Πόσα είδη σούπας υπάρχουν;

Date:

Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει την κατανάλωση σούπας με το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης συνηθίζουν να καταναλώνουν τις σούπες σαν πρωινό ή απογευματινό σνακ. Στην Ελλάδα καταναλώνονται ως πρώτο πιάτο ή ως βραδινό κατά την διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ποια είναι όμως τα είδη της σούπας;

Οι σούπες χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Διαυγείς ή αλλιώς το ζωμό (bouillon)

Προέρχονται από το βράσιμο κατώτερης ποιότητας κρεάτων, πουλερικών, κυνηγιών ή ψαριών.

Οι σούπες αυτές περιέχουν συνήθως δημητριακά, λαχανικά, ζυμαρικά, κομμάτια κρέας, ψαριού ή κοτόπουλου.

Πυκνόρρευστες

Κατηγοριοποιούνται  με βάση τον παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.

  1. Βελουτέ: Γίνονται από ζωμό πουλερικών κρεάτων ή ψαρικών και γαρνιτούρα λαχανικών ή κρεάτων. Η τελική πύκνωση των βελουτέ συμπληρώνεται με αλεύρι ή corn flour
  2. Πουρές (purées): Παρασκευάζονται και συμπυκνώνονται κυρίως από λαχανικά και όσπρια, τα οποία πολτοποιούνται και ως υγρό χρησιμοποιείται ο ζωμός του φαγητού
  3. Μπίσκ (bisques): Έχουν ως συστατικό τα οστρακόδερμα (γαρίδα ή αστακό) και των ζωμό ψαριών. Η πύκνωση των μπίσκ επιτυγχάνεται με την προσθήκη αμυλούχου υλικού (ρύζι ή αλεύρι). Δύο γνωστές σούπες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι η μπίσκ γαρίδας ή αστακού
  4. Μπεσαμέλ (cream soups): Περιέχουν αλεύρι ή κορν φλάουρ και γάλα. Επίσης, μπορεί να περιέχουν και φρέσκια κρέμα
  5. Αυγά και βούτυρο (veloutés)
Εθνικές

Είναι σούπες που αναγνωρίζονται από την χωρά προέλευσης τους. Η ρωσική borscht, η ισπανική gazpacho, η γαλλική Pot-au-Feu.

Στην Ελλάδα, οι κοτόσουπες, ψαρόσουπες, σούπες με βάση τα λαχανικά, ο τραχανάς καθώς και τα όσπρια αποτελούν τις πιο πολυσύχναστες σούπες στο καθημερινό τραπέζι.

Διατροφική αξία σούπας ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει

Στην Ελλάδα οι σούπες
καταναλώνονται κατά κόρων κυρίως τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες ημέρες. Ποια
είναι όμως η διατροφική τους αξία; Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα υλικά που θα
προστεθούν.

Ζυμαρικά

Είναι εύπεπτα και εντάσσονται εύκολα στην σούπα. Βρίσκονται στην βάση της Διατροφικής Πυραμίδας, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία τους στη διατροφή.

Παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Κρέας

Αυξάνει την πρωτεϊνική περιεκτικότητα της σούπας.

Λαχανικά

Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ισορροπημένης διατροφής για μικρούς και μεγάλους.

Παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες. Έτσι, μια λαχανόσουπα ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού.

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι πρέπει να επιλέγουμε εποχιακά λαχανικά για να λάβουμε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά τους. Το φθινόπωρο λοιπόν μπορούμε να καταναλώσουμε: 

  • παντζάρια
  • πράσα
  • κολοκύθες
  • λάχανο
  • λαχανάκια Βρυξελλών
  • σπανάκι
  • αγκινάρες
  • κουνουπίδι
  • μπρόκολο
  • γλυκοπατάτες
Όσπρια

Βασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας είναι τα όσπρια σε σούπα (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα, σόγια).

Αν συνδυαστούν με ρύζι ή γαλακτοκομικό μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα. Είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών και αποτελούν κατάλληλο πιάτο για τη νηστεία ή τη χορτοφαγία. 

Ψάρια-Θαλασσινά

- ω-3 λιπαρών οξέων και αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης του ψαριού.

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D.

Ποια είναι τα οφέλη της σούπας για τον
οργανισμό μας;

  •  Παρέχουν στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά συστατικά εφόσον περιέχουν λαχανικά
  • Μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και από ανθρώπους με προβλήματα μάσησης, κατάποσης και πλήθος άλλων ασθενειών
  • Συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό
  • Είναι εύκολες στην παρασκευή τους  ακόμα και για αρχάριους σεφ
  • Μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες, ως πρωινό, σνακ ή  ως κύριο γεύμα ακόμα και ελαφρύ βραδινό
  • Μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα αν περιέχει περιέχει πολλές ομάδες τροφών. Μπορεί να περιέχει από την ομάδα των δημητριακών (πατάτα, ρύζι, ψωμί), λαχανικά, κρέας ή ψάρι ή πουλερικά, όσπρια, τυρί ή γάλα και λίπος.

Πόσα είδη σούπας υπάρχουν; | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η νοσηλεία του Γιάννη Ρίτσου στο σανατόριο του «Σωτηρία»,το πιάνο & η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη

Η εκπομπή Φάσμα ασχολήθηκε με το νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο πριν από πολλά χρόνια είχε λειτουργήσει ως σανατόριο.  Ο Γιάννης Ρίτσος είχε νοσηλευτεί για δύο χρόνια στο εν λόγω σανατόριο ως φυματικός και μάλιστα τότε είχε γνωρίσει και την αγαπημένη του, Μαρία Πολυδούρη. Παρακάτω θα δείτε όσα αναφέρονται για εκείνη την περίοδο, τις άθλιες συνθήκες

Eurovision 2024: Σε ποια θέση δίνουν τα στοιχήματα τη Μαρίνα Σάττι, μετά την δεύτερη πρόβα

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι, έκανε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, τη δεύτερη πρόβα στη σκηνή του Μάλμε Αρένα.

Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά»

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΣ ΜΗΤΕΡΑ Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά» Συμπληρωθήκαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που η Μαρία Μενούνος έχασε την μητέρα της μετά από μάχη με τον καρκίνο και η γνωστή Ελληνοαμερικανή παρουσιάστρια εξέφρασε τις σκέψεις της με μια ανάρτηση της στο Instagram Τζωρτζίνα Φράγκου 03.05.2024 | 08:07

Άσθμα: Συμπτώματα, θεραπεία και η σημασία της αυτοφροντίδας

Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο και περισσότεροι από 800.000 στην Ελλάδα πάσχουν από βρογχικό άσθμα, που προσβάλλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά αποτελεί την πιο κοινή χρόνια νόσο. Το άσθμα προκαλείται από φλεγμονή και στένωση των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, έντονο βήχα, συριγμό και