Αυτισμός – ΔΕΠΥ: Τι ρόλο παίζουν μικροβίωμα και αντιβιοτικά στην εμφάνισή τους

Date:

Αυτισμός – ΔΕΠΥ: Τι ρόλο παίζουν μικροβίωμα και αντιβιοτικά στην εμφάνισή τους

ΠΑΙΔΙ

Kαθοριστικό το πρώτο έτος της ζωής των παιδιών για μελλοντικές νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές, συμπεραίνει νεότερη μελέτη 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Σημαντικός φαίνεται ο ρόλος του εντέρου στην εμφάνιση νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Cell. Συγκεκριμένα, η διαταραγμένη εντερική χλωρίδα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής σχετίζεται με διαγνώσεις, όπως η διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αργότερα στη ζωή, όπως προκύπτει από τη μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και του Πανεπιστημίου του Linköping.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη προοπτική μελέτη που εξετάζει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας και μια μεγάλη ποικιλία άλλων παραγόντων σε βρέφη, σε σχέση με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών. Oι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν πολλούς βιολογικούς δείκτες που φαίνεται να σχετίζονται με μελλοντικές διαταραχές της νευρολογικής ανάπτυξης, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η ΔΕΠΥ, η διαταραχή της επικοινωνίας και η νοητική αναπηρία.

«Το αξιοσημείωτο της εργασίας είναι ότι αυτοί οι βιοδείκτες βρέθηκαν κατά τη γέννηση στο αίμα του ομφάλιου λώρου ή στα κόπρανα του παιδιού σε ηλικία ενός έτους, πάνω από μια δεκαετία πριν από τη διάγνωση», αναφέρει σχετικά ο Δρ Eric W Triplett, καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στις ΗΠΑ, ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

Ο ρόλος των αντιβιοτικών

Για τη μελέτη, περισσότερα από 16.000 παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 1997-1999, παρακολουθήθηκαν από τη γέννησή τους μέχρι τα 20 χρόνια τους. Από αυτά, 1.197 παιδιά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,3%, έχουν διαγνωστεί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, ΔΕΠΥ, διαταραχή επικοινωνίας ή νοητική αναπηρία.

Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος εντοπίστηκε μέσω ερευνών που διεξήχθησαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών. Για ορισμένα από τα παιδιά, οι ερευνητές ανέλυσαν ουσίες στο αίμα του ομφάλιου λώρου και βακτήρια στα κόπρανά τους σε ηλικία μόλις ενός έτους.

«Εντοπίσαμε στη μελέτη ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές στην εντερική χλωρίδα ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής μεταξύ εκείνων που αναπτύσσουν ΔΑΦ ή ΔΕΠΥ και εκείνων που δεν αναπτύσσουν. Βρήκαμε συσχετίσεις με ορισμένους παράγοντες που επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου, όπως η θεραπεία με αντιβιοτικά κατά τον πρώτο χρόνο του παιδιού, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών», εξηγεί ο Δρ Ludvigsson, ανώτερος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών και Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Linköping, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τον Δρα Triplett.

Τα παιδιά που είχαν επανειλημμένες ωτίτιδες κατά το πρώτο έτος της ζωής τους είχαν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με μια αναπτυξιακή νευρολογική διαταραχή αργότερα στη ζωή τους. Πιθανόν να μην είναι η ίδια η λοίμωξη ο ένοχος, αλλά οι ερευνητές πιθανολογούν ότι υπάρχει συσχέτιση με τη θεραπεία με τα αντιβιοτικά. Όπως διαπίστωσαν, η παρουσία βακτηρίων Citrobacter ή η απουσία βακτηρίων Coprococcus αύξανε τον κίνδυνο μελλοντικής διάγνωσης.

Μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να διαταράξει τη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου με τρόπο που συμβάλλει στις νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και οι παιδικοί ρευματισμοί, έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες.

Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι ο κίνδυνος αναπτυξιακής νευρολογικής διάγνωσης στο παιδί αυξάνεται εάν οι γονείς καπνίζουν. Αντίθετα, ο θηλασμός έχει προστατευτική επίδραση, σύμφωνα με τη μελέτη. Συγκεκριμένα, από τα δείγματα αίματος του ομφάλιου λώρου για τον εντοπισμό διαφόρων ουσιών από το μεταβολισμό του οργανισμού, όπως λιπαρά οξέα και αμινοξέα, αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που διαγνώστηκαν αργότερα είχαν χαμηλά επίπεδα αρκετών σημαντικών λιπαρών ουσιών στο αίμα. Ένα από αυτά, το λινολενικό οξύ, απαραίτητο για τον σχηματισμό των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και με θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.

