Καρκίνος του πνεύμονα: Τι μπορεί να μην ξέρετε για την ανοσοθεραπεία

Date:

Η «αφύπνιση» του ανοσοποιητικού συστήματος για να αναγνωρίζει τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλάζει την πρόγνωση για πολλούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι αντικειμενικά μία δύσκολη νόσος, διότι συχνά γίνεται αντιληπτός σε προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο. Ωστόσο η ανοσοθεραπεία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται σε σημαντικό αριθμό ασθενών. Και αυτό διότι βελτιώνει σημαντικά την πορεία της νόσου.

Ο παθολόγος-ογκολόγος Νικόλαος Κεντεποζίδης, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan General, εξηγεί οκτώ σημαντικά δεδομένα τα οποία όλοι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν γι’ αυτήν.

Μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες

Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί με μονοθεραπεία ή ως συνδυασμένη θεραπεία. Η μονοθεραπεία συνίσταται στη χορήγηση ενός μεμονωμένου ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου. Η συνδυασμένη θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει δύο ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης, με ή χωρίς άλλη θεραπεία (π.χ. χημειοθεραπεία).

Προσφάτως, λ.χ., εγκρίθηκε ο συνδυασμός των ανοσοθεραπειών nivolumab και ipilimumab, σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας, για τον μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Η χημειοθεραπεία ξαναμπαίνει ως «βοηθός» στην ανοσοθεραπεία, διότι ο συνδυασμός των δύο δείχνει να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.

Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς σε αυτήν

Η ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία μπορεί να φθάσει στο 35%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ασθενής χάνει τις ελπίδες του εναντίον του καρκίνου του πνεύμονα. Θα πρέπει να υποβληθεί σε κάποιο άλλο είδος θεραπείας, κατάλληλο για τον δικό του καρκίνο.

Αν ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο δεν αποδώσει σε έναν ασθενή, δεν μπορεί να του χορηγηθεί κάποιο άλλο

Δεν υπάρχουν μελέτες ότι αν δεν αποδώσει ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο, μπορεί να δοκιμαστεί με επιτυχία ένα άλλο, με διαφορετικό τρόπο δράσης.

Η ανοσοθεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Υπολογίζεται ότι ενδείκνυται για περισσότερο από το 80% των ασθενών. Αποτελεί πλέον κύρια θεραπεία για τους ασθενείς με τον λεγόμενο μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα (ΜΜΚΠ). Αυτός ο τύπος συμπεριλαμβάνει το πλακώδες καρκίνωμα και το αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα, που είναι οι συχνότερες μορφές της νόσου.

Η θεραπεία έχει επίσης ενταχθεί και στον δεύτερο κύριο τύπο καρκίνου του πνεύμονα, τον μικροκυτταρικό. Και σε αυτόν έχει σημαντικά ποσοστά επιτυχίας.

Ωστόσο, για να μπορέσουν να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία οι ασθενείς πρέπει:

  • Να έχουν σχετικά καλή γενική βιολογική κατάσταση
  • Να μην έχουν ανοσολογικά προβλήματα. Δεν πρέπει λ.χ. να πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό λύκο, νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα
  • Να έχουν θετικά αποτελέσματα σε ειδικές μοριακές εξετάσεις (για τον βιοδείκτη PDL-1)

Έχει παρενέργειες, αλλά μπορούν να μετριαστούν

Το προφίλ ασφαλείας της ανοσοθεραπείας είναι καλύτερο απ’ ό,τι των άλλων θεραπειών. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άμοιρη παρενεργειών. Αντιθέτως, σε σχεδόν δύο στους δέκα ασθενείς παρατηρούνται έντονες παρενέργειες, όπως πνευμονίτιδα, δερματικά εξανθήματα, διάρροιες, κολίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει διάτρηση εντέρου, επηρεασμός της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, θρομβοπενία, αναιμία κ.λπ.

