Τσίπουρο και μεζεδάκια εν μέσω καλοκαιριού

Date:

Διανύουμε την πιο ζεστή  περίοδο του καλοκαιριού. Πολλοί αναχωρούν για ολιγοήμερες διακοπές ή ημερήσιες εξορμήσεις και μετά  τις  δροσερές βουτιές στη  θάλασσα ένα τσιπουράκι χαλαρώνει και φτιάχνει τη διάθεση.

Το τσίπουρο στην Ελλάδα για χρόνια πινόταν χωρίς συνοδεία φαγητού. Είτε ξεροσφύρι, είτε συντροφιά με στραγάλια, ψητό καλαμπόκι ή κάστανα. Στην περίοδο της κατοχής (όπως μας διηγήθηκαν παλιότεροι) πίνανε τσίπουρο με μεζέ γροθιά (έγλειφαν τη γροθιά τους, δεν είχαν τίποτε άλλο).

Η επιρροή των Μικρασιατών

Την συνήθεια να συνοδεύεται το τσίπουρο από φαγητά την έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες με την πλούσια παράδοση σε γευστικές συνθέσεις.  Πόσες φορές όμως δεν έχουμε αναρωτηθεί τι  απ’όλα αυτά τα υπέροχα μεζεδάκια που παρελάζουν από το τραπέζι  μας δεν  θα  χαλάσουν τη διατροφή  μας;

Μερικές προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε το τσίπουρο και τους μεζέδες του χωρίς τύψεις:

  • Χταπόδι ψητό 1 μέτριο πλοκάμι 200 θερμίδες
  • Γαρίδες ψητές 1  μερίδα 70 θερμίδες
  • Μύδια αχνιστά  5-6   40 θερμίδες
  • Καραβίδα ψητή 1 μεγάλη    75 θερμίδες
  • ½ πάτα  ψητή  100 θερμίδες
  • 1 μέτριο  ψάρι  ψητό περίπου  250 θερμίδες
  • 1 μερίδα  ψητά μανιτάρια  70 θερμίδες
  • 1 δόση  τσίπουρο 180 θερμίδες

Συνδυάστε  τα  μεζεδάκια  με  άφθονη πράσινη  σαλάτα. Καλή σας όρεξη και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Τσίπουρο και μεζεδάκια εν μέσω καλοκαιριού | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Καρλάκη: Το πρώτο Πάσχα του γιου της στη Μύκονο και η λαμπάδες που προκάλεσαν ερωτηματικά

Η Μαρία Καρλάκη έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί πριν από λίγο καιρό και το μεγαλώνει μόνη της, καθώς η ίδια έχει πει πως δεν έχει σχέσεις με τον πρώην.

Τερέζα: «Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη»

Η Τερέζα παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στον Άλκη Κούρκουλο.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον Β΄ ημιτελικό της Eurovision – Ενθουσιασμός μετά τη δεύτερη τεχνική πρόβα της Μαρίνας Σάττι

Ενθουσιασμένοι με το Zari και την εξαιρετική εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε είναι οι Εurofans. «Χθες είχαμε τη δεύτερη τεχνική πρόβα η οποία πήγε πάρα πολύ καλά, όπως πολύ καλά είχε πάει και η πρώτη τεχνική πρόβα που είχα πραγματικά σαρώσει

Δανάη Μπάρκα: Στο χωριό για Πάσχα! Αγουροξυπνημένη με μια… καρδούλα στον καφέ της

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα. «Όταν ο καφές σου υπενθυμίζει την αγάπη»