Αναγέννηση της μυελίνης στον εγκέφαλο: Νέα ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για νευρολογικές ασθένειες

Date:

Ευρήματα που θα μπορούσαν να φέρουν ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από απομυελινωτικές ασθένειες.

Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε ένα βιολογικό μονοπάτι ικανό να επισκευάσει και να αναγεννήσει την μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών.

Αυτή η ανακάλυψη έχει τεράστιες δυνατότητες για άτομα με νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν την μυελίνη, πολλές εκ των οποίων στερούνται αποτελεσματικών θεραπειών.

Φανταστείτε τους άξονες να εκτείνονται από τα κυτταρικά σώματα των νευρώνων σαν ηλεκτρικά καλώδια και το περίβλημα της μυελίνης σαν την μονωτική πλαστική επικάλυψη.

Ενώ η λευκή ουσία στον εγκέφαλο αποτελείται κυρίως από αυτές τις καλυμμένες νευρικές ίνες, η μυελίνη περιβάλλει επίσης τους άξονες σε όλο το σώμα.

μυελίνη

Οι ζωτικοί ρόλοι του περιβλήματος περιλαμβάνουν τη θωράκιση του άξονα, τη διευκόλυνση της ταχείας μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων και τη διατήρηση της δύναμής τους κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών.

μυελίνη

Πολλές ασθένειες συνδέονται με βλάβη ή υποβάθμιση της μυελίνης (απομυελινωτικές ασθένειες) με την πολλαπλή σκλήρυνση να είναι μια από τις πιο γνωστές. Οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί μπορούν επίσης να βλάψουν την μυελίνη. Η εύρεση μιας στρατηγικής για την υποστήριξη της αυτο-επισκευής της μυελίνης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις προοπτικές θεραπείας για τέτοιες καταστάσεις.

Στον εγκέφαλο, η σύνθεση μυελίνης ενορχηστρώνεται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα (oligodendrocytes). Οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει μια πρωτεΐνη με το όνομα Daam2, που εμποδίζει τη δημιουργία και την επιδιόρθωση της μυελίνης στα ολιγοδενδροκύτταρα, αλλά ο ακριβής μηχανισμός παρέμενε ασαφής.

Με επικεφαλής τον δρ. Hyun Kyoung Lee, αναπληρωτή καθηγητή στο Baylor College of Medicine και κύριο ερευνητή στο Texas Children’s Hospital, ομάδα ερευνητών διεξήγαγε βιοχημικές έρευνες και γενετικές αναλύσεις σε ποντίκια με μια τροποποιημένη μορφή Daam2 αλλαγμένη μέσω φωσφορυλίωσης, μια διαδικασία που αλλάζει την λειτουργία της.

Η ομάδα αποκάλυψε ότι η φωσφορυλίωση Daam2 επηρεάζει διάφορες φάσεις ανάπτυξης των ολιγοδενδροκυττάρων. Σε πρώιμα στάδια, επιταχύνει την μετάβαση από τα πρόδρομα ολιγοδενδροκύτταρα στα νευρογλοιακά κύτταρα, ενώ σε μεταγενέστερα στάδια εμποδίζει την ωρίμανση και την παραγωγή μυελίνης, δήλωσε ο δρ. Lee.

Αυτή η νέα λειτουργία των CK2α και Daam2 προέκυψε μέσω αυτής της μελέτης. Συγκεκριμένα, σε ένα μοντέλο ποντικού με νεογνικές εγκεφαλικές κακώσεις λόγω στέρησης οξυγόνου, η φωσφορυλίωση Daam2 με την μεσολάβηση CK2α επέδειξε προστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, συνέβαλε στην αποκατάσταση της μυελίνης σε ενήλικα ζώα με τραυματισμούς της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο.

Η αποκατάσταση της χαμένης μυελίνης αποτελεί εδώ και καιρό ερευνητικό στόχο και αυτά τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις, που θα μπορούσαν να φέρουν ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους, που πάσχουν από απομυελινωτικές ασθένειες.

Ο δρ. Lee τόνισε: “Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές οδούς που μπορούμε να εξερευνήσουμε για την επιδιόρθωση και την αναγέννηση της μυελίνης, δυνητικά αντιμετωπίζοντας αρκετές επί του παρόντος μη θεραπεύσιμες νευρολογικές ασθένειες”.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της κατανόησής μας για την αναγέννηση της μυελίνης και την ενίσχυση της ελπίδας για μελλοντικές θεραπείες.

-: https://www.iflscience.com

-

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γαλάτεια Βασιλειάδη: Έκλεισε τα 29 & γιόρτασε με τούρτα Pokémon-Ο ενθουσιασμός του 6χρονου γιου της!

Τα γενέθλιά της γιόρτασε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο η Γαλάτεια Βασιλειάδη, σύζυγος του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Άντζελα Δημητρίου: Τα βαφτιστικά που διάλεξε για την βάφτιση της εγγονής της με την Όλγα Κιουρτσάκη!

Η Άντζελα Δημητρίου και η κόρη της, Όλγα Κιουρτσάκη, βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη βάφτιση της εγγονής της τραγουδίστρια.

Νέα Σμύρνη: Ακριβότεροι παιδικοί σταθμοί και … αδελφοποίηση με παλαιστινιακή πόλη !  

