Πνευμονία: 4 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο εξαιτίας της

Date:

Η πνευμονία προσβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και σκοτώνει 4 εκατ. Ο κορωνοϊός Covid-19 αναμένεται να αυξήσει τους αριθμούς αυτούς. Ποια βακτήρια και ιοί προκαλούν τα περισσότερα κρούσματα.

Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας σήμερα και στο προσκήνιο έρχεται μια σοβαρή και απειλητική νόσος η οποία, πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού Covid-19, σκότωνε ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), η πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσο του πνεύμονα. Συνήθως προκαλείται από ιούς ή βακτήρια, λιγότερο συχνά από άλλους μικροοργανισμούς, ορισμένα φάρμακα και αυτοάνοσα νοσήματα.

Διαβάστε ακόμα Πότε είναι απαραίτητη η νοσηλεία για πνευμονία

Γρίπη-πνευμονία: Πότε και με ποια σειρά πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πνευμονία

Η πνευμονία προσβάλλει ετησίως 450 εκατομμύρια ανθρώπους (αντιστοιχούν το 7% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού). Από τους ανθρώπους αυτούς, σχεδόν 4 εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους. Ευτυχώς, χάρη στα εμβόλια και στα αντιβιοτικά έχει μειωθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα εξαιτίας της.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως για τις ανεπτυγμένες χώρες. Στις αναπτυσσόμενες και στις χώρες μεσαίου εισοδήματος η πνευμονία παραμένει σημαντική αιτία θανάτου, ιδίως μεταξύ:

  • Των πολύ νέων ατόμων (μικρά παιδιά)
  • Των πολύ ηλικιωμένων
  • Των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις

Τα κύρια παθογόνα που προκαλούν πνευμονία

Το συχνότερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας είναι ο πνευμονιόκοκκος. Η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος, σε συνδυασμό με την εμφάνιση μικροβιαιμίας και σηψαιμίας έχει εξαιρετικά δυσμενή πρόγνωση.

Υπολογίζεται ότι το 2019 περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ασθενείς κατέληξαν εξαιτίας της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. Οι 672.000 από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν σε παιδιά. Στην πραγματικότητα, κάθε 25 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει στον πλανήτη από τον πνευμονιόκοκκο.

Ωστόσο και οι πνευμονίες που οφείλονται σε ιούς (ιογενείς πνευμονίες) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και έχουν υψηλή θνησιμότητα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν προκαλούνται από ιούς για τους οποίους δεν υπάρχει αντιιική θεραπεία και εμβόλιο.

Ωστόσο, ακόμα και η γρίπη προκαλεί κάθε χρόνο χιλιάδες θανάτους από πνευμονία σε όλο τον κόσμο. Και αυτό, παρότι υπάρχει αντιγριπικό εμβόλιο και ειδικά αντιιικά φάρμακα.

Ο κορωνοϊός Covid-19

Ο κορωνοϊός Covid-19 αποτελεί μία νέα αιτία πνευμονίας. Όπως όμως ισχύει για όλες τις ιογενείς πνευμονίες, έτσι και η πνευμονία από αυτόν μπορεί να επιπλακεί με βακτηριακή πνευμονία.

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας εορτάζεται μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη θνησιμότητα από πνευμονία.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην ιατρική επιθεώρηση Lung Cellular & Molecular Physiology, ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των θυμάτων της πνευμονίας κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο!

Ποιοι κινδυνεύουν

Πνευμονία μπορεί να εκδηλώσουν άτομα κάθε ηλικίας και κατάστασης υγείας, ακόμα και υγιή άτομα με καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο περισσότερο κινδυνεύουν ορισμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως:

  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Οι καπνιστές
  • Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα ή/και σακχαρώδη διαβήτη
  • Οι αλκοολικοί

Το σύνθημα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας είναι «ισότιμη πρόσβαση στη χορήγηση ιατρικής οξυγονοθεραπείας για όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό». Και αυτό για να τονιστούν οι ανάγκες σε οξυγόνο κυρίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι στερούνται ακόμα και την πρόσβαση στο σωτήριο οξυγόνο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Τριαντάφυλλος απαντά στον Δάντη: «Πώς γεμίζουν τα μαγαζιά αφού είμαι φάλτσος;»

Ο Τριαντάφυλλος απάντησε στις "αιχμηρές" δηλώσεις του Χρήστου Δάντη μέσα από ένα... Instagram βίντεο! Ο Χρήστος Δάντης παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Χαμογέλα και Πάλι και μεταξύ άλλων, έριξε τις "βόμβες" του κατά του Άρη Σοϊλέδη και του Τριαντάφυλλου. Χρήστος Δάντης: Ξεσπά κατά του Άρη Σοϊλέδη - «Είναι αναξιοπρεπής & βρίζει έναν άνθρωπο που...»

