Κιρσοί: Πώς προκαλούνται και πώς θα βρείτε ανακούφιση

Date:

Οι κιρσοί είναι οι διευρυμένες, διογκωμένες φλέβες που είναι ορατές κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Συχνά προκαλούν πόνους και πρήξιμο στα πόδια -όπου και εντοπίζονται συνήθως- και άλλες δυσάρεστες ενοχλήσεις. Τα καλά νέα για όσους υποφέρουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν ορισμένες θεραπείες για την ανακούφιση, αλλά και εξάλειψη των κιρσών.

Ως μέρος του κυκλοφορικού συστήματος, οι φλέβες μεταφέρουν αίμα στην καρδιά. Αλλά όταν παύουν να λειτουργούν σωστά (δυσλειτουργία βαλβίδων), είτε γιατί γίνονται αδύναμες είτε επειδή καταστρέφονται από την καθημερινή καταπόνηση, τότε το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, οι φλεβικές πιέσεις στο σημείο αυξάνονται και οι φλέβες διαστέλλονται σε τέτοιο βαθμό που γίνονται ορατές.

Πέρα από τη διαστολή, η αυξημένη πίεση προκαλεί ενοχλήσεις και πόνους στα πόδια, κράμπες, πρήξιμο και βάρος, αίσθηση καψίματος ή κνησμό, αλλαγή του χρώματος του δέρματος, τοπική ξηρότητα ή ερεθισμό, δερματικές πληγές και σκλήρυνση του δέρματος.

Η επώδυνη φλεβίτιδα είναι πιο πιθανή όταν η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η ηλικία, μια εγκυμοσύνη, η αύξηση βάρους, η ορθοστασία, η πολύωρη καθιστή στάση, η ακινησία ή κάποιο παθολογικό ζήτημα.

Επιπλέον, άτομα με οικογενειακό ιστορικό κιρσών, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν το πρόβλημα. Τέλος, οι κιρσοί εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Με ποια προβλήματα συνδέονται οι κιρσοί

Η εμφάνιση κιρσών μπορεί να συνδέεται και με μια σειρά άλλων παθήσεων του κυλοφορικού ή του δέρματος. Ακολουθούν ορισμένες από αυτές:

Λεμφοίδημα: Πρόκειται για ένα οίδημα που συνήθως επηρεάζει τα χέρια ή τα πόδια. Καθώς οι κιρσοί προκαλούν οίδημα και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το λεμφικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν και πρήξιμο στα πόδια. Το λεμφοίδημα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις και άλλες επιπλοκές.

Δερματίτιδα: Η αυξημένη πίεση που προκαλούν οι κιρσοί ενδέχεται να προκαλέσει και μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση, γνωστή ως δερματίτιδα. Ενώ τα δυσάρεστα συμπτώματα τόσο των κιρσών όσο και της δερματίτιδας συνήθως μπορούν να ελεγχθούν με κατ’ οίκον και ιατρικές θεραπείες, η δερματίτιδα έχει επίσης την πιθανότητα να οδηγήσει σε αιμορραγία, έλκη και σοβαρές δερματικές λοιμώξεις.

Επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα: Οι σοβαροί κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν θρόμβους αίματος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να οδηγήσει και σε βαθύτερη φλεβική θρόμβωση.

Πώς θα βρείτε ανακούφιση από τον πόνο των κιρσών

Ήπιες περιπτώσεις πόνου από κιρσούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες στο σπίτι.

Κάλτσες συμπίεσης: Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν στο να ασκηθεί ήπια πίεση στην περιοχή των ποδιών, ωθώντας τη ροή του αίματος πίσω στην καρδιά. Αυτό βοηθάει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου.

Ανυψώστε τα πόδια σας: Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την πίεση. Σηκώνοντας τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για 15 λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, μπορείτε να βελτιώσετε τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Ασκηθείτε και κάντε διατάσεις ποδιών: Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε ένα υγιές σωματικό βάρος και να διατηρήσετε τη ροή αίματος στα κάτω άκρα. Εξίσου βοηθητικές είναι και οι διατάσεις κάθε 30 λεπτά, ιδιαίτερα εάν κάνετε καθιστική εργασία ή μια εργασία που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία.

