Βιταμίνες & μέταλλα, η μακροζωία στο πιάτο μας…

Date:

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα αποτελούν ένα σπουδαίο κεφάλαιο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόκειται για ουσίες που βρίσκονται  στις τροφές, όπου  εκτελούν  εκατομμύρια ρόλους στο σώμα. Είναι απαραίτητα για:

  • Την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια
  • Την σύνθεση και ανάπλαση του δέρματος, των μυών και των οστών
  • Την παραγωγή του DNA, των πρωτεϊνών και των ενζύμων
  • Την  υποστήριξη της κυτταρικής ανάπτυξης και της αναπαραγωγής

Αποκαλούνται  μικροθρεπτικά  συστατικά και  ο λόγος είναι το σώμα μας τα χρειάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Επιπτώσεις ελλείψεων βιταμινών

Σε περίπτωση ανεπάρκειας παρατηρούνται  αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Σε  μικρή έλλειψη  μπορεί να προκληθούν  συμπτώματα:

  • Ατονίας
  • Εκνευρισμού
  • Υπνηλίας
  • Άγχους
  • Μειωμένης ενεργητικότητας
  • Κακής διάθεσης
  • Ευαισθησία σε κρυολογήματα
  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Παχυσαρκία

Σε πιό σοβαρές ελλείψεις μπορεί να προκληθούν και  χρόνια  προβλήματα όπως:

Ραχίτιδα

Οφείλεται σε ανεπάρκεια της Βιταμίνης Α . Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μαλακό, αδύναμο οστό που μπορεί να οδηγήσει σε σκελετικές παραμορφώσεις.

Οστεοπόρωση

Συνδυασμός από βιταμίνη D, K ασβέστιο (Ca), φώσφορο και μαγνήσιο μπορούν να προστατευόσουν τα οστά από την συγκεκριμένη νόσο.

Γενετικές ανωμαλίες

Η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος( Βιταμίνη Β9)  στην αρχή της εγκυμοσύνης βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης  από γενετικές ανωμαλίες.

Η βασική  διαφορά των βιταμινών από τα μέταλλα είναι ότι  οι περισσότερες μπορούν να αλλοιωθούν από την θερμότητα και το οξυγόνο  σε αντίθεση με τα μέταλλα.  Αυτό καθιστά τις περισσότερες βιταμίνες ευαίσθητες στο μαγείρεμα αλλά και στον τρόπο  αποθήκευσης.

Κατηγορίες βιταμινών

Λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α,D,E,K. )

Βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά τρόφιμα όπως το ζωικό λίπος, βούτυρο, λάδι,  γαλακτοκομικά, τα λιπαρά και το ψάρι.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες (Β , C )

Βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά όσπρια, κρέας , ξηρούς καρπούς, μαγιά μπύρας και δημητριακά ολικής.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τα παρακάτω:

  • Σχηματισμό και διατήρηση υγιών ιστών
  • Λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ρύθμιση του μεταβολισμού
  • Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
  • Διατήρηση του νευρικού συστήματος
  • Αντιοξειδωτική δράση

Μέταλλα

Τα μέταλλα από την άλλη  (ασβέστιο, φωσφόρος, νάτριο, χλώριο, μαγνήσιο, κάλιο, θείο) βρίσκονται στο κρέας, το κοτόπουλο, τα δημητριακά,  τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα φρούτα (κυρίως αποξηραμένα).

Συμβάλλουν στη δύναμη και δομή των οστών, την μετάδοση νευρικών ερεθισμών, την ρύθμιση του pH του σώματος, την μεταφορά του οξυγόνου, την ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και στην λειτουργία του μεταβολισμού.

Ένα σημαντικό γεγονός που καθιστά τα μικροθρεπτικά συστατικά σημαντικά  είναι ότι  ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και έτσι  τα προσλαμβάνει από την τροφή ή και από συμπληρώματα διατροφής.

Συμπληρώματα ορίζονται οι συμπυκνωμένες τροφές που έχουν σκοπό να συμπληρώσουν τη διατροφή μας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στόχο έχουν την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

Έρευνες στον γενικό πληθυσμό καταγράφουν διατροφικές ελλείψεις πολλών θρεπτικών στοιχείων. Σε Αμερικανούς ενήλικες έχει  παρατηρηθεί  μείωση της βιταμίνης Α και Ε  καθώς, επίσης και σε  σπουδαία μικροθρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία του  οργανισμού.

Ένα βασικό ερώτημα που προβληματίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων είναι αν τελικά η διατροφή μας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε μικροθρεπτικά στοιχεία. Η απάντηση είναι πολύπλοκη καθώς φαίνεται ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων τρέφεται επαρκώς.

Το βέβαιο είναι σύμφωνα  με  πληθώρα μελετών ότι η διατροφή σύμφωνα με  το Μεσογειακό μοντέλο σε συνδυασμό με την συστηματική άσκηση,  αποτελούν στοιχεία που  διασφαλίζουν τις σωματικές και τις γνωστικές ικανότητες και  κάνουν τη ζωή δυνατή και ευχάριστη.

