Κορωνοϊός: 30.000 κρούσματα, 700 νεκροί από 18 προεκλογικές συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ

Date:

Βαρύ το τίμημα των μαζικών συναθροίσεων χωρίς μέτρα προστασίας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Τα μαθήματα από τις ανέμελες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, χωρίς τήρηση των μέτρων προστασίας εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, έχει ολέθριες συνέπειες. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην οποία οι επιστήμονες υπολόγισαν τον αντίκτυπο από 18 προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η έρευνά τους έχει προκαλέσει σάλο στην πατρίδα τους, καθώς ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολέμιος της μάσκας, των αποστάσεων και γενικώς της σοβαρότητας του κορωνοϊού.

Οι εν λόγω προεκλογικές συγκεντρώσεις διεξήχθησαν από τις 2 Ιουνίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Σε μία εποχή, δηλαδή, που οι λοιμωξιολόγοι σε όλο τον κόσμο συνιστούσαν αποφυγή του συγχρωτισμού και συνεχή χρήση μάσκας. Ειδάλλως, προειδοποιούσαν, ο κορωνοϊός θα είχε εκατόμβες θυμάτων.

Δυστυχώς, οι συστάσεις τους δεν εισακούσθηκαν, ιδίως στις ΗΠΑ όπου ο πρόεδρος της χώρας δήλωνε πως οι ειδικοί υπερβάλλουν. Έτσι, πραγματοποιούσε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του χωρίς αποστάσεις ασφαλείας και χωρίς προστατευτικές μάσκες.

Τις δύο πρώτες από τις 18 που συμπεριλήφθησαν στη νέα μελέτη,  τις είχε διοργανώσει σε κλειστούς χώρους. Η μία διεξήχθη στην Τάλσα της Οκλαχόμα και η δεύτερη στο Φοίνιξ. Οι υπόλοιπες διεξήχθησαν σε ανοικτούς χώρους.

Στη μελέτη δεν μετρήθηκαν απ’ ευθείας τα κρούσματα και οι θάνατοι στις εν λόγω προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αντ’ αυτού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να εξετάσουν τα κρούσματα και τα θύματα που είχε ο νέος κορωνοϊός σε κάθε περιοχή πριν και μετά την προεκλογική συγκέντρωση.

Ύστερα, τα συνέκριναν με εκείνα σε 200 άλλες περιοχές, με ανάλογα δημογραφικά χαρακτηριστικά και κρούσματα, στις οποίες δεν έγιναν συγκεντρώσεις.

Τα ευρήματα

Με αυτό τον τρόπο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 18 προεκλογικές συγκεντρώσεις συνοδεύτηκαν από αύξηση των κρουσμάτων κατά περισσότερο από 250 ανά 100.000 κατοίκους.

Επομένως, όλες μαζί «είχαν τουλάχιστον 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης» που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Προκάλεσαν επίσης «700 θανάτους εξαιτίας των επιπλοκών της». Ωστόσο «οι θάνατοι δεν έχουν καταγραφεί υποχρεωτικώς ανάμεσα σε άτομα που συμμετείχαν σε αυτές», διευκρινίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, προφανώς και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ήδη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere την έχει αποκαλέσει «ελαττωματική» και «πολιτικά καθοδηγούμενη».

Ωστόσο γεγονός παραμένει πως ο πρόεδρος Τραμπ από την αρχή της πανδημίας λαμβάνει ελαφρά τη καρδία την απειλή του νέου κορωνοϊού. Γι’ αυτό και συχνά-πυκνά αρνείται να φορέσει μάσκα, ενώ διακηρύσσει πως η κυβέρνησή του τον αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Σημειώνεται πως από τις 12 Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν διεξαχθεί δεκάδες ακόμα μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, χωρίς μέτρα εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου με τα περισσότερα κρούσματα και νεκρούς. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τον Κορωνοϊό του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, οι ΗΠΑ έχουν:

  • 9,2 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού
  • 230.972 θανάτους εξαιτίας του επικίνδυνου ιού

Η νέα μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε από τους ερευνητές σε ακαδημαϊκές ιστοσελίδες και στο Twitter.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καινούργιου: «Από όλους τους άντρες που θα περάσουν απ’ τη ζωή μου, θα είσαι πάντα ο καλύτερος»

Ιδιαίτερη μέρα η σημερινή για την Κατερίνα Καινούργιου, η οποία θέλησε να ευχηθεί σε έναν από τους σημαντικότερους άντρες της ζωής της.

Σοφία & Λένια Πετρούνια: Πήραν τα πρώτα τους μετάλλια και ο νονός Χρήστος Μάστορας ήταν εκεί!