Αν και η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και με τη συμμετοχή μιας και μόνο μερίδας παιδιών και θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες, η ανακάλυψη ότι πολλοί βιοδείκτες για μελλοντικές αναπτυξιακές νευρολογικές διαταραχές μπορούν να παρατηρηθούν σε νεαρή ηλικία ανοίγει τη δυνατότητα εφαρμογής προληπτικών μέτρων μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός: Πόσο βοηθούν τα παιδιά οι πρώιμες παρεμβάσεις

Αυτισμός: Επτά συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή

Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βόσσου στο gossip-tv: «Γιατί να στενοχωρηθώ που χώρισε η κόρη μου; Αυτό το νταβατζιλίκι δεν θέλω…»

Με αφορμή το musical Reunion στο θέατρο Παλλάς, η Σοφία Βόσσου μιλά στο gossip-tv με αφοπλιστική ειλικρίνεια όπως πάντα. Γεμάτη τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στην επαγγελματική, δηλώνει πως δεν της λείπει τίποτα από το παρελθόν καθώς είναι ένας άνθρωπος που της αρέσει να ζει και να απολαμβάνει το σήμερα! Όπως λέει η

Δημήτρης Σταρόβας: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Θετικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του Δημήτρη Σταρόβα , ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης εισήχθη στο Τζάνειο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά το «τατατα», έρχεται το «lalalala»- Δείτε το νέο βίντεο κλιπ της Μαρίνας Σάττι

Μετά τη Eurovision και το «Ζάρι», η Μαρίνα Σάττι ξάφνιασε πολλούς θαυμαστές της καθώς κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ της P.O.P. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται συνολικά επτά καινούρια τραγούδια, τα οποία έχουν γίνει ήδη viral. Το νέο τραγούδι της Μαρίνας Σάττι με τίτλο «Lalalala» μετρά ήδη 831.661 προβολές μέσα σε 24 ώρες στο Youtube. Μάλιστα, μέσα σε μόνο 3 ώρες το

Τρίξιμο των δοντιών: Με ποια διαταραχή μπορεί να συνδέεται

Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) αντιμετωπίζουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες για βρουξισμό, γνωστό και ως τρίξιμο των δοντιών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 76 Βραζιλιάνοι ενήλικες (38 με διάγνωση PTSD και 38 χωρίς) βρήκε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα τριξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας στα άτομα που παρουσίαζαν PTSD.

Γιώργος Γιαννιάς: Πήγε για ψάρεμα με τα παιδιά του & βρέθηκε μπροστά σε καρχαρία

Ο Γιώργος Γιαννιάς , ο οποίος βρίσκεται στον τόπο του, τη Ρόδο, ήρθε αντιμέτωπος με έναν καρχαρία, την ώρα που είχε πάει για ψάρεμα με τα παιδιά του.

Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – «Τα πράγματα είναι σταθερά»

Ο Γηργόρης Αρναούτογλου επισκέφτηκε στο νοσοκομείο τον Δημήτρη Σταρόβα .

Γιώργος Τσαλίκης: Η Μαρίνα Σάττι έχει μια τακτική που είναι πολωτική και αυτό δεν μου αρέσει

Ο Γιώργος Τσαλίκης εξέφρασε τις προηγούμενες ημέρες τη δυσαρέσκειά του με την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision, που εκπροσώπησε την Ελλάδα. Η παρατήρηση του τραγουδιστή για την ελληνική αποστολή και κυρίως για τη Μαρίνα Σάττι, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως και σε νέες δηλώσεις του, ο Γιώργος Τσαλίκης επανήλθε στο θέμα. Σε απόσπασμα που παρουσιάστηκε μέσω του «Happy

Bad Boys: Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ του «Ride or Die»

Ο Γουίλ Σμιθ και ο Μάρτιν Λόρενς επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη ως Μάικ και Μάρκους

Λάμπρος Κωνσταντάρας για Ασημίνα Χατζηανδρέου: «Ευτυχώς συγκράτησα τα νεύρα μου»

Στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» και τη Δήμητρα Τσαούση μίλησε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ο δημοσιογράφος τοποθετήθηκε και για όσα...

Κατερίνα Καινούργιου – Τα on air σχόλια για Σκορδά και Μπάρκα: “Εγώ την τηλεόραση τη βλέπω με βάση τα νούμερα”

Παρασκευή, 17.5.2024, 12:19 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν είναι αδικία για τη Δανάη να τη βγάλουν; Αντικειμενικά πάει καλά". Συζήτηση για το τηλεοπτικό μέλλον της Φαίης Σκορδά άνοιξε το πρωινό της Παρασκευής (17/5) η Κατερίνα Καινούργιου και οι συνεργάτες της στο Super Κατερίνα. Η παρουσιάστρια του Alpha μετέφερε τις δικές της πληροφορίες σχετικά με το εάν η οικοδέσποινα

Καρκίνος: Οι περισσότερες θεραπείες δεν βοηθούν τους πιο βαριά ασθενείς

Δυσάρεστα ευρήματα από μεγάλη μελέτη σε χιλιάδες πάσχοντες από μη αναστρέψιμη κακοήθη νόσο. Οι εξελιγμένες θεραπείες για τον καρκίνο δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι χημειοθεραπείες, οι ανοσοθεραπείες, οι στοχευμένες και οι ορμονικές θεραπείες δεν βελτιώνουν τα ποσοστά επιβιώσεως ασθενών που

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Οι Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας στη διάθεση κάθε παιδιού – 199.805 κλήσεις μέχρι σήμερα

ΠΑΙΔΙ Στις 17 Μαΐου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά YGEIAMOU.GR TEAM 17/05/2024 14:47:23 Οι Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» -η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 και η Εθνική