Κορωνοϊός ΕΚΠΑ: Περισσότερα αντισώματα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται

Date:

Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει ότι σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς με Covid-19 αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Ωστόσο το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό σε όσους δεν έχουν συμπτώματα και υψηλότερο σε όσους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, έχουν περισσότερα αντισώματα απ’ ό,τι όσοι αναρρώνουν σπίτι τους ή παραμένουν ασυμπτωματικοί, αναφέρουν Έλληνες επιστήμονες από το ΕΚΠΑ και από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ.

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη με 259 ασθενείς, οι οποίοι επιβεβαιωμένα είχαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η επιβεβαίωση είχε γίνει με μοριακή εξέταση PCR, η οποία χρησιμοποιήθηκε και για να τεκμηριώσει την πλήρη αποθεραπεία τους.

Όπως αναφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες, από τους 259 ασθενείς:

  • Οι 20 ασθενείς (το 7,7% του συνόλου) ήταν και παρέμειναν ασυμπτωματικοί
  • Οι 156 ασθενείς (το 60,2%) είχαν συμπτώματα, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο
  • Οι 83 ασθενείς (το 32%) νοσηλεύθηκαν σε Ελληνικά νοσοκομεία

Δύο μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή (για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς) την θετική PCR, οι γιατροί μέτρησαν τα αντισώματά τους. Όπως διαπίστωσαν, οι 229 (το 88%) είχαν αντισώματα. Μάλιστα αυτά ήταν εξουδετερωτικά αντισώματα, δηλαδή πρωτεΐνες που επιτίθενται στον κορωνοϊό για να τον καταστρέψουν.

Πόσοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα

Αναλόγως με τη βαρύτητα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τα ποσοστά των εθελοντών με εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν:

  • 56% για τους ασυμπτωματικούς
  • 82% για τους ασθενείς που είχαν συμπτώματα αλλά δεν νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο
  • 91% για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα (τίτλους) εξουδετερωτικών αντισωμάτων απ’ ό,τι οι ασθενείς χωρίς νοσηλεία.

Η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων συσχετίστηκε ισχυρά και με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιϊκού αντιγόνου RBD. Το αντιγόνο αυτό είναι μία ουσία απαραίτητη για τη σύνδεση του νέου κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα. Η σύνδεση του ιού είναι απαραίτητη για να εισβάλλει στη συνέχεια στο εσωτερικό τους.

Η εξέταση για τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν γίνεται στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η εξέταση για τα αντισώματα έναντι του αντιγόνου RBD πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Η νέα μελέτη έγινε δεκτή  για δημοσίευση στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση Microorganisms.  Συντονιστές της μελέτης είναι:

  • Οι καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ)
  • Ο καθηγητής Γεώργιος Παυλάκης, διευθυντής στο Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

Δωρεά πλάσματος

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι εθελοντές της μελέτης είχαν προσφερθεί να δωρίσουν πλάσμα για τους ασθενείς που νοσούν τώρα από κορωνοϊό. Όλοι τους είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση με PCR. Επιπλέον, είχαν δύο αρνητικά αποτελέσματα PCR μετά την ανάρρωσή τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι ασθενείς που εξετάσθηκαν εντός 60 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, είχαν περισσότερα αντισώματα απ’ ό,τι όσοι εξετάσθηκαν αργότερα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «υψηλότεροι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού ανιχνεύονται σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και μάλιστα εντός των πρώτων δύο μηνών από την έναρξη των συμπτωμάτων», σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα κέντρα που συμμετείχαν

Η συλλογή των δειγμάτων για τη μελέτη των αντισωμάτων και η εργαστηριακή τους ανίχνευση έγινε στα παρακάτω κέντρα (με τους αντίστοιχους ερευνητές):

  1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Ε. Κορομπόκη, Ι. Χαριτάκη, Θ. Σεργεντάνης, Ι. Ντάνασης-Σταθόπουλος, Τ. Μπαγκρατούνη, Θ. Δημόπουλος)
  2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» (Μ. Πολίτου)
  3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Μπουχλά, Σ. Παπαγεωργίου και Σ. Τσιόδρας)
  4. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης, Χ. Γιατρά και Α. Κοτανίδου)
  5. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών (Α. Σπυριδωνίδης, Γ. Παναγιωτακόπουλος)
  6. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Α. Πεφάνης και Κ. Συρίγος)
  7. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή και Δ. Μοσχανδρέου)
  8. Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής και Σ. Λαμπροπούλου)
  9. Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)
  10. Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Λ. Αλεξόπουλος)
  11. Τμήμα Ρετροϊών NCI ΗΠΑ (B.K. Felber, Δ. Στέλλας, M. Rosati, J. Bear, X. Hu και Γ. Παυλάκης)

«Πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος αντισωμάτων σε ασθενείς που ανέρρωσαν από τον ιό, ώστε να δωρίσουν το πλάσμα τους για να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που νοσούν τώρα, δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ασθενών που πάσχουν οξέως από COVID-19 με το πλάσμα αυτό», καταλήγουν οι ερευνητές.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αϊβάζης – Κορινθίου: Η κόρη τους μεγάλωσε πολύ και είναι μία κούκλα – Η νέα φωτό με τη μητέρα της!