Μία πολύ συγκινητική στιγμή έζησαν χθες (1/6) ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Βασιλική Μιλλούση αφού οι κόρες τους Σοφία και Λένια κατέκτησαν τα πρώτα τους μετάλλια

Έιζα Γκονζάλες: Στηρίζει τη Τζένιφερ Λόπεζ μετά τα δημοσιεύματα για την κακή της συμπεριφορά – Δείτε την ανάρτησή της

Τελευταία κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δείχνουν τη σταρ να φέρεται απαξιωτικά σε υπαλλήλους της 

Νόνικα Γαληνέα: Το βίντεο της Φίνος Φιλμ για τον έναν χρόνο από τον θάνατό της

Νόνικα Γαληνέα: Το βίντεο της Φίνος Φιλμ για τον έναν χρόνο από τον θάνατό της Νόνικα Γαληνέα: Το βίντεο της Φίνος Φιλμ για τον έναν χρόνο από τον θάνατό της Ηθοποιός με αριστοκρατική φυσιογνωμία, αναφέρεται στην ανάρτηση Σχετικά Άρθρα Thema Insights Ο καθαρισμός του σπιτιού στα καλύτερά του Η βασική δουλειά μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι

Ντίνος Πικροδημήτρης: Ο εγγονός του Ντίνου Ηλιόπουλου παίζει στις Ψυχοκόρες και του μοιάζει πολύ!

Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε το καστ της αγαπημένης σειράς του ΑΝΤ1, Ψυχοκόρες αφού ανάμεσα στους ηθοποιούς που παρακολουθούμε είναι και ο εγγονός του αξέχαστου Ντίνου Ηλιόπουλου ο οποίος μάλιστα έχει πάρει και το όνομά του.  Ο λόγος για τον Ντίνο Πικροδημήτρη που υποδύεται στην αγαπημένη σειρά τον Ιάκωβο. Ντίνος Ηλιόπουλος: Τα τελευταία του λόγια

Συγκλονίζει η Βρισηίδα Ανδριώτου: «Το σώμα μου μεταμορφώνεται. Να προσέχετε την υγειά σας!»

Η Βρισηίδα Ανδριώτου προχώρησε σε μία νέα, αλλά ιδιαίτερη ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Γιώργος Ασημακόπουλος: «Εγώ για ένα φαγητό πήγα εκεί, που να ‘ξερα;»

Δηλώσεις στην εκπομπή «Γεια σου» και τον Κωνσταντίνο Αρτσίτα έκανε ο Γιώργος Ασημακόπουλος. Ο επιχειρηματίας και πρώην παίκτης...

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Συζητήσαμε με τον Γιώργο Λιάγκα, αλλά δεν συμφωνήσαμε»

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Συζητήσαμε με τον Γιώργο Λιάγκα, αλλά δεν συμφωνήσαμε» «Οι ικανότητές μου δεν φτάνουν μέχρι τα εμπορικά», λέει η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου. Στην εκπομπή «Γειά σου» και τον Ισίδωρο Φίκαρη έκανε δηλώσεις η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, η οποία απάντησε για το φλερτ, τη συνεργασία με τον Γιώργο Λιάγκα που δεν προχώρησε, αλλά και τον Στάθη Σχίζα.

Με νεύρα η Μπακοδήμου για τους συνεργάτες της που δεν αποκάλυπταν με ποιον επώνυμο βγαίνει η Αντωνά!

Το ρεπορτάζ της εκπομπής Γειά σου, θέλει τη Μαρία Αντωνά να βγαίνει εδώ και λίγο καιρό με άνθρωπο της τηλεόρασης & η Μαρία Μπακοδήμου ήθελε να μάθει για ποιον π

Κλέλια Ανδριολάτου: Με ένα σούπερ τοσοδούλι κόκκινο μπικίνι στους Παξούς για τις πρώτες βουτιές

Η Κλέλια Ανδριολάτου φαίνεται πως απολαμβάνει τα κρυστάλλινα νερά και τις ονειρεμένες παραλίες στο όμορφο νησί των Παξών! Το καλοκαίρι για την Κλέλια Ανδριολάτου ήρθε πιο νωρίς φέτος, καθώς ήδη η ξανθιά καλλονή ξεκίνησε να ποζάρει με το μαγιό της στα social media! Κλέλια Ανδριολάτου: Η βόλτα με τους γονείς της και η απίστευτη ομοιότητα

Νεφέλη Μεγκ για Ελίνα Παπίλα: Αν δεν μπορείς να αντιληφθείς μια επιτυχία, δικό σου πρόβλημα

Μετά τη συνέντευξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάποιοι εκεί μέσα δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν το σοκ ότι την έκανε κάποιος άλλος, πρόσθεσε 

Adele – Έξαλλη με ομοφοβικό θεατή: Αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, σκάσε – Δείτε βίντεο

Adele - Έξαλλη με ομοφοβικό θεατή: Αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, σκάσε - Δείτε βίντεο H Βρετανίδα τραγουδίστρια δεν μασάει τα λόγια της... Σχετικά Άρθρα Thema Insights Ο καθαρισμός του σπιτιού στα καλύτερά του Η βασική δουλειά μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι να παγιδεύει τη σκόνη, να αφήνει το σπίτι καθαρό και να εξασφαλίζει