Ο κορωνοϊός χαλάει και τον ύπνο μας – Αυξάνεται ραγδαία η αϋπνία

Date:

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου κρίση ύπνου σε όλο τον κόσμο. Κίνδυνος να αυξηθούν οι πάσχοντες από χρόνια αϋπνία. Αυξάνονται ραγδαία οι συνταγές για υπνωτικά φάρμακα.

Σαν να μην μας έφταναν τα υπόλοιπα δεινά που έχει φέρει ο κορωνοϊός Covid-19 στη ζωή μας, ως φαίνεται έχει χαλάσει και τον ύπνο μας. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίοι μάλιστα επινόησαν και ειδικό όρο για την αϋπνία εξαιτίας του: κορωναϋπνία!

Οι ειδικοί λένε ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους. Ο κορωνοϊός έχει οξύνει το στρες και έχει διαταράξει την καθημερινότητά μας. Έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη ανεργία και έχει αναστατώσει το πρόγραμμά μας. Και πολλοί, αντί να κοιμούνται στο κρεβάτι τους, το έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδιο γραφείο. Χώρια που το μέλλον (συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού) φαντάζει αβέβαιο.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «The Washington Post» ο Dr. Alon Avidan, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του UCLA, η αϋπνία που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν αφορά μόνο νέους πάσχοντες. Δημιουργεί προβλήματα και σε ανθρώπους που ήδη έπασχαν από αυτήν, αλλά πλέον δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να κοιμηθούν λόγω άγχους. Επιπλέον, ασθενείς που είχαν εφιάλτες πλέον βλέπουν περισσότερους, με συνέπεια να ξαγρυπνούν τις νύχτες.  «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επιδημία προβλημάτων ύπνου», τονίζει.

Ήταν που ήταν…

Ακόμα και πριν εμφανιστεί ο νέος κορωνοϊός στη ζωή μας, η αϋπνία αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το σχεδόν 10-15% των ανθρώπων παγκοσμίως έπασχαν από χρόνια αϋπνία. Αυτό σημαίνει ότι επί τουλάχιστον τρία βράδια την εβδομάδα και επί τουλάχιστον τρεις μήνες δυσκολεύονταν:

  • Να αποκοιμηθούν ή/και
  • Να παραμείνουν κοιμισμένοι

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι οι κρίσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές ή οι τρομοκρατικές επιθέσεις, προκαλούν βραχυπρόθεσμα αϋπνία. Ωστόσο ο πρωτοφανής αντίκτυπος και η διάρκεια της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, απειλούν να αυξήσουν τα ποσοστά της χρόνιας αϋπνίας. Και αυτή αντιμετωπίζεται πολύ πιο δύσκολα από την παροδική.

«Η αϋπνία δεν είναι καλοήθες πρόβλημα. Ο αντίκτυπός της στην ποιότητα ζωής είναι τεράστιος», προειδοποιεί ο Dr. Charles M. Morin, καθηγητής Ψυχολογίας και διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Ύπνου του Πανεπιστήμιου Λαβάλ, στο Κεμπέκ. «Πρέπει να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες για την κρίση ύπνου την εποχή του κορωνοϊού. Ακούμε πολλά για τη σημασία της άσκησης και της υγιεινής διατροφής, αλλά ο καλός ύπνος είναι ο τρίτος πυλώνας της υγείας».

Αυξάνονται και οι ανήλικοι πάσχοντες

Ο Dr. Morin ηγείται μελέτης σε 15 χώρες, που θα καταγράψει τον αντίκτυπο που έχει ο κορωνοϊός στον ύπνο. Ήδη όμως υπάρχουν ενδείξεις για παγκόσμια επιδείνωση.

Στις ΗΠΑ οι συνταγές για υπνωτικά φάρμακα αυξήθηκαν κατά 15% από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του UCLA, ο αριθμός των ασθενών που ζήτησαν βοήθεια για την αϋπνία τους έχει αυξηθεί κατά 20-30% τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα πολλοί από τους ασθενείς είναι παιδιά, καθώς αυξάνονται και σε αυτά τα κρούσματα της αϋπνίας.