Μπάνιο με κρύο νερό: Τα κρύα ή πιο δροσερά μπάνια βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον πόνο. Μετά το ντους, φροντίστε να κρατήσετε τα πόδια σας ενυδατωμένα, ιδιαίτερα εάν ο πόνος των κιρσών συνοδεύεται και από ξηρότητα.

Ιατρικές θεραπείες για τους κιρσούς

Σε σοβαρές περιπτώσεις που ο πόνος των κιρσών περιορίζει τις δραστηριότητές σας, ενδεχομένως να πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για ιατρική θεραπεία. Η έγκαιρη εφαρμογή θεραπείας θα σας βοηθήσει τόσο στον περιορισμό του πόνο όσο και στην αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Μικροφλεβεκτομή. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που συνίσταται για τη θεραπεία μεγαλύτερων και πιο εκτεταμένων κιρσών. Με τοπική αναισθησία και τη δημιουργία μιας μικρής τομής, εισάγεται στη φλέβα ένας καθετήρας laser που απελευθερώνει θερμική ενέργεια, ώστε να προκαλέσει τη σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, τη συρρίκνωσή της και τελικά το οριστικό σφράγισμα του αυλού του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους.

Σκληροθεραπεία. Στο πλαίσιο αυτής της θεραπείας, εγχέονται οι κατάλληλες χημικές ουσίες στις φλέβες ώστε αυτή να σφραγιστεί και τελικά να εξαφανιστεί.

Πώς να αποτρέψετε τους κιρσούς

Οι ειδικοί συνιστούν τη βελτίωση της κυκλοφορίας σας για να αποτρέψετε τη δημιουργία νέων κιρσών. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι με υγιές σωματικό βάρος, κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε να φοράτε παπούτσια που περιορίζουν την κίνηση του αστραγάλου και περιορίζουν τη ροή του αίματος στην περιοχή, όπως ψηλά τακούνια ή άλλα στενά παπούτσια.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βλαδίμηρος Κυριακίδης για τη «Μουρμούρα»: Το τελευταίο γύρισμα θα είναι οδυνηρό για όλους μας

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήταν καλεσμένος της Μπέττυς Μαγγίρα στον ΑΝΤ1. Ο δημοφιλής ηθοποιός μίλησε για το τέλος της σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» και χαρακτηρίζει την απόφαση ξαφνική. Μιλώντας στην Μπέττυ Μαγγίρα και την εκπομπή «I Love Σου Κου» στον ΑΝΤ1 για το αιφνιδιαστικό φινάλε του αγαπημένου σίριαλ «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Είναι η Τζένιφερ Λόπεζ η πιο αγενής ηθοποιός του Hollywood; Η αποκάλυψη Ελληνίδας που έγινε viral

Το ότι η Τζένιφερ Λόπεζ είναι αγενής το γνωρίζαμε, το ότι η αγένειά της δεν έχει όρια, είναι κάτι καινούριο.

Κόρα Καρβούνη: «Εγώ μιλάω. Πάντα αυτό έκανα. Ό,τι με ενοχλεί το λέω»

Για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο και για το πώς τις αποφεύγει, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Κόρα Καρβούνη. Μίλησες κι εσύ για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο. Μα όλοι έχουν υποστεί. Όταν ήμουν εγώ στη σχολή, υπήρχε αυτή η νοοτροπία ότι το θέατρο είναι κάτι πολύ σκληρό και ότι ακολουθούμε μια αυθεντία, κάτι

Γιώργος Γρηγοριάδης: Η Χριστίνα ήταν το 13ο παιδί του σωλήνα παγκοσμίως και η Εκκλησία αντιδρούσε

