Μαρμελάδα βερίκοκο με ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού γεμάτα σε πολύτιμες βιταμίνες και καροτενοειδή.
Η μαρμελάδα είναι ένα άλειμα από φρούτα ή συνδυασμό φρούτων της αρεσκείας μας. Γίνεται με πολύ απλά υλικά, γρήγορα και εύκολα. Διαλέγουμε τα φρούτα, βάζουμε μια γλυκαντική ουσία (ζάχαρη, μέλι, κ.α) και μια όξινη (χυμό λεμονιού).
Τα βερίκοκα είναι από τα φρούτα του καλοκαιριού, πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή και υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες. Μια κουταλιά μαρμελάδα βερίκοκο (15γραμμάρια) περιέχει 60 kcal και 0,1 γραμμάρια φυτικές ίνες. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το φρούτο στη φρέσκια μορφή παραμένουν και στην μαρμελάδα. Επίσης τα καροτενοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχουν τα βερίκοκα δεν επηρεάζονται από τη θερμική επεξεργασία.
Οι μαρμελάδες γενικά δεν αποτελούν καινούριο τρόφιμο στην σύγχρονη κουζίνα, αφού γεννήθηκαν μέσα από το πνεύμα της οικονομίας και της πρακτικής εφαρμογής στην Αρχαία Ελλάδα. Βέβαια τότε η γλυκαντική ύλη ήταν το μέλι και το φρούτο που κατεξοχήν το έκαναν μαρμελάδα ήταν το κυδώνι. Σήμερα, οι μαρμελάδες καταναλώνονται κυρίως στο πρωινό γεύμα. Επιλέγοντας συγκεκριμένους συνδυασμούς κάνουμε το πρωινό μας πιο θρεπτικό.
Το αποτέλεσμα της γεύσης διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. Οι ποικιλίες που ξεχωρίζουν όμως για την παρασκευή μαρμελάδας είναι τα Διαμαντοπούλου και τα Μπεμπέκου.
Υλικά που θα χρειαστούμε για την μαρμελάδα βερίκοκο
- 1 κιλό βερίκοκα ώριμα χωρίς χτυπήματα
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 λεμόνι
- 1 βανίλια άρωμα
Πώς φτιάχνουμε την μαρμελάδα βερίκοκο
Αρχικά, πρέπει να πλύνουμε καλά τα βερίκοκα και να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τους. Τα πολτοποιούμε στο multi και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
Καθώς βράζει η μαρμελάδα βερίκοκο, βγαίνει στην επιφάνεια ένας πορτοκαλί αφρός, τον οποίο αφαιρούμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι. Δεν αφήνουμε την μαρμελάδα από την προσοχή μας γιατί μπορεί να κολήσει πολύ εύκολα. Ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα.
Μολις συμπληρωθούν 20 λεπτά βρασμού, παίρνουμε με το κουτάλι μια μικρή ποσότητα και τη ρίχνουμε σε ένα πιατάκι. Περιμένουμε 1 λεπτάκι να κρυώσει και τη χωρίζουμε στη μέση. Αν δεν ενωθούν τα δύο μέρη η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Προσθέτουμε τότε την βανίλια άρωμα και 3-4 σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το βρασμό για 5 λεπτά περίπου και η μαρμελάδα βερίκοκο είναι έτοιμη!
Προτάσεις σερβιρίσματος για να αυξήσουμε την διατροφική αξία της μαρμελάδας
- Φτιάχνουμε το δικό μας επιδόρπιο γιαουρτιού: ανακατεύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού με ένα κεσεδάκι γιαούρτι, πασπαλίζουμε και με λίγο κανέλα και έτοιμη η λιχουδιά μας
- Αλείφουμε μια φέτα ψωμί ολικής με ταχίνι και απο πάνω προσθέτουμε μαρμελάδα βερίκοκο. Το γευστικό αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Αντί για το ταχίνι μπορούμε να βάλουμε αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο
- Η μαρμελάδα βερίκο ταιριάζει επίσης ωραία και με γραβιέρα
- Μαρμελάδα βερίκοκο - Diatrofi.gr.