Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

Date:

Όσο πιο σκληρά δουλεύει ο εγκέφαλός μας, τόσο πιο απίθανο είναι να έχουμε προβλήματα μνήμης και σκέψης αργότερα στη ζωή

Οι δουλειές που δυσκολεύουν το μυαλό σας μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να γεράσει καλύτερα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όσο πιο σκληρά δουλεύει ο εγκέφαλός μας, τόσο πιο απίθανο είναι να έχουμε προβλήματα μνήμης και σκέψης αργότερα στη ζωή, ανέφεραν οι ερευνητές στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Neurology.

«Εξετάσαμε τις απαιτήσεις διαφόρων θέσεων εργασίας και διαπιστώσαμε ότι η γνωστική διέγερση στη δουλειά κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων της ζωής -κατά τη διάρκεια των 30, 40, 50 και 60 ετών- συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης μετά την ηλικία των 70 ετών», είπε η ερευνήτρια Δρ Trine Holt Edwin του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 7.000 άτομα και 305 επαγγέλματα σε όλη τη Νορβηγία.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον βαθμό στον οποίο κάθε δουλειά προκαλούσε μυαλό και σώμα, με βάση τις δεξιότητες που απαιτεί.

Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, με βάση το πρόγραμμα εργασίας τους και το αν η δουλειά απαιτούσε περισσότερες χειρωνακτικές δεξιότητες ή περισσότερη νοητική προσπάθεια.

Μετά την ηλικία των 70, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τεστ μνήμης και σκέψης για να κρίνουν πόσο καλά γερνούσε ο εγκέφαλός τους.

Περίπου το 42% των ατόμων με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν μικρή νοητική εργασία είχαν αναπτύξει ήπια γνωστική εξασθένηση, το πρώτο βήμα στην πορεία προς την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, μόνο το 27% των ατόμων με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν μεγάλη νοητική προσπάθεια είχαν αναπτύξει ήπια γνωστική εξασθένηση, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Η ομάδα με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν το ελάχιστο δυνατό από τον εγκέφαλό τους είχε συνολικά 66% υψηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης, σε σύγκριση με την ομάδα που απασχολείτο σε δουλειές που απαιτούσαν μεγάλη νοητική εργασία.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τόσο η εκπαίδευση όσο και η εργασία που δυσκολεύει τον εγκέφαλό σου κατά τη διάρκεια της καριέρας σου διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή», ανέφερε η Edwin.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να διαπιστωθεί ποιες δουλειές είναι πιο ωφέλιμες για τη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λάχανο, καρπούζι, φασολάκια στα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο, αν έχετε αρρυθμία

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: Αντιμέτωπος με τουλάχιστον 16 καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση!

Έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι ο κορυφαίος και διάσημος μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ έχει κατηγορηθεί από τουλάχιστον 16 γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορά...

Eurovision 2024: Τα 50 δευτερόλεπτα της παράνοιας – Τα ακροβατικά των cameramen & οι κασκαντέρ

Eurovision 2024: Μπορεί εμείς να παρακολουθήσαμε ένα υπερθέαμα από τους Σουηδούς στις οθόνες μας, όμως στα παρασκήνια, οι εργαζόμενοι έδιναν αγώνα!

Παραλία: Ο Νικήτας μόλις συνέρχεται αποκαλύπτει στον Χάρη όσα του είπε ο Δημητρός για το θάνατο της Αντιγόνης και εξαφανίζεται

Παραλία - Eπεισόδιο 138 - Περιγραφή επεισοδίου: Ο Διονύσης έχοντας ενημερωθεί τελευταία στιγμή από τον Γράντο για την παγίδα που έχει στηθεί

Τζένιφερ Λόπεζ – Ελληνίδα αεροσυνοδός «καρφώνει» τη σταρ για τη συμπεριφορά της: “Αν το έκανε άλλος επιβάτης, θα φωνάζαμε στην αστυνομία”

Η αεροσυνοδός, Ειρήνη Καλαμπούκα, μίλησε στο TikTok για τη συμπεριφορά της Τζένιφερ Λόπεζ κατά την πτήση της για το Ντουμπάι. Η ίδια, έχοντας

Νίκος Οικονομόπουλος: H έκκλησή του μετά τη διαπίστωση ότι έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης

Ακόμα ένα θύμα διαδικτυακής απάτης καταγράφεται μεταξύ των επωνύμων μιας και τώρα ήρθε η σειρά του Νίκου Οικονομόπουλου για να βιώσει μία τέτοια κατάσταση.