«Λύγισε» η Λένα Δροσάκη: «Την περίοδο της κρίσης είχα 50 λεπτά του ευρώ στην τσέπη για μέρες»

Η Λένα Δροσάκη μίλησε στην εκπομπή «Δύο στις Δέκα» από καρδιάς και μάλιστα δεν συγκράτησε τα δάκρυά της όταν έφερε στο μυαλό της τις δύσκολες στιγμές που βίωσε

Trendy μαγιό που αξίζει να τσεκάρεις από τα H&M αυτό το καλοκαίρι

Ήρθε η ώρα να πας τις διακοπές που τόσο περίμενες, όμως συνειδητοποίησες τελευταία στιγμή ότι δεν έχεις τα κατάλληλα μαγιό; Μην ανησυχείς καθόλου, φίλη μου! Είμαι εγώ εδώ για εσένα και σήμερα θα σε βοηθήσω να βρεις το πιο trendy μαγιό για να περάσεις ένα αξέχαστο καλοκαίρι! Πάμε να ξεκινήσουμε; Πιο κάτω μπορείς να δεις

Θανάσης Αλευράς: «Δεν πήρα χρήματα, δεν πήρα κάποια αμοιβή για τη Eurovision»

Τη δική του εκδοχή για το πώς αντιμετωπίστηκε η παρουσίαση της φετινής Eurovision έδωσε ο Θανάσης Αλευράς. Μιλώντας στη RealLife υποστήριξε ότι η κριτική ήταν κυρίως από τους δημοσιογράφους. «Θεωρώ ότι και το κομμάτι της παρουσίασης αντιμετωπίστηκε όπως το τραγούδι της Μαρίνας. Δεν μας ψήφισαν οι εθνικές επιτροπές καθόλου. Δεν αρέσαμε καθόλου στους σοβαρούς δημοσιογράφους

Θέμης Γεωργαντάς: «Όταν μέθυσα με τις ρακιές στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, δεν ήθελα να βγαίνω από το σπίτι»

Ο Θέμης Γεωργαντάς σχολίασε τη φετινή Eurovision και την τηλεοπτική στιγμή που ο ίδιος αισθάνθηκε άβολα και δεν ήθελε να βγει από το σπίτι του. Μιλώντας στην κάμερα του I Love Σου Κου και στον Αλέξανδρο Ρούτα δήλωσε: «Εμένα μου άρεσε πολύ η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι και τον τελικό ήταν καλύτερη… Αν το χασμουρητό

Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: Απάντησαν στα σχόλια με θυμό, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους

Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: Απάντησαν στα σχόλια με θυμό, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: Απάντησαν στα σχόλια με θυμό, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους Άμα δέχεσαι μια επίθεση και βγεις και εσύ επιθετικά, σημείωσε η παρουσιάστρια Η Μπέττυ Μαγγίρα έδωσε τη δική της άποψη για

Δέσποινα Βανδή: Με νέο look στα μαλλιά της – Τα έβαψε ροζ

Η τραγουδίστρια επέστρεψε στην κριτική επιτροπή του J2US... διαφορετική

Μπέττυ Μαγγίρα για Αλευρά – Καλούτα: “Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος τους”

Με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο Θανάσης Αλευράς στη Real L!fe για τη μετάδοση της φετινής Eurovision, η Μπέττυ Μαγγίρα τοποθετήθηκε για

Κατερίνα Γιατζόγλου: “Δεν μου αρέσει καθόλου το μπρόκολο”

Κατερίνα Γιατζόγλου: «Δεν μου αρέσει καθόλου το μπρόκολο» Κυριακή, 19.5.2024, 10:29 Zappit@ZAPPIT_ "Έχω πάντα στην τσάντα μου ένα σακουλάκι αμύγδαλα, όπως και στο αυτοκίνητο και στις τσέπες στο σακάκι μου και δίπλα στο κρεβάτι μου". Την Κατερίνα Γιατζόγλου υποδέχθηκε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο «Όλα για τη Ζωή Μας». Η γνωστή παρουσιάστρια μίλησε για τις διατροφικές

«Δεν έχω χρόνο» και 4 ακόμα μύθοι γύρω από την άσκηση

Η πιο συχνή πρόφαση που ακούω από κάποιον που δεν ασκείται, είναι ότι δεν έχει χρόνο. Κι ας γνωρίζει όλους τους λόγους που πρέπει να αρχίσει να γυμνάζεται – και του έχει επισημάνει ο γιατρός του. Ναι, η γυμναστική, όπως και όλες οι δραστηριότητες, απαιτεί να τη χωρέσετε στο καθημερινό πρόγραμμά σας. Αυτό που έχω

Ποδήλατο: Οι 5 λόγοι που μπορεί να βοηθήσει σε αρθρίτιδα και μυοσκελετικούς πόνους

Πώς επηρεάζει η συστηματική ποδηλασία τους μυς και τις αρθρώσεις. Πότε να την σταματάτε. Θέλετε μία άσκηση που θα δυναμώσει τους μυς σας, θα αυξήσει την αντοχή σας και ταυτοχρόνως θα καταπραΰνει τους πόνους στις αρθρώσεις σας; Αν ναι, βάλτε στη ζωή σας το ποδήλατο: μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα και αν έχετε κακή φυσική

Λύνουμε τις απορίες για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο αριθμός ξεπερνάει τα 30.000 άτομα. Πρόκειται για μια κατηγορία νοσημάτων που κατά βάση αυξήθηκαν ραγδαία τον 20ο αιώνα στον δυτικό κόσμο ενώ σήμερα αυξάνεται η εμφάνισή τους και στις βιομηχανοποιημένες χώρες της