Στοματικό διάλυμα: Κάτι παράξενο θα συμβεί αν κάνετε μπουκώματα μετά από άσκηση!

Date:

Στις διαφημίσεις στην τηλεόραση, όλα φαίνονται απλά. Όσοι χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα, αμέσως εξουδετερώνουν όλα τα κακά βακτηρίδια που κρύβονται στο στόμα τους, και, ως δια μαγείας, η οδοντική υγιεινή τους είναι εξασφαλισμένη.

Αλλά τι συμβαίνει πραγματικά όταν κάνετε μπουκώματα με στοματικό διάλυμα, δηλαδή με ποσότητα αντιβακτηριακών χημικών ουσιών; Τι κάνει αυτό στο σώμα σας, καθώς και σε άλλα είδη μικροοργανισμών που μπορεί πραγματικά να είναι ωφέλιμα για την υγεία;

Όπως δείχνει μια νέα μελέτη, τα μεταγενέστερα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν, αφού επηρεάζονται πολλά περισσότερα από την στοματική σας υγιεινή.

Στοματικό διάλυμα και… πίεση αίματος!

Σε πείραμα που διενήργησαν επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, διαπιστώθηκε ότι η απλή πράξη της χρήσης στοματικού διαλύματος μετά την άσκηση μπορεί να μειώσει ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της άσκησης: την μείωση της αρτηριακής πίεσης!

Όταν ασκείστε, τα αιμοφόρα αγγεία σας διευρύνονται, επειδή η παραγωγή νιτρικού οξειδίου αυξάνει τη διάμετρό τους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αγγειοδιαστολή και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προς τους μυς που το έχουν ανάγκη, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας από την άσκηση.

Για πολύ καιρό, οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτό συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία έδειξαν ότι η κυκλοφορία του αίματος παραμένει υψηλή (δηλαδή μειώνεται η αρτηριακή πίεση) ακόμα και μετά την άσκηση χάρη στο πώς αλληλεπιδρούν τα βακτήρια με μια ένωση που ονομάζεται νιτρικό άλας και το οποίο δημιουργείται όταν διασπάται το οξείδιο του αζώτου.

Τι συμβαίνει με το σάλιο

“Η έρευνα κατά την τελευταία δεκαετία έχει δείξει ότι το νιτρικό άλας μπορεί να απορροφηθεί στους σιελογόνους αδένες και να αποβάλλεται με σάλιο στο στόμα”, εξηγεί ο ειδικός φυσιολογίας Raul Bescos από το πανεπιστήμιο του Plymouth.

“Ορισμένα είδη βακτηρίων στο στόμα χρησιμοποιούν το νιτρικό άλας και να το μετατραπούν σε νιτρίτες (nitrites). Αυτά είναι μόρια που ενισχύσουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα”.

Μόλις δημιουργηθούν νιτρίτες και απορροφηθούν με το σάλιο, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μετατρέπονται πάλι στο νιτρικό οξείδιο, το οποίο κρατά τα αιμοφόρα αγγεία διευρυμένα. Όλο αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Αλλά σύμφωνα με αυτήν τη μικρή μελέτη, φαίνεται ότι αυτός ο βιολογικός μηχανισμός μπορεί να διακοπεί σημαντικά αν προστεθεί αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα στο μίγμα μετά την άσκηση.

Στο πλαίσιο του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν μπούκωμα με στοματικό διάλυμα μετά από σωματική άσκηση δεν έδειξαν κανένα σημάδι μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη, οι συμμετέχοντες που δεν χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα μετά την άσκηση παρουσίασαν την αναμενόμενη μείωση στην πίεση του αίματος.

Δεν είναι όλα τα βακτήρια κακά για την υγεία μας

Αν και πρόκειται για μια μικρή μελέτη (συνολικά 23 συμμετέχοντες), χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση πως δεν είναι όλα τα βακτήρια απαραιτήτως κακά για εμάς και ότι η κατάποση αντιβακτηριακών χημικών ουσιών που «επιτίθενται» αδιακρίτως σε όλα βακτήρια στο στόμα θα μπορούσε να παρεμποδίσει σημαντικές βιολογικές διαδικασίες, απαραίτητες για καλή υγεία.

“Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η σύνθεση ορισμένων χημικών ουσιών από τα βακτήρια από το στόμα είναι εξαιρετικά σημαντική στο πώς επανέρχεται ο οργανισμός μετά από άσκηση, προωθώντας την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την οξυγόνωση των μυών”, λέει ένας από τους επιστήμονες, ο διατροφολόγος Craig Cutler.

“Επί της ουσίας, είναι σαν τα στοματικά βακτήρια να είναι το κλειδί για τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Αν απομακρυνθούν (π.χ. με στοματικό διάλυμα), τα νιτρώδη δεν μπορούν να παραχθούν και τα αγγεία δεν διευρύνονται για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση”.

-: https://www.sciencealert.com

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σταμάτης Γονίδης: Πρώτο όνομα θα γίνεις όταν το θέλει ο επιχειρηματίας, άρα δεν το κάνεις εσύ, το κάνουν οι άλλοι για σένα

Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Στούντιο 4» έδωσε ο Σταμάτης Γονίδης. Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής μίλησε στη δημοσιογράφο Φανή Πλατσατούρα το απόγευμα της Δευτέρας (6/5), κάνοντας μία αναδρομή στη μακρόχρονη επαγγελματική του πορεία στη μουσική. «Δεν παραπονιέμαι για τη ζωή, δεν μου φέρθηκε άδικα. Πληγώθηκα μικρός, ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ, κοιμόμουν σε αποθήκη. Έχω περάσει πάρα πολλά

Ελένη Μενεγάκη – Ματέο: Το νέο τρυφερό καρέ – ύμνος στην «αγάπη»

Στιγμές χαλάρωσης με τα αγαπημένα της πρόσωπα περνάει η Ελένη Μενεγάκη λίγο πριν την επιστροφή της στο πλατό του MEGA. Η παρουσιάστρια έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media καθώς μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (6/5) η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο

Σταμάτης Φασουλής: Λύγισε on air για την Άννα Παναγιωτοπούλου–«Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένος ο Σταμάτης Φασουλής το μεσημέρι της Δευτέρας (6/5)

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει GALA Ντάνη Γιαννακοπούλου Εγκυμοσύνη Φωτογραφίες Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει Δείτε την ανάρτηση 06.05.2024, 13:26 Λίγες ημέρες πριν υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί, η Ντάνη Γιαννακοπούλου έκανε μια νέα ανάρτηση στον λογαριασμό της στο

Ελένη Μενεγάκη – Ματέο Παντζόπουλος: Ποζάρουν αγκαλιά και “ρίχνουν” το Instagram

Η παρουσιάστρια περνά στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν την επιστροφή της στο πλατό του MEGA. Η Ελένη Μενεγάκη έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media, όπου μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Είτε πρόκειται για backstage από την εκπομπή της, είτε δικές της προσωπικές φωτογραφίες από

Συγκινεί η Ευδοκία Ρουμελιώτη για τον γιο της: “Θεέ μου, σε παρακαλώ να τον έχεις πάντα γερό”

Η ιδιαίτερη φωτογραφία της ηθοποιού από την ημέρα της γέννησης του μονάκριβου γιου της.

Η Ελένη Μενεγάκη ποζάρει με τον Ματέο Πανταζόπουλο, αναρτά τη λέξη «Αγάπη» και ρίχνει το Instagram

Η Ελένη Μενεγάκη έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media, όπου μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (6/5), και ενώ απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν την επιστροφή της στα πλατό, η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία κοινή της

Μέγκαν Φοξ: Νέα αλλαγή στα μαλλιά της – Με καστανό καρέ αυτή τη φορά

Η ηθοποιός άφησε πίσω τη γαλάζια απόχρωση που είχε υιοθετήσει τελευταία

Eurovision 2024: Ο Α’ Ημιτελικός απευθείας από την ΕΡΤ1

Η Κύπρος με τη Silia Kapsis διεκδικούν το χρυσό εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό. Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena, μεταδίδει τον Α’ Ημιτελικό την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 22:00. O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Η Κύπρος εμφανίζεται στην 1η θέση του Α’ Ημιτελικού.

Σταμάτης Φασουλής: Φορτισμένος στον αέρα για την Άννα Παναγιωτοπούλου – “Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα”

"Είναι λίγο άγριο όταν το συνειδητοποιείς. Δεν υπάρχει έλλειψη από τη στιγμή που ζει μέσα σου", ανέφερε συγκινημένος ο Σταμάτης Φασουλής.