Συμφωνία αδελφοποίησης ανάμεσα στον Δήμο Νέας Σμύρνης και την...

«Έχει υπηρετήσει με αφοσίωση την πατρίδα»: Η ανακοίνωση της Γεσθημανής Κουτούζογλου του Survivor στα δημοσιεύματα περί λιποταξίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η οικογένεια της Γεσθημανής Κουτούζογλου,  της υπαξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων, που μπήκε στο Survivor, στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι μπήκε στο ριάλιτι επιβίωσης χωρίς άδεια. Μάλιστα, χθες, όπως έγραφε το armyvoice.gr, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, κατά την επιστροφή της μετά την αποχώρησή της από το Survivor, θα την περιμένει η Στρατονομία για να τη

Ελένη Χατζίδου: “Έχουμε επιλέξει να μην το συζητήσουμε καθόλου, είναι κάτι που με στενοχωρεί”

Ελένη Χατζίδου: «Έχουμε επιλέξει να μην το συζητήσουμε καθόλου, είναι κάτι που με στενοχωρεί» Σάββατο, 21.9.2024, 10:56 Zappit@ZAPPIT_ "Θέλει χρόνο για να απαντήσω, να τα βάλω κάτω και να πω τι νιώθω, τι πιστεύω και πως το αντιλαμβάνομαι" δήλωσε η Ελένη Χατζίδου. Την Ελένη Χατζίδου συνάντησε η κάμερα της εκπομπής Weekenders και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Ρούτας

Ο Νίκος Μάνεσης επανήλθε στο Σαββατοκύριακο με αναφορά σε Αυτιά και Μαυραγάνη: “Βρήκε το πιο άθλιο όνομα”

Με χιούμορ και ανανεωμένη διάθεση επέστρεψε ο Νίκος Μάνεσης στη νέα και 8η στη σειρά χρονιά για την εκπομπή του.

Ποιο είναι το κλειδί της ευτυχίας; Τι δείχνει νέα έρευνα

Η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια που απασχολεί τον άνθρωπο – φιλοσοφικά και ερευνητικά – εδώ και αιώνες. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Motivation and Emotion, αναδεικνύει δύο παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται με την ψυχολογική ευεξία στον σύγχρονο κόσμο: το πάθος και την αυτονομία – αυτορρύθμιση. Η έρευνα δείχνει ότι οι πιο ευτυχισμένοι

Η Σοφία Λόρεν έκλεισε τα 90 και παραμένει παντοτινό ερωτικό σύμβολο – Από λαντζέρισσα της Νάπολης σε ντίβα του κινηματογράφου

Γερό κόκκαλο, ράτσα σπάνια, με παντοτινή ομορφιά, που έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλάει και τους άνδρες να νιώθουν ένα σκίρτημα βλέποντάς την, ακόμη και ως κατατρεγμένη φτωχή μάνα ή ως παραδουλεύτρα στο νότο της Ιταλίας. Η Σοφία Λόρεν, ένα σύμβολο αιώνιας γοητείας, θα μας χαρίσει, με το αναμφισβήτητο και πηγαίο ταλέντο της, εδώ και

Μιχάλης Κεφαλογιάννης – Βαρύ πένθος για τον παρουσιαστή: “Ο πιο δύσκολος αποχωρισμός”

Δύσκολες ώρες βιώνει ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, αφού με ανάρτησή του στα social media γνωστοποίησε ότι έφυγε από τη ζωή ένα αγαπημένο του

Eurovision: Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πραγματοποίησε εθνικό τελικό

Σάββατο, 21.9.2024, 22:23 Γιάννης Κωστίκας@ Μπορεί μεν το 2017 να πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος εθνικός τελικός, αλλά το 2015 ήταν η τελευταία φορά που το τηλεοπτικό κοινό αξιολόγησε τις live εμφανίσεις των καλλιτεχνών που διαγωνίστηκαν. Με ανοιχτό εθνικό τελικό θα πορευτεί η Ελλάδα στον 69ο διαγωνισμό της Eurovision, που θα λάβει χώρα στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Η Δέσποινα Βανδή επέστρεψε στο θέατρο Λυκαβηττού – «Κάποιοι ήσασταν αγέννητοι στην επική συναυλία του 2003»

Μάγεψε η Δέσποινα Βανδή στη σκηνή του θεάτρου Λυκαβηττού σε μια μοναδική συναυλία το βράδυ του Σαββάτου (21.09.2024). Η Δέσποινα Βανδή καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που κατέκλυσε κάθε γωνία του θεάτρου Λυκαβηττού ερμηνεύοντας παλιές και νέες επιτυχίες της. «Είναι υπέροχο μετά από 30 χρόνια να μπορώ να βρίσκομαι ακόμα πάνω σε αυτή τη σκηνή και

4+1 διάσημα ζευγάρια του Χόλιγουντ που κρατούν την προσωπική τους ζωή ιδιωτική

Η Εύα Μέντες είναι ζευγάρι με τον Ράιαν Γκόσλινγκ πάνω από 10 χρόνια και έχουν μαζί δύο παιδιά, ωστόσο δεν εμφανίζονται ποτέ μαζί στο κόκκινο χαλί. Για να βρεις μια κοινή τους φωτογραφία, πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ και είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το διάσημο αγαπημένο ζευγάρι του Χόλιγουντ, που γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας «The Place Beyond The Pines» το 2012, δεν είναι το