«Λοξοδρόμησε το αυτοκίνητο μέσα στα καλαμπόκια & βγήκαν κάτι τύποι με πιστόλια & απήγαγαν τον Καρρά»

Στο Στούντιο 4 καλεσμένος βρέθηκε ο συγγραφέας της βιογραφίας του Βασίλη Καρρά , Θάνος Κανούσης και μίλησε για τη σχεδόν κινηματογραφική απαγωγή του αξέχαστου...

Τζένιφερ Λόπεζ: Δίνει στο κοινό μια γεύση από τις πρόβες που κάνει για τα σόου της

Δείτε τις φωτογραφίες που ανάρτησε η Λατίνα σταρ στο Instagram

Νίνο: Το story με τη Ζόζεφιν στο Instagram που διαψεύδει τις φήμες χωρισμού

Το ζευγάρι φαίνεται πως είναι μαζί και πάλι, παρά τα unfollow που έκαναν ο ένας στον άλλο

Eurovision 2024: Πού είναι οι πολυκατοικίες που είχε φόντο η Μαρίνα Σάττι στο «ZARI»;

Το πλάνο με τις ταράτσες των πολυκατοικιών που είχε η Μαρίνα Σάττι στην εμφάνισή της στην Eurovision 2024 με το «ZARI», έχει προκαλέσει πολλά σχόλια. Το πρωί της Τετάρτης (15/05) στον «αέρα» του «Πρωινού» αποκαλύφθηκε το πού βρίσκονται τα κτίρια που είδαμε στις οθόνες μας την ώρα που η Μαρίνα Σάττι και οι χορευτές σχημάτιζαν

Άσκηση: Πώς επηρεάζει τον ύπνο η σωματική δραστηριότητα αργά το βράδυ

Είναι γνωστό ότι η άσκηση, γενικά, ωφελεί τον ύπνο. Πώς, όμως, μας επηρεάζει η γυμναστική αργά το βράδυ; Μήπως η ενέργεια που αισθανόμαστε μετά την άσκηση μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμά μας, εμποδίζοντάς μας να κοιμηθούμε την ώρα που θέλουμε; Η αλήθεια είναι, λένε οι ειδικοί, ότι δίνοντας στον εαυτό μας τον χρόνο να χαλαρώσουμε

Όσα έγιναν στα backstage της Eurovision – Τα 50 δευτερόλεπτα απόλυτης τρέλας, οι «αόρατοι» κασκαντέρ και το «ιπτάμενο» σορτσάκι

Ο διαγωνισμός της Eurovision είναι μια διοργάνωση, η οποία χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση από τους εργαζόμενους στην παραγωγή και απόλυτο συγχρονισμό. Ο χρόνος ανάμεσα στην παρουσίαση δύο τραγουδιών είναι ελάχιστος και όλα πρέπει να πάνε… ρολόι. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι της παραγωγής έχουν μόλις 50 δευτερόλεπτα να απομακρύνουν τα props του προηγούμενου act, να στήσουν τα σκηνικά

Γιάννης Ζουγανέλης για Σταρόβα: «Είμαι σε σοκ, η ψυχή μου πονάει… ο Δημήτρης αγαπάει τη ζωή»

Σοκαρισμένος δηλώνει ο Γιάννης Ζουγανέλης μετά την είδηση ότι ο Δημήτρης Σταρόβας υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο σήμερα το πρωί (15/5).