Αν σου μυρίζει έτσι ο καφές, μπορεί να έχεις COVID-19: Νέο σύμπτωμα κορονοϊού η παροσμία

Date:

Ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσετε την COVID-19 εκτός από τη γρίπη ή το κρυολόγημα είναι να κάνετε ένα τεστ κορονοϊού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα από τα συμπτώματα από μια νέα λοίμωξη από κοροναϊό, απαντώνται επίσης σε άλλες ασθένειες, ακόμη και στις πιο ασυνήθιστες.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο συμπτώματα που όλοι συσχετίζουν άμεσα με την COVID-19. Αυτά είναι η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία). Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται για τους περισσότερους ανθρώπους και η μυρωδιά και η γεύση επιστρέφουν μετά από λίγο. Ωστόσο, υπάρχει ένα διαφορετικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την μυρωδιά και τη γεύση, το οποίο είναι εξίσου ενδεικτικό σημάδι της COVID-19.

Αυτό το σύμπτωμα είναι η παροσμία, δηλαδή η αδυναμία να οσφρίζεται ο ασθενής την σωστή μυρωδιά των τροφίμων και ποτών. Η παροσμία επηρεάζει επίσης την αίσθηση της γεύσης και το κάνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Παροσμία: Ένα ακόμα σύμπτωμα της COVID-19

Η παροσμία μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με COVID-19 μετά από την ανοσμία, αναφέρει η Washington Post. Εάν η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν σας έπεισαν ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό, τότε το να σας έρχεται γεύση… λαδιού στο στόμα όταν πίνετε καφέ θα πρέπει σίγουρα να σας πείσει.

Μία 35χρονη γιατρός μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την COVID-19. Ο πυρετός, τα ρίγη και η σοβαρή κόπωση είχαν βελτιωθεί και οι αισθήσεις της μυρωδιάς και της γεύσης επέστρεφαν. Στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά κόκκινο κρασί, αλλά αυτό είχε γεύση σαν… βενζίνη!

Επίσης το άρωμα μαγειρεμένου σκόρδου και κρεμμυδιών της έφερνε αναγούκα. Το κρέας άρχισε να μυρίζει σαν να είναι σάπιο και αναγκάστηκε να αλλάξει οδοντόκρεμα, αφού η γεύση της μύριζε πολύ άσχημα. Ακόμα και ο καφές της άρχισε να μυρίζει σαν βενζίνη.

Αυτή δεν είναι μια τόσο σπάνια περίπτωση, καθώς και άλλοι ασθενείς με COVID-19 πάσχουν από παροσμία. Μετά την μόλυνση, η μύτη μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα τις μυρωδιές διαφορετικών τροφίμων και ποτών.

Μια μελέτη από τον Ιούλιο ανέφερε ότι το 7% περίπου από 4.000 άτομα ανέφεραν προβλήματα με την όσφρηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροσμία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με COVID-19 μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.

Δεν είναι σαφής η αιτία για την παροσμία λόγω COVID-19, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι επηρεάζεται ο νευρικός ιστός της μύτης. Συγκεκριμένα, οι νευρώνες των οσφρητικών υποδοχέων πρέπει να ανακάμψουν και να αναγεννηθούν προτού αποκατασταθεί η κανονική αίσθηση της όσφρησης.

«Κανονικά, μια μυρωδιά, ας πούμε η μυρωδιά του τριαντάφυλλου, διεγείρει 6 νευρώνες», είπε ο δρ. Donald Leopold. «Εάν έχετε κρυολόγημα που προκαλείται από ιό ή αν κολλήσετε κορονοϊό και έχουν πληγεί μερικοί από αυτούς τους νευρώνες, τότε δεν θα μπορεί ο εγκέφαλος να ‘μεταφράσει’ σωστά την οσμή από το τριαντάφυλλο. Έτσι αυτό θα σας μυρίζει σαν κάτι άλλο». Ο δρ. Leopold είναι καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Vermont Larner College of Medicine.

Παροσμία: Τι “τεστ” να κάνετε στο σπίτι

Δοκιμάστε να μυρίσετε διαφορετικές οσμές, όπως αιθέρια έλαια, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 10-15 δευτερόλεπτα κάθε φορά και να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για εβδομάδες. Αρώματα όπως τριαντάφυλλο, λεμόνι, γαρύφαλλο και ευκάλυπτος χρησιμοποιούνται συνήθως στην εξάσκηση της οσμής.

Ένας απλός τρόπος για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες οσμές είναι να βουλώσετε τα ρουθούνια σας με βρεγμένες μπάλες από βαμβάκι κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Επίσης, το να πίνετε smoothies είναι μια άλλη στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στην -.

-: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν δεν μπορείς να μυρίσεις αυτές τις δύο μυρωδιές, μπορεί να έχεις COVID-19

COVID-19: Προσοχή αν το απολυμαντικό χεριών μυρίζει σαν βότκα ή τεκίλα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Αντωνά: Ξεπερνά τον χωρισμό από τον Σοϊλέδη στο Ντουμπάι – Το στιγμιότυπο με πασίγνωστο Έλληνα

Η Μαρία Αντωνά έχει περάσει αρκετά δύσκολα το τελευταίο διάστημα καθώς εκτός από τον χωρισμό της με τον Άρη Σοϊλέδη έπεσε και θύμα χάκερ.

Γιούλικα Σκαφιδά: Το δώρο που έκανε στον γιο της ανήμερα της ονομαστικής της εορτής

Η Γιούλικα Σκαφιδά έχει σήμερα την ονομαστική της εορτή και με ποιον άλλο θα μπορούσε να την περάσει, εκτός από τον γιο της!