Βιταμίνες & μέταλλα, η μακροζωία στο πιάτο μας… | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

J2US: “Βόμβα” στη νέα αποχώρηση, το κοινό ανέτρεψε την βαθμολογία και τους έστειλε πρόωρα σπίτι

Ποιο ζευγάρι απογοήτευσε με τη νέα του εμφάνιση και αποχώρησε αυτή την εβδομάδα από το J2US;

J2US – Ενοχλήθηκε η Φαίη Ρουμπίνη με την Κατερίνα Λιόλιου: “Εγώ είμαι coach, δεν κρίνομαι”

Κυριακή, 19.5.2024, 00:35 Zappit@ZAPPIT_ "Εσένα υπερασπίζομαι και εσύ λες άλλα ντ’ άλλων;" υπέδειξε στον Θανάση Πάτρα, που θέλησε να προχωρήσει την κουβέντα, η παρτενέρ του στο J2US. Στη σκηνή του J2US ανέβηκαν και πάλι, τη νύχτα του Σαββάτου, ο Θανάσης Πάτρας μαζί με την παρτενέρ του, Φαίη Ρουμπίνη για να ερμηνεύσουν την επιτυχία του Αντύπα

Αϊβάζης – Κορινθίου: Η κόρη τους μεγάλωσε πολύ και είναι μία κούκλα – Η νέα φωτό με τη μητέρα της!

Η Ισμήνη Αΐβάζη είναι η κόρη της Μαρίας Κορινθίου και του Γιάννη Αΐβάζη και σήμερα είναι 16 ετών και έχει γίνει μια κούκλα! Η 16χρονη Ισμήνη Αΐβάζη είναι ένα όμορφο και γλυκό κορίτσι, το οποίο φαίνεται πως έχει πάρει τα γονίδια τόσο της Μαρίας Κορινθίου, όσο και του Γιάννη Αΐβάζη. Μάλιστα, περιμένουμε πώς και πώς να τη

Την αναγνωρίζεις; – Ποια διάσημη ηθοποιός είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας;

Την έχουμε αγαπήσει όσο λίγες και μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές γέλιου σε όλη τη διαδρομή της. Σήμερα είναι διάσημη ηθοποιός, γνωστή σε όλους από τους ρόλο

Γη της ελιάς: Η Χάιδω επιστρέφει στο σπίτι

Γη της ελιάς: Η Χάιδω επιστρέφει στο σπίτι Κυριακή, 19.5.2024, 01:32 Zappit@ZAPPIT_ Η συγκίνηση κορυφώνεται ενώ οι ανατρεπτικές εξελίξεις δεν έχουν τέλος στη "Γη της ελιάς" του MEGA. Γη της ελιάς, Επεισόδιο 162 (Κυριακή 19 Μαΐου): Όλα δείχνουν ότι ο Παρασκευάς θ’ ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με το ζόρι, αφού ο Δημοσθένης τον έχει στριμώξει

Χρίσλα Γεωργακοπούλου σε Χρήστο Νικολόπουλο: “Έχω παιδικό τραύμα με εσάς”

Όταν η Χρίσλα Γεωργακοπούλου άφησε... άφωνο τον Χρήστο Νικολόπουλο με την παιδική της ανάμνηση!

Pitt-Jolie: Ο σωματοφύλακάς τους δίνει πικάντικες λεπτομέρειες της σχέσης τους πριν από το διαζύγιο

Στα μαχαίρια βρίσκονται ο Brad Pitt και η Angelina Jolie εδώ και χρόνια μετά τον επεισοδιακό χωρισμό τους το 2016.

Λόπεζ-Άφλεκ: Φουντώνουν οι φήμες χωρισμού τους μετά την εμφάνιση του ηθοποιού χωρίς βέρα

Ήταν η πρώτη φορά που ο  Άφλεκ εμφανίζεται χωρίς τη βέρα του από τότε που άρχισαν οι φήμες - Το ζευγάρι ζει χωριστά εδώ και λίγες ημέρες

Μπέττυ Μαγγίρα για Eurovision: Εμείς με την Ματθίλδη πληρωθήκαμε κανονικά και τις δύο χρονιές

Μπέττυ Μαγγίρα για Eurovision: Εμείς με την Ματθίλδη πληρωθήκαμε κανονικά και τις δύο χρονιές Μόνο ο καλλιτέχνης δεν πληρώνεται, οι χορευτές, αυτοί που κάνουν τα φωνητικά, ο σκηνοθέτης, όλοι αμείβονται, δήλωσε Με αφορμή τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκαν ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα για την παρουσίαση της Eurovision 2024, η Μπέττυ Μαγγίρα έκανε

Νίκος Οικονόμου: «Έχουμε πει με την Όλγα να φύγουμε από την Αθήνα όταν τακτοποιηθούν τα παιδιά»

Ο Νίκος Οικονόμου βρέθηκε καλεσμένος του Τάσου Ιορδανίδη, το απόγευμα του Σαββάτου, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μπαμπα-δες» στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, δε, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας αναφέρθηκε με τρυφερότητα στην αγαπημένη του σύζυγο, Όλγα Λαφαζάνη αποκαλύπτοντας την επιθυμία να εγκαταλείψουν προσεχώς την Αθήνα. Ειδικότερα, ο Νίκος Οικονόμου εκμυστηρεύτηκε στον ηθοποιό πως «η οικογένεια είναι για μένα τα

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Δεν μπορώ να περάσω τη ζωή μου και να πω ότι τελικά έμεινα σε μία σχέση που δεν πήγαινε και έμεινα για το παιδί, συμπλήρωσε Ο Χρήστος Βασιλόπουλος μίλησε