Τα καλά νέα είναι ότι με την στενή παρακολούθηση του ασθενούς, τα προβλήματα αυτά μπορούν να γίνουν αμέσως αντιληπτά και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Έτσι μπορούν να μετριαστούν, αν όχι να εκμηδενιστούν, και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η ανοσοθεραπεία δεν επιδρά αμέσως

Χρειάζονται 8 έως 12 εβδομάδες αγωγής, για να εξακριβωθεί αν επιδρά ή όχι. Αν επιδρά, η πρώτη ένδειξη θα είναι ύφεση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Αν, λ.χ., είχε πόνο ή δύσπνοια, θα βελτιωθεί κλινικά. Την ανταπόκριση θα τεκμηριώσουν στη συνέχεια οι απεικονιστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό

Από λίγους μήνες έως και χρόνια, δεδομένου ότι η ανοσοθεραπεία δεν έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Η διάρκεια της εφαρμογής της εξαρτάται από την ανταπόκριση του ασθενούς. Όσο ανταποκρίνεται, τόσο θα συνεχίσει να υποβάλλεται σε αυτήν.

Αν ο οργανισμός του ασθενούς πάψει να ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία, θα λάβει άλλη θεραπεία, με διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων (π.χ. χημειοθεραπεία ή στοχευμένες θεραπείες). Υπάρχει βέβαια περίπτωση, μετά από αρκετό καιρό, να επαναληφθεί η ανοσοθεραπεία. Για να συμβεί αυτό, πρέπει στο μεσοδιάστημα να έχει υπάρξει μόχλευση του ανοσοποιητικού, ώστε να χρειάζεται εκ νέου «ρύθμιση». Η διαδικασία αυτή λέγεται rechallenge.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ανοσοθεραπείας

Τα αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τις αποικίες των μικροβίων που εκ φύσεως βρίσκονται σε αυτό. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να διαφοροποιηθεί η κατάσταση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να γίνει περισσότερο ή λιγότερο δεκτικό στην επίδραση της ανοσοθεραπείας.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να αποφεύγεται η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών. Ο γενικός κανόνας είναι πως κάθε ασθενής που κάνει ανοσοθεραπεία, πρέπει να συμβουλεύεται τον ογκολόγο-παθολόγο του πριν λάβει αντιβιοτικά ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Καρλάκη: Οι πρώτες φωτό από τη βάφτιση του γιου της – Και το όνομα αυτού…

Σε στενό οικογενειακό κύκλο έγινε χθες το απόγευμα (18/5) η βάφτιση του γιου της Μαρίας Καρλάκη στη Μυτιλήνη.

Ενοχλημένη η Χρηστίδου με τα «πυρά» Χατζησοφιά εναντίον Καγιά: «Με σοκάρει πάρα πολύ…»

Η Σίσσυ Χρηστίδου δεν κατάφερε να κρύψει την ενόχλησή της όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανάρτηση της Άννας Χατζησοφιά που αφορούσε στη Βίκυ Καγιά και στην...

H Κλέλια Ανδριολάτου στο Φεστιβάλ των Καννών με λαμπερό εξώπλατο φόρεμα

Έλαμψε η Κλέλια Ανδριολάτου με την εντυπωσιακή της εμφάνιση στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών. Η Κλέλια Ανδριολάτου, η οποία πρωταγωνιστεί στην πετυχημένη σειρά Maestro βρέθηκε στις Κάννες, μαζί με αρκετούς Έλληνες ηθοποιούς. Η Κλέλια Ανδριολάτου επέλεξε για την εμφάνισή της μια κίτρινη μονόχρωμη δημιουργία, ενώ πόζαρε στο κόκκινο χαλί, κάνοντας σχετική ανάρτηση στα social media.