Την Τζένη Θεωνά συνάντησε ο Γιώργος Γρηγοριάδης, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μαμα-δες» στην ΕΡΤ, για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Μιλώντας στην Τζένη Θεωνά ο Γιώργος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε με τρυφερότητα για τη μακρόχρονη σχέση με τη σύζυγό του, Χριστίνα, εξηγώντας, παράλληλα, γιατί η γέννησή της αποτέλεσε κοσμοϊστορικό γεγονός για τη χώρα μας. Πιο

Ασημίνα Χατζηανδρέου για Χρήστο Δάντη: Ο γάμος θα είναι πάρα πολύ κλειστός

Η πρώην παίκτρια του Survivor εμφανίστηκε με μονόπετρο σε εκπομπή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν ο τραγουδιστής της έκανε πρόταση γάμου

Ραμόνα Βλαντή για Eurovision: Λυπάμαι πάρα πολύ που αυτή η ομάδα πληρώθηκε για αυτό το αποτέλεσμα – Ήταν τραγικό όλο

Η Ραμόνα Βλαντή δεν είχε και τα καλύτερα λόγια να πει για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision και τις στυλιστικές επιλογές της. Η πρώην νικήτρια του «My Style Rocks» έδωσε την άποψή της για τη φετινή εκπρόσωπο στον μουσικό διαγωνισμό, λέγοντας ότι τόσο η αισθητική του βίντεο-κλιπ του τραγουδιού, όσο και του ρούχου

Ιεροκλής Μιχαηλίδης για Στέφανο Κασσελάκη: Οι απόψεις του είναι λίγο… της σχολής Τραμπ

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης βρέθηκε «Τετ Α Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος. Μεταξύ άλλων, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής εκφράστηκε με αιχμηρό τρόπο για τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης μιλώντας στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Τάσος Τρύφωνος, εκμυστηρεύτηκε αρχικά πως «ο Κασσελάκης είναι μέσα στο τοπ 5 των σκετς

Survivor 2024: Η αναταραχή που προκάλεσε η αλλαγή μπαντάνας της Δώρας και ο πρώτος του τάκου – Δείτε βίντεο

Η Δώρα Νικολή μπορεί να έχει ακόμα μια ευκαιρία να μονομαχήσει για την παραμονή της στο Survivor 2024, όμως η αλλαγή μπαντάνας έδειξε να την επηρεάζει και πλέον να την έχει φέρει απέναντι στην πρώην ομάδα της. Μάλιστα ο πρώτος μονομάχος για την 20η εβδομάδα του ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΙ προέκυψε από την νέα ομάδα

Survivor: Δίχως περιθώρια πολλά τον πέταξαν στην πυρά τον υποψηφιοτήτων

Δευτέρα, 20.5.2024, 00:45 Zappit@ZAPPIT_ Ποιος είναι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση στο Survivor; Για πολλοστή φορά στο φετινό Survivor, το βράδυ της Κυριακής, οι εναπομείναντες παίκτες της μπλε και της κόκκινης ομάδας συνάντησαν στο συμβούλιο του νησιού τον Γιώργο Λιανό. Εκεί δηλαδή όπου ο παρουσιαστής του ριάλιτι επιβίβωσης του ΣΚΑΪ θα ανακοίνωνε στο τέλος του νέου

Μαίρη Βιδάλη για metoo: “Τον ήξερα από παιδί και πραγματικά λυπήθηκα πάρα πολύ, πικράθηκα, δάκρυσα”

"Είπα "γιατί;". Άλλο να ξέρεις μια ιδιαιτερότητα του άλλου και άλλο να ακούσεις τέρατα" διευκρινίζει η Μαίρη Βιδάλη.

Μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση της Τζέσικα Μπίελ – «Έφερα πίσω το γ… καρέ»

Θρίλερ στο Ιράν με τη συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί – Ο «μοιραίος επιβάτης» και οι προσευχές του Χαμενεΐ Μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση της Τζέσικα Μπίελ – «Έφερα πίσω το γ… καρέ» Μεντιλίμπαρ για την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ: Μας βοήθησαν οι αλλαγές και τώρα ο τελικός του Conference League Survivor: