Τριγλυκερίδια: Πέντε τρόποι να τα ρίξουμε χαμηλά

Date:

Τριγλυκερίδια: Πέντε τρόποι να τα ρίξουμε χαμηλά

ΕΥΕΞΙΑ

Διαβάστε και υιοθετήστε τις πέντε απλές αλλαγές που προτείνουν οι ειδικοί για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια και να περιφρουρήσετε την πολύτιμη καρδιαγγειακή υγεία

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα προμηνύουν συνήθως δυσάρεστες εξελίξεις για την υγεία καθώς σχετίζονται άμεσα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να μπει φρένο στην ανοδική τους πορεία και να αντιστραφούν τα αρνητικά αποτελέσματα, μέσα από απλές παρεμβάσεις στις καθημερινές δραστηριότητες και διατροφικές συνήθειες.

1. Βάλτε στόχο ένα υγιές σωματικό βάρος

Προσπαθήστε να περιορίσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε στα επίπεδα των αναγκών που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του. Να θυμάστε πως όσες δεν «καίγονται» γίνονται τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται σε λιποκύτταρα. 

Σύμφωνα με έρευνα, αρκεί να χάσετε ένα 5-10% του περιττού βάρους για να δείτε σημαντική μείωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Εφόσον τα καταφέρετε, ακολουθήστε και αυτό το χρήσιμο τιπ για να μην ξαναπάρετε πίσω που βρίσκεται εδώ.

2. Μειώστε την κατανάλωση σακχάρων

Ακόμη και αν πιστεύετε πως έχετε υπό έλεγχο την κατανάλωση ζάχαρης, θα εκπλαγείτε από τα τέσσερα τρόφιμα με τα κρυμμένα σάκχαρα που έχουμε όλοι σχεδόν στην κουζίνα μας.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνα καταναλώνουμε τετραπλάσια ποσότητα από το κανονικό, τα νέα για την υγεία δεν είναι ευοίωνα: τα πρόσθετα σάκχαρα συνήθως μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια, υψηλή συγκέντρωση των οποίων θα θέσει σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ευρήματα από μια 15ετή μελέτη έδειξαν ότι όσοι προσλαμβάνουν το 25% των θερμίδων από σάκχαρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια έναντι όσων περιορίζονται στο 10%.

Έρευνες έχουν αναδείξει τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ως μια ιδανική επιλογή για μείωση των τριγλυκεριδίων, καθώς και του λίπους από ήπαρ και κοιλιά. Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα τέτοιο διατροφικό μοτίβο, συστήνεται να διαβάστε όλα όσα έχει να σας πει ο ειδικός για τις δημοφιλείς δίαιτες «χαμηλών υδατανθράκων» πατώντας εδώ.

3. Ασκηθείτε τακτικά

Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της (καλής) HDL χοληστερόλης που με τη σειρά της μειώνει τα τριγλυκερίδια. Όταν δε συνδυάζεται με απώλεια βάρους – την οποία μπορείτε να επιτύχετε με τρία μόλις απλά βήματα– η αποτελεσματικότητά της πολλαπλασιάζεται.

Σύμφωνα με την Αμερικανή Καρδιολογική Εταιρεία, αρκούν 30′ αερόβιας άσκησης όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση πέντε ημέρες την εβδομάδα, ενώ μελέτη έχει δείξει πως 45′ την ημέρα πέντε φορές την εβδομάδα οδήγησε σε ραγδαία μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα καρδιοπαθών.

4. Προσοχή στα τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών που απαντάται σε ορισμένα ζωικά τρόφιμα όπως το βούτυρο και το τυρί, κυρίως όμως σε τυποποιημένα φαγητά με υδρογονωμένα φυτικά έλαια για την καλύτερη συντήρησή τους, πρακτική που έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ.  Εξαιτίας των φλεγμονωδών ιδιοτήτων τους έχουν συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας όπως η αυξημένη (κακή) LDL χοληστερόλη και οι καρδιοπάθειες.

Μια ανασκόπηση 16 μελετών ανέφερε ότι η αντικατάσταση των τρανς λιπαρών με πολυακόρεστα λιπαρά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ανακαλύψτε εδώ τι είδους λιπαρά συναντάμε σε διάφορα τρόφιμα φτιάξτε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

5. Περιορίστε το αλκοόλ

Στα αλκοολούχα ποτά αφθονούν τα σάκχαρα, οι υδατάνθρακες και οι θερμίδες, μέρος των οποίων θα καταλήξει στις λιπαποθήκες του σώματος. Παράλληλα, έρευνες έχουν συνδέσει το αλκοόλ με αυξημένη παραγωγή πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (VLDL) στο ήπαρ μέσω της οποίας μεταφέρονται τα τριγλυκερίδια στον οργανισμό, ενώ άλλες έχουν δείξει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια έως και 53%.

Ωστόσο, με τα επιστημονικά πορίσματα να διίστανται -μελέτες αποδίδουν στην κατανάλωση «με μέτρο» οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία», διαβάστε εδώ πόσο αλκοόλ ανεβάζει τη χοληστερόλη.

Κινηθείτε έξυπνα

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε εν μία νυκτί τον τρόπο ζωής σας. Αντικαταστήστε τα τρανς λιπαρά με πολυακόρεστα, μειώστε το πρόχειρο φαγητό έναντι υγιεινών τροφίμων και εντάξτε σταδιακά όλο και περισσότερη σωματική δραστηριότητα στο πρόγραμμά σας. Η αργή προσαρμογή σε μια νέα ρουτίνα θα εξασφαλίσει και τη μακροβιότητά της.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καίτη Γαρμπή: «Στην αγκαλιά του Διονύση και του παιδιού μου θέλω να πεθάνω, όχι πάνω στη σκηνή»

H Καίτη Γαρμπή μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day μεταξύ άλλων για τον γιο της και τις εμφανίσεις στην Κύπρο και υπογράμμισε ότι θέλει να «πεθάνει...

Σοφιάνα Αβραμάκη: Η φωτό αγκαλιά με τον Φίλιππο Κούρκουλο

H Σοφιάνα Αβραμάκη , την οποία γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή της στο Survivor, είναι ενεργή στο Instagram και μέσα στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το...

Καταπέλτης ο Ανδρέας Μικρούτσικος: “Όποτε έλεγα κάτι εναντίον τους, κινδύνευε η ζωή μου”

Καταπέλτης ο Ανδρέας Μικρούτσικος: «Όποτε έλεγα κάτι εναντίον τους, κινδύνευε η ζωή μου» Παρασκευή, 20.9.2024, 09:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ανακάλυπταν το επικίνδυνο μου όταν έλεγα κάτι εναντίον τους, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα" επισήμανε ο Ανδρέας Μικρούτσικος Με αφορμή την συνομιλία που είχαν στο Buongiorno με τον Βασίλη Θωμόπουλο, το πρωινό της Παρασκευής, ο Ανδρέας Μικρούτσικος μοιράστηκε με το τηλεοπτικό

Τηλεθέαση: Ποια πρωινή εκπομπή έκοψε πρώτη το νήμα;

Δείτε τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση. Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα η Φαίη Σκορδά πήρε τα υψηλότερα ποσοστά στην τηλεθέαση! Χθες, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, το Buongiorno πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και έκοψε και πάλι πρώτο το νήμα στο δυναμικό κοινό. Αντίθετα, οι Αταίριαστοι κράτησαν την πρωτιά στο γενικό σύνολο. Στο

Η συνάντηση του Κούγια με τον Λύτρα μπροστά στις κάμερες – Ο διάλογος που είχαν και η θερμή αγκαλιά

Αλέξης Κούγιας και Απόστολος Λύτρας είχαν μια τυχαία συνάντηση το πρωί της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου σε καφέ κοντά στα δικαστήρια. Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαλλιαρός κατέγραψε τον διάλογο που είχαν οι δύο δικηγόροι. «Αγοράκι μου» ακούγεται να λέει ο Απόστολος Λύτρας στον Αλέξη Κούγια, με τον γνωστό ποινικολόγο να τον αγκαλιάζει θερμά από τη

Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου: Δεν ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, μετά τον Ανδρέα ο πήχης έχει πέσει πολύ χαμηλά

Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου μίλησε στη Σταματίνα Τσιμτσιλή για τον Ανδρέα Παπανδρέου, το σημερινό ΠΑΣΟΚ που δεν θυμίζει σε τίποτα το κόμμα των ένδοξων χρόνων, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ αποκαλύπτει και για πρώτη φορά το αν υπάρχει κάτι ερωτικό ανάμεσα στην ίδια και τον άνθρωπο που ζει μαζί τα τελευταία 15 χρόνια. «Δεν πιστεύω ότι

Wednesday: Ο 2ος κύκλος θα κάνει πρεμιέρα το 2025

Δείτε το teaser που κυκλοφόρησε

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Παρακολούθησαν συναυλία στο Ηρώδειο

Το ζευγάρι πόζαρε χαμογελαστό στον φακό της κάμερας

Survivor – Έγινε έξαλλος με τη συμπεριφορά του: “Μας κράζεις και κάνεις one-man show, τόσο εγωιστής είσαι!”

Τα αίματα άναψαν ανάμεσα στον Γιάννη και στον Ορφέα στο Survivor, μετά τη χθεσινή χειρονομία του πρώτου που προκάλεσε τη

Survivor – Πήγε στην κάμερα και “έβγαλε το φτυάρι”: “Στήνει αυτή και έχει πονηριά, δεν μας ξεγελάς αγάπη μου”

Survivor: "Πάρε κι ένα μπόνους. Πιστεύει στα ζώδια και για όλα φταίνε οι πλανήτες. Ό, τι και να γίνει σου λέει: έχεις ανάδρομο Ερμή! Σταμάτα!" Το άχτι του για τη συμπαίκτριά του Αγγελική έβγαλε ο Απόστολος Μιχαήλ στο Survivor, αναφέροντας πως δεν ταιριάζει μαζί της γιατί λειτουργεί συνέχεια υστερόβουλα και με πονηριά. «Μετά από περίπου

Ο Ηλιόπουλος τραγούδησε μαζί με τον Αργυρό στο πριβέ πάρτι για τα γενέθλιά του

Σε μεγάλα κέφια, αφού λίγες ώρες πριν είχε ολοκληρωθεί και η μεταγραφή του Αντονί Μαρσιάλ στην ΑΕΚ, ήταν ο Μάριος Ηλιόπουλος, τη βραδιά των γενεθλίων του. Ο ιδιοκτήτης της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ έκανε ένα πριβέ πάρτι με θέα την Ακρόπολη για τα αγαπημένα του πρόσωπα και σε αυτό τραγούδησαν ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Κατερίνα Λιόλιου.

«Tits for Trump»: Μοντέλο του OnlyFans… ξεγυμνώθηκε για τον Τραμπ – Αποκάλυψε το στήθος της σε συγκέντρωσή του

Ένα μοντέλο του OnlyFans… ξεγυμνώθηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής του το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας ότι όλα ήταν μέρος της ευρύτερης προσπάθειάς της για τη συγκέντρωση χρημάτων, που ονομάζεται «Tits for Trump». Η 26χρονη Άβα Λουίζ συζητήθηκε τον περασμένο τον Μάιο όταν έδειξε τα στήθη της στο κέντρο του Μανχάταν.