαίνεται πως μεταλλάσσεται με τρόπο που του επιτρέπει να διαφεύγει της φυσικής ανοσίας που αναπτύσσει όποιος αρρωσταίνει από αυτόν. Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται πως καθίσταται ανενεργή και η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, λένε οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μην έχουν επαρκή φυσική ανοσία εναντίον της μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, προειδοποιούν επιστήμονες της χώρας. Ωστόσο διατηρούν τις ελπίδες τους ότι τα εμβόλια εναντίον του ιού θα είναι αποτελεσματικά.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ακόμα ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη ενώνεται πιο ισχυρά και πιο εύκολα με τα ανθρώπινα κύτταρα. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί εξαπλώνεται κατά 50% ταχύτερα απ’ ό,τι η προγενέστερη μορφή του ιού, δήλωσε ο κορυφαίος Νοτιοαφρικανός επιδημιολόγος Dr. Salim Abdool Karim.

Η μετάλλαξη 501Y.V2 του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα. Αποτελεί το στέλεχος του ιού που άγει το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Νότια Αφρική κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, όταν ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε σχεδόν 22.000 ανθρώπους.

Η μετάλλαξη 501Y.V2 είναι μία από τις πολλές που έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και μία στην Αγγλία, που πιστεύεται ότι επιταχύνει την πανδημία στην Βρετανία και σε άλλες χώρες.

«Ο κόσμος υποτίμησε τον κορωνοϊό»

«Μελέτες με ορό από ασθενείς που ανέρρωσαν από Covid-19 έδειξαν ότι τα φυσικά αντισώματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον της 501Y.V2», είπε ο Dr. Abdool Karim παρουσιάζοντας τη νέα έρευνα.

Όπως εξήγησε, η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή μορφή της νόσου Covid. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η παρουσία της δεν έχει συνέπειες. Αντιθέτως, όσο πιο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός, τόσο αυξάνονται αναλογικά τα σοβαρά περιστατικά.

Εγείρονται επίσης ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων και των υπό ανάπτυξη εμβολίων, αναφέρει το Reuters. Σαφής απάντηση επ’ αυτού προς το παρόν δεν υπάρχει, είπαν οι ειδικοί που συμμετείχαν τη Δευτέρα σε διαδικτυακή ενημέρωση.

«Έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Ο κορωνοϊός βρήκε τρόπο να διαφεύγει από τα αντισώματα που αναπτύσσουμε σε αυτόν», είπε ο ιολόγος Alex Sigal, από το Αφρικανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας. «Ο κόσμος υποτίμησε τον ιό. Ο κορωνοϊός μπορεί να εξελιχθεί. Προσαρμόζεται ήδη σε εμάς».

Πριν από λίγες ημέρες, επιστήμονες είχαν ανακοινώσει πως επειδή τα υπάρχοντα εμβόλια στοχεύουν στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, είναι απίθανο η όποια μετάλλαξή του να τα καταστήσει αδρανή. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη αυτή για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα, μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους.

Έχει εξαπλωθεί στον κόσμο

Η μετάλλαξη 501Y.V2 του κορωνοϊού έχει ήδη εξαπλωθεί σε κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Έχει επίσης φθάσει σε αρκετά άλλα αφρικανικά κράτη. Μερικές χώρες έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια από και προς τη Νότια Αφρική.

Η χώρα αυτή βρίσκεται στην 15η παγκόσμια θέση σε αριθμό κρουσμάτων. Ο κορωνοϊός έχει προσβάλλει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτήν. Και έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 37.449 από αυτούς.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Άλλος ένας σταρ φέτος στο Μάλμε – Και ο Τζόνι Λόγκαν θα βρεθεί στη σκηνή

Eurovision 2024: Ο Johnny logan είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που κέρδισε δύο φορές στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον εκπροσωπώντας την Ιρλανδία, το 1980 και το 1987. Το 1992 συνέθεσε το νικητήριο τραγούδι. Κέρδισε πρώτη φορά τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 1980 με το τραγούδι What's Another Year?, σε στίχους της Shay Healy. Το 1984

Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «καλός μας άνθρωπος»

Ήταν 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του όταν ο Θανάσης Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρό

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Καβγάς εκτός ορίων με τον σύντροφό της – Τραυματίστηκε και ούρλιαζε στους διαδρόμους ξενοδοχείου

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες με την Μπρίτνεϊ Σπίαρς σε άσχημη κατάσταση, να περπατάει τυλιγμένη με κουβέρτα και με αστυνομικούς να τη συνοδεύουν έξω από ξενοδοχείο στο Λος Άντζελες. Ρεπορτάζ του TMZ αναφέρει ότι η ποπ σταρ καβγάδισε έντονα με τον σύντροφό της, Πολ Σόλιζ, με την κατάσταση να ξεφεύγει των ορίων. Το βράδυ

Μαρία Αντωνά: Το μήνυμα που έστειλε ο χάκερ της στην Μπέττυ Μαγγίρα

Η Μαρία Αντωνά έπεσε θύμα χάκερ, που παραβίασαν το προφίλ της στο Instagram και έκαναν προσβλητικές αναρτήσεις εναντίον του πρώην συντρόφου της, Άρη Σοϊλέδη. Ωστόσο λίγο αργότερα η ραδιοφωνική παραγωγός ξεκαθάρισε ότι έπεσε θύμα απάτης. Την ίδια ώρα, πολλοί από τους ακολούθους της ενημέρωσαν την ίδια αλλά και τους δικούς τους followers για ό,τι είχε