Επιπλέον, διαδικτυακές έρευνες σε Κίνα, Γαλλία και Ιταλία έδειξαν ότι το 20% των ερωτηθέντων κατά μέσον όρο έχουν αϋπνία ή φτωχής ποιότητας ύπνο. Το πρόβλημα ήταν ιδιαιτέρως έντονο την περίοδο των περιορισμών στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία, το lockdown είχε κάνει τον κόσμο να χάσει τις μέρες, τις εβδομάδες ή και τον ίδιο τον χρόνο ακόμα.

Σε πολλές χώρες

Αν και οι διαδικτυακές έρευνες συχνά δεν παρέχουν ισχυρά δεδομένα επειδή έχουν μεθοδολογικές ατέλειες, δείχνουν την παγίωση μίας κατάστασης. «Εκπέμπουν ένα σημαντικό μήνυμα, ιδίως επειδή αυτό επαναλαμβάνεται σε διαφορετικές χώρες», λέει ο Dr. Orfeu M. Buxton, καθηγητής Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Όπως  εξηγεί, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αναπτύξει φυσικούς μηχανισμούς που τον βοηθούν να αντιδρά όταν απειλείται η ύπαρξή του. Μια τέτοιου είδους απειλή βιώνουν εδώ και μήνες πολλοί από εμάς, ιδίως οι λιγότερο ευνοημένοι. «Οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε η αϋπνία μετατρέπεται σε προειδοποίηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στην χώρα μας και στον κόσμο», τονίζει.

Υποφέρει το βιολογικό ρολόι

Ωστόσο ο κορωνοϊός δεν προκαλεί μόνο κλασική αϋπνία. Οι ειδικοί στον ύπνο βλέπουν ανθρώπους που έχουν κάνει τη μέρα, νύχτα. Με άλλα λόγια, κοιμούνται ολοένα πιο αργά το βράδυ και ξυπνούν ολοένα πιο αργά το πρωί.

Αυτό, όμως, διαταράσσει σημαντικά το «βιολογικό ρολόι», τους κιρκάδιους ρυθμούς οι οποίοι ελέγχουν τους κύκλους του ύπνου και τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Η διαταραχή αυτή οφείλεται στο ότι ο οργανισμός δεν εκτίθεται στο φυσικό φωτισμό του ήλιου νωρίς το πρωί. Επιδεινώνεται, δε, από την υπερβολική έκθεση στον τεχνητό φωτισμό τη νύχτα. Ειδικά ο φωτισμός από τις κάθε είδους οθόνες ήταν πηγή διαταραχών ύπνου και πριν εμφανιστεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί επηρεάζονται επίσης από την καθημερινή ρουτίνα μας, την οποία πολλοί υποχρεωτικά έχουν πλέον αλλάξει. Όσο για τις κοινωνικές επαφές, αυτές κι αν έχουν μειωθεί – και η απουσία τους επίσης ταράζει το βιολογικό μας ρολόι.

Ο νέος κορωνοϊός έχει επίσης προκαλέσει αύξηση στους ασθενείς που αναφέρουν εφιάλτες, νυκτερινούς τρόμους και υπνοβασία. Πολλοί άλλοι, εξ άλλου, βλέπουν λόγω πολύ ζωντανά και τρομακτικά όνειρα, εξαιτίας του άγχους τους.

Αν κι εσείς υποφέρετε από αϋπνία τον τελευταίο καιρό, είναι πιθανό να έχει ήδη ζητήσει υπνωτικά χάπια από τον γιατρό σας. Οι ειδικοί λένε πως αυτά βοηθούν μόνο σε βραχεία χρήση. Σε περίπτωση χρόνιας αϋπνίας, δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι. Προτιμότερο είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό σε θέματα ύπνου για να σας πει τι ακριβώς έχετε και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για εσάς.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άννα Παναγιωτοπούλου: Ραγίζει καρδιές το «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη – «Σε ευχαριστώ από καρδιάς»

Θανάσης Ευθυμιάδης - Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή η Άννα Παναγιωτοπούλου και η είδηση του θανάτου της σκόρπισε τη θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τη σπουδαία κυρία του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η Άννα Παναγιωτοπούλου πρωταγωνίστησε το 1995 στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία Ντόλτσε Βίτα μαζί