Η Ισμήνη Αΐβάζη είναι η κόρη της Μαρίας Κορινθίου και του Γιάννη Αΐβάζη και σήμερα είναι 16 ετών και έχει γίνει μια κούκλα! Η 16χρονη Ισμήνη Αΐβάζη είναι ένα όμορφο και γλυκό κορίτσι, το οποίο φαίνεται πως έχει πάρει τα γονίδια τόσο της Μαρίας Κορινθίου, όσο και του Γιάννη Αΐβάζη. Μάλιστα, περιμένουμε πώς και πώς να τη

Την αναγνωρίζεις; – Ποια διάσημη ηθοποιός είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας;

Την έχουμε αγαπήσει όσο λίγες και μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές γέλιου σε όλη τη διαδρομή της. Σήμερα είναι διάσημη ηθοποιός, γνωστή σε όλους από τους ρόλο

Γη της ελιάς: Η Χάιδω επιστρέφει στο σπίτι

Γη της ελιάς: Η Χάιδω επιστρέφει στο σπίτι Κυριακή, 19.5.2024, 01:32 Zappit@ZAPPIT_ Η συγκίνηση κορυφώνεται ενώ οι ανατρεπτικές εξελίξεις δεν έχουν τέλος στη "Γη της ελιάς" του MEGA. Γη της ελιάς, Επεισόδιο 162 (Κυριακή 19 Μαΐου): Όλα δείχνουν ότι ο Παρασκευάς θ’ ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με το ζόρι, αφού ο Δημοσθένης τον έχει στριμώξει

Χρίσλα Γεωργακοπούλου σε Χρήστο Νικολόπουλο: “Έχω παιδικό τραύμα με εσάς”

Όταν η Χρίσλα Γεωργακοπούλου άφησε... άφωνο τον Χρήστο Νικολόπουλο με την παιδική της ανάμνηση!

Pitt-Jolie: Ο σωματοφύλακάς τους δίνει πικάντικες λεπτομέρειες της σχέσης τους πριν από το διαζύγιο

Στα μαχαίρια βρίσκονται ο Brad Pitt και η Angelina Jolie εδώ και χρόνια μετά τον επεισοδιακό χωρισμό τους το 2016.

Λόπεζ-Άφλεκ: Φουντώνουν οι φήμες χωρισμού τους μετά την εμφάνιση του ηθοποιού χωρίς βέρα

Ήταν η πρώτη φορά που ο  Άφλεκ εμφανίζεται χωρίς τη βέρα του από τότε που άρχισαν οι φήμες - Το ζευγάρι ζει χωριστά εδώ και λίγες ημέρες

Μπέττυ Μαγγίρα για Eurovision: Εμείς με την Ματθίλδη πληρωθήκαμε κανονικά και τις δύο χρονιές

Μπέττυ Μαγγίρα για Eurovision: Εμείς με την Ματθίλδη πληρωθήκαμε κανονικά και τις δύο χρονιές Μόνο ο καλλιτέχνης δεν πληρώνεται, οι χορευτές, αυτοί που κάνουν τα φωνητικά, ο σκηνοθέτης, όλοι αμείβονται, δήλωσε Με αφορμή τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκαν ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα για την παρουσίαση της Eurovision 2024, η Μπέττυ Μαγγίρα έκανε

Νίκος Οικονόμου: «Έχουμε πει με την Όλγα να φύγουμε από την Αθήνα όταν τακτοποιηθούν τα παιδιά»

Ο Νίκος Οικονόμου βρέθηκε καλεσμένος του Τάσου Ιορδανίδη, το απόγευμα του Σαββάτου, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μπαμπα-δες» στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, δε, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας αναφέρθηκε με τρυφερότητα στην αγαπημένη του σύζυγο, Όλγα Λαφαζάνη αποκαλύπτοντας την επιθυμία να εγκαταλείψουν προσεχώς την Αθήνα. Ειδικότερα, ο Νίκος Οικονόμου εκμυστηρεύτηκε στον ηθοποιό πως «η οικογένεια είναι για μένα τα

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Δεν μπορώ να περάσω τη ζωή μου και να πω ότι τελικά έμεινα σε μία σχέση που δεν πήγαινε και έμεινα για το παιδί, συμπλήρωσε Ο Χρήστος Βασιλόπουλος μίλησε

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο Για την αισθητική της Eurovision που υπάρχει glitter και το glamour, δεν ήταν λάθος, σχολίασε για την εμφάνιση της

Κάρυ με κοτόπουλο και μπιζέλια

ΥΛΙΚΑ 50 γρ. βούτυρο, ανάλατο 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 ½ κ. σ. φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο 600 γρ κοτόπουλο, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, κομμένο σε κύβους περίπου 2 εκ. 1 κ. σ. κύμινο, αλεσμένο 1 κ. σ. κόλιανδρο, αλεσμένο 1 κ. σ. μείγμα