Τζώνη Καλημέρης: “Το χασμουρητό κόστισε στη βαθμολογία της Μαρίνας Σάττι”

Ο Τζώνη Καλημέρης κάθισε στον καναπέ του Χαμογέλα και πάλι με την Σίσσυ Χρηστίδου και μεταξύ άλλων σχολίασε τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας

Νίκος Μάνεσης: “Δεν εκτιμώ καθόλου τον Λιάγκα αλλά είναι πιο έξυπνος από εμένα”

Ο Χάρης Λεμπιδάκης είναι καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» και δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει τον παρουσιαστή

Τελικός Conference League: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλεσε τον μικρό Γιάννη Παπαστεφανάκη στο Ολυμπιακός

Ενδιαφεροντα ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Τελικός Conference League: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλεσε τον μικρό Γιάννη Παπαστεφανάκη στο Ολυμπιακός Ο μικρός οπαδός του ΠΑΟΚ, Γιάννης Παπαστεφανάκης έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων Τζωρτζίνα Φράγκου 19.05.2024 | 12:32 Ο μικρός οπαδός του ΠΑΟΚ, Γιάννης Παπαστεφανάκης έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων.

Μάνεσης: «Δεν εκτιμώ καθόλου τον Λιάγκα αλλά είναι πιο έξυπνος από εμένα»

Το σχόλιο που έκανε ο Νίκος Μάνεσης για τον Γιώργο Λιάγκα ερωτηθείς για τη σχέση τους, δείχνει ότι η κόντρα μεταξύ των δημοσιογράφων – παρουσιαστών συνεχίζεται. Ο Χάρης Λεμπιδάκης που βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει τον παρουσιαστή για πρόσωπα της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τον

Ο Τριαντάφυλλος απαντά στον Δάντη: «Πώς γεμίζουν τα μαγαζιά αφού είμαι φάλτσος;»

Ο Τριαντάφυλλος απάντησε στις "αιχμηρές" δηλώσεις του Χρήστου Δάντη μέσα από ένα... Instagram βίντεο! Ο Χρήστος Δάντης παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Χαμογέλα και Πάλι και μεταξύ άλλων, έριξε τις "βόμβες" του κατά του Άρη Σοϊλέδη και του Τριαντάφυλλου. Χρήστος Δάντης: Ξεσπά κατά του Άρη Σοϊλέδη - «Είναι αναξιοπρεπής & βρίζει έναν άνθρωπο που...»

«Λύγισε» η Λένα Δροσάκη: «Την περίοδο της κρίσης είχα 50 λεπτά του ευρώ στην τσέπη για μέρες»

Η Λένα Δροσάκη μίλησε στην εκπομπή «Δύο στις Δέκα» από καρδιάς και μάλιστα δεν συγκράτησε τα δάκρυά της όταν έφερε στο μυαλό της τις δύσκολες στιγμές που βίωσε

«Ηappy birthday Mr. President»: Το τραγούδι της Μέριλιν Μονρόε στον Τζον Φ. Κένεντι που διήρκεσε μόλις 1 λεπτό και έγραψε ιστορία!

Είναι μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της σταρ. Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδά με λάγνο βλέμμα και σχεδόν ψιθυριστά το περίφημο «Happy Birthday to You» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι στις 19 Μαΐου 1962 στο Madison Square Garden. Φορώντας το «The Happy Birthday dress» όπως έμεινε στην ιστορία, μεταξωτό και διάφανο, και χωρίς

Trendy μαγιό που αξίζει να τσεκάρεις από τα H&M αυτό το καλοκαίρι

Ήρθε η ώρα να πας τις διακοπές που τόσο περίμενες, όμως συνειδητοποίησες τελευταία στιγμή ότι δεν έχεις τα κατάλληλα μαγιό; Μην ανησυχείς καθόλου, φίλη μου! Είμαι εγώ εδώ για εσένα και σήμερα θα σε βοηθήσω να βρεις το πιο trendy μαγιό για να περάσεις ένα αξέχαστο καλοκαίρι! Πάμε να ξεκινήσουμε; Πιο κάτω μπορείς να δεις

5 τρόποι για να μεγιστοποιήσετε την καύση θερμίδων σε μόλις 30 λεπτά

Τα αίτια συγκέντρωσης υπερβολικού λίπους γύρω από την κοιλιά σχετίζονται κυρίως με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, την έλλειψη κίνησης και άσκησης. Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε και επίσημα στο καλοκαίρι, συνεπώς, οι περισσότεροι προσπαθούν χάσουν τα περιττά κιλά των γιορτών, ούτως ώστε να βγουν πιο fit στις παραλίες. Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχετε αρκετό χρόνο