Κώστας Μπίγαλης για Αντώνη Τουρκογιώργη: Ήταν «πυρηνικός» πάνω στη σκηνή

Για την απώλεια του φίλου του και συνεργάτη επί σειρά ετών, Αντώνη Τουρκογιώργη μίλησε ο Κώστας Μπίγαλης στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Ο αγαπημένος τραγουδιστής Κώστας Μπίγαλης βρέθηκε σήμερα (06.05.2024) καλεσμένος στην εκπομπή και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον θάνατο του ροκ τραγουδιστή Αντώνη Τουρκογιώργη. «Ο Τουρκογιώργης είναι ιδιοφυΐα κιθαρίστας, παγκοσμίου επιπέδου κατά τη γνώμη

Γούπι Γκόλντμπεργκ: Περιέγραψε τον εθισμό της στην κοκαΐνη, τις παραισθήσεις και τη στιγμή που αποφάσισε να απεξαρτηθεί

Γούπι Γκόλντμπεργκ: Περιέγραψε τον εθισμό της στην κοκαΐνη, τις παραισθήσεις και τη στιγμή που αποφάσισε να απεξαρτηθεί Γούπι Γκόλντμπεργκ: Περιέγραψε τον εθισμό της στην κοκαΐνη, τις παραισθήσεις και τη στιγμή που αποφάσισε να απεξαρτηθεί Δεν ήθελα να πεθάνω, γράφει σε ένα σημείο του βιβλίου της η ηθοποιός Η Γούπι Γκόλντμπεργκ παραδέχτηκε στα επερχόμενα απομνημονεύματά της

Eurovision 2024: Αύριο στην ΕΡΤ ο πρώτος ημιτελικός του διαγωνισμού

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena, μεταδίδει τον Α’ Ημιτελικό την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 22:00. O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Η

Συγκινεί ο Μιχάλης Ρέππας για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου: «Η ζωή, ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται»

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος της ηθοποιού Άννας Παναγιωτοπούλου, η οποία άφησε την δική της μοναδική σφραγίδα στον καλλιτεχνικό χώρο. Πολλοί ήταν οι συνάδελφοί της ηθοποιού Άννας Παναγιωτοπούλου που έσπευσαν να την αποχαιρετήσουν, ανάμεσά της και ο Μιχάλης Ρέππας. Σε ένα συγκινητικό μήνυμα έγραψε χαρακτηριστικά… «Η υποκριτική της Άννας είναι ένα από τα πιο ιδιοφυή

Νίκος Ζωιδάκης: Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι τον εαυτό μου να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς

Νίκος Ζωιδάκης: Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι τον εαυτό μου να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς Νίκος Ζωιδάκης: Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι τον εαυτό μου να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς Αυτό δεν ήταν κλάμα ευαισθησίας, ήταν κλάμα πόνου, δήλωσε Ο Νίκος Ζωιδάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την απώλεια του

Met Gala: Μοντέλο απολύθηκε από την εκδήλωση επειδή επισκίασε την Κάιλι Τζένερ στην περσινή τελετή

Ο 26χρονος Eugenio Casnighi υποστήριξε ότι δεν θα δουλέψει φέτος στο event μόδας μετά τη viral στιγμή του πέρσι

Ο γιος του Νίκολας Κέιτζ κατηγορείται ότι χτύπησε τη μητέρα του

Μπλεξίματα έχει ο γιος του Νίκολας Κέιτζ που κατηγορείται για χρήση βίας κατά της μητέρας του.   Ο Γουέστον, ο 31χρονος γιος του Νίκολας Κέιτζ επιτέθηκε στη μητέρα του και τη χτύπησε στο μάτι και σε άλλα σημεία του σώματός της. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το περιστατικό φέρεται να έχει σημειωθεί στο σπίτι της μητέρας

Ο Νίκος Ζωιδάκης για την απώλεια του Βασίλη Καρρά: Δεν ήταν κλάμα ευαισθησίας, ήταν κλάμα πόνου

«Ήταν η στιγμή που έβγαλα το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι», είπε ο Νίκος Ζωιδάκης. Ο Νίκος Ζωιδάκης ήταν σήμερα καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον». Ο γνωστός λυράρης και τραγουδιστής μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την απώλεια του φίλου και κουμπάρου του, του σπουδαίου Βασίλη Καρρά. «Συνέχεια κλαίω, είμαι πολύ ευαίσθητος, αλήθεια σου

Ναταλία Γερμανού για τηλεθέαση: «Καλό θα ήταν να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος μέτρησης»

Για τα νούμερα τηλεθέασης, αλλά και την ανθρωποφαγία που υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση. μίλησε η Ναταλία Γερμανού σε συνέντευξή της. Σε ερώτηση για το αν την ενδιαφέρουν περισσότερο τα νούμερα τηλεθέασης ή η συνέπεια προς τον κόσμο, η παρουσιάστρια απάντησε: «Ανοίγουμε ένα μεγάλο θέμα συζήτησης. Καλό θα ήταν να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος μέτρησης, όπως γίνεται

Ετεοκλής Παύλου: Το παραμυθένιο σκηνικό που έστησε για να κάνει το μπάνιο της η μικρή Μελίτα

Ο Ετεοκλής Παύλου είναι ένας υπέροχος μπαμπάς και το έχει αποδείξει αμέτρητες φορές. Η κόρη που έχει αποκτήσει με την Ελένη Χατζίδου, η μικρή Μελίτα, είναι η βασική και απόλυτη προτεραιότητά του με τον ίδιο να κάνει ό, τι περισσότερο και καλύτερο μπορεί για να τη μεγαλώσει. Χθες, αποφάσισε να την βοηθήσει αυτός να κάνει