Βέφα Αλεξιάδου για Μενεγάκη: «Δεν έχουμε επικοινωνία… Με πίκρανε στην τελευταία της εκπομπή…»

Η Βέφα Αλεξιάδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τις σχέσεις της σήμερα με την Ελένη Μενεγάκη που όπως παραδέχεται, είναι ανύπαρκτες.  Η γνωστή τηλεμαγείρισσα δεν έκρυψε και την πικρία που της έχει μείνει από την παρουσιάστρια αποκαλύπτοντας και τον λόγο... Βέφα Αλεξιάδου: Είναι δυνατόν να μην πονάω που πέθαναν οι κόρες μου; Μεγάλο λάθος

Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της – «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες»

Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της - «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες» Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της - «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες» Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης, έγραψε στην ανάρτησή της Η Μαρία Καβογιάννη αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου, λίγο αφότου έγινε

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη – Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη - Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη - Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει Υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα τηλεοπτικά ζευγάρια - Η φωτογραφία τους 29 χρόνια πριν Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου, που πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Με μια φωτογραφία

Το MEGA αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου με ένα συγκινητικό βίντεο

Η δημοφιλής ηθοποιός "έφυγε" το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου. Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε νωρίτερα σήμερα (4/5) η Άννα Παναγιωτοπούλου. Η σπουδαία ηθοποιός ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το θέμα αντιμετωπίστηκε από τα Μέσα με μεγάλη διακριτικότητα. Την είδηση του θανάτου της δημοσιοποίησε πρώτος ο στενός της φίλος

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το υψηλό κασέ της στο Ντόλτσε Βίτα

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το υψηλό κασέ της στο Ντόλτσε Βίτα Πόσα έπαιρνε η Άννα Παναγιωτοπούλου στο Ντόλτσε Βίτα; Η Άννα Παναγιωτοπούλου, που σήμερα έφυγε από τη ζωή στα 76 της χρόνια, υπήρξε κάποτε μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες πρωταγωνίστριες της τηλεόρασης. Μάλιστα, η ίδια είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2019 στο Πρωινό και τη Μαίρη Αρώνη

Άννα Παναγιωτοπούλου: «Με την τηλεόραση μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι»

Ενδιαφεροντα ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Άννα Παναγιωτοπούλου: «Με την τηλεόραση μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι» Από τη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ηθοποιός Τζωρτζίνα Φράγκου 04.05.2024 | 15:35 Από την ώρα που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ηθοποιός. Το γιατί δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Μεγάλωσα σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το

Άννα Παναγιωτοπούλου – Συντετριμμένος ο Θανάσης Ευθυμιάδης: «Καλό της ταξίδι»

Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό και θεατρικό κόσμο η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης...

Άννα Παναγιωτοπούλου: Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη που είχε προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε σήμερα από τη ζωή, προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς ήταν ιδιαίτερος...

Κλιματική αλλαγή: Τι επιπτώσεις έχει στο αναπνευστικό σύστημα

Τι αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας για τις νέες κλιματικές συνθήκες της ζωής μας.   Δυσβάσταχτη είναι η κλιματική αλλαγή για το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο υποφέρει από  τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, τις διακυμάνσεις της υγρασίας και την αλλόκοτη κυκλοφορία των αλλεργιογόνων στον αέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι έως

Άννα Παναγιωτοπούλου: Από τη Μαντάμ Σου Σου στο Ντόλτσε Βίτα και από την Ελβετία στο σανίδι

Το ελληνικό θέατρο και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05.  Τη δυσάρεστη είδηση την έκανε γνωστή ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γράφοντας: «Έφυγε η Άννα» και ακριβώς από κάτω έβαλε μία ηλεκτρονική διεύθυνση

Γαρμπή-Σχοινάς: Το τρυφερό φιλί & το μήνυμα για την επέτειό τους: «Πρώτη φορά στα 27 χρόνια που…»

Σήμερα, ο Διονύσης Σχοινάς και η Καίτη Γαρμπή γιορτάζουν την ευτυχία τους, η οποία κρατάει εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια.